h6340 + nokia CK-1W BT carKIT nie współpracują

• 7 Odpowiedzi
  • 1121 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 23, 2005, 18:55:06 »
Witam
Padłem ofiarą ignorancji z mojej strony ufając w kompatybilność standardu BT i profilu połączen . Niestety IpaQ 6340 nie może połączyć się z zestawem głośnowówiącym BT do samochodu firmy NOKIA model CK-1W.
Oczywiście jest znajdowany i paruje się jako urządzenie BT bez problemu, ale komunikat od MANAGERA BT jest : "BRAK JAKICHKOLWIEK USŁUG DOSTARCZANYCH PRZEZ URZĄDZENIE BT".
 Prawdopodobnie chodzi o mozliwośc obsługi profili lecz jestem laik w tych sprawach.
Może ktoś już rozwiązywał podobny problem i pozwoli uniknąć starania się sprzedaży urządzenia na drugi dzień po nabyciu :) ???

pozdrawiam i dziękuję za ewentualne porady

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2005, 19:41:39 »
iPAQ 6340 prawdopodobnie jak wiekszosc palmtopow z modulem BT i oprogramowaniem firmy Widcomm nie obsluguje profilu handsfree, ktory sluzy do komunikacji z zestawem glosnomowiacym. Posiada on tylko profil headset - do polaczenia ze sluchawkami bezprzewodowymi bluetooth. Musisz kupic zestaw glosnomowiacy ktory poza profilem handsfree obsluguje tez profil headset.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2005, 19:59:24 »
Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź
Rzeczywiście tak jest w istocie. Zadałem pytanie w WIDCOMM'ie o upgrade do oprogramowania zobaczymy co odpowiedzą. Jeżeli będzie odpowiedź to opublikuję ją w tym poście dla informacji dla innych ewentualnych zainteresowanych

Pozdrawiam . Jarosław Zadwórny.

//edit by cienias//
Wybaczcie za edycję lecz dokładnie sprawdziłem MANAGERA BT i traktuje on ogólnie tego typu urządzenia:

Hands-free/Headset setup

Obawiam się, że problem tkwi w samym raportowaniu usług przez zestaw do palmtopa (chyba nokia mówi innym narzeczem niż hp ;) )
Pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2005, 21:50:53 »
Faktycznie wlasnie sprawdzilem na stronie HP
http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/11861_na/11861_na.HTML
... i ten iPAQ teoretycznie obsluguje profil handsfree. Oto pelna lista obslugiwanych profili:
- Profile Support General Access Profile
- Service Discovery Application Profile
- Serial Port Profile
- Generic Object Exchange Profile
- File Transfer Profile
- Dial-Up Networking Server Profile
- LAN Access Profile
- Object Push Profile
- Personal Area Networking Profile
- Basic Printing Profile
- Hard Copy Replacement Profile (printing)
- Headset Profile
- Handsfree Profile

W takim razie powstaje inne pytanie. Masz zainstalowany najnowszy obraz pamieci ROM?
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9604

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2005, 07:06:38 »
Niestety nie aktualizowałem romu. Już go pobieram ale o efektach, czy to rozwiązało problem napisze dopiero po niedzieli, gdyż aktualizacja zmusza do ogromnej pracy aby odtworzyć wszystko to co było wcześniej.

Jest nazieja, gdyż BT MANGER jest nowy: oryginalnie zainstalowany w ver 1.0.0.1400 a update ma ver. 1.6.1.3400

Widzę że należy pilnie śledzić newsy HP i przede wszystkim na Waszej stronie

Dziekuję i Pozdrawiam. Jarosław Zadwórny

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2005, 07:21:19 »
To nie jest najnowszy BT stack... - najnowszy ma chyba koncowke 3500, ale i tak powinna byc roznica.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2005, 22:03:53 »
Witam
Ponieważ jesten niecierpliwy więc pokusiłem się dzisiaj o upgrade Flesha.

P O M O G Ł O !!!!! :)

Zestaw bez problemu został zaakceptowany jako HandsFree i działa bezproblemowo (niestety testowałem 2 godz bo mi rozrząd padł i kicha na tydzień ale i tak jestem szczęśliwy)

Nie reklamuję tego zestawu jako jedynego, myślę, że był to ogólny problem interporetacji usług zestawu głośnomówiącego przez iPAQ 6340. ( tym bardziej, że referencyjny opis upgradu  HP mówi o dodaniu obsługi zestawu BT SIMENSA)

Co prawda po upgrade meneger BT jest w wersji 1.5.0.3400 (chyba) a nie w zapowiadanej  1.6.3.cos tam ;) ale nic to,  działa i już, nie jest to dyskusja na ten topic.

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam Jarosław Zadwórny.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 14, 2006, 11:09:02 »
Wtam
Znów dołącze się do tematu , gdyż mam pytanie o bardzo podobny problem . Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem SPV M3000 , a dotychczas urzywałem Nikii i w samichodzie mam zamontowany zestaw głośnomuwiący Nokia CK1W. Zestaw ma bluetooth-a , ale niestety z SPV nie widzą się . Czy jest jakaś szansa żeby zaczęły ze sobą współpracować ?
Pozdrawiam