614c gps automapa

• 28 Odpowiedzi
  • 4140 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

614c gps automapa
« dnia: Sierpień 03, 2008, 13:46:12 »
witam

jestem nowym posiadaczem 614c w wersji PL

Mam problem z jego gpsem i automapa.
Otoz w czasie podrozy, na odcinku 450km 4 razy zgubil sie gps, tzn pokazywal moja pozycje jakies 100 m rownolegle do drogi.
Czy to jest wina jednak nie tak dobrego ukladu qualcom?
Wiem ze sama mapa jest dobra poniewaz jechal tydzien wczesniej ta trase z starym eten x500 i ani razu nie pojawilo sie takie cos.

A druga sprawa, jak skorzystac z Agps ? W eten byla opcja zeby zaktualizowac sobie pozycje przez polaczenie internetowe, tutaj nigdzie nie widze takiej mozliwosci (a wedlug specyfikacji jest)

Pozdrawiam

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: 614c gps automapa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2008, 21:05:31 »
Witam,

Ad 1.

Dużo jeździłem z AM na 614c - bez problemów. Może jest to kwestia ustawień a AM (koryguj błędy GPS zmień na średnie/małe)?!? Popytaj na subforum AM. Może masz za słabą widoczność nieba w samochodzie?!?

Ad 2.
Odnośnie AGPSu - możesz zainstalować sobie tę aplikację (łączy się z internetem poprzez GPRS, przed odpaleniem programu chyba musi być aktywna sesja). Program ściąga aktualne pozycje satelit co teoretycznie przyspiesza fixa.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=376313&page=2

Pozdrawiam,
Bigu1975

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2008, 10:16:26 »
dzieki za program

z ustawieniam samej am pobawie sie i zobaczymy,
dzieki

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2008, 20:28:13 »
Witaj!

Mam problem z jego gpsem i automapa.
Otoz w czasie podrozy, na odcinku 450km 4 razy zgubil sie gps, tzn pokazywal moja pozycje jakies 100 m rownolegle do drogi.
Czy to jest wina jednak nie tak dobrego ukladu qualcom?

U mnie wystepuje dokladnie taki sam problem. Najpierw objawia sie on wlasnie odchyleniem od drogi - zdarza sie to mniej wiecej po jakis 500 km, i wraca do normy, pozniej problem wystepuje coraz czesciej az konczy sie tym, ze gps gubi sie calkowicie, pokazuje ze znajduje sie poza mapa a predkosc pojazdu okolo 300 - 400 km/h. W ciagu ostatnich 2 miesiecy codziennie uzywalem nawigacji na 614c przejezdzajac Polske od Szczecina po Zakopane i problem pojawial sie kilka razy - jedynym rozwiazaniem okazywal sie HR i ponowna reinstalacja AM.

Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2008, 22:11:32 »
Witam,

Panowie należałoby to potestowć na innym programie (TomTom Igo8).
Na szybko przejrzałem dział AM i wygląda to na problem AM a nie naszego 614c.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=97461.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=102625.0

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2008, 09:09:07 »
wg mnie to problem słabej anteny GPS w 614
miałem ten sam problem u siebie czyli masakryczne odchylenia od rzeczywistości, więc nabyłem zewnętrzną antenę na kablu którą wrzuciłem pod samą szybę i problem jak ręką odjął 0 odchyleń nawt w centrum miasta przy wysokich budynkach, dodatkowo wydaje mi się, iż fix przy zimnym starcie jest szybszy, koszt anteny z końcówką MMCX to jakieś 40zł

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2008, 12:55:15 »
a taka antene podlaczasz pod to miniusb? co wtedy z ladowaniem?
i to jest antena sama czy poprostu modul caly gps?

