HP iPAQ Data Messenger vs HP iPAQ Voice Messenger

• 18 Odpowiedzi
  • 7699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline malydragon

• 20
  • Podziwiać należy wielkie czyny a nie wielkie słowa
HP iPAQ Data Messenger vs HP iPAQ Voice Messenger
« dnia: Grudzień 15, 2008, 18:44:13 »
Witam tak jak w temacie chciałbym zapytać który z wyżej wymienionych telefono-palmtopów jest lepszy? Rozmawiamy o modelach z 2008

Dla mniej zorientowanych LINK Z MODELAMI

Dla chcących uzyskać większe informacje o tych modelach odsyłam TUTAJ i TUTAJ

Kiedyś moim faworytem był 614C no ale teraz muszę się zastanowić i to poważnie czekam tylko jak nowe modele wkroczą do sklepów bo bardzo chciałbym je "pomacać" :P jak to sie przeciągnie to zostanie mi 614C

Pozdrawiam i dzięki za każdą odpowiedź :)

*

Offline makaveli1

• 42
  • Sprzęt: ipaq 114
Odp: HP iPAQ Data Messenger vs HP iPAQ Voice Messenger
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:49:58 »
cena troche wysoka,ciekawe jak bedzie realnie.500ojro,masakra.
imo chyba jednak 614c.. sam uzywam, jestem zadowlony.

*

Offline malydragon

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:52:45 »
w sklepie HP za 1800 zł można mieć więc nie jest tak źle patrząc na ceny 614C a dodać 3 stówki i mieć model 2008 to jeszcze nie wygórowana cena (co do 2500 za model z QWERTY da się przełknąć chodź ciężko) no chyba, że ktoś przedstawi konkretne i mocne arguemnty mówiące o tym, że nie warto

EDIT
Jedyną wadą 614C jest bark wsparcia dla WM 6.1
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 19:05:50 wysłana przez malydragon »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:15:55 »
Voice Messenger to smartfon - a więc bez dotyku. Wprawdzie na stronie HP napisali że ma dotykowy ekran ale to chyba pomyłka, bo wtedy nie miałby systemu WM Standard tylko Professional

*

Offline malydragon

• 20
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:25:33 »
racja nie zwróciłem uwagi więc praktycznie VM odpada bo ja nie chce smartfona tylko palmtopa

*

Offline malydragon

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2008, 18:07:55 »
więc jakieś przemyślenia? sugestie? :P

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:46:22 »
ale odnośnie czego? Pytałeś o dwa nowe modele kontra 614c, po czym z tych dwóch jeden zdyskwalifikowałeś z powodu ceny a drugi z powodu braku ekranu dotykowego. O kolejnych nowościach od tamtego czasu nic nie słychać ;P

*

Offline malydragon

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 19, 2008, 01:05:48 »
nie zdyskwalifikowałem DM z powodu ceny tylko napisałem, że jest ona wysoka ale do przełknięcia :) więc porównanie 614 do DM jest jak najbardziej na miejscu :) pytanie czy oprócz wyglądu jest coś jeszcze za co warto dopłacić tysiaka

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2009, 10:55:00 »
Witam,

pozwolę sobie odkurzyć wątek, bo mam pytanie a propos wyżej wskazanego HP iPAQ Voice Messengera: czy można na nim uruchomić jakiś "typowy" program do nawigacji, np. Automapa lub iGO? Support Automapy odpowiedział, że nie wiedzą i żeby sprawdzić samemu, supporty iGO i HP nic mi nie odpowiedziały.

Teoretycznie jest tam WM 6.1 (ale standard, nie Pro), rozdzielczość 320x240, ale brak jest dotykowego ekranu. I czy w ogóle na takim smartfonie z WM 6.1 Standard można uruchamiać programy dedykowane dla PPC, takie jakich używam teraz na ASUS 636N?

Z góry dzięki za pomoc, bo od kilku dni w goglach nie mogę nic znaleźć, a smartfonik mi sie podoba

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2009, 20:56:13 »
Smartfona widziałem na żywo (w wersji.... beta) i to jest kolejne naprawdę polepszone wcielenie HP IPAQ 514 - a 514 uważam za bardzo dobry smartfon.
:) mam dostęp do tego typu produktów i sam używam 614 moja żona 514 czasem też korzystam z 914.

Czekam, bo jeszcze nie ma na rynku Data Messangera uważam że będzie najlepszy z całej grupy :), jak dostanę go w ręce to dam znać.
Jeśli potrzebujesz mapy to nie kupuj smartfona.

Pozdro

Robert

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:29:04 »
Witam,

pozwolę sobie odkurzyć wątek, bo mam pytanie a propos wyżej wskazanego HP iPAQ Voice Messengera: czy można na nim uruchomić jakiś "typowy" program do nawigacji, np. Automapa lub iGO? Support Automapy odpowiedział, że nie wiedzą i żeby sprawdzić samemu, supporty iGO i HP nic mi nie odpowiedziały.

Teoretycznie jest tam WM 6.1 (ale standard, nie Pro), rozdzielczość 320x240, ale brak jest dotykowego ekranu. I czy w ogóle na takim smartfonie z WM 6.1 Standard można uruchamiać programy dedykowane dla PPC, takie jakich używam teraz na ASUS 636N?

Z góry dzięki za pomoc, bo od kilku dni w goglach nie mogę nic znaleźć, a smartfonik mi sie podoba

Programy powinny chodzić raczej bez większych problemów, ale będziesz musiał użyć FakeCursor (o ile dobrze pamiętam nazwę). Program dodaje kursor i nim poruszasz się po "dotykowym" interfejsie.

