[HP 614c] Kasowanie z katalogu /Windows, atrybut ROM

• 3 Odpowiedzi
  • 1025 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[HP 614c] Kasowanie z katalogu /Windows, atrybut ROM
« dnia: Sierpień 12, 2010, 21:28:54 »
Witam,

Posiadam ROM z XDA-DEVELOPERS z ponad roku. Niestety, okres użytkowania na ThumbCal (kalendarz) się skończył. Wobec czego sprawiłem sobie nową wersję wcześniej wymienionego kalendarza.

Niestety, w katalogu /Windows są 3 pliki, których nie mogę usuną, a wiem, że muszę je podmienić nowymi. Być może nikogo to nie zaskoczy, ale pliki posiadają atrybut ROM....teoretycznie pliki są nie do ruszenia, nie mniej jakoś da się zaktualizować ROM'a, a po hard resecie jest przywracany poprzedni stan katalogu /Windows, też oczywiście z jakiegoś miejsca, które być może jest edytowalne.

Chodzi mi o to, że na pewno istnieje jakaś metoda na podmienienie tych plików, tylko że nie wiem jak :/

Może jakieś sugestie

Pozdrawiam, Krzysiek

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
Odp: [HP 614c] Kasowanie z katalogu /Windows, atrybut ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2010, 18:28:20 »
są na to dwa sposoby  :D

-albo podmieniasz plik normalnie np przez TC (oryginał w rzeczywistości zostaje tylko jest nieużywany, po podmianie pliki  zajmą miejsce w "użytkowej" części pamięci)
-albo wyciągniesz/pobierzesz ROMa, rozłożysz na części pierwsze, podmienisz na kompie pliki, ugotujesz od nowa i  zaktualizujesz całego softa... tylko tego że to zadziała Ci nikt nie zagwarantuje

bez kuchni, kompa i kabla/karty max 2GB  plik jest nie do ruszenia na urządzeniu, bynajmniej mi się nie udało (nie próbowałem nawet   :E )
SE K800i + HaPek :)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2010, 21:21:38 »
Dzięki za odpowiedź.

Co do robienia ROM'u to trochę mnie to przerasta :)
A możesz wyjaśnić pierwszą metodę troszkę jaśniej, jak to zrealizować technicznie?

Pozdrawiam, Krzysiek

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2010, 23:16:23 »
Otóż pobierasz i instalujesz Total Commandera, ustawiasz mu język polski, w opcjach wyświetlania zaznaczasz coś w stylu "emuluj drugie okno" albo żeby były dwa okna naraz (niestety nie pamiętam jak to się nazywa bo hapek padł) i w lewym oknie wchodzisz do folderu windows a w prawym znajdujesz plik i wybierasz kopiuj :-D dalej tylko klik na OK i reset żeby załadował nowe pliki. Czasem może nie załapać. Aha i wiadome po hard resecie podmienione pliki się kasuja.
Bardziej łopatologicznie się nie da... <przeLOL>
SE K800i + HaPek :)