Bład podczas upgrade ROM-u. HELP!!

• 32 Odpowiedzi
  • 6130 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 24, 2006, 17:09:59 »
Witam szanowne grono użytkowników HP/Compaq

Mam następujący problem: /hw6515/
Podczas instalacji ROM-u v1.12 program instalacyjny zrestartował mi mojego HPka i cóż......   Teraz mam tylko ekran z logo HP i napis "Serial".
Nie pomagają "soft" ani "hard" resety....
Więc pytanie do znawców tematu: co robić?????

proszę o pomoc i pozdrawiam.

*

Offline wesyr87

• 317
  • Sprzęt: iPhone 4, Galaxy Note :)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2006, 17:16:27 »
zrobiles backup romu przed upgradowaniem ??

jesli tak to pozostaje wgrywanie romu poprzez karte sd, a jesli nie to zaprszam na pw :)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2006, 17:25:27 »
napisałem na pw.....  niestety - nie zrobiłem backupu :(((((

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2006, 19:10:49 »
wesyr87
A mógłbyś się z nami podzielić swoim doświadczeniem? Sądzę, że nie jeden urzytkownik chciałby sobie to przeczytać (choćby ja), a jeśli kiedyś ktoś miałby taki sam problem to nie będzie musiał pytać nawet. Proszę napisz nam wszystkim :wink:

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2006, 19:29:58 »
no to to potrwa chwilke , najpierw musze zobaczyc czy sie uda podniesc tego ipaqa, jesli sie uda to napisze wszystko ... :)

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2006, 19:33:30 »
Czekam :D Mam nadzieję, że się uda, żeby było o czym pisać 8)
P.S: To mój jubileuszowy 200 post 8)

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2006, 19:36:20 »
No to wszystkiego najlepszego Nameless i kolejnych 200 postow a co mi tam nawet i 2000 postow :P

A wiec udalo sie go podniesc :] troskze w inny i zaskakujacy sposob ale sie udalo...
calkowita relacje razem z porada i instrukcja postaram sie napisac jutro :)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2006, 22:50:57 »
wesyr ====> jak pisałem - masz u mnie nie jednego browara :)
Panowie - brawa dla mistrza - walczylismy 3 godziny ale skutecznie!!!!!
Mój hw6515 ŻYJE !!!!!

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 24, 2006, 23:58:06 »
A możecie to dokładnie opisać? Bo sądzę, że w historii tego forum jeszcze się komuś taka sytuacja powtórzy :D Tak więc proszę o opisanie jak doszliście do zwycięstwa :wink:

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2006, 08:15:13 »
Witam w pierwszym (i ostatnim) odcinku jak podnieść upadłego iPAQa w tym wypadku hw6515 po nieudanym wgrywaniu romu...

No to zaczynamy...

Jeśli Twój iPAQ padł podczas upgradu romu i przez cały czas stoi na bootloader mode (napis serial i logo hp) to są dwa wyjścia:

1) (pomaga w 10% przypadków) wyjmij iPAQa z kołyski wyłącz całkowicie (np. zdejmij klapkę od baterii i załóż), zrób restart kompa, po restarcie wsadź iPAQa do kołyski, jeśli system rozpoznał urządzenie to droga przed nami jest baaaardzo prosta, wystarczy tylko włączyć na kompie znowu upgrade romu, który robiliśmy i iPAQ powinien zaskoczyć i zacząć instalować nowy rom, jeśli tak się stało to robimy sobie kawkę i czekamy aż skończy się instalacja. Po udanej instalacji sprawdzamy czy wszystko działa. Działa?? To dobrze no to koniec tej prostszej drogi iPAQ już żyje.

2)Teraz ta trudniejsza droga (pomaga w 90% przypadków) mianowicie zgrywanie romu z karty SD na pocketa, potrzebujemy następujące rzeczy:

- iPAQ 6515
- kołyska do tego iPAQa podłączona do komputera
- karta SD najlepiej od 256MB do 512MB, (bo coś problem jest z kartami powyżej)
- internet
- Komputer PC :)
- trochę wolnego czasu

Najpierw pewne ostrzeżenie... od tego miejsca zaczynam opisywać wgrywanie romu z karty SD na pocketa, rom (do którego zaraz podam linka) ma zapisany numer seryjny tego iPAQa z którego został zgrany oraz także swoja nazwę modelu (w tym wypadku model „d”, ale chyba w Polsce są tylko modele „d” lecz mogę się mylić...) jak zmienić numer seryjny na własny numer napiszę za jakiś czas kolejna część tej instrukcji ponieważ będzie to zabawa w hexach, na razie musi to wystarczyć...
Aha i jeszcze jedno :) wszystko robicie na własną odpowiedzialność :P ....