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2008, 14:10:28 »
Mialem (mam) ten sam problem z AM i wbudowanym w 614c GPSem. W wawce potrafil(a) mi pokazywac iz przejezdzam przez budynki ! :)) Zmienilem korekcje GPSa w ustawieniach i troche pomoglo. Ale wg mnie jest to problem samego qualcomma, ktory po prostu gubi sie przy czescowo zaslonietym niebie (odbiciach od budynkow?) mam tez mydelniczke na MTK i ta dziala swietnie, bez jakichkolwiek problemow z AM.
Pozdrawiam, Darek

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 13, 2008, 19:41:00 »
a taka antene podlaczasz pod to miniusb? co wtedy z ladowaniem?
i to jest antena sama czy poprostu modul caly gps?
Jest to sama antena i podłączasz ją do gniazda na antenę GPS które znajduje się w 614 z bokuj po prawej na górze pod taką białą okrągłą zaślepką

To niestety to prawda, że qualcom jet dużo gorszy od SIRF Star-a III

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2008, 20:21:01 »
Witajcie!

No i chyba kolega jobski ma racje. Zrobilem maly test - w momencie wystapienia bledu we wskazaniach AM, wylaczylem ja i wlaczylem TT - i co? i dokladnie taki sam blad - jade 50 metrow od drogi po ktorej jade faktycznie :( czyli wychodzi na to ze to blad urzadzenia a nie AM, chyba ze to wlasnie AM powoduje jakies bledy w sofcie samego HP i tym samym wplywa na poprawnosc odczytywania danych z GPS w co osobiscie watpie.

Potestuje jeszcze na samym TT czy taki blad wystapi.

Pojawil sie u mnie jeszcze jeden problem - do tej pory po takich rozjechaniach wystarczyl HR i instalacja ponowa AM, uciazliwe ale coz ... po ostatnim jednaj bledzie i HR odpalilem na nowo AM i blad pojawil sie od razu:( zaczynam miec pewne obiekcje co do sprzetu...

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline mmalus

• 26
  • Sprzęt: Asus P525 / HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 18, 2008, 23:59:23 »
Witam!

Pojawił się u mnie ten sam problem.. Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie (poza hr)? A może próbował ktoś oddać telefon do serwisu na gwarancji?

Pozdrawiam,
Michał

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2008, 08:29:27 »
Ja mam taki sam kłopot. Wcześniej myślałem, ze jest to kwestia przegrzewającego się urządzenia i problemu z ładowaniem. Ale ostatnio podczas pracy na baterii i prawie od razu pojawił mi sie ten objaw. Jest to bardzo uciążliwe - ze 3 razy zdarzyło mi się, ze stałem bezradny w obcym mieście, bo akurat wtedy sprzęt zawiódł. Bardzo jest to uciążliwe i odbiera radość z posiadania tego typu urządzenia. Teraz myślę, ze mogłem kupić Asusa, albo HTC. Dodatkowo HP ani myśli wydać nowy ROM z wersją 6.1.
Co do serwisu, to ciekaw jestem czy uznaliby reklamację i co zaoferowaliby w zamian. Na razie z braku czasu nie mogłem się tym zająć. Może ktoś z kolegów przetarłby ścieżki?

*

Offline Voy7

• 30
  • Sprzęt: iPaq 614c
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 19, 2008, 17:28:10 »
Jako workaround w moim przypadku podzialal SR, zamiast HR.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2008, 09:49:14 »
a jak Wam się sprawuje HP z AutoMapą i podpiętym zasilaniem z zapalniczki? (fakt że ładowarka od MIO P560 i może zasilanie inne jest)
u mnie stopień naładowania się zmniejsza mimo stałego zasilania!!

"Panowie, to masakra jest jakaś"

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 22, 2008, 10:19:06 »
a jak Wam się sprawuje HP z AutoMapą i podpiętym zasilaniem z zapalniczki? (fakt że ładowarka od MIO P560 i może zasilanie inne jest)
u mnie stopień naładowania się zmniejsza mimo stałego zasilania!!

