HP IPAQ 614c - moja opinia

• 17 Odpowiedzi
  • 1966 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wizzz

• 45
  • Sprzęt: HTC Touch HD  Laurentius26 1.59.709.0 R1.17.25.09
HP IPAQ 614c - moja opinia
« dnia: Maj 21, 2009, 09:59:10 »
W końcu udało mi się upchnąć to coś :proud: Tyle co się słyszy i sam miałem problemów z tym telefonem jak żadnym innym. Podobno tylko ROMy niedopracowane a sprzęt dobry...nieprawda. Na jedyny plus to brakuje mi tego wirtualnego kółka... i nic poza tym. To tylko moje przemyślenia po radosnym rozstaniu się z IPAQ 614c :D Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego modelu.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 15:46:58 wysłana przez wizzz »

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
Odp: HP IPAQ 614c - "nareszcie"
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2009, 13:40:44 »
Czy myślisz, że jesteś tak ważną osobistością, że kogoś obchodzi to co piszesz i to, że sprzedałeś?? Myślisz, że to wszystko jest warte założenia nowego topicu?? Ile Ty masz?? 15 lat?? Wydaje mi się, że temat do skasowania.

*

Offline wizzz

• 45
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2009, 14:16:52 »
Za żadną ważną osobistość się nie uważam. Wyrażam osobiste zdanie i spostrzeżenie dotyczące chyba jak najbardziej pasującego do tego działu sprzętu. Oczywiście jeśli kolega ma inne zdanie odnośnie tego sprzętu, bardzo chętnie bym wysłuchał. Kilka miesięcy temu właśnie na tym forum czytałem opinie jednego "napaleńca" zachwalającego ten sprzęt. Minęło trochę czasu od premiery tego modelu i czas pokazuje dopiero wady jak i zalety...oraz zmiany jakie wprowadzono w oprogramowaniu :-?

*

Offline exart

• *
  • 91
    • Kursolandia
  • Sprzęt: iPhone 3GS + HP DM + Ipaq 114
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2009, 14:47:26 »
Sądzę, że ten wątek mimo wszystko może być przydatny dla tych, którzy myślą o zakupie 614-tki i daje do myślenia.

Autor prezentuje swoje wrażenia z użytkowania urządzenia, nie znaczy to jednak, że inni użytkownicy mają się zgodzić z tezami tam postawionymi. Została przedstawiona subiektywna opinia, z którą można dyskutować.

A z drugiej strony, upłynęło już trochę czasu od premiery tego modelu, teraz są oferowane nowsze urządzenia i nie ma nic dziwnego w tym, że ktoś sprzedaje stary model, żeby go zastąpić nowszym. To najzwyklejszy proces, nad którym nie ma potrzeby się rozwodzić.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2009, 14:54:26 »
Dobrze, tylko że jakl już pisze, że sprzedał to niech napiszę konkretne powody. Raczej nikomu nic nie da jeśli przeczyta, że wizzz sprzedał bo był gówniany za przeproszeniem. Jeżeli już zakłada taki topic, to niech napisze: jestem zadowolony, że sprzedałem tego złoma ponieważ nie działało mi w nim to, to i to. Nie podobalo mi sie tez to i to. Wtedy taki topic ma sens, bo ludzie go czytający otrzymują garść rzetelnych informacji od użytkownika. Natomiast napisanie, że "upchnął to coś" bo bylo niedopracowane nie mowi nic. Ze swojej strony nie chce wyjść na takiego, co to ma 614'kę i dlatego będzie jej bronił. Sam potwierdzam, że nie jest to urządzenie doskonałe, ale napewno gdybym je sprzedał nie zakładał bym na ten temat nowych topiców.

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 21, 2009, 15:02:27 »
Dobrze, tylko że jakl już pisze, że sprzedał to niech napiszę konkretne powody. Raczej nikomu nic nie da jeśli przeczyta, że wizzz sprzedał bo był gówniany za przeproszeniem. Jeżeli już zakłada taki topic, to niech napisze: jestem zadowolony, że sprzedałem tego złoma ponieważ nie działało mi w nim to, to i to. Nie podobalo mi sie tez to i to. Wtedy taki topic ma sens, bo ludzie go czytający otrzymują garść rzetelnych informacji od użytkownika. Natomiast napisanie, że "upchnął to coś" bo bylo niedopracowane nie mowi nic. Ze swojej strony nie chce wyjść na takiego, co to ma 614'kę i dlatego będzie jej bronił. Sam potwierdzam, że nie jest to urządzenie doskonałe, ale napewno gdybym je sprzedał nie zakładał bym na ten temat nowych topiców.

