HP 614C i karta w sieci PLAY - RATUNKU

• 63 Odpowiedzi
  • 15825 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP 614C i karta w sieci PLAY - RATUNKU
« dnia: Styczeń 09, 2009, 20:26:59 »

Pomóżcie, wykupiłem dziś abonament w PLAYu i tragedia w trzech aktach. I od momentu jej włożenia Ipaq ma problem z modułem telefonu.
Jest albo niedostępny albo wyświetla się PLUS GSM i nie można sie dodzwonić na ten telefon ani z niego zadzwonić - wiesza się...
Linia PLAYa ma stosunek olewający do tematu....
Czy jest na to jakieś lekarstwo ??

Bardzo wdzięczny będę za pomoc.

Pozdrawiam,

Robert

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: HP 614C i karta w sieci PLAY - RATUNKU
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2009, 20:37:48 »
Jak rozumiem forum przeszukałeś i nie znalazłeś rozwiązania ?  :-| A to czytałeś:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101897.0
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2009, 22:01:33 »
Dzięki bardzo niestety opisana w powyższym wątku metoda absolutnie nie działa....
To widać jednak dotyczy 614C a nie reszty :(

Może jednak ktoś korzysta z PLAYa na tym IPAQu i może mi pomóc ? Jestem na takim samym etapie jak kolega TomaszKRK.
Zupgradowany windows do 6.1 wgrane konfiguracje z powyższego linka i ogólny zwis albo raczej zmulenie ipaqa po włożeniu karty PLAYa (niby widzi sieć PLUSa) ale nie można zadzwonić albo się na niego dodzwonić. Nie można również się dostać do konfiguracji modułu telefonu, a to wszystko po komunikacie "Request Accepted"....

Pozdrawiam,

Robert
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 22:03:39 wysłana przez robertert »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2009, 22:33:43 »
próbowałeś z innymi kartami? może masz problem z iPAQiem samym w sobie, nie z Playem./
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2009, 00:29:46 »
Ja mialem na karcie z Playa na 614'ce to samo. Wkładałem kartę, telefon chwile chodził dobrze i nagle zaczynał mulić, by po chwili zawieszać się całkiem. Generalnie problem udało sie rozwiązać przez włożenie karty, zamknięcie tego zatrzasku i poruszanie kartą. Jak się dobrze karta ułozyła to działało dopóki nie wyciagnąłem karty. Wtedy od niwa kombinowanie. Generalnie po 2 miechach użerania się wsadziłem karte z Orange i jest wszystko OK. Generalnie Play jest jednym z najgorszych operatorów w Polsce jeśli chodzi o problemy ze sprzetemi z kartami.

Odp: HP 614C i karta w sieci PLAY - Czy można przenieść numer na innego sima ???
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2009, 16:14:47 »
No właśnie mam wrażenie, że problem jest z kartą a nie ipaqiem - on działa z dokładnie każdą kartą (bo próbowałem wszystkie inne sieci) poza kartą PLAYa.
Taki sam problem mają inni ludzie na innych forach.
Szukam rozwiązania bo nie chcę zmieniać:
- ani operatora: kto inny da mi za 65zł - 243minuty do wszystkich sieci ?
- ani aparatu :) bo 614C jest całkiem fajnym spełniającym moje potrzebu telefonem.

Zmieniłem już 2 karty PLAY i problem wciąż ten sam: włączam chwilkę jest ok (może z 20 sekund) i potem lipa moduł telefonu praktycznie nie działa mimo, że pokazuje PLUS GSM i roaming.

Znalazłem łatkę na stronie HP naprawiającą wieszające sie sieci ale nie mogę jej zainstalować mówi, że to nie do tego modelu... KOMUŚ SIĘ TO UDAŁO ??
Zainstalowałem 6.1 ale nic nie dało.

Przypuszczam, że problem może leżeć w dwóch płaszczyznach:
1. w karcie fizycznie (play dystrybuuje jakieś wyjątkowo specjalistyczne karty ???) - czy istnieje możliwość przeprogramowania, przeniesienia danych z karty playa na inną by działała jako PLAYowa ???
2 jest związany z problemem, który ma 614c z wewnętrznym roamingiem (nakładającymi się sieciami PLUSa i PLAYa) ??
Czy ktoś coś wie na ten temat ??

NADAL SZUKAM ROZWIĄZANIA.. RATUNKU

Napisane: Styczeń 10, 2009, 20:47:32
Ponieważ nadal nie znam rozwiązania, nadal szukam....

