ciekawe hp 6515 wogole nie odpowiada ?? doradzi ktos ??

• 6 Odpowiedzi
  • 1484 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ciekawe hp 6515 wogole nie odpowiada ?? doradzi ktos ??
« dnia: Grudzień 03, 2007, 22:33:42 »
cd niekończącej sie historii typu za siedmioma gorami za siedmioma rzekami hp wypościło kupę złomu !!

problem :

pare dni temu wykonywalem upgrade romu w hp 6515d .... za pierwszym razem poszlo w miare ok (w miare poniewaz za pierwszym uruchomieniem aplikacji upgradu  hp zawisl i musialem przerwac fleshowanie i ponownie wybrac romu update ) no i poszlo zafelszowal sie elegancko ...... upgrade wykonywalem dlatego ze nie moglem odpalic modulu telefonu .... tel zawieszal sie i wlaczal dopiero po 2 godzinah po soft restarcie nawet po wlaczeniu sim managera , co mnie zdiwilo dlatego postanowilem zrobic upgrade romu .... rom pochodzi ze strony hp dokladnie ten : http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=pl&cc=pl&prodNameId=501212&prodTypeId=215348&prodSeriesId=501209&swLang=8&taskId=135&swEnvOID=2050
po tym fakcie znowu pojawil sie problem z telefonem .... dlugo nie myslalem tylko zaraz zrobilem ten sam upgrade .. i tu zonk !! telefon wszedl w stan  serial mode na wyswietlaczu jest tylko znaczek hp i napis USB .....  wlaczam aplikacje romu i nic ! progres dochodzi do 0.1 % i nic sie nie dzieje .... czynnosc powtarzalem zroznymi romami ale tylko jeden potrafi rozpoznac urzadzeie cala reszta to komunikat typu ze rom jest nie do tego aparatu ..... co mam robic ?? jak naprawic ta kupe zlomu ?? prosze o pomoc :(

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: ciekawe hp 6515 wogole nie odpowiada ?? doradzi ktos ??
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2007, 23:30:47 »
Masz poiwazny problem - gdybyś miał na gwarancji to trzeba by było oddać .
Ale na wszystko są lekarstwa . Poszukaj w necie pliku z samym radiem  - update : P10504_BT_HP_Radio_Patch
Niestety na oficjalnych stronach go nie znajdziesz - a ja dzieki niemu odratowałem takie telefony .
Nie mam jak wrzucić bo idę po GPRS-ie .
Tylko po co mieszałeś róznymi ROM-ami - teraz to naprawdę moze być złom - ale mniejmy nadzieję że nie . W tym pliku jest wyłacznie RadioROM i QuickGPS a wgrywa się go jak ROM .
Po zakończeniu wskazany Hard Reset - ale wcześniej dobrze naładuj akumulatorek.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 23:34:52 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2007, 08:19:12 »
wiesz ... z tymi romami to nic nie kombinowalem .... po prostu nie wgrywaly mi sie inne poniewaz wyskakiwal komunikat ze albo nieznane urzadzenie albo id nieodpowiedznie albo nie ta wersja urzadzenia ... wczoraj odkrylem ze jezeli wyciagne mu baterie i wlacze ponownie to urzadzenie wystartuje zachowuje sie jak po twardym restarcie ... wszystko jest ok do momentu jak zaczyna sie wgrywac konfiguracja czyli wszystkie pliki jakies txt exe i plik cab ... i tutaj widze ze w tym momencie urzadzenie przechodzi w stan usb mode i mam czarny ekran z napisem HP .... ciekawe .... wyglada na to ze brak mu jest jakiegos pliku w konfiguracji w romie .. ale jak to zrobic skoro wogole nie flashuje mi  romu progres na pasku postapu to jest 0.1 % i na tym sie konczy :( .....

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2007, 09:01:10 »
Znalazłeś ten podany plik ?
Wprowadź go w tryb BL , odznacz połączenie as przez usb i rozpocznij flash. wcześniej na co najmniej 2 godziny , wyjmij akumulator i naładuj.
Po załadowaniu systemu przed konfiguracja zrob reset i od razu wprowadź w tryb BL. 
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2007, 22:56:40 »
dzieki za info bede probowal po pracy bo teraz niestety nie moge ... tak plik asciagnalem dzieki za ino odezwe sie wieczorem ....
Napisane: Grudzień 04, 2007, 09:37:51
aha jeszcze jedno ... jest jakas kombinacja "magiczna" klawiszy ktora wprobadza w tryb Boot Loadera ?? nie wiem jak go wprowadzic w ten tryb bezposrednio ....
Napisane: Grudzień 04, 2007, 10:33:12
ok jestem ..... wiec sprawa wyglada tak : wlaczylem plik ktory mi poleciles ....  podlaczylem pda do zasilania .....  i mam teraz od godziny 0% progres na pasku postepu na komputerze a na palmie jest napisane : upgrade , radio stack , please wait .... i taka trwa juz od godziny .... to normalne ??
Napisane: Grudzień 04, 2007, 16:58:41
to nie dziala :( .....
Napisane: Grudzień 04, 2007, 22:10:27
ok wzialem sprawy w swoje rece : skoro nikt nie odpowiada na moje prosby .....

