"Ładowarka samochodowa do 614c - problem rozwiazany"

• 15 Odpowiedzi
  • 3935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
  • Sprzęt: HP-614c
"Ładowarka samochodowa do 614c - problem rozwiazany"
« dnia: Listopad 24, 2008, 23:03:06 »
Witajcie!

Oto podsumowanie problemu roznych ladowarek samochodowych di HP-614c:

- sa jak wiadomo trzy tryby ladowania 614c:
1) USB slow charge - przy phonie rozladowanym do ok 50% i w temp pokojowej ok 22st - pobor pradu ok. 100mA
2) USB fast charge - w warunkach jak wyzej - pobor pradu ok. 475mA
3) AC (czyli za pomoca ladowarki na 230V) - w warunkach jak wyzej - pobor pradu ok. 750mA

Tryb 1 i 2 zaleza od ustawien w WM i maja zastosowanie gdy HP wykryje napiecie +5V na skrajnych pinach zlacza USB
Tryb 3 - zalacza sie gdy <HP wykryje napiecie +5V na skrajnych pinach zlacza USB> plus <wykryje że zwarte sa ze soba dwa z trzech pinow sygnalowych w mini USB (tym w HP). Na drugim koncu kabla takiego jak do komunikacji z kompem, czyli w "duzym" USB sa to po prostu dwa srodkowe piny.

Tryb 3 mozna wiec zasymulowac przerabiajac odpowiednio ladowarke jesli ma ona czterozylowy kabel - zwierajac ze soba te dwa niewykorzystane piny. I pradu na jednoczesne ogladanie ekranu, gadanie i GPS bedzie pod dostatkiem, znaczy wiecej niz zuzywanie przez telefon.

Ja kupilem gdzies ladowarke w ktorej mozna bylo wyrzucic kabel i w jego miejsce wlutowac gniazdko USB po czym podpiac do niej telefon za pomoca kabla sluzacego do spiecia HP z kompem. Zwroccie uwage ze oryginalna ladowarka tez ma taka wlasnie konstrukcje - choc nie wiem czy ma w srodku zwarte te dwa piny ze soba. Jak ktos taka ma to niech napisze - bedziemy wtedy wiedzieli o tym juz wszystko.

Nie szukajcie wiec ladowarek 2A bo to nic nie da. HP i tak "wezmie" tylko tyle pradu tylko na ile pozwoli wewnetrzny ogranicznik. Ladowarka 1A jest az nadto - wazniejsze zeby miala te piny ze soba zwarte i symulowala dla HP ze jest ladowarka gniazdkowa. A to niestety jest trudne w sklepie do sprawdzenia....

Sorry, ze lopatologicznie od podstaw ale pamietam ze kiedys sam sie zastanawialem co oznaczaja praktycznie te wszystkie USB fast, slow itd....

Mam nadzieje ze to komus pomoze....

pozdrowienia
Netzmark

*

Offline czesterthc

• 16
  • Sprzęt: hp 614c
Odp: "Ładowarka samochodowa do 614c - problem rozwiazany"
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2008, 08:50:11 »
na ładowarce sieciowej z zestawu HP napisany jest pobor pradu  1000mA. wiec moim zdaniem jest to w sam raz. i kupujać ładowarke samochodowa tym się sugerowałem.podczas ładowania w samochodzie  nie mam żadnych problemów .

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2008, 10:49:47 »
Ja zauwazylem nastepujacy problem:
1. telefon laduje mi sie w trybie "fast" - jesli nie uzywam nawigacji
2. po wlaczeniiu nawigaci (+GPS) - nie doladowauje sie, na szczescie nie ulega tez powolnemu rozladowaniu.

Musze sprawdzic co sie dzieje w trybie slow.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2008, 11:15:44 »
Czesterthc, sporo ludzi mialo z tym problem i ja takze. Ja sobie problemow nie stwarzam - sam go mialem i dlatego sie tym zainteresowalem. Poza tym, nie obraz sie, ale Twoja wypowiedz nic nie wnosi - wiesz, ze masz ladowarke 1A ale pewnie nie wiesz, bo tego nie napisales, jaka jest jej konstrukcja. Krotko mowiac nie wiesz czy ona symuluje ladowarke sieciowa i HP bierze z niej 750mA czy jak z USB tj max 0.5A.

Ja mialem efekt podobny jak Maon - tzn u mnie po odpaleniu GPS w trybie USB-fast stan baterii w bardzo minimalnym stopniu powoli spadal. Czyli pobor pradu byl z grubsza taki jak "doplyw" z ladowarki.  To tak "na ogol" bo nie wiedziec czemu dwa razy podczas wakacyjnych testow bateria poleciala mi do zera po paru godzinach.