No to lecimy z tym koksem:
Ściągamy te rzeczy:

http://www.megaupload.com/?d=4VBIL6N3       ---> Rom do modelu „d”

http://www.filefarmer.com/2/dmc8742/ntrw.exe   ---> potrzebny program do zgrania romu na karte SD

Po ściągnięciu romu i wypakowaniu go z rara, i ściągnięciu programiku dajemy je do jednego folderu...

Robimy backup naszej karty SD kopiując wszystkie pliki na komputer w bezpieczne miejsce, następnie zostawiamy kartę w czytniku i uruchamiamy „Wiersz poleceń” w windowsie  (Start -> programy -> akcesoria -> wiersz poleceń lub prościej start -> uruchom -> wpisujemy „cmd” i naciskamy enter)

następnie przechodzimy do folderu gdzie wypakowaliśmy rom oraz program ntrw i wpisujemy takie coś (bez cudzysłowia) „ntrw write xxx.nb1 M:”

ntrw – to żeby włączyć program
write – informacja dla ntrw o zapisie
xxx.nb1 – pełna nazwa naszego romu
M: - nazwa dysku do którego jest włożona nasza karta SD

Po wpisaniu naciskamy enter i czekamy aż program zapisze nasz rom na karcie, po skończonym zapisie będzie widnieć linijka w wierszu poleceń z folderem gdzie mamy te 2 pliki.
Teraz wyjmujemy nasza kartę z czytnika i wkładamy ją do naszego iPAQa, jeśli jesteś w windowsie i się spyta czy formatować naciśnijcie nie, teraz trzeba wejść w bootloader mode (kto wie jak to zrobić to się cieszę a kto nie wie to zaraz się dowie :D)

Wciskamy i trzymamy :

Power (ten guzik u góry po prawej stronie, tak ten srebrny)
Dżojstik do góry ( to to na środku taki grzybek)
I na koniec naciskamy i puszczamy reset i puszczamy resztę klawiszy, powinniśmy dostać ekran z logiem hp oraz napisalem serial , zaraz po okazaniu tego ekranu powinien się zmienić i u góry powinno pisać po angielsku ze jest możliwość upgradu romu z karty i żeby to zrobić należy nacisnąć przycisk Power (tak to ten sam srebrny (no chyba ze komuś się starł :D) i ten sam co po prawej stronie (hmmm chociaż to zależy jak kto patrzy :) ) )
IPAQ powinien zaskoczyć i zacząć powoli upgradować rom pod żadnym pozorem go nie wyłączać na samym końcu powinno się pokazać checksum failed lub OK.! jeśli OK. to git a jeśli failed to też git bo i tak się rom zupgradował :D...
Ostatnia czynność to soft reset pocketa i powinna się zacząć kalibracja pocketa w windowsie i inne bzdury...
Czyli już wasz iPAQ zmartwychwstał, a jeśli nie zmartwychwstał to czeka jedynie serwis HP, lub możecie mi go podesłać to spróbuje go podnieść :P ...

Fin....The End...Koniec... :P

P.S: przy okazji zareklamuje także pewien mój temat dotyczący splash screena / boot loga/ ekranu startowego :)
jeśli komuś sie znudził to zapraszam

http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=32735&highlight=splash

Mam nadzieje że nie naruszyłem żadnych zasad forum oraz autoreklamy :P

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 25, 2006, 15:53:47 »
Brawo! Może nawet przykleję ten temat! Sądzę, że nie jedna osoba z tego skorzysta. Jak napiszesz drugą część to rozwarzę przyklejenie tego topica i skasuję posty nie dotyczące tematu (np. takie jak ten :wink: ). Czekam :!:  :D

P.S: Ile masz lat?

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:37:48 »
ehhh.....  ciąg dalszy opowieści:

Karta SD, której użyliśmy do zrobienia backupu została przeformatowana z 2 GB na 128MB i teraz za zadne skarby nie moge wrócic do poprzedniego stanu.

Po włozeniu di iPAQ-a pyta czy sformatowac.>>>> klikam "TAK" >>> pisze ze format "OK" a mimo to nadal nie widzi mojej SD.

Windows w laptopie widzi ja jako 128MB i probuje formatowac ale z komunikatem: "Formatowanie nie powiodło się".

Relacja z dalszych bojów wkrótce.......

Mam nadzieję ze wiesci bedą pomyślne.

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:29:20 »
czesc druga zaraz przyjdzie, tylko najpierw postaram sie uporac z tym problemem karty...

mam 18lat

*

silentjob

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:32:50 »
Swego czasu kilka tematów odnośnie ratowania pocketów po nieudanym flashowaniu przewineło się na forum, wystarczy dokładnie poszukać.