udalo mi sie rozwiazac problem :

oto rozwiazanie mam nadzieje ze sie przyda komus :)

wogole to trafilem na watek na forum xda developers : http://forum.xda-developers.com/archive/index.php/t-284719.html  pod linkiem znajdziece cale rozwiaanie a dokladnie tuaj :
For download my package with :

- Radiodump (adress 60000000 800000)
- Special hpruu for incorrect device sku or other error messages
- Beetles Radio Patch
- Bigrom

- Ntrw to write to sd
- Romupdate & mtty
- usb monitor trial
- winhex trial
- Hx 4700 bootloader to modify the header

- At command guide

go here : http://dl.free.fr/TOErXwWr/package6515rom.rar

THE Bootloader PASSWORD level 0 is : "BOOTLOADER"
the level 1 (pass1) is 0000000000000000 (zero x 16)

I exclude all official Hp rom package,
my device is french and a 6515a.

For change Your phone language,
Download special rom & read here :

http://mobilitytoday.com/forum/showthread.php?t=12231

I post in few moments all an short description of what i do
,what i think and what are the solutions for the same problem
on other device.

proponuje sciagnac z tego linku http://dl.free.fr/TOErXwWr/package6515rom.rar   jest w nim tool ktory pozwala na bezposrednie wczytanie romu tzn plikow nbf i nb0 .... teraz wysarczy ze strony hp sciagnac odpowiedni rom zgodny z wersja twojego hp tzn a, b, c, d itd moj np to jest sp33246 dla wersji d .... w tym pakiecie beda pliki CEOS.nbf EXTROM.nbf i w tym momencie wzytujesz plik ceos.ntf i smiaga :)

proponuje lekture :

This is probably going to cause alot of controversy,
but i've just fully tested my method of installing the latest windows mobile 5 update (from the wm5 upgrade) from hp.
this is the free update to the paid WM5 version v2.01. you can find it on hp's site to download named SP33318.exe from the 27/7/06.
I was able to fully upgrade to WM5 2.01 from the default 2003SE.

Step 1: Download SP33318.exe and open it.
you don't install it onto the device, just so it extracts to X:\iPAQ\SP33318\ .

Step 2: Download a hex editor (free) if you don't already have one.
Open the file in X:\iPAQ\SP33318 with the .nbf extension in your hex editor.
find a function in the hex editor to delete bytes, and delete 2600 bytes from the start of the file.
Save it somewhere with the extension '.nb0'.

Step 3: Download the utility mtty v1.1a or another terminal emulator that allows usb emulation (use google).
Make sure activesync is closed.
Open the terminal emulator and select "\\.\WCEUSBSH001" as the communications port.

Step 4: type in: password BOOTLOADER   .. hit enter.
type in: lnb your_filename.nb0     .. (where 'your_filename.nb0' is the path to the file in step 2)

thats it.. it will upload the rom image to your device without doing a checksum with hp's installer.

if step four is too tricky for you, i've made a tool where all you do is select the file and it will send it to your device ;)

Credits to ChrisMRuLZ for making the tool :)

pozdro !

*

Offline Dariusz

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note; Asus Eee Pad Transformer
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2007, 12:07:27 »
Mam ten sam problem. Pojawia mi sie czarny ekran z napisem na górze SERIAL, na środku znak HP a na dole v.0.21.
Nic nie mogę wgrać. Robię tak jak powyżej.
Napisane: Grudzień 15, 2007, 09:20:53

proponuje sciagnac z tego linku http://dl.free.fr/TOErXwWr/package6515rom.rar   jest w nim tool ktory pozwala na bezposrednie wczytanie romu tzn plikow nbf i nb0 .... teraz wysarczy ze strony hp sciagnac odpowiedni rom zgodny z wersja twojego hp tzn a, b, c, d itd moj np to jest sp33246 dla wersji d .... w tym pakiecie beda pliki CEOS.nbf EXTROM.nbf i w tym momencie wzytujesz plik ceos.ntf i smiaga :)

Który to plik pozwala na bezpośrednie wczytanie romu z pliku nbf. Prawie wszystkie możliwe uruchamiałem - i NIC
Napisane: Grudzień 15, 2007, 09:25:13
Wielkie dzięki dla Kanciura. Bardzo szybka pomoc.
Główny problem tkwił w systemie Vista, na którym pracuję. Zmieniłem komputer z systemem XP i wszystko poszło  :D

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2008, 20:33:44 »
@kanciura czy ostatni fragment który zacytowałeś w swoim ostatnim poście dotyczy 6515 ? Znaczy że da się na tego ipaqa załadować WM5 ?