hp 614c zakup czy napewno warto

• 7 Odpowiedzi
  • 2019 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline konoo

• 571
  • Ognia nie gaście,płonie, jak płonął zawsze
  • Sprzęt: Note 2,Motorola Xoom 3g,Motorola Defy (brick)
hp 614c zakup czy napewno warto
« dnia: Grudzień 29, 2009, 23:20:26 »
Ostatnio zastanawiam się nad zakupem nowego telefonu z WM, jakoś nie mam ochoty dźwigać już dwóch sprzętów razem chodź przyznam że jest to poniekąd najlepsze wyjście
Rozważałem różne modele w miarę przyzwoitych cenach jak na używki
na placu boju zostały praktycznie dwa urządzenia
i780 Samsung no i 614c HP

Co do i780 to jest o nim mnóstwo w necie opinii i testów z których wynika że jest to bardzo dobry sprzęt

A co mają sobie względem i780  że wybraliście właśnie jego ??
 opiszcie jego wady i zalety jeśli można prosić, a od siebie mam kilka pytań

1-czas działania na baterii
2-kółko navi jak z wygodą jego obsługi
3-jakoś wykonania
4-jakoś rozmów
5-kółko navi działa tylko po okręgu tzn jak przesuwam zgodnie z wskazówkami zegara albo w przeciwną, czy działa również wybiórczo, jak dotknę górę albo dół  to to samo co wciśniecie  przycisków góra dół na d-pad
6-Czy wszystkie teksty wprowadzać można klawiaturą normalną telefonu
7-jak zachowuje się nakładka SPB  Mobile Shell 3.5 czy można używać jej za pomocą navi kółka i bocznego  nie wiem jak to nazwać pomocniczego kółeczka ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 23:32:31 wysłana przez konoo1 »

*

Offline ksmm

• *
  • 62
  • Sprzęt: E51, TP2
Odp: hp 614c zakup czy napewno warto
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2009, 11:29:57 »
Uzywalem 614c przez okolo rok zanim (ze wzgledu na zbyt maly ekran) kupilem HTC TP2.
Ogolna opinia jest pozytywna. Nie mialem problemow ani z systemem ani ze sprzetem. Poczatkowo uzywalem oryginalnego ROM'u a potem custom.
Najpierw byl to WM6.1 od yevg001 (20270) a ostatnio WM6.5 od keyx'a (28002) - oba pracowaly praktycznie bez zastrzezen.

Co do Twoich pytan:
1. Bateria jest najslabszym (poza ekranem QVGA...) elementem tej kombinacji. W praktyce bedziesz musial ladowac ja (w najlepszym razie) co drugi dzien. Ja msialem codziennie.
2. Przydatnosc kolka navi zalezy od aplikacji - ja go w praktyce nie uzywalem z braku takiej potrzeby wiec komentowac nie bede.
    Bardziej przydatny jest jog-dial (czyli to kolko z boku) - bardzo wygodne do "chodzenia" po menu i wyboru przez jego wcisniecie
3. Jakosc wykonania bez zastrzezen. Na forach jest mnostwo uwag o polamanych pokrywkach baterii - ja po roku mialem pokrywke w stanie nieomal idealnym. Najprawdopodobnijej zalezy to od sposobu noszenia - ja uzywalem sztywnej kabury przy pasku.
4. Jakosc rozmow nie odbiega od sredniej. Mozna miec zastrzezenia co do czasow laczenia/rozlaczania ktore sa generalnie zbyt dlugie, ale to wszystko mozna skorygowac recznie w rejestrze systemowym WM. Moze ciut zbyt cichy dzwonek ale to kwestia indywidualna.
5. Nie pamietam (a telefon dalem kioledze w prezencie) ale chyba nie ma takiej opcji - ruch jest raczej wzgledny (ruszasz z aktualnej pozycji i poruszasz sie w gora/dol).
6. Jasne ze mozna - jak w kazdym telefonie. Dodatkowo masz do wyboru klawiature ekranowa z calkiem wygodnym rozsuwanym rysikiem. W TP2 mam rysik o stalej dlugosci ktory jest (jak na moje palce) zbyt cienki. Uwaga n/t jakosci - po roku intensywnego uzywania oryginalny rysik nadal byl w wysmienitej kondycji ;-)