U mnie powoli się ładuje w trakcie pracy GPS (ładowarka jakaś od taniego GPSa na BT - ustawione szybkie ładowanie po USB). Tak wolno, że trudno to nazwać ładowaniem, ale jak podpinam pustego iPaq to działa bez problemu włącznie z 15 minutowym postojem gdy jest odpięty od zasilania.

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 22, 2008, 10:20:33 »
oke, bo chyba różnicy w zasilaniu nie ma między ładowarkami,
ale fakt: mam włączone wolne ładowanie po USB :) zmienię i potestuję :)

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 22, 2008, 10:32:04 »
oke, bo chyba różnicy w zasilaniu nie ma między ładowarkami,

Jest różnica. USB to 0,5A - to malutko jak na taki sprzęt. I mam wrażenie, że słabe ładowarki są traktowane jak podpięcie do gniazda USB.
Porządna ładowarka potrafi podać kilkakrotnie więcej - i wtedy iPaq się ładuje nawet, jak ma wyłączone ładowanie po USB.

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 24, 2008, 22:18:56 »
Ja mam ładowarkę 2A HTC - wszystko jest OK, ale do czasu. Gdy korzystamy z GPS i ładujemy jednocześnie, to system się mocno nagrzewa i chyba dlatego po pewnym czasie odłącza ładowarkę, co ciekawe podświetlenie jest max, nie zmniejsza się jak przy pracy na baterii. Jednak zasilanie jest pobierane z akumulatora. Kilka razy zdarzyło mi się, że wszystko fajnie działało, tzn. system się nie ładował, ale działał GPS i podświetlenie było na full. Jednak jak wyjąłem zasilanie, to system całkiem padł z braku prądu.
Generalnie dla mnie jest to największy problem i straszliwie się wkurzam, gdy nie mogę zaufać urządzeniu jadąc samochodem.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 24, 2008, 22:43:19 »
pomogla instalacja najnowszej automapy + zmiana ustawien korekcji gps:
kompensuj opoznienie 1s, uwzgledniaj pokazujac pozycje
ignoruj odchylenia male
czest odczytu 0,25s
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 22:47:47 wysłana przez cyberpooh »

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:22:19 »
Ja mam ładowarkę 2A HTC - wszystko jest OK, ale do czasu. Gdy korzystamy z GPS i ładujemy jednocześnie, to system się mocno nagrzewa i chyba dlatego po pewnym czasie odłącza ładowarkę, co ciekawe podświetlenie jest max, nie zmniejsza się jak przy pracy na baterii. Jednak zasilanie jest pobierane z akumulatora. Kilka razy zdarzyło mi się, że wszystko fajnie działało, tzn. system się nie ładował, ale działał GPS i podświetlenie było na full. Jednak jak wyjąłem zasilanie, to system całkiem padł z braku prądu.
Generalnie dla mnie jest to największy problem i straszliwie się wkurzam, gdy nie mogę zaufać urządzeniu jadąc samochodem.

Przejechalem z automapa w podrozy poslubnej pona 5 tys km - jest dokladnie tak jak piszesz - pomoglo umieszcze HP-ka przed wylotem powietrza i "studzenie go" - ja uzywalem przetwornicy i ladowarki sieciowej (z braku wtedy jeszcze samochodowej)

co do gubienia gps - to np w szwajcarii n kretych drogach  i co chwila wiaduktach nierealne bylo jechanie - i tomtom i automapa nie byly w stanie prawidlowo pokazac drogi, wiec chyba sam odbiornik jest kipskawy

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 25, 2008, 16:42:40 »
Mi chłodzenie klimatyzacją nie pomogło, a choćby nawet, to idzie zima i będzie grzało :)
Kręte drogi to nie jest ta przypadłość. U mnie na otwartej przestrzeni na autostradzie A4 na zupełnie prościutkim odcinku udawało się jechać 100m obok drogi.
Strasznie mnie to wkurza, pewnie zmienię to urządzenie, choc pod wieloma innymi względami jestem z niego zadowolony. Na razie z braku czasu muszę zyć z tą przypadłością. Jeszcze się łudzę, że może będzie jakiś update, albo jakaś akcja HP i coś zostanie z tym zrobione

