HP iPAQ 6315 update ROM i simlock

• 7 Odpowiedzi
  • 750 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP iPAQ 6315 update ROM i simlock
« dnia: Kwiecień 25, 2007, 11:45:59 »
Witam wszystkich!
W sumie wiem ze ten temat był już poruszany, ale. . .
Niedawno kupiłem sobie iPAQa 6315 z rozlanym wyświetlaczem.  Nie wiedziałem że ten model ma simlocka.  Dowiedziałem sie o tym kiedy zamontowałem wyświetlacz.  No i mam problem.  O tym ze można go ściągnąć poprzez kod odblokowujący to zdążyłem przeczytać na forum, ale skąd na to kase jak się wypstrykałem na wyświetlacz. 
Dlatego też prośba do wszystkich forumowiczów czy udało sie komuś odblokować to poprzez wgranie ROM-u np z 6340 lub 6365 (wiem ze są takie modyfikowane na stronach)?? Tylko nigdy nie robiłem upgrade ROM-u w iPAQach i nie wiem jak to sie robi.  Tzn, nie chodzi mi o taką zwykłą aktualizacje tylko jak wgrać taki zmodyfikowany ROM, przydały by mi się jakieś wskazówki, jakim programem itd.  Jak uda mi się odblokować sima to dam znać.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Odp: HP iPAQ 6315 update ROM i simlock
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2007, 20:24:39 »
Widzę że nikt mi nie chce pomóc  :(
Sam doszedłem ze muszę to zrobić za pomoca programu mtty tylko czy mógłby mi ktoś powiedziec jak mam przejść w tryb bootloadera.  Wiem że trzeba sciagnąć plik bootloadera i skopiowac na karte SD.  Ja jakiś znalazłem ale po restarcie iPAQa normalnię uruchamia sie sytem i nie mam żadnego bootloadera :-\
Skąd taki bootloader sciągnąć, albo może ja coś źle robie ???
Jak ktoś coś wie to prosze o jakieś linki do stron.  Każda pomoc będzie przydatna.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2007, 01:30:44 »
Hmm  >:(
Coś mi się wydaje że jednak nie mam blokady simlock.  Bo sprawa wygląda tak.  Wkłądam karte sim (era) no i podaje pin.  Jest ok ale się nie loguje do sieci, nie słychac zadnego charakterystycznego dzwięku w głosnikach (komputerowych) jak np przy zwykłym telefonie kiedy lerzy w poblirzu.  Więc odrazu przyjąłem ze mam simlocka.
Dowiedziałem się jednak jak można wpisać kod odblokowujący.  Settings -> Phone BAND, na klawiaturze wybrać ctrl + shift a potem kliknąć na pustym polu na ekranie.  Pojawi się nowe okienko.  Unlock Code: wpisałem jakiś tam byle jaki i. . . .   ku mojemu zdziwieniu moim oczom ukazał sie komunikat z którego wynikało, twój telefon nie jest zablokowany, odblokowanie nie jest konieczne.   
Ale co dziwne moge wejsc np do sim extra lub przeglądac kontakty na karcie.  Wykrywa domyślnego operatora ERA.  I teraz nie wiem czy mam tego simlocka czy nie ???.  Czym to się objawia???.  iPAQ całkowicie odrzuca sim czy jest tak jak u mnie.  Bo moze ja mam uszkodzony moduł GSM. 
Czy pomimo blokady sim i jak nie ma się włożonej karty mozna dzwonić na 911??? Sprawdzał to ktoś??? Bo jeśli tak to znaczy że ma walnięty telefon. 
Jestem już gotowy na najgorsze, czekam na odpowiedź

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2007, 09:14:11 »
bez karty sim można dzwonić na numery alarmowe czyli na 112
a to 911 to co to jest?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2007, 09:31:21 »
Każdy tel nawet z SIMlockiem/bez karty  pozwala dzwonić na telefon alarmowy 112.
Jeśli to nie działa to uszkodzony jest układ RADIO.
W tym PPC nie ma możliwości zdjęcia blokady SIMLOCK za pomocą zmiany oprogramowania - wyłącznie przez kod.

potrzebna zgoda

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2007, 09:54:06 »
możesz jeszcze zajrzeć do Settings - nie znam tego modelu, ale inne ipaqi mają tam coś takiego jak SelfTest, może ta opcja potwierdziłaby ewentualne uszkodzenie
w Settings jest jeszcze AssetViewer - tam są wszystkie informacje o ipaqu, powinno być też coś na temat modułu gsm (czy moduł jest obecny, numery wersji itp)

hehe, i nie dzwoń na 112 ("dzień dobry, chciałem tylko sprawdzić czy działa mi moduł gsm"  ;D )
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 09:56:46 wysłana przez killcabbie »

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2007, 10:00:38 »
No to mam walnięty moduł od GSM  :(
Dzwoniłem ale sie nie dodzwoniłem.  poszperam jeszcze w ustawieniach.  Ten test robiłem wczoraj.  On cały czas szuka sieci i nie może znaleźć.  Bo tak to widzi ten układ GSM, jest podana wersja firmware itd.
A da się to jakoś naprawić???
Kurde wszystko inne działa Bluetooth, WiFi, a akurat telefon nie.   Szlag by to!
To już pewnie nic sie nie da zrobić. 
PS.   killcabbie, Janusz Piwiński dzięki za pomoc
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 10:03:24 wysłana przez maroi »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2007, 10:44:18 »
nie poddawaj się tak szybko
zwyczajne komórki też tracą zasięg i czasem przyczyna jest prozaiczna, jakaś niekontaktująca blaszka itp.
może wymieniając wyświetlacz coś rozłączyłeś?

w ostateczności może jakiś serwis gsm by tego ipaqa obejrzał