HP problem z ładowaniem

• 18 Odpowiedzi
  • 2050 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP problem z ładowaniem
« dnia: Wrzesień 09, 2010, 14:34:08 »
Witam
kupiłem okazyjnie telefon HP Data Messenger za nie duża kwotę całkiem zadbany itd. Rozmawiając z gościem twierdził ze telefon jest w bardzo dobrym stanie itd. gdy zapytałem o baterie nabrał wody w usta powiedział ze długo nie używał i nie wie jak trzyma. Przed zakupem poczytałem trochę o telefonie i wiedziałem że bateria trzyma 1-2-3 dni ale to już totalne maksimum więc stwierdziłem ze pewnie trzyma jeden dzień i dlatego nie chce mi dokładnie powiedzieć.po przyjściu do domu chciałem włożyć kartę sim noo i tu  pierwszą nieprawidłowość gdy wziąłem baterie do ręki i poczułem że jest spuchnięta nie jakoś bardzo ale jednak jest włożyłem kartę sim włączyłem telefon (bateria 100%) i zacząłem zabawę (przeglądanie programów, zabawa spb, wysłanie paru smsów, 5 minut rozmowy) po godzinie spojrzałem na wskaźnik baterii 89% pomyślałem, nie jest źle dzień wytrzyma a do codziennego ładowania telefonu jestem przyzwyczajony. I wtedy nadszedł moment prawdy włączyłem funkcje aparatu zrobiłem dosłownie 2 zdjęcia (nie trwało to więcej niż 3 minuty) i wyskoczył komunikat ze telefon wyłaczy sie za 30 sekund bardzo słaba bateria itd. byłem trochę rozczarowany. Szybko podłączyłem go do ładowanie wracam za 15 minut patrze na telefon aa tu świeci sie zielona dioda i 100% baterii odłaczyłem telefon i uruchomiłem wifi po 10-15 minutach bateria znowu padła, znowu zacząłem ładować z tym że teraz bacznie obserwowałem ten proces. Przez 10 minut telefon ładuje się dochodzi do 5% a po tym odrazu wyskakuje 100% podobnie jest z rozładowywaniem się po 85% wyskakuje odrazu 0%. I teraz moje pytanie czy ktoś miał podobny problem? Czy to tylko i wyłacznie wina baterii? Czy może to też byc wina telefonu lub ładowarki (zamiennik)? Kupiłem już nową baterie (zamiennik) jednak będe miał ją dopiero za jakiś tydzień. Bardzo proszę o jakieś informacje.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: HP problem z ładowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2010, 14:38:58 »
faktycznie sprzęt mógł być dłużej nieużywany i teraz ma takie akcje. W urządzeniach HP to częste. Spróbuj go zostawić pod ładowarką na noc, kilka krotnie go ładuj przez powiedzmy 5-6h i powinno się coś zmienić.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2010, 15:48:15 »
problem w tym że już około 3 - 4 razy zostawiałem wyłaczony telefon pod ładowarką na noc i wydaje mi sie ze gdy zapala sie zielona dioda to telefon przestaje się ładować a jak już mówiłem zielona dioda pojawia sie po około 15 minutach wtedy jedynym wyjściem jest odłaczenie ładowarki i ponowne podłączenie czerwona dioda znowu świeci sie 15 minut i tak do znudzenia ładowałem w ten sposób około 3-4 godziny na więcej już brakło mi cierpliwosci pojawiła sie poprawa żywotność bateri była większa o jakieś dwa razy jednak znou było tak ze doszło do 80% i bateria padła :/

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2010, 15:53:00 »
masz oryginalną ładowarkę HP?

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2010, 16:03:11 »
Czy może to też byc wina telefonu lub ładowarki (zamiennik)? Kupiłem już nową baterie (zamiennik) jednak będe miał ją dopiero za jakiś tydzień. Bardzo proszę o jakieś informacje.

Tak jak pisałem wyżej mam jakiś chiński zamiennik

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2010, 16:22:18 »
obstawiam ładowarkę. Mój iPAQ też świruje przy ładowaniu zamiennikami.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2010, 16:33:08 »
Poczekam jeszcze troche aż przyjdzie bateria wtedy się okaże czy musze kupić ładowarke czy nie, a dodatkowo pytanie skad wziaść oryginalną ładowarke do HP? niestety na allegro nie ma żadnej :/ może kupić jakąś inną oryginalną nokia, samsung albo blackberry?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2010, 16:46:41 »
może być wina i baterii i ładowarki
bateria jest już raczej do niczego, ale i nie spuchła chyba sama z siebie