Mnie nie specjalnie jednak zadowala podtrzymywanie baterii, niby zawsze to cos ale czemu nie miec w miedzyczasie doladowania do 100%. Wczoraj testowalem ladowarke 1A po takiej przerobce i wynik jest taki ze od 80% do 100% bateria wstaje w ciagu okolo godziny przy wlaczonym GPS. Dla mnie to jest ok.

Obawialem sie troche ze przy takim "sieciowym" pradzie ladowania HP bedzie sie przegrzewalo i wylaczalo - bo taki efekt niektorzy na forum mieli w jakichs sytuacjach i stosowali umieszczanie HP w przeciagu z wentylatora podszybia. Nie wiem skad sie taki problem zdarza jednak u mnie nic takiego nie bylo podczas tych testow z przerobiona ladowarka.

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2008, 11:12:31 »
Ciekawe jest to ze teraz ladowarki samochodowe i sieciowe, czesto maja wymienna kable (z duzym USB z jednej stron). Wiec byc moze nie ma potrzeby przelutowywania niczego.

ps. jak ustalilem wolne ladowanie - to podaczs uzywania nawigacji telefon mi sie rozladowywal.....

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2008, 14:11:25 »
Maon, sam taka mam do jakiegos innego telefonu i ona nie ma tych pinow zwartych, ale pewnie co ladowarka to inaczej zaleznie od producenta.
Ale ta moja ma napisane 500mA, wiec ona miec nie moze zworki - 500mA to wyrazny symulator USB ktorego taka wydajnosc w wiekszosci chyba plyt kompowych jest standardem. Jakbys w takiej ladowarce zrobil ta zworke to by poszla z dymem gdy HP by pociagnelo pod ten 1A jak z sieciowej...

Co do Twojego doswiadczenia z USB-slow to standardowy efekt. Prad ledwie wystarczajacy na podtrzymanie stanu baterii to 500mA a w trybie USB-slow pobor jest ledwie 100mA. To na upartego mozesz nawet probowac obliczyc po jakim czasie bateria zejdzie do zera :-)

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2008, 10:14:46 »
Maon, sam taka mam do jakiegos innego telefonu i ona nie ma tych pinow zwartych, ale pewnie co ladowarka to inaczej zaleznie od producenta.
Ale ta moja ma napisane 500mA, wiec ona miec nie moze zworki - 500mA to wyrazny symulator USB ktorego taka wydajnosc w wiekszosci chyba plyt kompowych jest standardem. Jakbys w takiej ladowarce zrobil ta zworke to by poszla z dymem gdy HP by pociagnelo pod ten 1A jak z sieciowej...

Co do Twojego doswiadczenia z USB-slow to standardowy efekt. Prad ledwie wystarczajacy na podtrzymanie stanu baterii to 500mA a w trybie USB-slow pobor jest ledwie 100mA. To na upartego mozesz nawet probowac obliczyc po jakim czasie bateria zejdzie do zera :-)

Racja, wciaz nie wiem dlaczego moj telefon nie doladowuje sie podczas nawigacji, w trybie fast.

Moze jest jakis ogranicznik we gniazdku ? W moim przypadku mam dorobione dodatkowe gniazdo pod deska rozdzielcza, i tam jest podlaczony uchwyt Brodita http://www.brodit.com/productinformation.jsp?anr=968776&sortiment=null.
Efekt jest taki, ze podczas nawigacji telefon sie laduje, na szczescie tez nie rozladowuje. Laduje sie tylko gdy nawigacja jest wylaczona.

Najlatwiej byloby podlaczyc uchwyt do do zapalniczki i sprawdzic co by sie stalo, ale w tej chwili oznaczaloby to wyjecie radia (bo kabel wchodzi pod deska obok radia)... co nie jest takie latwe.

Ogranicznik pradowy jest we wtyczce, gniazdku czy gdzies na obwodzie elektrycznym ?

