Bateria Data Messenger

• 7 Odpowiedzi
  • 939 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria Data Messenger
« dnia: Lipiec 23, 2009, 18:05:13 »
witam,

Mam drugi dzień ten telefon i jestem kompletnie rozczarowana z powodu baterii. Mianowicie musiałam dzisiaj 2 razy ładować go przy praktycznie zerowym używaniu. Szukałam trochę ale nie mogłam znaleźć nic w necie na temat baterii. Czy jest różnica jak się ma włączoną opcję szybkie ładowanie? Jak ustawić opcje aby jak najmniej pobierał energi? Ten HP to pomyłka jak dla mnie z powodu baterii. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Odp: Bateria Data Messenger
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2009, 22:09:58 »
Najprawdopodobniej masz coś włączonego w tle np bluetooth albo wifi do tego jeszcze jakieś programy w tle które zmuszają procek do pracy . Najlepiej zaopatrz się w wk task.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2009, 23:17:39 »
Na początku też słabo trzymał. Teraz 2-3 dni - w sumie nic nie robiłem ku temu - wgrałem wczesniej tylko najnowszy rom

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2009, 09:15:43 »
Nie sądziłam, że jak zamkne każdy program to on dalej będzie uruchomiony w tle. Więc tak włączyłam Task Managera to na liście były uruchomione wszystkie możliwe aplikację, więc podejrzewam, że w tym był problem. Przez noc zjadło mi 2 % baterii więc jak narazie jestem w miarę zadowolona, zobaczę co będzie przez dzień.

Dziękuje Wam bardzo za pomoc :)

*

Offline exart

• *
  • 91
    • Kursolandia
  • Sprzęt: iPhone 3GS + HP DM + Ipaq 114
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2009, 13:42:53 »
Energożerność HP DM to jedna wielka porażka. Kompletnie nie mogę liczyć to urządzenie, bo szybko się rozładowuje.
Chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę. Zużycie baterii nie następuje liniowo, tzn. gdy jest w pełni naładowany procenty spadają wolno, ale gdy naładowanie spadnie tak powiedzmy poniżej 60%, wówczas znacznie przyspiesza. W związku z tym trudno określić, na jak długo starczy bateria.

Poza tym u siebie też podejrzewałem dziwną zależność pomiędzy ilością uruchomionych programów a zużyciem baterii. Wasze posty potwierdzają to.
Podobnego zachowania nie doświadczyłem np. przy korzystaniu z HTC Hermes.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2009, 13:50:09 »
Masz całkowitą rację. HP wybrałam dlatego, że mam sentyment do tej firmy gdyż sprzęt tej firmy nigdy mnie nie zawiódł nielicząc oczywiście telefonu. Bateria ma pojemność 1140 więc Hp nie postarało się, oczywiście można dokupić dodatkową baterie (2280 mAh bodajże) ale cena to ponad 200zł, więc z tego wynika że HP chce zmusić użytkowników do zakupu dodatkowej baterii.

Jak mówiłeś poziom baterii spada gwałtownie jak jest w granicach 60%, u mnie jest to samo. Ogólnie telefon nie jest taki zły gdyby nie ta bateria.

*

Offline exart

• *
  • 91
    • Kursolandia
  • Sprzęt: iPhone 3GS + HP DM + Ipaq 114
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2009, 14:04:28 »
Ja pocieszam się tym, że przed aktualizacją oprogramowania (z 2 kwietnia br.) zużycie baterii było jeszcze większe, o czym można przeczytać na różnych forach.
Ludzie pisali o tym, że po aktualizacji urządzenie wytrzymuje bez ładowania 2-3 dni, a poprzednio to był niecały 1 dzień.
W moim przypadku chyba tylko raz dociągnąłem jakimś cudem do 3 dni, zazwyczaj muszę ładować codziennie lub co drugi dzień.

Może kolejna aktualizacja (jeśli nastąpi) znowu poprawi sytuację?

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2009, 14:08:02 »
Ciężko mi cokolwiek powiedzieć na temat aktualizacji. Telefon mam dopiero od wtorku. Nie ma co dużo wymagać gdyż każdy telefon z Windows Mobile pożera sporo baterii. Nastawiałam się na codzienne ładowanie, ale powdójne wczorajsze ładowanie zniesmaczyło mnie lekko. Zobacze co będzie dalej.