*

Offline czesterthc

• 16
  • Sprzęt: hp 614c
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 26, 2008, 14:52:19 »
co do ładowarki i automapy. mój HP sie nie nagrzewa podcza nawigacji mam ładowarke 5V 1A i wszystko gra mimo tego że mam właczoną auto mape bateria jest jeszcze doładowana i HP sie nie nagrzewa ale jest zamocowany nad nawiewiem. po 300 km wystąpił bład w nawigacji ale po wyłczeniu i właczeniu urządzenia wszystko było oki

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 26, 2008, 18:24:24 »
Witajcie!!

No to chyba znalazlem rozwiazanie! U mnie chlodzenie HP nie mialo wplywu na odczyt AM, tylko na samo ladowanie, jest gdzies o tym watek, ze 614c nie lubi ciepla a jak juz jest mu za cieplo to wylacza ladowanie.

Co do AM - jest post na forum w ktorym Bigu1975 podaje linka do softu o nazwie "IPAQ 600 GPS Quick"
http://rapidshare.com/files/125147036/IPAQ_600_GPS_Quick.zip.html
, sluzy on do sciagania przez GPRS aktualnych danych z satelit. 4 dni temu zainstalowalem ten programik, pobralem dane, zrobilem SR HP, i AM smigala jak nalezy, dzis skonczyla sie waznosc danych i oczywiscie wszystko sie rozjechalo. Zassalem ponownie dane, ponownie SR i dalej AM pokazuje wszytko prawidlowo. Poczekam jeszcze kolejne 3 dni bo tyle wazne sa te dane z IPAQ 600 GPS Quick, i zobacze, co sie wydazy ale wyglada mi na to ze problem u mnie zostal rozwiazany!

HURRRRRRA!:)

Pozdrawiam!!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 18:40:03 wysłana przez Eldorado9 »
Pozdrawiam
Eldorado9

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 26, 2008, 22:05:18 »
Nie ciesz się, to nie to. Qucik GPS jest pomocny tylko do szybszego złapania fix'a.
Ciekawszą informacją jest to, ze Tobie się nie nagrzewa urządzenie w czasie ładowania i nawigowania. Być może jest jakaś partia z tym problemem. Zadzwoniłem do HP Support i mi powiedzieli, że jest jakaś poprawka do podniesienia czułości GPS, ukazała sie w sierpniu - przeoczyłem to. Nie sprawdzałem i nie ściągnąłem jeszcze tego - zrobię to przez weekend. Podano mi numer poprawki: SP40002.exe. Jak ktoś będzie szybszy, to proszę o wnioski.
Pozdrawiam
Napisane: Wrzesień 26, 2008, 21:22:06
Odpowiadam sam sobie. Ściema: to jest poprawka do wskaźnika siły sygnału, nie ma nic wspólnego z GPS'em, a tym bardziej z poprawą jego czułości. No coż - to tylko support telefoniczny.
http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&rls=pl&hs=KLe&q=sp40002.exe&btnG=Szukaj&lr=

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 27, 2008, 20:43:10 »
Nie ciesz się, to nie to. Qucik GPS jest pomocny tylko do szybszego złapania fix'a.

No dobrze - wiec wytlumacz mi dlaczego u mnie to dziala.... poza tym jeszcze jedna uwaga, zauwazylem ze AM rozjezdza sie jesli ma 3 lub 4 zielone paseczki GPS'ow 5 i wiecej jest ok. a po uzyciu tego programiku zawsze jest min. 6 sprawdzalem to na odcinku okolo 500 km co najmnie raz na 20 minut.

