GPS w ipaq 914c

• 13 Odpowiedzi
  • 1550 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline binks

• *
  • 59
  • Sprzęt: HP IPAQ 914c
GPS w ipaq 914c
« dnia: Maj 10, 2009, 13:35:56 »
Sciagnalem wlasnie triala SPB Weather zeby sprawdzic jak to dziala na moim telefonie, jednak gdy wpisalem swoje miasto startowe(mieszkam w anglii, ale to chyba nie powinno miec znaczenia) i chcialem w edycji sciagnac lokacje "by GPS", program mowi mi ciagle ze "connection to gps failed" Zatem nie wiem czy to tylko ten program nie wspolpracuje z gpsem w moim telefonie(ipaq 914c) czy musze cos uaktywnic zeby gps dzialal.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: GPS w ipaq 914c
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2009, 14:08:21 »
a próbowałes z innymi programami? Czy jakiś program do nawigacji łapie fix? Sprawdz czy masz zaptaszoną funkcję manage gps automatically w start/settings/gps/access
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline binks

• *
  • 59
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2009, 17:35:57 »
Funkcja jest zaznaczona. Jesli chodzi o inne programy... telefon mam dopiero od 2dni, wiec probuje roznego softu. Na razie do gpsu nic poza google maps nie zainstalowalem. Mozesz polecic cos? Jest tego multum, wiem, ale cos co by korzystalo z wbudowanego gpsa na zasadzie "polaczenia z zewnetrznym gpsem".

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 10, 2009, 18:08:43 »
cos co by korzystalo z wbudowanego gpsa na zasadzie "polaczenia z zewnetrznym gpsem"

nie rozumiem idei, musisz mi to wytłumaczyć.

Ogólnie tego jest sporo, chociaż ja próbowałem tylko iGo i AM na tym urządzeniu. Polecam najnowsze iGo, bardzo dobry soft.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 10, 2009, 19:35:26 »
Witam.
Polecam do sprawdzenia NoniGPSplot program do ściągnięcia za darmo.
Zwróć uwagę na jakim COM-ie pracujesz.
U mnie wykazuje pracę na COM-6 oraz na COM-8 po podłączeniu zewnętrznego.

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 10, 2009, 19:42:12 »
Mam takie głupie pytanie czy ty przypadkiem nie łapiesz fixa w mieszkaniu (w budynku)
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 10, 2009, 19:52:18 »
Jeśli nie jest to problem "mieszkaniowy", to być może "SPB Weather" nie potrafi zainicjować wbudowanego GPS'a. a wtedy ratuje Cię bardzo fajny programik "GPS Toggle" instalujący sie jako wtyczka do Today'a.

*

Offline binks

• *
  • 59
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 10, 2009, 20:34:35 »
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, juz mowie jak to jest. Jak wspominalem wczesniej telefon dostalem 2 dni temu, wiec jestem "swierzy" jesli chodzi o jego opcje i obsluge. Siedze sobie w domu przy biurku i sprawdzam jak to urzadzenie dziala. Zainstalowalem wlasnie iGo8 bo chcialem w koncu zobaczyc jak dziala ta cala nawigacja gps. Program w ustawieniach gps mowi mi ze GPS reciver cannot be found. Nie znam sie wogole na gpsach, no ale przeciez w tym telefonie jest odbiornik gps(przynajmniej powinien byc). Zatem co mam teraz robic? Wyjsc na zewnatrz? Jakos ustawic tego gpsa(jakis com czy cos) i jak?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 10, 2009, 20:39:01 »
po pierwsze - jeśli postawiłeś pirata to kup sobie oryginał...
po drugie - każdy odbiornik GPS w tego typu urządzeniu działa poprawnie na wolnym powietrzu..

*

Offline binks

• *
  • 59
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 10, 2009, 21:00:54 »
Dzialaaaaa :grin: :grin:
Zainstalowalem sobie wtyczke do todaya o korej byla mowa - GPS Toggle- i po tym zabiegu i w spb wether dziala lokalizacja przez gps i wszedzie indziej(chyba).
Dzieki wszystkim za pomoc:)

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2009, 08:41:41 »
Zainstalowalem sobie wtyczke do todaya o korej byla mowa - GPS Toggle- i po tym zabiegu i w spb wether dziala lokalizacja przez gps i wszedzie indziej(chyba).

w mieszkaniu przy biurku, coś mi się nie chce wierzyć :)
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

*

Offline binks

• *
  • 59
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2009, 14:18:13 »

Zeby nie wyjsc na kompletnego leniucha, podkolorowalem troche:) Tak naprawde to leze na lozku:)

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2009, 15:17:17 »

Mieszkam na 5 piętrze i nademną jest jeszcze kolejnych 5 i powiem Ci, że przy bardzo czystym niebie (bezchmurnym) jak włączę w pokoju np. Automapę to po kilku/kilkunastu minutach potrafi złapać fix'a, aczkolwiek wygląda to tak, że złapie, straci, złapie, straci.

Aczkolwiek binks nastepnym razem najpierw wyjdź na ulicę i wypróbuj, a dopiero jak wtedy nie zadziała to pisz.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 11, 2009, 15:47:05 »

wyjdź na zewnątrz, zaczynasz spamować forum pytaniami a podstawowych czynności nie wykonałeś... :-?
Zeby nie wyjsc na kompletnego leniucha, podkolorowalem troche:) Tak naprawde to leze na lozku:)
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 15:50:02 wysłana przez bikekowal »