*

Offline qbaty

• 16
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 03, 2009, 10:52:35 »
To ja dołączę się do tego wątku - czy ktoś już używał Voice Messenger'a do nawigacji przy pomocy "standardowych" aplikacji typu AutoMapa ?
Według opisu, HP do smartphona dołącza "30-dniowa licencja próbna na oprogramowanie do nawigacji" - czy ktoś z użytkowników może napisać co to za soft ?

*

julia81

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2009, 11:23:36 »
Oprogramowanie do nawigacji, które można używać bezpłatnie przez 30 dni, to Webraska Navigation, szczegóły na stronie Webraska:
http://www.webraska.com/Products/
Cena rocznej subskrypcji to 79 euro dla mapy Europy i 59 euro dla mapy Polski.
Informacja o udostępnieniu tego oprogramowania dla iPAQów:
http://ipaqchoice.com/us/webraska/
Mam Automapę na moim iPAQu 614c, więc nie jestem zainteresowana Webraską.
Pozdrawiam
Julia
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 11:49:50 wysłana przez julia81 »

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2009, 14:22:35 »
Witajcie !

Jeśli macie jakieś pytania dotyczące Data Messengera to możecie zadawać bo to "coś" mam już z dwa miesiące:(
I mogę niektórych rozczarować :(

*

Offline pbas

• 35
    • filtry do wody odwrócona osmoza tapworks aquafilter
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 29, 2009, 20:37:48 »
Witajcie !

Jeśli macie jakieś pytania dotyczące Data Messengera to możecie zadawać bo to "coś" mam już z dwa miesiące:(
I mogę niektórych rozczarować :(

Napisz proszę Twoje uwagi o nim - głównie te negatywne. Chcę go właśnie kupić i może Twoja opinia pomoże mi zmienić plan...

*

Offline exart

• *
  • 91
    • Kursolandia
  • Sprzęt: iPhone 3GS + HP DM + Ipaq 114
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:00:30 »
To może korzystając z okazji ja pozwolę sobie wyrazić opinię o HP Data Messenger.

+ ładna gustowna obudowa, dobrze trzyma się w dłoni;
+ przyzwoita szybkość;
+ automatycznie dostosowujące się podświetlenie;
+ wygaszanie ekranu podczas rozmowy;
+ w ROMie jest m.in. Opera Mini, Google Maps, Cyberon Voice Commander (w wersji angielskiej);
+ w pudełku voucher o wartości 4 punktów pozwalający na darmowy zakup dowolnego programu ze strony ipaqchoice.com

- czasem gubi zasięg, chyba w przypadku słabego sygnału, często w takich wypadkach ma problem z ponownym zalogowaniem się do sieci GSM;
- telefon dzwoni dość cicho - chyba dlatego, że głośnik jest skierowany w dół, na skutek tego nie udaje mi się odebrać czasem przychodzących połączeń;
- występują problemy z szybkim wyczerpaniem energii - bateria powoli traci "procenty" gdy jest naładowana, a tak od 70-60% - szybko traci pojemność (mam nadzieję, że po jakimś czasie te problemy miną);
- za mała rozdzielczość ekranu jak na obecne czasy (QVGA);+
- bardzo szybko wyczerpuje się podczas pracy Wi-Fi lub GPS;
- potrafi się niespodziewanie wyłączyć - pomaga tylko wyjęcie i ponowne włożenie baterii;
- przycisk włączający (czerwona słuchawka) jest nieco bardziej wyeksponowany, na skutek czego często włącza się podczas wyjmowania z kieszeni (na szczęście jest automatyczna blokada klawiatury);
- wysoka cena.

Do powyższej listy minusów dodałbym jeszcze niestabilną pracę z niektórymi programami. Miałem zainstalowany HTC Home oraz S2U2, urządzenie dziwnie się zachowywało. Odkąd zrobiłem HR i mam czysty system problemy ustąpiły.
Generalnie nie mam zaufania do tego urządzenia. Nie nadaje się do nawigacji bez ładowarki samochodowej, bo szybko rozładuje się bateria. Nie nadaje się do korzystania z rozmaitych aplikacji, bo może być niestabilny i szybko wyczerpie się bateria. Nie nadaje się jako telefon, bo wszystkie urządzenia z WinMobile nie są wymarzonymi telefonami, a DataMessenger nie ma najlepszego zasięgu GSM/UMTS oraz cichy dzwonek.
Podzielam opinie użytkowników anglojęzycznych forów, że po kolejnej aktualizacji firmware'u może to być dobry sprzęt, ale na razie nie jest. Poza tym w tej cenie można kupić lepsze urządzenia.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 01, 2009, 00:03:32 »
Exart Twoje problemy z baterią są identyczne, jak userów 614c, w tym mnie. Jeżeli palmtop Ci się wyłącza i jedyne co pomaga to wyjęcie bateri, to dzwoń do serwisu, żeby Ci przysłali nową baterię. Miałem to samo, podobnie jak kilku innych userów 614c i wszystkim baterie wymienili.

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 01, 2009, 15:33:58 »
Niektórym przy okazji  urządzenie  :ok:
Tak btw moja przygoda z 614c dobiega końca
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 17, 2009, 20:05:34 »
witam

Jest może polski rom do HP iPAQ Voice Messenger jak jest to jak go wgrać
Nie mogę ustawić przycisku w którym bym włanczał sobie fake cursor jak mam to zrobic