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:08:54 »
jak podnieśc tego ipaqa napisane...

silentjob , ja zostałem poproszony o napisanie instrukcji więc ją napisałem :)
co zrobicie z tym tematem to już wasza wola :P

ja sie bede cieszył jesli to co napisalem pomoze komus podniesc ipaqa po nieudany upgradzie :)

Jedynie własnie został ten problem z karta SD :( ... ale proboje wymyslec co z nim zrobic...
cos znalazlem ale czekam na odpowiedz czy sie udalo :)

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:09:58 »
No to może warto przykleić jeden, aby uniknąć takich pytań. Wybierzemy najlepszy czy od razu ten jak kolega dokończy opis?

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:16:50 »
Namless oraz silentjob , wy tu macie władze i zrobicie to co uwazacie za sluszne :)

opis juz napisany namless :P , jesli znajde jakis blad to od razu go poprawie :)

edit:

a poza tym silentjob, chyba nie w każdym ipaqu jest identyczna porcedura wgrywania romu , oraz nie do każdego(w sumie tylko do serii 6500 wejdzie :) ) iPAQa wejdzie rom ktory jest tu podany :)

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 26, 2006, 17:32:16 »
No cóż - wyglada na to ze pozbyłem się mojej karty SD.
Próbowałem pod wszystkim Win98, XP, Linux.......
......i nic.
Moja karta ma teraz 123 MB i w zaden sposób nie da się sformatować :(

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 26, 2006, 20:07:06 »
Nie chcę znowu być bluzgany przez nikogo, więc nie przykleję tematu, żeby nowu ktoś nie mówił mi, że się nie nadaję... Może silentjob przyklei, to już od niego zależy.[/b]

*

silentjob

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 26, 2006, 20:17:40 »
Myślę, że nie ma po co na razie przyklejać, jeśli poradnik będzie dobrze napisany, pomyślimy o tym, niemniej post jest zaindeksowany w wyszukiwarce, więc nie będzie problemu, aby go znaleźć.

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 27, 2006, 23:34:21 »
Witam ponownie ...

Tak jak mowilem teraz chce poruszyc sprawe zmieniania numeru seryjnego podczas ladowania romu z karty...

Po pierwsze upewniamy sie ze mamy:

-komputer
-iPAQa 6515
-rom (sciagniety z podanego linka kilka postow wyzej)
-edytor hexow (np. darmowy xvi32)

Zmiane numeru seryjnego w romie przeprowadzamy przed zgraniem go na karte SD i wladowania do iPAQa...

No to lecimy...

Wlaczamy xvi32 , wybieram rom (plik .nb1) i teraz robimy takie cos,
w zakladce u gory "Address" -> "GoTo" -> zaznaczamy hexadecimal -> zaznaczamy wszystko co jest w okienko do wpisywania adresu i kasujemy i wpisujemy najpierw taki adres:

3F801A6

i klikamy ok, nastepnie po prawej stronie (mamy 2 ekraniki po prawej text a po lewej hexy) powinnismy znalezc takiec cos

" T□W□C□5□4□8□0□D□9□M "

To jest wpis o numerze seryjnym zmienamy go na nasz numer seryjny jaki posiadamy zalozmy ze nasz numer seryjny to TWC1234A5D, to nasz wpis powinien wygladac tak

" T□W□C□1□2□3□4□A□5□D "

nastepnie znowu przechodzimy do opcji GoTo (skrot ctrl + G) i wpisuejmy takie adres

3F80F9C

I musimy zrobic to samo co przed chwila czyli z wpisu

" T□W□C□5□4□8□0□D□9□M "

zrobic wpis z naszym numerem seryjnym (przyklad TWC1234A5D)

" T□W□C□1□2□3□4□A□5□D "

i znowu przechodzimy do opcji GoTo i wpisujemy ostatnio adres

3FB71CC

i otrzymujemy po prawej stornie takie cos

" TWC5480D9M "

i tutaj zmieniamy go na nasz numer seryjny (przyklad TWC1234A5D) i powstaje

" TWC1234A5D "

Nastepnie klikamy zapisz , poczekamy az plik sie zapisze i mozemy zgrywac rom na karte SD wedle instrukcji wyzej...

.....La End....

