614c-wifi, nazwa uzytkownika i haslo

• 10 Odpowiedzi
  • 4222 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

614c-wifi, nazwa uzytkownika i haslo
« dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:13:21 »
Witam wszystkich. Moj problem polega na tym ze nie daje sobie rady z ustawieniem sieci przez wifi. Mam dostep do lacza szerokopasmowego gdzie zeby polaczyc sie z siecia trzeba sie zalogowac w ten wlasnie sposob (nazwa uzytkownika i haslo). Trenowalem na wszystkie sposoby i nic mi nie wychodzi, nigdzie nie moge znalezc tych ustawien, bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
Odp: 614c-wifi, nazwa uzytkownika i haslo
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:19:52 »
Witam wszystkich. Moj problem polega na tym ze nie daje sobie rady z ustawieniem sieci przez wifi. Mam dostep do lacza szerokopasmowego gdzie zeby polaczyc sie z siecia trzeba sie zalogowac w ten wlasnie sposob (nazwa uzytkownika i haslo). Trenowalem na wszystkie sposoby i nic mi nie wychodzi, nigdzie nie moge znalezc tych ustawien, bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Pewnie należy wpisać nazwę użytkownika i hasło.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:33:07 »
dzieki za zainteresowanie, ale tyle to i ja wiem. Posiadam nazwe uzytkownika i haslo, problem w tym ze nie wiem gdzie to wpisac. W ustawieniach wifi, czy tez w opcjach konfiguracji sieci ktora ipag widzi nie ma na to fizycznie miejsca. 

*

Offline studentk

• 505
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:38:58 »
dzieki za zainteresowanie, ale tyle to i ja wiem. Posiadam nazwe uzytkownika i haslo, problem w tym ze nie wiem gdzie to wpisac. W ustawieniach wifi, czy tez w opcjach konfiguracji sieci ktora ipag widzi nie ma na to fizycznie miejsca. 

Zwykle w momencie połaczenia z siecią pada takie pytanie.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:47:26 »
na PC jest to normale przy konfiguracji polaczenia szerokopasmowego, w Ipaqu siec jest widocza jako nie zabezpieczona i nie ma mozliwosci konfiguracji takiego polaczenia. Jezeli ustawisz takie polaczenie, nawet fikcyje z mozliwoscia wpisania usera i hasla to prosze o info jak to zrobiliscie

Wydawalo mi sie nawet ze dalem rade ustawic polaczenie, jednak przy wejciu we wlasciwosci polaczenia, gdzie powinna byc moziwosc wpisania nazwy uz i hasla dostaje komunikat ze "siec wymaga certyfikatu osobistego w celu identyfikacji". I tu jest wlasnie zonk, PC konfiguruje polaczenie bez problemu, Ipaq niestety nie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 12:54:34 wysłana przez kracek »

*

Offline studentk

• 505
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 07, 2008, 13:05:14 »
na PC jest to normale przy konfiguracji polaczenia szerokopasmowego, w Ipaqu siec jest widocza jako nie zabezpieczona i nie ma mozliwosci konfiguracji takiego polaczenia. Jezeli ustawisz takie polaczenie, nawet fikcyje z mozliwoscia wpisania usera i hasla to prosze o info jak to zrobiliscie

Wydawalo mi sie nawet ze dalem rade ustawic polaczenie, jednak przy wejciu we wlasciwosci polaczenia, gdzie powinna byc moziwosc wpisania nazwy uz i hasla dostaje komunikat ze "siec wymaga certyfikatu osobistego w celu identyfikacji". I tu jest wlasnie zonk, PC konfiguruje polaczenie bez problemu, Ipaq niestety nie

Przepraszam ale "magiczna kula" nam się rozbiła. Opisz najpierw dokładnie wszystko co wiesz o sieci, a później wszystko co robisz na Ipaqu, po kolei na każdym ekranie. Inaczej musisz poczekać aż kupimy na pdaclub nową "magiczną kulę".