Dokładnie, bo wygląda to tak jakby wylewał swoje frustracje
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

*

Offline wizzz

• 45
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2009, 15:41:27 »
Widzę ze błędem było napisanie ze "upchnąłem" ten sprzęt. Może powinienem przedstawić moje, podkreślam moje własne spostrzeżenia. Sam przed zakupem dużo czytam i pytam. Jak podkreśliłem nigdy problemów nie było z wirtualnym pokrętłem, nigdy a wiem ze często ludzie narzekają na to iż wiesza się. Ogólnie klawiatura sprawiała się dobrze. Telefon używany był naprawdę dużo, czasem trzy razy dziennie ładowany i to tez normalne przy moim użytkowaniu. Natomiast irytujące było to iż nigdy nie udało się wyczerpać baterii do końca..chyba ze leżał w stanie czuwania z simem na który miałem jedno, dwa połączenia. Wystarczył większy pobór prądu przy jakiejś aplikacji i jeśli bateria spadała poniżej 30-40% telefon wyłanczał się :shock:. Zgłosiłem to do serwisu...otrzymałem nowy i było to samo :] Odbiornik GPS...wskazania w miarę dokładne, szybkość łapania fixa około 3-7 min bez wspomagania. Moim zdaniem jak na tę klasę kiepsko. Karty pamięci...czytał na bank 2 GB, z pozostałymi pojemnościami to sam już nie wiem od czego zależny. Jednym czyta 8GB innym 4GB w zależności od marki karty. Sam wyświetlacz jak i jego czułość pozostawiała do życzenia. Kupiłem go przez internet, prezentował się przyzwoicie na zdjęciu...natomiast tworzywo z jakiego był wykonany i jakość nie przystoi na tę klasę. Zamontowany aparat w porównaniu z konkurencja... wypadł naprawdę nieciekawie, podkreślam jako aparat w telefonie :S. Jakość dźwięku słuchawki jak i głośnika zewnętrznego w skali do 10 dałbym tylko 6. Często zmieniałem karty i w niektórych sieciach przede wszystkim zagranicznych polecenia sieciowe nie działały jak należy. Po SR było oki do czasu lub do 2-3 wysłanych poleceń. No i grzanie...jeśli chodzi o to to był najbardziej gorącym fonem podczas użytkowania. Oczywiście tez był reklamowany na to lecz wymiana nic nie dala. Ktoś mi kiedyś powiedział ze nie ma prawa się grzać. Nie prawda. Każdy jeden a było trochę tego grzeje się mocniej i mniej. To tak na szybko co przychodzi mi do głowy...bo przeleżał w szufladzie ponad 3 miesiące aż przyszedł jego czas... Nie ma telefonu doskonałego i obawiam się ze nigdy nie będzie. Moim zdaniem jak na klasę business i cenę nie jest tego wart.  :wink: Oczywiście to moje zdanie, masz prawo się nie zgodzić. Nie piszę też z jakimi modelami był porównywany...powiem tylko z podobnymi z tej klasy.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
Odp: HP IPAQ 614c - moja opinia
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2009, 16:17:10 »
Ooo teraz są konkrety od których powinieneś zacząć ten topic. Część rzeczy, które napisałeś mogę potwierdzić u siebie:
- klawiatura i Smart Touch Wheel u mnie też działają bez zarzutów;
- problem z wyłączaniem się urządzenia przy 30-40%, a nawet i przy 55% (nieoficjalnie, bo informacje pochodzą od anonimowego pracownika HP i które wywnioskowałem po rozmowie kilkukrotnej z serwisem HP) powodują wadliwie wyprodukowane baterie, które od lipca maja być zastapione nowymi poprawionymi;
- GPS faktycznie wskazuje dobrze, jednak co do łapania fixa to 7 minut o których piszesz mnie zaskakują. Oczywiście nie twierdzę, że tak nie bylo, jednak trzeba by wziąść pod uwagę kilka czynników. Ja ze swojej strony moge powiedzieć, że bez używania HP iPAQ GPS QK Position moja 614'ka łapie fixa od kilkudziesięciu sekund do 3 minut;
- karty pamięci to faktycznie pięta Achillesowa tego modelu i nikt nie jest w stanie stwierdzić, czemu jednym działają 8Gb, innym tylko 4Gb;
- co do jakości wyświetlacza, tego jak wyświetla i jak działa ekran dotykowy nie mogę się z czystym sercem doczepić. Minusem jest napewno w porównoniu do np. Diamonda to, że jest schowany i ciężko go wyczyścić na brzegach i w rogach;
- aparat... popieram, tutaj HP dalo ciała na maksa, jednak biorąc pod uwagę, że jest to niby linia dedykowana klienteli biznesowej, to Ci raczej nie potrzebują aparatów w komórkach;
- dla mnie głośnik jeden i drugi spełnia swoją rolę, dobrze słyszę gdy ktoś do mnie mówi, dzwonki jeśli się ustawi w formacie .wav też są wystarczająco głośne;
- karty Sim... Hmm no tu nie mogę za dużo powiedzieć. Na początku miałem kartę z Play i były problemy, ale okazalo się, że to karty były jakieś udziwnione i na wielu modelach telefonów, które oferował sam Play nie chciały śmigać. Teraz mam Orange i żadnych problemów , ani z zasięgiem, ani z utracaniem zasięgu. Zagranicznych kart nie testowalem, więc w tym akurat temacie się nie wypowiem;
- grzanie, tu niestety rządzi prawo szczęścia. Jak ktoś go nie ma, to dostawał model który podczas grania w kulki sie przegrzewał, inni (w tym odpukać ja) nie spotkali się z motywem przegrzania 614'ki. W tej chwili się zastanawiam, czy powodem tego przegrzewania nie są właśnie te wadliwe baterie;