Przy okazji - jezeli zamierzasz robic telefonem zdjecia to zapomnij o 614c - sadze, ze kazdy inny bedzie lepszy.
Teoretycznie 614c ma aparat 3Mpix ale jakosc zdjec nie poddaje sie ocenie przy zalozeniu, ze uzywamy cywilizowanego jezyka.
TP2 ktory tez ma aparat 3Mpix jest pod kazdym wzgledem lepszy od 614c.
Jezeli chcesz zobaczyc przykladowe zdjecia - daj znac na priv.

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2009, 16:00:55 »
1. Bateria rzecz względna:) z reguły bez problemu wytrzymuje dzień przy normalnym użytkowaniu no czasem dwa. to normalne przy WM
2. To kółko dotykowe to fajna rzecz:D jak sie pisze smsy to nie ma tak że się samo coś przekręci na tym kółku:) w nim chodzi o to że obracasz to sie przewija góra dół, a jak przesuniesz palec z klawisza 5 w którąś stronę to działa jak joystik. fajne to... tylko w grach sie nie nadaje bo opóźnienie ma. jeśli doskwiera brak joya to polecam program D-PAD.exe co zmieni Ci klawisze 2 4 6 8 i 5 na joy'a pełną gębą i bez opóźnień:D
3. wykonany bardzo dobrze. kiedyś jechałem rowerem to mi wypadł z kieszeni i tylko leciutko pękną ale tak poza tym to nic. trochę denerwuje mnie to że wyświetlacz jest głębiej zrobiony i czasem ciężko klawisz X wcisnąć ale dobra kalibracja ekranu i wsio...
4. rozmowy... hmmm dobrze słychać i czysto... jedyny minus to jak kolega wspomniał opóźnienie przy odbieraniu. klik zielona słuchawka i jakąś sekunde trzeba odczekać zanim Cie usłyszą. ale to się da naprawić...
5. trochę poprzednio opisane;) nie ma tak że dotkniesz klawisza 2 i Ci się przesunie tylko trzeba albo z 5 na 2 palucha przesunąć albo kręcić po tym kółeczku:> (lewo-prawo też się da z 5)
6. pisać smsy można jak z normalnego telefonu. xT9 jest jak i zwykłe pisanie. ja używam xT9 a niektórzy tego nienawidzą:P w niewielkim odsetku aplikacji tylko klawiatura działa jako 123456789;/ no ale takich to na palcach można policzyć
7. mam teraz SPB MS 3.5 i działa bez problemu:) kółeczkiem D-PADem i tą rolką po boku.

jak kolega wspomniał zdjęcia nieciekawie wychodzą czasem ale to od światła zależy chyba... ogólnie aparat klasa średnia taka... zmiana ROMu to łatwizna jeśli masz kartę SD do 2GB :D  D-PAD.exe jest w nowych romach i to jest bardzo dobry dodatek jeśli Cię zacznie denerwować to kółko dotykowe;)
SE K800i + HaPek :)

*

Offline Wallker

• 31
  • Sprzęt: HTC Hermes / HP IPAQ 614c
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2010, 14:47:33 »
Witam, dołączę się do tematu... Również planuję zmianę swojej maszynki(HTC Tytn) na coś lepszego, wybór spory ale...no wlanie, zmienić chce głównie z powodu wydajności, szukam czegoś mocniejszego...

I stąd moje pytanie, jak na co dzień sprawuje się 614-tka? Procek ma zacny, sporo ramu, przy tym nie duża rozdzielczość ekranu do obsłużenia, wydaje się być szybki... Szukałem już jakiś recenzji, filmiki na YT, tylko jakieś popierdułki znalazłem...

