Wolne działanie wifi

• 16 Odpowiedzi
  • 6087 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Wolne działanie wifi
« dnia: Październik 08, 2005, 20:21:30 »
Nie wiem ale 17KB/s przez wifi to porażka nawet jak stoje 1m od AP. Chcialem np oglądnąć film bezpośrednio z dysku pc na aximie x50v i niestety  sie nie da bo co chwile się buforuje.

może źle coś ustawiłem... mniejwiecej wygląda to tak:
router z AP linksysa wrt54g

ip: 192.168.1.17
brama 192.168.1.1
dns 192.168.1.1
maska 255.255.255.0

i sieć wewnętrzna:

ip routera 192.168.2.1
ip kompa 192.168.2.100
brama 192.168.2.1
maska 255.255.255.0
dns 192.168.1.1

i na aximie to samo tyle ze ip 192.168.2.101
Komp jest podpięty przez ethernet i wszystko jest ok, natomiast na pda przez wifi są tragiczne transfery. Myślałem ze to wina wepa 128bit ale po wyłączeniu jest tak samo. Da się coś z tym zrobić? Juz przez usb jest kilkakrotnie szybciej.

druga sprawa: przez resco bez problemu mogę podmontować udostepnione foldery w otoczeniu sieciowym na moim kopie. Ale juz udostepnionedo dysku na serwerze sieciowym nie :( Dziwne bo z kompa jest bez problemu widoczny. Jak ręcznie próbuje wpisać \\192.168.1.1\folder to wywala błąd
Are you shpongled?

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
Wolne działanie wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2005, 21:05:02 »
problemem tutaj może nie być ap tylko sieciówka wi-fi na pda (bo może nie być demonem prędkości szczególnie jeśli jest jeszcze wbudowana). Mi 5,1MB plik ściąga axim x30 w 1 minutę i 4 sekundy (więc rewelacja to nie jest).

*

Offline ziele

• 5159
Wolne działanie wifi
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2005, 21:59:51 »
Nie no bez jaj. To napewno jest coś nie tak z tym przesylem. Na politechnice bez broblemu z www jest 100KB/s nie mówąc już o otoczeniu. Wifi w aximie ma 11Mbit/s a 17KB/s to nawet 2% z tego nie jest :/

Komuś się udalo oglądnąć film bez zacinki przez wifi?
Are you shpongled?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Wolne działanie wifi
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 09, 2005, 21:37:16 »
Czym ogladasz ten film? BetaPlayerem / TCPMP ? Jesli tak to polecam lekture tego watku:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=21454#126000

*

Offline ziele

• 5159
Wolne działanie wifi
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 10, 2005, 00:19:38 »
Oczywiście w tcpmp. Zauważyłem że te 17KB/s jest wtedy gdy zapisuje na karte SD. Gdy jest to RAM prędkość wzrasta do 150KB/s, a pamięć ROM 56KB/s. Sprawdziłem jeszcze karte CF i jest 37KB/s. Prędkości są conajmniej dziwne. To że do ramu jest najszybciej to ok ale że do romu jest szybciej niż na SD czy CF ?!?! ROM jest tragicznie wolny w porównaniu z CF i SD. Normalnie kopiując pliki w systemie a nie przez wifi na karcie SD są transfery ponad 1MB/s, na CF około 700KB/s. Natomiast na ROMie kilkakrotnie wolniej. Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie tego zjawiska?

150KB/s starcza jakotako na oglądnięcie płynnie filmu jednopłytowego. Czasem jednak zacina się i buforuje. Sytuacje troche wtedy poprawia tryb micro drive. Piszę "troche" bo dalej się buforuje tyle że rzadziej. No ale wtedy buforowanie trwa nie kilka sekund tylko około minuty. W końcu przesłanie 16MB troche trwa. O filmach dwupłytowych można zapomnieć bo przesył nie wyrabia :(
Are you shpongled?