Od siebie moge jeszcze dodać, że w tej chwili z obecnie dostępnych w sprzedaży palmofonów wizualnie podobają mi się dwa: właśnie 614'ka i HTC Diamond tak jedynka jak i dwójka, przy czym różnica w cenie pomiędzy HP, a HTC zmusza mnie do pozostania przy HP i jakos szczególnie nad tym nie ubolewam. Jedno jest pewne, napewno bym nie zamienił HP 614c na Iphona... :)

Edit.

Żeby już nie nabijac postów niepotrzebnych chciałbym napisać odnośnie tego, co napisał poniżej kolega apollo78, że w tej chwili po napisaniu konkretów przez kolegę wizzz już sie nie unoszę i traktuję ten wątek całkiem serio. Nie traktujcie mojego powyższego przydługiego posta jako atak. Poprostu jezeli faktycznie komuś ma ten topic pomóc w wyborze czy kupic czy nie to postanowilem napisać jak to wygląda z mojej strony. Peace :)
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 16:48:26 wysłana przez CaSspeR »

*

Offline apollo78

• *
  • 64
  • Sprzęt: Modecom  MX2
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2009, 16:35:55 »
Czytam i czytam...
Koledzy nie ma sensu się "unosić" :ohreally: taki temat pasuje do każdego urządzenia opisanego na forum PDACLUB...
Czy to HP, HTC, Eten... zawsze ktoś będzie "happy" a ktoś inny nie. Muszę powiedzieć, że zaliczam się do tych pierwszych, nie wiem czy miałem szczęście ale mój 614 od 15.03.2008 działa u mnie bez jakiś dziwnych problemów ,np. z baterią o której piszecie.
Kolega wizzz miał i się pozbył bo sprzęt nie spełnij widocznie jego oczekiwań - i nie można go za to "winić"
Sądząc po opisie nabył HTC Touch HD i teraz jest  :ok: Może faktycznie jest to sprzęt na miarę roku 2009 i wszystko w nim działa od początku do końca OK - ale czas pokaże czy za rok np. po wyjściu modeli lepszych od debiutującej obecnie na rynku Tośki TG01, kolega wizzz nie napisze podobnej opinii o HD...
Tak więc moim zdaniem dalsze rozważania w dotychczasowym tonie w tym wątku są już niepotrzebne.
A wracając do konkretów:
1. nie zauważyłem problemów z baterią
2. każda karta SD Sandisk u mnie działa (Kingston jest OK ale w kompach, podobne zdanie mają użytkownicy cyfr. lustrzanek)
3. urządzenie "grzeje się" jeśli korzystam z GPS i Wifi - pokażcie takie które nie wydziela wtedy ciepła
4. GPS łapie fix gorzej niż SIRF III - ale który producent to zakłada do nowych PDA? zdaje mi się że HTC jedzie na tym samym układzie Q...

