hw6515 - samoczynne resety

• 50 Odpowiedzi
  • 6033 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gregory ST

• 35
  • Sprzęt: TX,T3,h4150,h6515,h6340,rx3715,loox420
Odp: hw6515 - samoczynne resety
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 07, 2007, 18:23:41 »
Witam w klubie.

Ja ze swoim modelem miałem wszystko ok do momentu kupienia nowego etui krusell, myślałem że mnie szlag trafi, hard reset nie pomagał, zmiana rom`u również, wydaje mi się że problem w moim egzemplarzu to wada konstrukcyjna złącza odpowiedzialnego za odcięcie prądu po zdjęciu klapki. Etui krusell jest dość ciasne wobec czego myślę że to ono spowodowało uaktywnienie się tej wady. Ipaq`a wobec czego rozebrałem i zablokowałem tą blokadę na stałe na razie od kilku dni wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Gęby za lud krzyczące sam lud w końcu znudzą
I twarze lud bawiące na końcu lud znudzą
Ręce za lud walczące sam lud poobcina
Imion miłych ludowi lud pozapomina
Wszystko przejdzie Po huku po szumie po trudzie
Wezmą dziedzictwo cisi ciemni mali ludzie

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 12, 2007, 16:59:49 »
przenoszę do odpowiedniego działu
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 21, 2007, 20:15:52 »
Temat stary, ale widać jeszcze nas kilku z 6515 zostało :D. Mój po drugiej wymianie płyty głównej (i nie wiedzieć czemu wyświetlacza) działa. Raz jeden tylko się wyłączył. Miałem go wtedy w ciasnej kieszeni spodni z klapką ochronną na ekranie. Może tak jak w ciasnym etui jest jakiś problem ze zbytnim ściśnięciem obudowy? Teraz nosze go bez klapki (zawsze ekranem do środka) i wszystko jest ok.

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 17, 2007, 03:42:42 »
Witam!
ja też jestem posiadaczem tego sprzętu i mam taki sam problem z tymi samoczynnymi resetami.Wreszcie znalazłem ten temat,który mnie dotyczy i przeczytałem wasze sugestie.I tak: Klapka od baterii nie rozłącza napięcia,więc tu jest ok.Podobno pomaga wgranie nowego romu,dlatego też ściągnąłem ze strony hp wszystkie rodzaje ROM jakie były,a także później z innych stron.Wymieniam : SP31592,SP31947,SP31950,SP33344,SP31822,SP31948,SP33246..Jak któregoś zaczynam instalować jest     Veryfing the information on your HP IPAQ... następnie wyskakuje Incorect device SKU! Udpate cannot continue.
MODEL:   hp iPAQ hw6515
ROM VERSION :  1.12.00 WWE
Każdy z ROM jest zły, czy o to chodzi? Skąd mam wziąć ten prawidłowy?  To byłaby moja pierwsza instalacja romu dlatego bardzo was proszę o pomoc… Wiem że są jakieś literki po nazwie ale nie wiem bardzo w jakim są celu. Ja mam pod baterią na wlepce   Model#:hw6515 i trochę dalej napisane 0B
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.                :S

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 17, 2007, 18:01:03 »
Ostatni ROM na numer sp33246 wersja 1.21. Nie chcę Cię martwić, ale jego wgranie raczej nic nie pomoże. Nie wiem jaki związek miała u mnie wymiana LCD, ale po drugiej wymianie płyty i ekranu sprzęt działa. Jak wyżej pisałem wyłączył się raz, miałem wtedy klapkę ochronną, ale jaki to może mieć związek pojęcia nie mam. W każdym bądz razie działa i oby tak już zostało bo musi mi trochę jeszcze posłużyć. Jeżeli masz go na gwarancji wysyłaj do serwisu. Naprawa trwa o ile pamiętam 2-3 tygodnie. Na infolini poproś o kontakt do działu reklamacji, postrasz, pogroź i powinieneś dostać na czas naprawy sprzęt zastępczy.
Napisane: Październik 17, 2007, 17:51:35
Zapomniałem, ROM oczywiście ze strony HP. Chyba jest tam nadal.