Pytanie do fachowców - jeśli problem jest w SIMie operatora i wynika z softu na simie to czy istnieje możliwość - przeniesienia numeru PLAY na inną (działającą) kartę sim (jakąś starą po Simplusie albo inną) tak by mieć działający numer PLAYa ale na innym simie ????

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
Odp: HP 614C i karta w sieci PLAY - Czy można przenieść numer na innego sima ???
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2009, 21:04:39 »
Pytanie do fachowców - jeśli problem jest w SIMie operatora i wynika z softu na simie to czy istnieje możliwość - przeniesienia numeru PLAY na inną (działającą) kartę sim (jakąś starą po Simplusie albo inną) tak by mieć działający numer PLAYa ale na innym simie ????

Fachowcem może nie jestem ale o takiej opcji nigdy nie słyszałem i szczerze wątpię żeby taka kombinacja mogła mieć miejsce
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2009, 10:15:54 »
może przeniesienie numeru do innego operatora? ;)

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2009, 11:39:13 »
może przeniesienie numeru do innego operatora? ;)

W play jak można troszeczkę wyżej przeczytać zachęca oferta, więc pewnie nie o numer chodzi.

Ofertę mają całkiem niezłą, ale niestety działanie ich kart sim jest co by nie mówić dziwne. Nie wiem co Play wymyśla ze swoimi kartami ale kombinują jak koń pod górę :). Podobnie jest z simlockiem który nie chce się zdjąć gdy Play go założy. Mnie to skutecznie odstraszyło od tej sieci.
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2009, 19:21:46 »
No dobra :) w myśl zasady umiesz liczyć licz na siebie :) rozwiązałem swój problem
Podpowiem wszystkim tym, którzy kiedyś będą szukać pomocy, że można sobie poradzić z tym PLAYem :)

Powyższy problem leży w oprogramowaniu abonamentowego SIMa Play (to taki z kropkami z większą ilością obłych styków)
Rozwiązaniem jest wymiana karty, ale.... , 
Jak zawsze jest małe ale. Trzeba dogadać się w punkcie play i zmienić kartę abonamentową na prostą kartę prepaidową - Pan/i stwierdzi, że oczywiście tak nie można, nie da się itd.  Jednak jak spróbuje to się okazuje, że można przenieść abonament na kartę prepaidową :) (mała ilość styków prostokątnych :))
Operacja jest niestety odpłatna bo trzeba zapłacić 9zł za najtańszego prepaida, ale dostajemy prostą kartę bez zbędnego oprogramowania na SIMie i działa !!

Pozdrawiam,

Robert

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2009, 22:40:13 »
No widzisz, czegoś takiego to nikt nie wymyśli.... no chyba że pacuje w PLAY :)

Ale o tym żeby przenieść abonament na prepaid'a to jeszcze nie słyszałem...

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2009, 10:29:12 »
... się okazuje, że można przenieść abonament na kartę prepaidową :)...
Czy to znaczy, że masz dalej abonament tylko na simie od prepaid'a, czy poprostu masz teraz prepaida? ::)

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2009, 12:49:27 »
to dokładnie znaczy, że mam abonament na simie od prepaida :) - działa - ani jednego podwieszenia, a na standardowej karcie była tragedia  !!!

Pozdrawiam,

Robert

*

Offline Gzubi

• *
  • 56
  • Hard Core still lives !
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2009, 14:35:29 »
Ja miałem podobnie. Zmieniłem na Auto przy wyszukiwaniu sieci i działa. Jak był ustawiony na plusa zawieszał się. Teraz pokazuje mi jakies 26006 i wszystko idealnie działa. Może tam też tkwi problem. Może mam starą karte z początków Play.
Street racing is not a crime !? Well...it is but f**k it !!

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2009, 15:08:08 »
to dokładnie znaczy, że mam abonament na simie od prepaida :) - działa - ani jednego podwieszenia, a na standardowej karcie była tragedia  !!!

Pozdrawiam,

Robert

Witam.

Kupiłem tego HP'ka i niestety mam abonament w  Play'u. Odwiedziłem 6 salonów w Warszawie i prosiłem aby przenieśli mi mój numer na kartę prepaid'ową i po licznych próbach nikomu nie udało się tego zrobić. Czy mógłbyś napisać w którym salonie jest ktoś kto to potrafi

z góry dziękuję

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 20, 2009, 17:34:11 »

No właśnie ... najtrudniejsza chyba kwestia :)  to  namówić tych ludków by im się chciało....