To tyle ale muszę także napisać, że IPAQ tylko przy okazji służy mi za telefon bo może tutaj leży sedno sprawy...
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 16:45:35 wysłana przez apollo78 »
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2009, 17:41:18 »
na każde urządzenie można narzekać, tylko czy warto? Narzekaniem się sytuacji nie zmieni, jeśli komuś nie pasuje jedno to sprzedaje i kupuje drugie. Wybór na rynku ogromny i dostępność też przyzwoita.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline gog

• *
  • 79
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 21, 2009, 23:28:30 »
a ja wybrałem 614c przed zakupem i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony. A wymienine wady wydają mi się wydumane - u mnie ich nie ma .

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 22, 2009, 08:42:09 »
Dla mnie krytyczna opinia jest jak najbardziej pomocna.  :ok:
Niebawem właśnie mam zamiar kupić podobne urządzenie. Ze względu na parametry, HP614c wydaje się bardzo interesujący.
Śledząc od tygodnia forum, wyłapałem jednak kilka istotnych i niejednostkowych uwag na temat tego modelu. Większość z nich, autor tego wątku wskazał w 1 wiadomości.
Nie są wydumane, a w porównaniu z innymi aparatami mają dla mnie duże znaczenie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 08:48:08 wysłana przez SebastianL. »

*

Offline wizzz

• 45
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2009, 09:14:19 »
Pytanie do kolegi gog. Jeśli poziom baterii spadnie Ci poniżej 30% i włączysz nawigację na 10-20 min. HPek nie wyłancza się?  Jeszcze na plus dopowiem ze serwis HP sprawował się u mnie na medal. Telefon miałem w upgrade w zachodniej sieci, więc za free a co za tym idzie żadnego paragonu. Czy to serwis na zachodzie czy w Polsce wystarczyło podać numer seryjny...i wszystko załatwione.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 09:23:37 wysłana przez wizzz »

*

Offline gog

• *
  • 79
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 24, 2009, 11:17:36 »
Pytanie do kolegi gog. Jeśli poziom baterii spadnie Ci poniżej 30% i włączysz nawigację na 10-20 min. HPek nie wyłancza się?  Jeszcze na plus dopowiem ze serwis HP sprawował się u mnie na medal. Telefon miałem w upgrade w zachodniej sieci, więc za free a co za tym idzie żadnego paragonu. Czy to serwis na zachodzie czy w Polsce wystarczyło podać numer seryjny...i wszystko załatwione.  :ok:

przetestowałem nie wyłacza się ,aż do całkowitego rozładowania akumulatora

*

Offline Artih

• 5
  • Admin samozwaniec
    • Battlefield 1942 Clan
  • Sprzęt: HP iPaq 614C
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 24, 2009, 16:42:26 »
Ja także używam już trochę swojej 614C i "podjaranie" dawno mi minęło.

Oprócz słabej baterii wad nie odkryłem - napewno nie takich, które dyskredytują to urządzenie w stosunku do konkurencyjnych.
GPS sprawuje sie bez zarzutu (co za różnica czy poczekam 40 sek czy 70sek. na zimny start).

Wykonanie oceniam wysoko, jakość wyswietlacza także. Aparat słaby ale nie interesuje mnie to - nie do tego służy urządzenie.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 24, 2009, 17:17:26 »
Ja także używam już trochę swojej 614C i "podjaranie" dawno mi minęło.