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2010, 17:00:31 »
hmm wydaje mi sie ze bateria może spuchnąć sama z siebie miałem nokie 3310 która leżała w szafce nieużywana dobrze ponad rok i jak ją wyciągłem to bateria tak spuchła że klapki sie prawie zapiąc nie dało. Zapomniałem dodac jeszcez jednej istotnej rzeczy ponieważ w moim HP w ustawieniach jest coś takiego jak "Power save mode" włacza się  ono gdy wyskakuje komunikat że telefon zaraz się wyłaczy (w pasku u góry obok zasiegu jest ikonka niebieska wtyczka na szarym tle) gdy podłaczam do ładowania opcja dalej jest aktywna gdy dochodzi do 5% opcja się wyłacza a stan baterii zmienia się na 100% nie wiem czy to wazne ale mozesie przyda

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2010, 17:11:07 »
a nie doczytałem że jest spuchnięta. W takim razie tak jak napisała Pani Kapitan - i ładowarka i aku.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2010, 22:07:06 »
a co  z tą ładowarka jak już wyżej pisałem? Gdybym kupił oryginalną do nokii samsunga bądz blackberry to sprawowałaby się dobrze próbowała ktoś? Bo oryginalnej do HP to chyba ze świecą szukać na allegro nie znalazłem żadnej tego typu.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2010, 10:05:15 »
nie wiem czy będą się sprawdzały, ja próbowałem tylko łądowarkę od HTC i działała bez zarzutu.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2010, 10:14:57 »
oryginał HP można kupić, uwaga... w sklepie HP  :wink:
towar na zamówienie, cena niemała
link

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2010, 10:19:20 »
fiufiu, pojechali. Na szczęście mam dwie egzemplarze

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2010, 17:48:57 »
A no nie mało sobie liczą :/ poza tym wydaje mi sie że to jest to wejscie jak do większosci htc boo ono własnie chyba sie nazywa mini a do moje hp chyba jest micro ale pewny tego nie jestem. Hmm moze spróbuje z tym HTC a jakby nie wyszło  to bikekowal może chcesz odsprzedać swój jeden z swoich dwóch unikalnych egzemplarzy?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 10, 2010, 17:56:28 »
faktycznie, w data messenger jest micro usb, nie wiem czemu wydawało mi sie że masz 614  :D tam jest jest mini usb jak i w większości modeli HTC. Micro jest w nowszych HTC i nie tylko, bo wymyślono że będzie to ogólny standard gniazda ładowania w telefonach
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 17:58:43 wysłana przez Kapitan Pazur »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 10, 2010, 20:23:28 »
bikekowal może chcesz odsprzedać swój jeden z swoich dwóch unikalnych egzemplarzy?

niestety... jedna u rodziców druga u mnie w mieszkaniu. A nie lubię wozić ze sobą tyle kabli za każdym razem. Nie sprzedaję.

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 14, 2010, 11:24:45 »
Wczoraj doszła do mnie bateria i w sumie chyab nie jest źle baterie włożyłem do telefonu o 19.30 a bateria padła o północy z tym że przez 4 godziny cały czas bawiłem się telefonem i go nie odkładałem a przy tym wifi było włączone przez jakieś 3 godziny bo ściągałem programy muzyke tematy itd. (niestety póki co nie mam kabla usb) Tak więc mysle że bateria przy normalnym użytkowaniu powinna ze dwa dni wytrzymać ale wciąż pojawia się problem z miernikiem baterii wczoraj padła przy równych 50% :/ Mam jeszcze pare pytań co do DM a zeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.

1. Jaka wersja romu powinna być zainstalowana chodzi mi o tą która wydłuża życie baterii jaki dokladnie ma numer przy uruchamianiu telefonu?

2. Czy da się wyłaczyć automatyczną blokade klawiatury i zrobić tak by tel był blokowany tylko S2U2?

3. Czy da sie coś pozmieniać w opcjach wiadomości by gdy wysyłam smsa i nie mam zasięgu nie wyskakiwało odrazu że nie udało się wysłać wiadomości tylko żeby telefon przez chwilę próbował wysłać tą wiadomość i dopiero po pewnym czasie wyskakiwał informacja że wiadomości nie da się wysłac?

wsumie na tą chwile tyle przychodzi mi do głowy jak sobie jeszcze coś przypomne to dodam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 13:10:13 wysłana przez korni1989 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 14, 2010, 18:46:07 »
1. Jaka wersja romu powinna być zainstalowana chodzi mi o tą która wydłuża życie baterii jaki dokladnie ma numer przy uruchamianiu telefonu?

2. Czy da się wyłaczyć automatyczną blokade klawiatury i zrobić tak by tel był blokowany tylko S2U2?

3. Czy da sie coś pozmieniać w opcjach wiadomości by gdy wysyłam smsa i nie mam zasięgu nie wyskakiwało odrazu że nie udało się wysłać wiadomości tylko żeby telefon przez chwilę próbował wysłać tą wiadomość i dopiero po pewnym czasie wyskakiwał informacja że wiadomości nie da się wysłac?

na te informacje musisz poszukać odpowiedzi w innych wątkach, z pewnością znajdziesz