Jak udostepnic internet z HP6315 do laptopa badz peceta?

• 9 Odpowiedzi
  • 2342 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 03, 2005, 03:22:51 »
Czesc, mam od jakiegosc czasu ipaq'a hp6315. Uzywam polaczenia gprs ktore mam w promocji od Idei. Zastanawiam sie jak udostepnic to polaczenie laptopowi badz pecetowi. Pewnie jest taka mozliwosc. Czytalem w forum o konfiguracji dla MDAII ale z opisu wynika ze konfiguracja nie jest jednoznaczna. Niestety, kiedy probuje polaczyc sie za pomoca Blue Tooth'a dwukrotnie musze akceptowac polaczenie na ipaq co i tak sie konczy komunikatem w win xp "Blad 692: Wystapila awaria sprzetowa w modemie (lub innym urzadzeniu laczacym)

Prosze o jakies wskazowki badz linki do miejsc w sieci gdzie znajde rozwiazanie mojego problemu.

PS Parametry polaczenia po stronie peceta mam raczej ok bo kiedy przekladam sim-karte z ipaq'a do zwyklej komory to polaczenie sie ustanawia i dziala interenet w pececie. Dziala jednak bardzo wolno bo komorka ma wolny modem.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2005, 09:57:48 »
Ten iPAQ wcale nie bedzie szybszy od tej komorki. Jak chcesz miec naprawde szybki internet w Idei to kup sobie telefon z obsluga EDGE.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2005, 11:45:51 »
Wlasnie telefon ktory podlaczam zamiast ipaq'a ma obsluge EDGE. Niestety nie jest to moj telefon tylko kolegi, a ja go pozyczylem na kilka dni. Sprawdzalem predkosc pobierania danych na tej nokii 6230 i wychodzi mi ok 10KB/s. No wlasnie tak skoro juz piszemy o EDGE to czy to jest maks jaki mozna wyciagnac z tej komorki?
Acha, poniewaz telefon bede musial za pare dni oddac to nadal jestem zainteresowany rozwiazaniem problemu udostepnienia internetu z ipaq'a przez BlueTooth'a.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2005, 12:02:19 »
Ta nokia moze wyciagnac nawet 236.8kbps ale to wszystko zalezy od operatora i obciazenia sieci na danym obszarze. Co do rozwiazania problemu z dzwonieniem przez iPAQa to nie potrafie podac szczegolowej instrukcji, gdyz nie posiadam takiego urzadzenia. Nigdzie w sieci rowniez nie znalazlem dokladnego opisu ze zrzutami ekranu itd. Napisz moze gdzie co wpisujesz... dokladnie, to moze bedziemy potrafili znalezc jakis blad. Rozumiem ze masz zainstalowany najnowszy ROM?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2005, 13:23:53 »
Wlasnie ROM. Tutaj lezal problem. Dzieki za podpowiedz. Ze strony HP pobralem najnowszy BIOS do tego IPAQ'a. W opisie byly juz informacje dot. rozwiazania problemow dot Wi-Fi oraz BT. Aktualizacja zajela kilka minut i problem dot. korzystania z modemu w IPAQ'u minal. Dziala bezproblemowo, konfiguracja podobna do konfiguracji polaczenia ze zwykla komorka. Jedyny minus - wolna transmisja.
Acha, gdzies wyczytalem aby w ustawieniach modemu w panelu sterowania dopisac: AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0
Nie wiem na ile to pomaga ale moze sie komus przyda taka informacja.
Dziekuje jeszcze raz za pomoc.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2005, 14:54:29 »
To CGDCONT... jest wymagane dla nietkorych operatorow, tylze slowo "internet" nalezy zastapic odpowiednia nazwa APN danego operatora.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 06, 2005, 20:02:28 »
Przepraszam ale mam problem i potrzebuję pomocy !!!
udostepniam połączenie w HP ipaq 6340 dla laptopa- łączę sie i jest wszystko OK, dopóki nie zacznę wysyłać danych, jak tylko coś próbuje wysłać wyrzuca mnie z internetu i rozłącza połączenie GPRS- co jest źle? bo łącząc sie przez komórke mam wszystko OK... dodam że znana i ceniona firma VOBIS również nie poradziła sobie z problemem...:(
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 06, 2005, 23:17:46 »
Po pierwsze to nie podczepiaj sie pod cudze tematy tylko zakladaj wlasne - oczywiscie nastepnym razem. Masz zainstalowany najnowszy ROM w tym PDA?

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2005, 00:18:37 »
po pierwsze przepraszam że podczepiłem sie pod nie swoją rozmowę, lecz proszę mi wierzyć pierwszy raz w życiu weszłem na forum, po drugie, nie bardzo wiem ... kupiłem ipaqa w Vobisie jakieś 2 tygodnie temu i całe oprogramowanie ma od nich, ale nawet gdyby co, to i tak nie wiem gdzie znaleźć nowy ROM. Ale on wspaniale sie łączy tylko przy wysyłaniu danych się rozłącza...:( Boże jaki ja jestem mimo swojego nie małego wieku tępy !!!

*

Offline kanczug

• 19211