Oprócz słabej baterii wad nie odkryłem - napewno nie takich, które dyskredytują to urządzenie w stosunku do konkurencyjnych.
GPS sprawuje sie bez zarzutu (co za różnica czy poczekam 40 sek czy 70sek. na zimny start).

Wykonanie oceniam wysoko, jakość wyswietlacza także. Aparat słaby ale nie interesuje mnie to - nie do tego służy urządzenie.

aku to wada wszystkich urządzeń pracujących na intelu. Trzeba wybierać, albo osiągi albo energooszczędność
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 24, 2009, 17:41:33 »
To ja tez dorzucę garstkę uwag.
Telefon zakupiłem w lipcu 2008 roku do obecnej chwili sprawował się na 5.
Efektu przegrzania nie stwierdziłem ani przy graniu ani przy "serfowaniu" w necie, ani gdy był używany GPS.
No może tak niedokońca przy GPS-ie przy łapaniu fix-a zostawiłem go na oknie słoneczko troszkę grzało i ..... był komunikat temperatura krytyczna baterii została przekroczona.
Pozatym  w "moim"modelu nie występowały problemy z klawiaturą, modułem WI-FI, aparatem ogolnie trafiłem egzemplarz dobry.
W telefonie brakowało mi tylko paru przydatnych rzeczy tz.:
- brak zewnętrznego slotu na karty,
- brak gniazda na słuchawki jedno gniazdo do wszystkiego to porażka,
- osobiście dla mnie brak dodatkowej kamery(aparatu ) z przodu urządzenia
- zupełna porażka to "przycisk" do przewijania obok przycisków nagrywania
Napisałem że sprawował się gdyż dokonałem aktualizacji oprogramowania do modułu WI-FI.
I po restarcie telefon to już nie jest nawet kalkulator mam "zajefajną " podstawkę pod kawę.
Totalna zwiecha i brak oznak "życia" nawet metodą usta usta.

*

Offline marcodmk

• 15
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 26, 2009, 19:09:17 »
Po przeczytaniu kilku opinii na temat urządzenia postanowiłem dorzucić od siebie parę informacji:
- posiadam owe urządzenie od marca 2008, sprzęt kupiony przez neta, nowy, na gwarancji - 'nie śmigany'
- jeśli chodzi o pracę urządzenia z zagranicznymi kartami SIM stwierdziłem że HP-ek sprawuje się bez zarzutu
- jeśli chodzi o Wi-Fi sprzęt spisuje się super. Używam bardzo często zwłaszcza że teraz częściej przebywam za granicą (GG, SKYPE itp.)
- jeśli chodzi o baterię to prawda - słaba sprawa, ale należy mieć bardzo ważną rzecz na uwadze: otóż urządzenia tego typu charakteryzują się dużym poborem prądu i jest to całkiem normalne. Na samym początku trudno było mi się przyzwyczaić, bo przesiadłem się ze 'zwykłego' telefonu komórkowego, ale po pewnym czasie poprostu przestało mi to przeszkadzać.
- aparat fotograficzny - jeśli mogę go w ogóle tak nazwać - słaby (mówię tak bowiem jestem z zamiłowania fotografem amatorem, więc do robienia zdjęć kupiłem sobie prawdziwy aparat fotograficzny).
- jeśli chodzi o wyłączanie urządzenia przy 30% - nie zdarzyło mi się to jeszcze, ale podejrzewam że moja bateria jest już wysłużona i wkrótce kupię nową. (słyszałem że baterię powinno zmieniać się raz do roku...)
- GPS u mnie pracuje często, często i muszę przyznać że sprawuje się bez zarzutów. Sygnał łapie od kilkudziesięciu sekund do ok 5 min (bez wspomagania) na 'zimnym' starcie.
Podsumowując urządzenie uważam model za bardzo udany. Już ponad rok czasu mi służy i jeszcze nie 'zwariował'. Nie chcę tutaj wychwalać urządzenia - to nie o to chodzi. Myślę że moje użytkowanie sprzętu dowodzi, iż to solidny i dobry palmtop.
Pozdrowienia dla wszystkich PDACLUB-owiczów