« Odpowiedź #35 dnia: Październik 17, 2007, 21:54:26 »
dzięki za odp.,ale jeśli nie mam gwarancji to jak to cenowo będzie się kształtowało w serwisie? Wymieniał ktoś płyte w serwisie bądz naprawiał?
Najpierw chce spróbować wgrać ROM,ale jak ominąć ten bład,podczas wgrywania romu. j/w starałem się odpalić każdy z tych ,które wypisałem i nic.Za każdym razem to samo ....JAK WY WGRYWACIE ROM? Prosze pomóżcie!!   :) 

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 18, 2007, 10:16:38 »
Jeżeli chodzi o wymiany płyty, zadaj pytanie w dziale serwisowanie, może ktoś się odezwie. W serwisie HP może być drogo, niestety na infolinii nie powiedzą Ci nic szczegółowego oprócz "proszę przesłać ipaq i zrobimy kosztorys". Co do ROM to nie wiem, ja w swoim wgrywałem 2 albo 3 razy i nigdy nie miałem problemu. Może sprawdź, czy ipaq jest podłączony do zasilania? I próbuj z tym sp 33246 bo to ostatni jaki wyszedł.

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 18, 2007, 20:51:47 »
witam!
Czy samoczynne resety też dotyczą hw 6915 . Czy w tamtym juz sie postarali Panowie y HP i usuneli wade fabryczna... czekam na odp. pzdr

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 18, 2007, 22:50:36 »
Z moich doświadczeń resety bardzo często powodowane są przez stycznik blokowany pokrywą akumulatora. Można go zablokować na stałe. Czasami problematyczne są też akumulatory. Proponuję zakupić nowy - model identyczny jak w urządzeniach HTC Magican i s110,s200 .
potrzebna zgoda

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:06:08 »
Po prawie roku bezproblemowego działalnie mój ipaq zaliczył dziś serię resetów. Co ciekawe nie działał moduł GSM. Po wstawieniu na ładowarkę wszystko jest ok. Bateria była naładowana w 45%. Czy to może być problem z baterią, czy coś z ustawieniami (czy nie daj Boże konieczna jest wizyta w serwisie)?

*

Dżeju

« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 07, 2008, 19:29:24 »
Znaczy to, że bateria nadaje się do wymiany (jeśli masz ją od ok. 2 lat to na bank). Spróbuj z inną nową baterią jak masz możliwość i będziesz wiedział na 100%. Osobiście miałem te same objawy, przy baterii 25 miesięcznej. Po wymianie na nową, znowu wszystko jest ok i od jej wymiany (kilka miesięcy), ani jednego samoczynnego resetu.

*

Offline Vailix

• 48
    • Rewind
  • Sprzęt: Optimus 3D
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 07, 2008, 19:50:23 »
Panowie! Uklęknijmy przed geniuszem, wyobraźnią i fantazją osoby która projektowała Hw6500!
Kupiłem go niedawno i zauważyłem że w pewnych momentach znika wszystko z ekranu i ppc się wyłącza po prostu. Początkowo byłem już zestrachany że to usterka płyty głównej, ale dzięki Wam, a dokładniej temu wątkowi zlokalizowałem przyczynę - dzieje się tak zawsze gdy poruszę klapką od baterii w dół.
No i wszystko było by ok ale logika tego urządzenia mnie poraża - z klapką się wyłącza a bez klapki sie nie włącza...
Bardzo bym Was prosił o opis gdzie włożyć ten papierek dokładnie aby zminimalizować te restarty, ewentualnie może spiłować trochę te ząbki od klapki bo podejrzewam że to one coś rozłączają.
Pozdrawiam :)
HTC Voyager -> HTC Sonata -> SDA 2 -> HP6500 -> HTC BlueAngel -> Asus p535 -> Toshiba g900 -> Asus P552W -> Toshiba g900 -> Imate 8502 -> TG01 -> Optimus 7 -> Optimus 3D ...  (chyba o niczym nie zapomniałem :)  )

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 07, 2008, 20:17:26 »
Nie włącza się dlatego, że na 99% masz czujnik w klapce/obok klapki, który dopiero po przesunięciu pozwala włączyć PDA. Nie wiem po co to, ale się zdarza. Można to spotkać też w wyrobach MIO.