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2008, 10:47:37 »
Ty wez przeczytaj powyzej.... :-)

Ogranicznik pradowy jest w srodku telefonie !!!
Rodzaj ogranicznika wskazujesz wybierajac:
- USB-Slow (najwieksze ograniczenie, przeznaczone do podlaczenia do kompow z ultra slabym pradowo USB),
- USB-Fast (srednie ograniczenie przeznaczone do wiekszosci plyt komputerowych z USB)
- podlaczajac ladowarke sieciowa lub samochodowa ze zworka na w/w pinach - wtedy HP bierze najwiekszy mozliwy prad i napewno laduje sie do 100% nawet przy wlaczonej nawigacji.
Ladowarka nawet 5-amperowa bez takiej zworki w srodku i tak bedzie obciazana tylko pradem wynikajacym z ustawienia USB (slow lub fast), tj 100mA lub 500mA. I ani grama wiecej nawet jak podlaczysz sie do ladowarki o wydajnosci elektrowni miejskiej :-)

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 28, 2008, 16:56:12 »
Ty wez przeczytaj powyzej.... :-)

Ogranicznik pradowy jest w srodku telefonie !!!
Rodzaj ogranicznika wskazujesz wybierajac:
- USB-Slow (najwieksze ograniczenie, przeznaczone do podlaczenia do kompow z ultra slabym pradowo USB),
- USB-Fast (srednie ograniczenie przeznaczone do wiekszosci plyt komputerowych z USB)
- podlaczajac ladowarke sieciowa lub samochodowa ze zworka na w/w pinach - wtedy HP bierze najwiekszy mozliwy prad i napewno laduje sie do 100% nawet przy wlaczonej nawigacji.
Ladowarka nawet 5-amperowa bez takiej zworki w srodku i tak bedzie obciazana tylko pradem wynikajacym z ustawienia USB (slow lub fast), tj 100mA lub 500mA. I ani grama wiecej nawet jak podlaczysz sie do ladowarki o wydajnosci elektrowni miejskiej :-)

Generalnie fajne tlumaczenie, ale nie wyjasnia dlaczego ladowarka (w tym wypadku wbudowana w uchwyt) nie laduje po podlaczeniu do dodatkowego gniazdka, ale laduje po podlaczeniu do gniazdka zapalniczki (przynajmniej w aucie kolegi, taki sam uchwyt jak moj).

Dodatkowo, w momencie gdy podlaczac po USB do kompa i odpalam nawigacje - telefon sie doladowuje (wiec teoria ze dziala ogranicznik w telefonie nie jest do konca prawdziwa, jak sadze).

Mozliwe ze moj uchwyt/ladowarka jest uszkodzona oczywiscie, ale to sprawdze dopiero po przepieciu do zapalniczki.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 28, 2008, 17:09:06 »
To nie jest zadna teoria tylko praktyka, ja tego nie przeczytalem tylko sprawdzilem z miernikiem w reku.

Natomiast przypadek z tym gniazdkiem masz faktycznie interesujacy :-) Nie slyszalem o ogranicznikach w gniazdkach samochodowych ale i nigdy sie tym za specjalnie nie interesowalem, moze w niektorych i sa...

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2009, 10:28:59 »
Do moderatora: Post do usuniecia ( ja nie widze nigdzie opcji usun ) bo nie tu miał byc. Przepraszam , proszę usunąć  :smile:

Czyli zasadniczo odpada słuchanie muzyki przez USB.
Z tego co się orientuje do ładowania wykorzytywane sa linie nr 1 i nr 4 ( http://pl.wikipedia.org/wiki/USB )
A do muzyki linia nr 2+4 = P. kanał  3+4 = L.kanał
I skoro zwierają się linie nr 2 - 3 to jak to sie mówi "dupa blada" ...  :S :E
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 10:31:34 wysłana przez nostromo8A »

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 08, 2009, 16:01:58 »
czy wiec mozecie mi podac lin do akucji na allegro ladowarki ktora bedzie ok dla Hpeka. Czyli nie tylko podtrzymywala ale i ladowala ja przy odpalonym GPSie?

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 10, 2009, 19:59:53 »
Używam takiej Ładowarka samochodowa miniusb HTC MDA MIO ASUS.

Czyli ze świecącym na niebiesko logo HTC (info jak link do aukcji padnie ;) )
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 20:01:38 wysłana przez snowak »

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 13, 2009, 08:49:50 »
Używam takiej Ładowarka samochodowa miniusb HTC MDA MIO ASUS.

Czyli ze świecącym na niebiesko logo HTC (info jak link do aukcji padnie ;) )

i ładuje z urządzenie czy tylko podtrzymuje, pytam bo będę zmuszony kupić jakąś ładowarkę samochodową i na allegro znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item571554474_ladowarka_samochodowa_hp_ipaq_614c_114_214_2000ma.html tylko cena mnie zniechęca a jak twoja działa ok to po co przepłacać
pozdrawiam Seba
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2009, 16:55:32 »
Zasila i jednocześnie ładuje - myślałem, że to jest jasne ;)

*

Offline Sebakrk

• **
  • 224
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 13, 2009, 18:58:50 »
Teraz tak :)
pozdrawiam Seba
sebakrk
Asus 636 Eten m700 HP IPAQ 614c i780 HTC Magic 32A