To chyba wszystko co moge napisac na ten temat...
Lecz jest jeszcze jedna rzecz jesli ktos bedzie chcial usunac np. TomToma ktory sie instaluje po HardResecie, lub HowDoI... (zeby zwolnic troszke miejsca) albo chcialby dodac jakies Caby do instalacji po HardResecie ... to prosze napisac zebym takze opisal jak to zrobic wtedy opisze :P

Dziekuje za uwage i mam nadzieje ze sie przyda jak by co to pytac na PW :) :D

*

Offline witja69

• *
  • 66
  • Sprzęt: htc tytn II Kaiser,  Mio C520
Upgrade wgrany GPS zamilkł
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 27, 2006, 17:04:41 »
Witam wszystkich

Po drobnych problemach wgrałem nowy bios 1.21 do hw6515, ładował się około pół godziny ale teraz wszystko śmiga aż miło tzn:

1. nie wyłącza się potajemnie..,
2. nie "gubi" połączenia GPRS
3. nawiązanie połączenia oraz rozłanczanie odbywa się błyskawicznie (wcześniej po naciśnięciu czerwonej słuchawki czekałem 2-3 sekundy na rozłączenie rozmowy)
4. o dziwo również minimalne zmiany w grafice (ikonki stanu pamięci, suwak podświetlenia, monit blokady klawiatury i może jeszcze jakieś inne)
5. lepsza praca bluetooth
6. mam również wrażenie że przy połączeniu z GPRS-em bateria chodzi sporo dłużej ale nie jeszcze tego dokładnie nie sprawdziłem.

Za wyjątkiem GPS-u..... Auto Mapa nie może nawiązać połączenia z odbiornikiem GPS (zwykle to było pod com7), próbowałem też VisualGPS, zaktualizowałem pozycje satelit przez quick gps connection i dalej nic, brak sygnału GPS....
Co zrobić aby GPS zaczął znów działać ? być może miał ktoś podobny problem. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to poproszę o wskazówki.

Ps.
Ale do starego biosu 1.04 już napewno nie wrócę.....

Pozdrawiam
Witek

*

Offline Ace

• 22
    • http://www.kocham.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 27, 2006, 23:17:29 »
Nie, nie spotkałem się z takim objawem. Nie przychodzi mi nic innego do głowy, niż ponowny upgrade BIOS-u a następnie wgranie tylko AutoMapy. Jeśli wtedy nie działa... weź odrobinę starszy BIOS np. 1.20.7 . Na którymś musi zadziałać, chyba, że w czasie upgrade'u kwadracik spadł ci z VI piętra :)

*

Offline witja69

• *
  • 66
GPS- Padł
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 27, 2006, 23:36:35 »
Niestety wróciłem do starego biosu 1.04 który pobrałem ze strony HP i wszystko wróciło do normy.... Nie mogę znaleźć pośredniej wersji, jeśli możesz to podaj skąd mogę ją ściągnąć.

Pozdrawiam
Witek

*

Offline Ace

• 22
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 28, 2006, 09:35:48 »
Spróbuj tego ode mnie, w moim potworku działa:

[link zdjęty]

*

Offline witja69

• *
  • 66
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 28, 2006, 12:27:53 »
Dziękuję, już pobrałem bios, zainstaluję go po powrocie ponieważ wyjeżdżam w trasę i nie chcę ryzykować. Mój hw6515 był w serwisie w Holandii i wymienili mi płytę, miałem 6515d a teraz mam 6515c. Czy może ktoś wie na czym polega różnica ???

Pozdrawiam
Witek

*

Offline Ace

• 22
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 28, 2006, 15:03:56 »
Gdzieś to już było tłumaczone, "d" to europejska wersja a "c" bodajże amerykańska. I biosy jakoś pasowały/nie pasowały do c, d itd. Sprawdź w archiwum.

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 01, 2006, 22:56:50 »
Jesli Ci nie pasuje d... to wyzej masz instrukcje jak zmienic sobie numer seryjny romu ktory podalem na swoj wlasny z koncowka d :) ...

Re: Bład podczas upgrade ROM-u. HELP!!
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 02, 2006, 18:28:01 »
Cytat: "viga2000"

Podczas instalacji ROM-u v1.12 program instalacyjny zrestartował mi mojego HPka i cóż......   Teraz mam tylko ekran z logo HP i napis "Serial".

Pozostaje przesłać do iPaq rom (spróbuj plik kilkunastomegowy z twojego upgrade) poprzez kabel rs232 programem typu terminal z protokołem YModem o ilę się nie mylę

*

Offline wesyr87

• 317
Re: Bład podczas upgrade ROM-u. HELP!!
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 02, 2006, 23:08:24 »
Cytat: "Joogi"
Cytat: "viga2000"

Pozostaje przesłać do iPaq rom (spróbuj plik kilkunastomegowy z twojego upgrade) poprzez kabel rs232 programem typu terminal z protokołem YModem o ilę się nie mylę

hehe problem juz dawno rozwiazany z tego co pamietam :P :P