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 07, 2008, 20:42:05 »
Dzieki za szybka odpowiedz. Stawiam na baterie, bo faktycznie ma prawie dwa lata i po naladowaniu na 100% wszystko jest ok (normalnie trzymam go zawsze na ladowarkach w domu albo samochodzie).  Wiec jeszcze pytanie. Zainwestowac w baterie firmowa czy zamiennik? Jezeli ma to jakies znaczenie nie zamierzam w najblizszym czasie wymieniac tego ipaq inny sprzet.

*

Dżeju

« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 07, 2008, 22:35:53 »
Osobiście polecam firmówkę, ale w tym względzie jestem ponoć maniakiem :wink:

P.S. Papierek pod klapką raczej też dobrze jest przetestować, należy go delikatnie włożyć w prawy otwór górnego mocowania klapki w HP.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 08, 2008, 22:42:02 »
jeśli do HP to tylko oryginał.

*

Offline Vailix

• 48
    • Rewind
  • Sprzęt: Optimus 3D
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 13, 2008, 15:50:37 »
No i wyeliminowałem problem resetów - kombinowanie z papierkiem to nie dla mnie, bo tak czy siak było ryzyko że się obsunie klapka.
Ja wziąłem i przykleiłem ją po bokach taśmą przeźroczystą do korpusu i jest super :)
HTC Voyager -> HTC Sonata -> SDA 2 -> HP6500 -> HTC BlueAngel -> Asus p535 -> Toshiba g900 -> Asus P552W -> Toshiba g900 -> Imate 8502 -> TG01 -> Optimus 7 -> Optimus 3D ...  (chyba o niczym nie zapomniałem :)  )

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 19, 2008, 19:00:57 »
W sprawie mojej baterii okazało się, że jest konieczna kolejna (w sumie trzecia) wizyta w serwisie. Tym razem wymienili baterię, zobaczymy, czy to pomoże. A tak nawiasem mówiąć, czy gwarancja obejmuje zużycie baterii, czy wymienili ją bo mieli dobry dzień?

Odp: HP 6515 zaczął mi się sam restartować...
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 13, 2008, 22:42:48 »
oki a jeżeli resetuje się po wejściu na pulpit... tylko w tedy gdy zamkniemy swoje aplikacje i przejdziemy na pulpit a on nagle potrafi zrobić reset i tak pare-naście razy...

« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 13, 2008, 23:00:37 »
Co do resetu to szukalem na forum ale nikt takiego czegoś nie mial:

PDA - HP 6515 Działa (w końcu powinien) ale niekiedy po wejściu na pulpit  lub w stanie spoczynku ( cześciej pulpit) potrafi się wyłączyć i ponownie włączyć zrobi tak nawet pare razy jak  nie więcej wystarczy że się załaduje i uruchomi pulpit (today) znowu reset. jakieś raz dziennie tak ma.

Walcze z tym :

Podczas uruchamiania wciskam Wiadomości lub Ksiąrzkę tel. i działa ! przez jakiś czs nie wchodze na pulpit i po tym czasie działa normalnie.

myślałem o zmianie windowsa tylko nie umiem PDA mam o 2 dni więc zielony jestem... :mrgreen: Pomocy.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 13, 2008, 23:10:53 »
Jak dobrze pamiętam ( krótko gomiałem) w tym modelu czasami zdarza się problem z czujnikiem zamknięcia pokrywy akumulatora - istnieje wiele rozwiązań aby go zablokować - to prawdopodobna przyczyna Twoich kłopotów.
potrzebna zgoda