1. Czy system chodzi płynnie?
2. Jak z obsługą wtyczek today? Np. wyżej wspomniane SPB, na Tytn'ie przycina więc nie ma przyjemności z korzystania...
3. Jak z filmami? Np w TCPMP, na Tytn'ie jakieś kwadraciki, przycinki, rozjechane synchro dźwięku i wizji....i nie mówię tu o filmikach w jakiejś super jakości ale o takich max QVGA...chodzi mi głównie o włączenie sobie czegoś od czasu do czasu i nie denerwowanie się że kiepsko działa ;)
4. Głośniczki...dosyć ważna sprawa bo przecież to również telefon ;) ksmm napisał już że ok, ale dokładnie czy nie słychać trzasków czy tego typu niedogodności? Czy w głośniejszym miejscu da się pogadać? No i głośnik z tyłu, dzwoni cicho ale gdy pda jest w kieszeni np w pokrowcu jeszcze czy leżąc bez niczego na stole? Czy może nie da się już głośniej ustawić bo już charczy...
5. Połączenie z kompem.... Jako, że w Tytn'ie nie mogę dojść do porozumienia z AS wymianę plików prowadzę poprzez kartę microSD, do której jest bardzo wygodny dostęp z zewnątrz urządzenia, ale w 614-tce jest ona pod baterią więc lipa... Czy używa z Was ktoś może Bluetootha do tego a jeśli tak to jakiego programu(na kompie)?

Rewelacją jest to, że bak sprzętowego d-pada zastąpić można tym programikiem D-PAD i w grach nie ma późnień(gram tylko w parę, np SkyForce, na tak małym ekranie ciężko to zrobić palcem więc najwygodniej d-padem)

A właśnie, jeszcze jedno pytanie mi się przypomniało :) w grze SkyForce(grywa z Was ktoś?) obsługa palcem/rysikiem właśnie, na Tytn'ie o ile d-padm się da pograć to dotknięcie ekranu powoduję takie lagi, że grywalność spada praktycznie do zera... plus ogólne opóźnienia dźwięku, np w menu, wybór opcji a dopiero po chwili(prawie sekunda...) dźwięk temu odpowiadający...  :-? jak to wygląda na 614-tce? Wiem, że na HTC Universalu z tym samym prockiem ten problem nie występuje(zarówno opóźnienie dźwięku jak i lagi przy obsłudze palcem/rysikiem).

Trochę się rozpisałem ale mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości :)

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2010, 00:34:51 »
no ten HP ma mocny procesor i nawet mi się go udało podkręcić do 630MHz ale po 5h się wieszał;P na standardzie działa elegancko jeśli wszystko się załaduje to jest żyletka :D chodzi w tym o to że np po resecie pierwsze wejście do Settings trochę chodzi ale kolejne już express:) mam porównanie do KaiseraII (chyba tak to się pisze bo to kolegi HTC) no i w porównaniu do niego to SPB chodzi płynniutko:) jedyne czego mi brakuje w tym HP to jakiś układ graficzny :D bo w SPB niby to 3D działa ładnie płynnie ale nie ma odbić i takich tam bajerów;)
no i te dzwonki biedne... jeśli o dzwonkach mowa to głośniczek jest średni według mnie... gdy HaPek leży na płaskim to głośniczek jest zakony tak że ledwo go słychać;/ ale jak w powietrzu albo w kieszeni to nie jest źle... rozmowy standard bez rewelacji ale na pewno nie jest źle;) jedynie opóźnienie przy odbieraniu. w szkole na przerwie spokojnie gadam:) jeśli o media chodzi to ja kożystam z CorePlayera ale to to samo co ten TCPMP tylko dećko nowsze... jedyne czego nie odpalam to RMVB i >niedociągniętych< 3GP... AVI MOV nawet bez przerabiania chodzą:) osobiście filmy przerabiam na MP4/AVI z obrazem H.264 320X240 25fps <170kb/s i audio AAC 32kb/s i film jest jak rmvb tylko na HP chodzi bez przycinki :D tak w ogóle można by całkiem rmvb tą kombinacją zastąpić;P
AS bez problemu :) można połączyć normalnie i tym przyspieszonym sposobem co emuluje sieć 10Mb/s.. jest jeszcze WM5torage co robi z HP czytnik kart:) niestety co byś nie wybrał to przez kabel jest taki że max przesyłu jest tak do 500Kb/s
SE K800i + HaPek :)

