hp6515 modem

• 7 Odpowiedzi
  • 715 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline derekwww

• 26
hp6515 modem
« dnia: Listopad 18, 2007, 15:56:17 »
Witam wszystkich.
Posiadam hp6515d  i mam taki problem,mam w nim iplusa i chodząc po postronkach jest b.wolny. Czy może być to wina modemu jaki on posiada.  Podlaczam go rowniez  do pc poprzez stacje dokująca USB1 i jest tez wolny. Czy można cos zrobić aby chodź na pc dobrze  internet???   
                                                                                                                                  Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: hp6515 modem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2007, 16:07:12 »
to jest wina faktu, że protokół z najwyższą prędkością transmisji danych obsługiwany przez to PDA to EDGE, który niestety nie nadaje się za bardzo do niczego więcej niż tylko do GG...jedyna rada to korzystanie z sieci WiFi...

przenoszę...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline derekwww

• 26
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2007, 16:32:35 »
jak iplus laczy mi sie to poprzez GPRS . Nic mi nie da to ze kupie jakis modem zewnerzny i wloze do niego karte sim??

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2007, 16:45:27 »
generalnie jest kilka czynników wpływających na transmisje danych w Twoim przypadku. Podstawowe dwa czynniki to wydajność modemu i wydajność sieci (przepustowość łącza).  O ile jeśli kupisz szybszy modem to będziesz miał lepszą transmisję, o tyle sieci za bardzo nie zmienisz. Jeśli w miejscowości w której mieszkasz nie ma pokrycia EDGE lub protokołów o wyższej transmisji to zmiana modemu nic Ci nie da. Zorientuj się na jakim protokole pracuje szkielet sieci z którego korzystasz - z tego co piszesz wynika że tylko z GPRS, który jest bardzo powolny.

*

Offline derekwww

• 26
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2007, 17:23:47 »
hmm  Myslalem ze w 6515 jest za slaby modem który ma tyko 56kb. Patrzyłem na zasięg iplusa to w moim mieście jest EDGE ale laczy sie poprzez GPRS. Może mam cos nie tak ustawione w palmie? jestem z Gliwic i Zabrza z tych miejsc korzystam z iplusa.    JESTEM LAIKIEM PROSZE O WYROZUMIALOSC.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2007, 17:30:36 »
wątpie że w Gliwicach jest tylko GPRS, powinien być przynajmniej EDGE. Sprawdź ustawienia i dodatkowo, zobacz czy przypadkiem w centrum Gliwic też łapie Ci tylko GPRS. Nie wiem jak Plus, ale Era łapie EDGE w całych Gliwicach.

*

Offline DrQ

• 6
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2008, 16:14:08 »
wątpie że w Gliwicach jest tylko GPRS, powinien być przynajmniej EDGE. Sprawdź ustawienia i dodatkowo, zobacz czy przypadkiem w centrum Gliwic też łapie Ci tylko GPRS. Nie wiem jak Plus, ale Era łapie EDGE w całych Gliwicach.

A po jakich znakach można stwierdzić, że łączy się przez EDGE albo GPRS??

DrQ

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2008, 23:06:50 »

A po jakich znakach można stwierdzić, że łączy się przez EDGE albo GPRS??

DrQ
Można poznać po literce w kwadraciku pokazującym transmisję w górnym pasku na lewo obok poziomu sygnału sieci  => będzie w nim G jak po GPRSie lub E jak po EDGE tylko jesli dobrze pamiętam to 6515 nie ma EDGE a dopiero 6915 ma EDGE ;)
HP 6515b; ROM 1.20 2GB SD + 1 GB miniSD;
HTC TYTNII KAISER oryginalnie z ORANGE WM 6.0 / R:1.27.12.17 / G: 22.45.88.07 H / D: 1.81.00.00)
Po tuningu: WM 6.1 PROFESSIONAL PL, ROM: HTC 3.29.464.PLK, RADIO: 1.65.17.56, PROTOCOL: 25.83.40, HardSPL: 3.56