Po pierwsze zaproponuj w punkcie, że oczywiście kupisz starter za 9zł bo inaczej to się nie zgodzą napewno.
Po drugie to oczywiście musi być starter BEZ NUMERU telefonicznego (są takie).
Po trzecie jedyne co Pan(i) musi zrobić to na swoim komputerze w systemie przypisać Twój numer abonamentowy do numeru seryjnego zakupionej karty startera prepaidowego - powiedz, że na Twoją odpowiedzialność :). I to jest standardowa procedura !! za każdym razem jak kupujesz abonament to wyciągają czystą nową kartę i przypisują ją w systemie do wybranego numeru, teraz jedyne co muszą zrobić to przełamać strach :) i przypisać kartę prepaid. Ja zrobiłem to do tej pory dla 4 numerów, ostatnio w zeszłym tygodniu zatem DA SIĘ !!!.

I działa na 1001% bez specjalnych cudów i ustawień na 514, 614 i 914 (wszystko na auto).
Na karcie abonamentowej na 614 i 914 była tragedia dno, metr mułu i wodorosty.... czyli wywieszony moduł GSM.
(Abonamentowa - wiele obłych styków z kropką, prepaid - prostokątne i mało styków, bez kropki)

Ja zrobiłem to w Toruniu w galerii copernicus.

Pozdro

Robert

*

Offline Gzubi

• *
  • 56
  • Hard Core still lives !
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 23, 2009, 22:06:46 »
Ja próbowałem tym sposobem i tamtym i nic :(
Wkońcu się wkurzyłem i po długich bojach odesłałem sprzedawcy !
Nie chciał przyjąć ale musiał.
Jednak powiem Asus i HTC lepszy...
Chyba że do HPków zrobią w końcu jakąś łatkę.
Street racing is not a crime !? Well...it is but f**k it !!

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 25, 2009, 12:16:33 »
na jakim sofcie Ci smiga? nr abonamentowy przepisałem na prepaida, na 6.1 po zmianie karty zwiesza się po 20min, zmieniłem na 6.0 i testuje :))
dam znać

No właśnie ... najtrudniejsza chyba kwestia :)  to  namówić tych ludków by im się chciało....

Po pierwsze zaproponuj w punkcie, że oczywiście kupisz starter za 9zł bo inaczej to się nie zgodzą napewno.
Po drugie to oczywiście musi być starter BEZ NUMERU telefonicznego (są takie).
Po trzecie jedyne co Pan(i) musi zrobić to na swoim komputerze w systemie przypisać Twój numer abonamentowy do numeru seryjnego zakupionej karty startera prepaidowego - powiedz, że na Twoją odpowiedzialność :). I to jest standardowa procedura !! za każdym razem jak kupujesz abonament to wyciągają czystą nową kartę i przypisują ją w systemie do wybranego numeru, teraz jedyne co muszą zrobić to przełamać strach :) i przypisać kartę prepaid. Ja zrobiłem to do tej pory dla 4 numerów, ostatnio w zeszłym tygodniu zatem DA SIĘ !!!.

I działa na 1001% bez specjalnych cudów i ustawień na 514, 614 i 914 (wszystko na auto).
Na karcie abonamentowej na 614 i 914 była tragedia dno, metr mułu i wodorosty.... czyli wywieszony moduł GSM.
(Abonamentowa - wiele obłych styków z kropką, prepaid - prostokątne i mało styków, bez kropki)

Ja zrobiłem to w Toruniu w galerii copernicus.

Pozdro

Robert

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2009, 13:23:53 »
dalej lipa ;(((

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 08, 2009, 15:54:45 »
Ja mam ten sma problem z tym samym modelem. W BOKu Play doradzili mi wymiane karty na Java Gemalto. No i to zrobilem i dalej lipa. W HP mowili ze slyszeli ze taks ie dzieje z SIMami Play ale nie zamierzaja nic z tym robic. Paranoja. A mi dalej nie dziala :(

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 14, 2009, 12:49:44 »
Mam play od początku powstania tej sieci na 614c i działa bez problemu, fakt po przejściach ale jest ok.

Problem jest w tym ze 614 nie za bardzo chce działać z nadajnikami playa, wiec w ustawieniach telefonu klikamy wybierz sieć i jak przeszuka to wybieramy PLUS GSM (GSM)

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 15, 2009, 11:04:39 »
No ok ale co z sieciami z "set networks"? Cos tam zaznaczales? ALbo co masz zaznaczone?