*

Offline Wallker

• 31
  • Sprzęt: HTC Hermes / HP IPAQ 614c
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2010, 20:43:04 »
Dzięki za odp :wink: mam kolejne pytanie... Czytam trochę na necie informacji o tym HPku jednocześnie szukając jakiejś dobrej oferty kupna ;) i natrafiłem na parę wpisów na forach o bardzo słabej baterii.... Że nie wytrzymuje dnia, innemu nawet 3 baterie na dzień nie starczają....przeraża mnie to trochę  :S nie oczekuje od pda żeby trzymał tydzień ale minimum to jeden dzień korzystania, czyli kilkanaście smsów, 30-60 min rozmów, może chwile jakaś gierka jak się nudzi, trochę grzebania... Mój Hermes ma już dosyć zużytą baterię ale pełen dzień wytrzyma, no chyba że będę na telefonie wisiał wyjątkowo długo...

Stąd moje pytanie, jak Wam trzymają 614tki? Z tych wszystkich postów,które przeczytałem na temat baterii trzymających kilka godzin wychodzi na to, że ten model tak ma....czy to po prostu pojedyncze przypadki?

Wydawało mi się już, że znalazłem idealnego dla mnie następcę Hermesa ale ta bateria mnie trochę shamowała z decyzją kupna 614tki...  :-?
Napisane: Styczeń 17, 2010, 15:49:21
Edit:
Ok, poszperałem głębiej na forum i znalazłem... :/ wadliwe baterie... miała wyjść nowa seria tych baterii w czerwcu 2009 ale w temacie, w którym to poruszali cisza....

*

Offline siweq

• 34
  • Sprzęt: HP 614c
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2010, 08:36:03 »
wg moich obserwacji HP-ek jest energochłonny i basta. Bardzo pomaga oszczędna korzystanie z 3G oraz GPS.
Tak na prawdę problemy są dwa:
- wadliwe baterie (mój nowy HP wyłączał się przy stanie baterii ~30%) - wymieniłem baterię na gwarancji w serwisie i jest znacznie lepiej. Generalnie trzyma mi cały dzień nawet przy dość intensywnym używaniu. Nie używam WIFI i BT, ale cały czas 3G.
- przegrzewanie się baterii podczas ładowania - problem pojawia się u mnie latem, podczas używania ładowarki samochodowej i GPS. Objawia się tym, że urządzenie przestaje się ładować, potem głupieje, a wreszcie resetuje się. Ja rozwiązałem problem robiąc sobie proste przekierowanie nawiewu z klimy bezpośrednio na HP-ka. jak kąpie się cały czas w zimnym powietrzu, to nie ma żadnych problemów.

W sumie, po ok. 14 miesiącach używania jestem zadowolony ze sprzętu. Średnio co 3 miesiące funduję sobie nowy ROM, aktualnie 28002_WWE_28M.
Regulamin poczytaj - max 4 linijki !!
iPAQ 614c WM 6.1 21042 manila edition beta 0.6b FW 0.89

*

Offline ksmm

• *
  • 62
  • Sprzęt: E51, TP2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 19, 2010, 18:39:12 »
Potwierdzam problem z przegrzewaniem sie podczas ladowania baterii za posrednictwem ladowarki samochodowej - stosowalem ten sam patent z klima ;-)
Tak na marginesie - to nie jest kwestia wylacznie 614c; moj obecny PDA (HTC TP2) ma ten sam problem, tyle ze w mniejszej skali.
Co do baterii, to mialem szczescie trafic na dobry egzemplarz; kupilem zaraz po przemierze - najwyrazniej wtedy jeszcze HP nie oszczedzalo tak bardzo...