Synchronizacja wiadomości e-mail i plików na iPAQ hw6515

• 3 Odpowiedzi
  • 987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 10, 2006, 21:51:02 »
Witam,
Mam pytanie odnośnie synchronizacji - przeglądałem trochę forum i nie widziałem, żeby temat synchronizacji w interesujących mnie kwestiach został poruszony.
1. Czy można zrobić tak, żeby wiadomości wysłane z pocketa przenosiły się do wiadomości wysłanych na PC? Jest to dla mnie bardzo duża niedogodność, ponieważ jak jestem poza biurem i odpowiadam na maila, którego pobrałem do ipaq'a, to potem na stacjonarnym w wysłanych mailach nie mam tej wiadomości. Korzystam z standardowego outlooka na ipaq'u oraz outlooka na PC
2. Czy można ustawić sobie do synchronizacji określone katalogi w folderze moje dokumenty bez konieczności przenoszenia tego folderu do katalogu iPAQ Moje Dokumenty? Byłoby to również dla mnie przydatne, bo np. gdy przygotowuje jakas oferte dla Klienta, to chciałbym, aby automatycznie się synchronizowała z ipaq'iem, tak abym zawsze miał tę samą zawartość na PC i iPAQ.

Muszę się podzielić przy okazji moimi spostrzeżeniami ;)
Jest to mój pierwszy pocket. Poprzednio miałem SE P900 oraz Communicatora. Ipaqiem bawie sie juz prawie 2 miesiace i powiem szczerze ze poza funkcją kalendarza oraz zadań jest to kompletnie bezużyteczne urządzenie. Z założenia ma mi służyć do pracy - wyrosłem już z kupowania najnowszych modeli tylko po to, żeby grać albo słuchać muzy. Ponieważ większą część dnia spędzam w samochodzie, muzykę mam z radia, nawigację mam fabryczną, więc te funkcje iPAQ'a są  bezużyteczne dla mnie. W gierki też nie mam czasu grać.
Testowałem trochę to urządzenie pod kątem:
1. Klient usług terminalowych - próbowałem wystawić fakturę korzystając z Klienta - pomijając bezcelowość tej akurat operacji, zajęło mi to 15 minut. To samo zrobiłem na laptopie łącząc się z gprs w 4 minuty (w tym półtorej minuty laptop się włączał)
2. Oprogramowanie dla handlowców - działa wolno, niewygodne w obsłudze - również szybciej wyciągnę i odpalę laptopa z gprs i to zrobie normalnie niż pukając rysikiem w ekran
3. Pisanie maili - zdarza mi się czasami, ale to tylko wtedy, gdy mail jest odpowiedzią na jakieś pytanie w formie tak/nie/potwierdzam itp. Po prostu nie da się napisać długiego maila (ani na klawiaturze ani rysikiem) Pomijam tutaj aspekt synchronizacji o której wspomniałem na początku
4. Próbowałem złożyć zamówienie w internetowym systemie sprzedaży - zajęło mi to 30 min. Na laptopie około 7...
5. Jako telefon też jest to kiepskie urządzenie - pomijając rozmiary, które aż tak bardzo mi nie przeszkadzają, obsługa tego urządzenia jako telefonu jest niewygodna. Denerwuje mnie np. to, że kończąc rozmowę, licznik czasu trwania rozmowy liczy jeszcze jakieś 4-5 sekund i nie wiem nigdy czy już się rozłączył czy nie. Jakość głosu jest taka sobie, często zanika sygnał na chwilkę. Przynajmniej 2-3 razy dziennie rozłącza mi się w trakcie rozmowy (wykluczam wcisniecie policzkiem przycisku rozłącz na ekranie dotykowym, ponieważ zasłaniam go klapką, gdy rozmawiam przez telefon). Pochwalić ipaqa muszę za antenę GSM - niezła jest, bo naprawdę nieźle zasięg łapie.
6. Aparat robi fatalne zdjęcia - oczywiście nie spodziewałem się niczego specjalnego po 1,3 Mpix, ale widziałem gorsze aparaty w telefonach komórkowych, robiące lepsze zdjęcia
7. Komunikacja z komputerem poprzez bluetooth - nieźle się namęczyłem, ale po 2 dniach z pomocą forum PDAClub.pl poradziłem sobie częsciowo i jako tako działa. To akurat jest problemem chyba wszystkich urządzeń - odkąd pamiętam (a miałem jedno z pierwszych urządzeń z BT - telefon SE T28s) - zawsze były problemy z komunikacją urządzeń.
8. Przeglądarka - do kitu Muszę sprawdzić operę - powinna być lepsza (przynajmniej na SE P900 była zdecydowanie lepsza)
9. Komunikator - dla niektórych może niezła sprawa, jeżeli nie mają laptopa i jeżdzą pociągami, albo prowadzą krótkie konwersacje. Dla mnie kolejna bezużyteczna rzecz - pracuję albo w biurze, albo jestem w drodze do Klienta - w biurze użyję komunikatora na PC, w domu też, w drodze do Klienta w samochodzie nie bede przeciez pisal wiadomosci, no i u Klienta również.
10. Puszczanie przelewów - niewygodne - szybciej wyciągnę i odpalę laptopa niż zrobię to przez pocketa
11. nawigacja w ipaq jest fatalna - testowałem ją przy moim stylu jazdy (przyspieszanie i hamowanie) i pozycję pokazuje mi z kilkusetmetrowym opoźnieniem)- pomijam fakt, że każdy telefon zamyka automapę. Jadąc ostro w korku czasami przez nastepne kilka minut nie ma jak włączyć z powrotem nawigacji - raczej ciężko się używa ipaqa w trakcie prowadzenia samochodu. Tutaj jednak nawigacje fabryczne zdecydowanie górują.
12. Sporządzanie notatek - rozpoznawanie pisma w/g mnie nie nadaje się, żeby korzystać z tego na dłuższą metę - w każdym zdaniu jest przynajmniej kilka literówek. Klawiatura sprzętowa też jest niewygodna na dłuższą metę. Jak jestem na rozmowie z Klientem i coś chcę notować, to wolę jednak sięgnąć po papier i długopis. Podobno są specjaliści co piszą na pocketach szybciej niż normalnie, ale ja z pewnością do takich nie należę - może zdradzicie tajemnicę jak szybko pisać? ;)

