To może korzystając z okazji ja pozwolę sobie wyrazić opinię o HP Data Messenger.
+ ładna gustowna obudowa, dobrze trzyma się w dłoni;
+ przyzwoita szybkość;
+ automatycznie dostosowujące się podświetlenie;
+ wygaszanie ekranu podczas rozmowy;
+ w ROMie jest m.in. Opera Mini, Google Maps, Cyberon Voice Commander (w wersji angielskiej);
+ w pudełku voucher o wartości 4 punktów pozwalający na darmowy zakup dowolnego programu ze strony ipaqchoice.com
- czasem gubi zasięg, chyba w przypadku słabego sygnału, często w takich wypadkach ma problem z ponownym zalogowaniem się do sieci GSM;
- telefon dzwoni dość cicho - chyba dlatego, że głośnik jest skierowany w dół, na skutek tego nie udaje mi się odebrać czasem przychodzących połączeń;
- występują problemy z szybkim wyczerpaniem energii - bateria powoli traci "procenty" gdy jest naładowana, a tak od 70-60% - szybko traci pojemność (mam nadzieję, że po jakimś czasie te problemy miną);
- za mała rozdzielczość ekranu jak na obecne czasy (QVGA);+
- bardzo szybko wyczerpuje się podczas pracy Wi-Fi lub GPS;
- potrafi się niespodziewanie wyłączyć - pomaga tylko wyjęcie i ponowne włożenie baterii;
- przycisk włączający (czerwona słuchawka) jest nieco bardziej wyeksponowany, na skutek czego często włącza się podczas wyjmowania z kieszeni (na szczęście jest automatyczna blokada klawiatury);
- wysoka cena.
Do powyższej listy minusów dodałbym jeszcze niestabilną pracę z niektórymi programami. Miałem zainstalowany HTC Home oraz S2U2, urządzenie dziwnie się zachowywało. Odkąd zrobiłem HR i mam czysty system problemy ustąpiły.
Generalnie nie mam zaufania do tego urządzenia. Nie nadaje się do nawigacji bez ładowarki samochodowej, bo szybko rozładuje się bateria. Nie nadaje się do korzystania z rozmaitych aplikacji, bo może być niestabilny i szybko wyczerpie się bateria. Nie nadaje się jako telefon, bo wszystkie urządzenia z WinMobile nie są wymarzonymi telefonami, a DataMessenger nie ma najlepszego zasięgu GSM/UMTS oraz cichy dzwonek.
Podzielam opinie użytkowników anglojęzycznych forów, że po kolejnej aktualizacji firmware'u może to być dobry sprzęt, ale na razie nie jest. Poza tym w tej cenie można kupić lepsze urządzenia.