*

Offline zajc3f

• **
  • 145
  • Sprzęt: prosiak zwany rafalkiem
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 16, 2009, 20:25:00 »
ja ostro ogladam allegro bo sie za nowym sprzetem rozgladam :D i juz w paru aukcjach dotyczących produktów HP było napisane ze kart sim z play nie przyjmuje :/ cos ten play nie fajny pod tym wzgledem jest :/ ale może jakiś turbo sim bedzie na to lekiem ale sie nie wypowiem bo nie testowalem... moj ipaq tez karty z palya nie chce przyjąc

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 17, 2009, 15:17:52 »
No ok ale co z sieciami z "set networks"? Cos tam zaznaczales? ALbo co masz zaznaczone?

W set network nie dotykałem i jest to nie istotne.
zmieniasz w Network selection z Auto na Manual i zacznie od razu szukać dostępne sieci wybierasz tam PLUS GSM(GSM)

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 18, 2009, 18:01:11 »
Problem polega na tym ze bardzo istotne. Ustawialem juz chyba wszystkie kombinacje.i Plus GSM i Plus 3G i ciagle lipa wiec kazde ustawienie jest istotne.

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 27, 2009, 12:27:30 »
Witam wszystkich.
Dostałem tego HP 614c, ale mam abonament na sieć Play. Czy już ktoś rozwiązał problem z wieszaniem się modułu telefonicznego na tą sieć. Ja ustawiam ręcznie Play i Plusa, wymieniłem już chyba ze cztery karty i dalej to samo.
Z góry dziękuję za jakąś sugestię rozwiązania mojego problemu

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 27, 2009, 21:57:49 »
niech to operator rozwiąże a nie zrzuca na uzytkowników. Niestety nie jest sprawa łatwa, ale powinni za to odpowiedzieć.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline cakp

• **
  • 146
  • Sprzęt: Hp ipaq 614c
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 09, 2009, 22:57:27 »
mi siec PLAY dziala ale na windowsie 6.5
niezawiesza sie, nie gubi zasiegu,rozmowy przychodzace wychodzace dzialaja prawidlowo,brak zawieszen przy odkladaniu sluchawki
dzialaja mms i internet
karta 8stykowa prepaid, wymienilem z 6stykowej na 8stykowa dlatego ze 6 sie wieszala
niewgrywalem zadnych patchy, po prostu zonglowalem tymi windowsami 6,5 az wkoncu trafilem na wersje ktora dziala

niektorym dziala 6stykowa karta u mnie akurat 8

wyswietla mi sie PLAY nie zadne 2606
niektorzy pisza ze trzeba poruszac karta niewiem w jaki sposob nierealne nielogiczne gdyz zapadka jest spasowana to nie ziemniaki w worku

na windowsie 6.1 . 6.0 i niektorych wersjach 6.5 po prostu PLAY sie wieszal, albo wyswietlalo siec PLAY a kiedy chcialem zadzwonic na swoj nr komunikat iz mam wylaczony telefon, paranoja,zadne patche nie pomogly

tak wiec uwazam ze problem rozwiazany akurat w moim przypadku
windows mobile 6.5 build 21728
sprawdzie jak u was bedzie dzialac na tej wersji uzytkownicy PLAY

ps niegrzebalem nic w HP IPAQ DATA CONNECT gdyz tam nie pokazuje wogole sieci PLAY, pozostawilem SELECT OPERATOR, COUNTRY POLAND,wcisnalem CANCEL i wyszedlem, by nic nie ruszac
niewiem jak sie zachowa po zmianach na plusa czy ere, nietestowalem niesprawdzalem gdyz nie czulem takiej potrzeby jesli wszystko dziala jak nalezy

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 23:06:00 wysłana przez cakp »

*

Offline Orb

• *
  • 92
  • Sprzęt: Samsung S21
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 11, 2009, 12:59:10 »
a probowal ktos wlaczac karte play z podkladka np xsim ? moze by cos ruszyo
Compaq 2130, Eten P700, HP HW6515, hw6910, I-mate 8502, IPAQ 914, Dell Axim x50, x51, x51v BB KeyOne Black

*

Offline cakp

• **
  • 146
  • Sprzęt: Hp ipaq 614c
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 13, 2009, 15:06:59 »
a probowal ktos wlaczac karte play z podkladka np xsim ? moze by cos ruszyo

no przeciez napisalem ze dziala bez zadnych podkladek i patchy i bez kombinowania z wgrywaniem czegokolwiek na systemie windows mobile proffesional 6.5 (build 21728.5.0.20) a ty piszesz ze moze z tym ruszy,czytasz to co ludzie pisza?

ps.wczoraj wgralem  WM6.1 5.2.21042 wersja beta 07 ktora wlasnie sie ukazala na tutejszym forum i tez dziala play bez zastrzezen na tej wersji bez kombinowania dogrywania czegokolwiek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2009, 15:17:22 wysłana przez cakp »