HP 6515 - problem z funkcja telefonu

• 5 Odpowiedzi
  • 823 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 29, 2006, 18:55:20 »
Witam, jestem umiarkowanie szczesliwym uzytkownikiem hp6515. Pierwszy ktory dotarl do mnie mial typowe jak sie wydaje uszkodzenie i sie restartowal - serwis wymienil bez gadania - tydzien i mialem nowego :) pomyslalem sobie: teraz bedzie super... i zasadniczo jest dosc dobrze ale mam pewien problem...

Funkcje GPS i oranizera dzialaja super - zadnych problemow, czasem moze zasieg GPS jest racony ale tylko na chwile i zaraz sie "odnajduje" - nie stwarza problemów.
Telefon to jednak kiszka zupełna:
na początek co chwila wylogowywal sie z sieci np przy okazji utraty zasiegu co z racji mieszkania na obrzezach zasiegu (siec plus) oraz pracy w starym budynku gdzie w windach nie ma zasiegu niczego. O ile mi wiadomo przy utracie zasiegu telefon nie powinine sie wylogowywac z sieci a jednak tak robil.
Dodatkowo zasadniczo w 20-30% przypadkow proba zadzwonienia musi ulec kilkakrotnemu powtorzeniu, bardzo zadko udaje sie to za pierwszym razem i zwykle albo po resecie (soft) albo po wylaczeniu i wlaczeniu IPAQ Wireless (ta aplikacja do zarzadzania BT i GSM) czytaj po wylogownaiu i zalogowaniu sie ponownie do sieci.
Podobnie z smsami - czasem pomimo zasiegu pisze: operation failed... i cos tam o sprawdzeniu numeru co jest oczywisie bzdura bo numer jest poprawny czego dowodem jest fakt, ze za 5 minut wysyla ten sam sms be zklopotow.
Pikanterii dodaje fakt ze nie dzieje sie tak caly czas tylko jak pisalem ok 20-30 % czasu.
W przypadku polaczen GSM czesto jest tak, ze telefon lezy na biurku, caly czas wlaczony i w zasiegu a tu po 4-5 h bez przychodzacych rozmow nagle dzwoni do mnie poczta i slysz: masz 5 nowych wiadomosci glosowych itd...
Problem jest na tyle dokuczliwy, ze nosze ze soba swoja stara poczciwa super-komore czyli nokie 6310i i tego gada by korzystac z dzialajacych bez problemow pozostalych 2/3 kupionego urzadzenia.

Co zrobilem do tej pory:
wywalilem cale oprogramowanie poza firmowym
Hard reset
zaistalowalem nowy obraz ROM
wymienilem karty SD na kingstona
zmienilem karte SIM ze starego typu (miala jakies 7 lat) na bezPINowa karte plusMega - to ostatnie jako jedyne przynioslo taka poprawe ze teraz telefon sam sie loguje do sieci ponownie i nie musze 30 razy dziennie tego pinu wpisywac i nie chodze z telefonem wylogowanym z sieci przez 3 h jesli zapomne sprawdzic status po wyjsciu z kibla w domu ( :) najgorszy zasieg w calym mieszkaniu) czy windy w pracy....
dodam ze wydaje mi sie ze im slabszy zasieg sieci tym czesciej to sie zdaza ale nie jest to regula na tyle powtarzalna zebym byl tego pewien w 100%

bardzo prosze o jakies pomysly bo chcialbym jakos ten problem rozwiazac bez koniecnzosci odsylania tego do serwisu, HPek jest mi dosc potrzebny w pracy i nie bardzo chce sie go pozbywac...

dzieki za pomoc

Pozdrawiam wszystkich i uzytkownikow PDA

Michal N.

PS
bardzo przepraszam za brak polskich liter ale mam tu pewne techniczne ogranicznia.

Re: HP 6515 - problem z funkcja telefonu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2006, 00:20:28 »
Co zrobilem do tej pory:
wywalilem cale oprogramowanie poza firmowym
Hard reset
zaistalowalem nowy obraz ROM
wymienilem karty SD na kingstona
zmienilem karte SIM ze starego typu (miala jakies 7 lat) na bezPINowa karte plusMega
iter ale mam tu pewne techniczne ogranicznia.[/quote]
mialem podobnie na 2 ipaqach ale pomoglo im wgranie nowego biosu
teraz hulaja od dlugiego czasu bez problemu
pozdr,robass

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2006, 01:06:56 »
czy pisząc "nowego biosu" masz na mysli ponowne nagranie systemu czy tez ROM czy cos innego? bo jesli coś innego to prosze o informacje gdzie to coś zdobyć i jak wgrać a jeśli chodzi o ROM to jak napisałem - już to zrobiłem i nie bardzo pomogło...
Tak czy siak dzięki za radę i proszę o kolejne pomysły...

Michał N

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2006, 22:35:01 »
Żadnych pomysłów? Litości! Pomóżcie! ;)

Z góry dzięki,
Michal N.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2006, 09:59:27 »
Cytat: "michal_n"
czy pisząc "nowego biosu" masz na mysli ponowne nagranie systemu czy tez ROM czy cos innego?

sorki,moj blad,ROM'u oczywiscie
robass

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2007, 10:33:52 »
Michal n czy mozesz mi opisac jak zmieniłeś ROM w swoim ipaq-u? przeczytałem już kilkanaście wątków z różnymi opisami ale nic nie poszło a ja zbaraniałem do reszty :(

prosze o pomoc

ps mam ger a chce miec ang, ale do tej pory nic mi się nie udało