Ciekawszą informacją jest to, ze Tobie się nie nagrzewa urządzenie w czasie ładowania i nawigowania.

tu sie chyba zle zrozumielismy... mam problem z ladowaniem i temperatura - tzn. w upalne dni czesto wylaczalo sie ladowanie urzadzenia w samochodzi i musialem pare minut trzymac je przed kratka z nawiewem alby ponownie zaczelo sie ladowac.

nie zauwazylem natomiast zwiazku temperatury z navigacja... w piatek bylo u nas dosc zimno, urzedzenie nie ladowalo sie a mimo to AM sie rozjechala.

Pozdrowienia....
Pozdrawiam
Eldorado9

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 30, 2008, 22:45:25 »
Co do tematu wyłacznia ładowania w trakcie jazdy z GPS, to temat był już pokonany tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100970.0

Dodam tylko dla uzupełnienia, że rozwiązanie sprawdzone na trasie do Bułgarii tego lata, w upałach dochodzacych do 40 stopni.
Do calego pomyslu byl w zapasie jeszcze ekran, na tył urządzenia, który okazał się zbedny.
Proponuję test, ładowanie + GPS i przykryć. HP robi się mocno ciepły. Jakby ktoś w momencie wyłacznia ładowania wyciagnał baterię to się przekona, że parzy. Swoją drogą myślałem, że to wada 614-stki, ale wynika z tego, ze raczej dobrze zaimplementowana opcja monitorowania temperatury. Pomyślcie co się dzieje z innymi PDA, które na to nie reagują, to po prostu prowadzi do upalenia układów (tego ciepła nie jest aż tak dużo jesli PDA jest odkryty bez słońca jest po prostu ciepły).
Dla tych co nie lubią czytać, w skrócie. Wystarczy chłodzenie z klimy, skierowane na PDA. U mnie uchyt przylega do tylnej ścianki PDA, dlatego zastosowałem dystanse, aby była przestrzeń do przepływu powietrza.

Sprawdzone na 1000% w ekstremalnych warunkach. Na dłuższej trasie obserwoałem takze uciekanie pozycji, ale to raczej mijało, wystraczyło chwilowe uśpienie. Efekt podobny zaobserwowałem, jak np. zostawiam PDA z właczona navi, np na nocke. Rano okazuje się, ze telefon lezy na biurku a navi pokazuje, że jadę przez pola i łaki z predkością ponad 100 km/h.
Także jest tu jakaś przypadłosć związana z działaniem modułu GPS, która może rzeczywiście wynikać z mocy syganału. Spostrzeżenie dotyczy tylko pracy wewnątrz budynku (słaby sygnał). Pewne różnice między egzemplarzami mogą wynikać z tego, że wbudowana antena jest dobrana na styk i w niektórych modelach, różnice tolerancji fabrycznej czułości odbiornika GPS mogą na plus niwelować "upierdliwość zjawiska".

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 01, 2008, 16:31:30 »
A w jaki sposób uruchomiacie gps wbudowany w  HP 614c? Z odbiornikiem zewnętrznym MTK nie mam problemu-dziala. Używam nawigacji terenowej TrekBuddy, AM jeszcze nie zainstalowałem. Na TB znajduje tylko odbiornik zewnętrzny. Jeszcze jedno pytanie, kiedy odpalam w aplikacji połączenie z gps poprzez bluetooth wyskakuje mi okienko łączenia z internetem i muszę najpierw kliknąć anuluj a potem pojawia się okienko z propozycją odrzuć. Po odrzuceniu dopiero wtedy aplikacja łączy się z gpsem i pokazuje pozycje. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 01, 2008, 22:26:44 »
moze TB nie obsługuje portów software'owych na których pracują odbiorniki pod WM6.1. Sprawdź na innym programie, najlepiej na gps viewerze.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 02, 2008, 10:53:06 »
I pomacaj konfiguracje TB, bo to zapewne ten program odwoluje sie do inetu.
A swoja szosa, ja bym nie rezygnowal z MTK. Po moich doswiadczeniach z wbudowanym GPS uzywam juz tylko MTK.
Pozdrawiam, Darek