HP 614C - duży problem, nie startuje (ładowanie?)

• 8 Odpowiedzi
  • 2459 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP 614C - duży problem, nie startuje (ładowanie?)
« dnia: Grudzień 27, 2009, 09:24:42 »
Witam,

Otóż wczoraj stało się coś dziwnego z moim  HP 614C. Przed wczoraj jak kładłem się spać, telefon miał naładowaną baterię w 40%. Rano się nie włączył (to już było dziwnie, bo nie pokazywał informacji o niskim stanie baterii, nic się nie pokazało) więc podłączyłem ładowanie, wróciłem pod wieczór.

Telefon włączam i nic. Wyjmuję baterię, kartę SIM/mikroSD i wsadzam wszystko na nowo, naciskam dla pewności reset. Pokazała się info o niskim stanie baterii, ale dalej nie poszło :/  Padł mi telefon.

I teraz mam parę pytań:

1. Czy po wyjęciu baterii i włączeniu telefonu podpiętego pod ładowarkę, telefon powinien się włączyć?  Po prostu nie wiem, czy siadła bateria czy układ ładowania (ogólnie telefon). U mnie po wyjęciu baterii i włączeniu HPka miga na przemian zielona dioda z pomarańczową (podejrzewam, że jednak sygnalizuje, to coś z telefonem).

2. Jeśli to bateria to czy kupować oryginalną, czy jakąś taniochę za 30-40 zł no name (parametry niby te same)

3. Jeśli to telefon, jak wygląda sprawa serwisu? Nie wiem czy mam jeszcze gwarancję (jestem u rodziny) i dopiero po nowym roku się dowiem. Ale po wpisaniu numerów na stronie HP wyskakuje, że termin upłynął  23 paź 2009 roku. Pytanie teraz jak to jest z gwarancją w PL - są 2 lata (od kupna) czy jak napisane jest w gwarancji?

4. Jak upłynął mi termin gwarancji, to gdzie oddać sprzęt - do serwisu HP (podobno ceny są zaporowe pogwarancyjne) czy do jakiegoś innego serwisu. Mieszkam w Poznaniu, może coś polecacie.

PS. Dodam, że telefon pokazuje ładowanie (świeci się pomarańczowa dioda), ale wygląda to tak, jakby nie ładowało (cały czas komunikat o niskim napięciu baterii przy starcie)

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam, Krzysiek

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: HP 614C - duży problem, nie startuje (ładowanie?)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2009, 13:21:38 »
Padł aku. Znany problem w tych HP. Ja w dwóch egzemplarzach wymieniałem. Lepiej zakupić oryginał, chociaż jeśli chodzi o mnie nie mam doświadczenia z zamiennikami dla tego modelu. Urządzenie bez aku Ci nie wystartuje, tak jest skonstruowane. Jak rozumiem, próbowałeś go podnieść ładowarką oryginalną?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2009, 14:00:28 »
Jak rozumiem, próbowałeś go podnieść ładowarką oryginalną

No właśnie tu jest problem - mam tylko ładowarki zastępcze, tj samochodowa, do motoroli V3 i mp3-ki. Zawsze działały, więc myślę, że ładowarka tu nie ma nic do czynienia - czy jednak się mylę? Oryginalną mam w Poznaniu.

Pozdrawiam, Krzysiek

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2009, 17:20:41 »
No właśnie tu jest problem - mam tylko ładowarki zastępcze, tj samochodowa, do motoroli V3 i mp3-ki. Zawsze działały, więc myślę, że ładowarka tu nie ma nic do czynienia - czy jednak się mylę? Oryginalną mam w Poznaniu.

to wybredna bestia. Spróbuj oryginalną ładowarką, jeśli nie pomoże to niestety aku do wymiany.

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2009, 16:07:56 »
właśnie, wygląda na walnięte aku.. ten model startuje bez baterii tylko dioda wtedy miga na zielono pomarańczowo:P ale na oryginalnej ładowarce startuje na pewno a nie wiadomo z czego Ty kożystałeś... samochodowe ładowarki dają mniej prądu (0.5A zamiast 1A) więc nie włączysz bez baterii... stawiam na aku albo złącze USB... ja ostatnio miałem dwa razy z tym USB i ładowaniem problem;/
SE K800i + HaPek :)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2009, 23:08:54 »
jesteś pewien ze wstaje pod ładowarką bez aku?

*

Offline vandijk

• 33
  • Sprzęt: E650->614c->Touch2->Blackstone
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2009, 09:46:57 »
Oryginalna ładowarka HP tj 5V 1A i uruchamianie zatrzymuje się na biało-niebieskim logo HP.

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2009, 12:19:59 »
bikekowal> HP iPAQ 614c taki mam i bez baterii pod oryginalną ładowarką włączać się na pewno włącza ale nie doszedłem jeszcze czy to jest dla niego bezpieczne:P jeśli go odpale bez baterii to dioda mruga na pomarańczowo-zielono (z tego co się dowiedziałem oznacza to że jest bateria uszkodzona)... no ale działa elegancko kiedyś kilka dni bez baterii chodził po nocach bo coś tam pobierałem a nie chciałem aku zajeździć:)
vandijk> według mnie: jeśli sie nie może naładować - to po pierwsze bateria (od ładowarek mogła nawalić), po drugie złącze wyłamane (mnie to od miesiąca prześladuje) po trzecie coś w fonie spalone albo system zgłupiał już nie wiem co jeszcze... osobiście bym jeszcze extramalnie zrobił HR pod samą ładowarką ale nie polecam:D
SE K800i + HaPek :)

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2010, 23:08:11 »
Problem się rozwiązał :)

Podłączyłem oryginalną ładowarkę. Na początku dioda świeciła na czerwono, po pewnym czasie przełączyła się na pomarańczową. Wtedy się uruchomiło (tj znikł napis o niskim napięciu i załadował się system). Tak więc problemem była ładowarka.

Dodam, że ładowarkę samochodową mam na 2A 5V (więc prądu mam z zapasem) i nie wystartowało pod tym (na testowałem tego bez baterii). Podejrzewam, że chodzi o to:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=116680.0

Testów nie robiłem, ale zawsze po jeździe z GPS'em (tak po 3-4 godzinach) z w/w ładowarką bateria była padnięta (tj miała kilkanaście %, na starcie było na fula) więc coś w tym jest. Przerobię kabelek miniUSB i po podróży napiszę jak to działa (to będzie za jakiś tydzień).

Wracając do tematu, oryginalnej ładowarki mój HP 614c nie widziała z 2-miesiące, cały czas jechałem na samochodowej lub od motoroli V3. Pewno ładowało zbyt małym prądem (tryb ładowania via USB fast - taki mam ustawiony).

Jakby nie było działa :)

Pozdrawiam, Krzysiek