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 07, 2008, 13:47:21 »
ok, azeby polaczyc sie bezprzewodowo do tej sieci na PC musisz ustanowic nowe polaczenie szerokopasmowe, przy konfiguracji takiego polaczenia (na PC) w ktoryms kroku masz mozliwosc wpisania nazwe uzytkownika i haslo. Podobne ustawienia ma siec ADSL. Pozniej juz tylko click myszka w ikone polaczenia szerokopasmowego i do dziela, smiga.

Ipaq widzi rowniez ta siec, jednak jak ja skonfigurowac klikajac w nazwe sieci (widocznej w opcjach wifi) aby byla mozliwosc wpisania tego hasla i uzytkownika, skoro siec widoczna jest jako niezabezpieczona i konfigurujac ja nie ma na to po prostu miejsca w ustawieniach sieciowych. Nie bede opisywal co po kolei robilem bo probowalem wszystkich dostepnych ustawien i nigdzie nie znalazlem miejsca na wpisanie w/w danych typu - uzytkownik, haslo.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 14:24:13 wysłana przez kracek »

*

Offline studentk

• 505
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2008, 19:31:04 »
ok, azeby polaczyc sie bezprzewodowo do tej sieci na PC musisz ustanowic nowe polaczenie szerokopasmowe, przy konfiguracji takiego polaczenia (na PC) w ktoryms kroku masz mozliwosc wpisania nazwe uzytkownika i haslo. Podobne ustawienia ma siec ADSL. Pozniej juz tylko click myszka w ikone polaczenia szerokopasmowego i do dziela, smiga.

Ipaq widzi rowniez ta siec, jednak jak ja skonfigurowac klikajac w nazwe sieci (widocznej w opcjach wifi) aby byla mozliwosc wpisania tego hasla i uzytkownika, skoro siec widoczna jest jako niezabezpieczona i konfigurujac ja nie ma na to po prostu miejsca w ustawieniach sieciowych. Nie bede opisywal co po kolei robilem bo probowalem wszystkich dostepnych ustawien i nigdzie nie znalazlem miejsca na wpisanie w/w danych typu - uzytkownik, haslo.

Czyli łączysz się z punktem dostępowym czy nie?  Nie chodzi o Internet ale o same połaczenie sieci bezprzewodowej?

Tak z ciekawości, mało kto dysponuje  łączem szerokopasmowym:
"Dostęp szerokopasmowy umożliwia transmisję danych z prędkością co najmniej 5 Mbit/s w kierunku odbiorcy (download) i 1 Mbit/s od odbiorcy do internetu (upload). Jednak dopiero symetryczne łącza o prędkości ponad 20 Mbit/s pozwolą na prawdziwą rewolucję (np. na oglądanie filmów HD w czasie rzeczywistym)."
Główny problem to upload.

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Szerokopasmowy_dost%C4%99p_do_internetu"
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 20:05:56 wysłana przez studentk »

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 07, 2008, 20:11:55 »
nie, nie ma punktu dostepowego. sygnal jest nadawany z ogolno dostepnej anteny. Problem tylko z tym szerokopasmowym laczem. W kraju rzeczywiscie ten rodzaj polaczenia jest malo spotykany, klikam niestety z zagranicy i tak sobie tu wymyslili
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2008, 07:55:54 wysłana przez kracek »

*

Offline studentk

• 505
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 08, 2008, 09:48:40 »
nie, nie ma punktu dostepowego. sygnal jest nadawany z ogolno dostepnej anteny. Problem tylko z tym szerokopasmowym laczem. W kraju rzeczywiscie ten rodzaj polaczenia jest malo spotykany, klikam niestety z zagranicy i tak sobie tu wymyslili

Jak nie ma punktu dostępowego to jak się chcesz połaczyć? A antena to niby skąd ma sygnał?

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:11:11 »
przez pun dostepowy rozumem jakis router (bezprzewodowy), skoro ogolno dostepny sygnal jest tez punktem dostepowym, niech bedzie. Tylko co to zmienia jak dalej nie znam odpowiedzi - jak skonfigurowac lacze szerokopasmowe w tym ipaqu?