Moje ogolne wrażenia są takie, że jak do tej pory najlepszy był chyba SE P900. (W nokii brakowało mi ekranu dotykowego, który się przydaje czasami). Jego minusem były problemy z synchronizacją (była wolna i czasami nie synchronizowała właściwie notatek). Pod tym względem pocket pc jest zdecydowanie najlepszy. Pliki worda i excela tez mozna bylo otworzyc na P900 (tez wystepował problem, ze nie wszystkie pliki dalo sie otworzyć - podobnie jak na pockecie).

Piszę to dlatego, bo może po prostu nie poznałem jeszcze pełnych możliwości tego urządzenia - może ktoś mnie ośswieci :) Poza odpowiedziami na moje 2 podsawowe pytania na samym początku, napiszcie do czego wykorzystujecie w pracy pockety? (w czym ipaq ułatwia wam życie?)
No, chyba trochę zboczyłem z tematu tą krótką :) dygresją, ale moderatorzy chyba mi wybaczą.

*

Offline radian

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Desire (HTC Diamond, HTC Cruise, HP hw6515)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2006, 22:51:35 »
Jeśli chodzi o synchronizację maili wysłanych, to ja wreszcie znalazłem konto (Gmail), które ma tą przydatną cechę, że zapisuje maile wychodzące jako nowe... Nie wiem czy się jasno wyrażam. Np. wysyłam maila przez www, a następnie łączę się przez outlooka i ten wysłany mail jest ściągany na dysk (inna sprawa, że trzeba go przenieść z Inbox do Sent Items).
Tak samo ma się sprawa z mailami wysłanymi z ipaq'a - pojawiają się w stacjonarnym outlooku potem. Chociaż czasem sprawiają i problemy.

Co do opinii o samym ipaq'u, to każdy używa go do czegoś innego. Ja nie wyobrażam sobie robienia papierowych notatek, często używam go jako komunikatora (GG). Co do tego, jak napisałeś, że rozmowy są rozłączane etc., to nigdy mi się to nie zdarzyło! Słychać dobrze i wyraźnie. Jedyny minus to rozmiary tego "telefonu".

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2006, 05:51:41 »
1,2 nie

program inbox w PDA to tylko praktycznie przegladarka maili - zeby miec cos bardziej rozbudowanego musisz zainstalowac aplikacje firm trzecich ale tu z kolei bedzie problem z synchronizacja

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2006, 15:14:36 »
szkoda, bo są to duże ograniczenia...
Dzięki za odp