Odp: Wolne działanie wifi
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2007, 00:28:23 »
Witam,

Szukajac rozwiązania tego samego problemu z HTC Tytn natrafiłem na ten wątek.
Ktoś może wie jak przyśpieszyć transfer z wifi na karte pamięci? Bo te 10-15kB/s to jest straszne, a nigdzie nie mogę znależć pomocy.

pozdr.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 15, 2007, 21:20:17 »
Od tamtego czasu nie znalazłem rozwiązania. Po prostu w wm jest cos skopane z transferem po wifi. Nie wykorzystuje nawet 1/3 możliwości standardu B. Na karty jest wolno a do ramu (np strumieniowe wideo) max 200K. Ciekawe po jakiego grzyba pakują do pda też G skoro i tak go nie wykorzysta... no chyba tylko do tego aby się podłączyć z AP pracującym tylko w G, z tym że z takim sie jeszcze nie spotkałem.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2007, 14:18:22 »
Od pewnego czasu walczę chyba z tym samym problemem - transfer pliku z jakiegoś udostępnionego na pececie katalogu szedł jak krew z nosa - zawsze maks 39.1 kB/s  .... 
Wczoraj przeprowadziłem mały eksperyment - chciałem wyeliminować PC jako przyczynę - połączyłem się PDA z zewnętrznym serwerem FTP - a to niespodzianka -> nawet jeszcze wolniej max 10 kB/s... 
to samo kopiowane do ROMu - 120 kB/s

I wtedy coś mnie tknęło - kiedyś miałem inna mniejszą ciut kartę  i hmm.. wtedy chyba nie odnotowałem wolnych transferów...  odnalazłem starą kartę, wsadziłem i....... 120 kB/s

Z powrotem "nowa" karta -> jak krew z nosa...

No i poszedłem spać, bo późno było, ale dziś po powrocie będę próbował zrobić coś konstruktywnego.
Myślicie, że może mieć na to wpływ sposób sformatowania karty? Kurde pojęcia nie mam o co chodzi... Obie karty to Kingston... ta nowsza o ile pamiętam ma nawet lepsze parametry zapisu niż stara... hmm.. sam nie wiem...

W każdym bądź razie moim zdaniem to nie wina WI-Fi...  bo problem z transferem na kartę jest chyba ten sam - ale jak się okazuje nie na każdą kartę :D

*

Offline dawid^^

• 4
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2007, 00:27:37 »
Witam,
podobny problem mialem w Kaiserze. Moze pomaga ustawienia trybu energetycznego dla karty Wlan. Nie wiem jak to sie po polsku dokladnie nazywa (mam niemiecki WM 6) ale postaram sie jakos w miare przetlumaczyc sciezke do ustwien. Chodzi o podanie karcie wiecej energi z bateri w celu poprawy mocy sygnalu.

Start/Ustawienia/Polaczenia/Wlan/Tryb energetyczny (czy jakos podobnie)
Powinno pomoc przesuniecie suwaka calkiem na lewo czyli w tryb optymalizacji pod katem wydajnosci.

Pozdrawiam

*

Offline dokch

• 20
  • Sprzęt: Mio P560 | Omnia I8000
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2007, 22:11:37 »
Witam, mam podobny problem - wolne działanie wifi.

Posiadam palmtopa Mio P560 z wifi b/g, a w ap mam wifi b.

Zauważyłem, że gdy jestem na zasilaniu sieciowym ping przez wlan to 3-6ms.
Jednak, kiedy przejdę na zasilanie bateryjne wifi zwalnia - ping jest dziurawy, czasami 70ms, a przeważnie ok. 300ms.

Szukałem w ustawieniach, ale nic nie ma o takim zarządzaniu energią.

Pozdrawiam i liczę, że ktoś rozwiąże mój problem.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2007, 07:47:35 »
Napisal "Dziwne bo z kompa jest bez problemu widoczny. Jak ręcznie próbuje wpisać \\192.168.1.1\folder to wywala błąd"
Dostep do dysku sieciowego winno sie podawac
\\nazwa_udzialu.
Wtedy transmisja strumieniowa idzie.
Pewnie ze wygodniej w takim katagu trzymac pliki przyciete, ze zmniejszona dla PDA jakoscia. Wtedy odczyt jest plynny.
A jesli plik jest duzy, wymaga skalowania w locie, dekodowania no to problem wydajnosci byc musi.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2007, 09:53:18 »
Zauważyłem, że gdy jestem na zasilaniu sieciowym ping przez wlan to 3-6ms.
Jednak, kiedy przejdę na zasilanie bateryjne wifi zwalnia - ping jest dziurawy, czasami 70ms, a przeważnie ok. 300ms.

Szukałem w ustawieniach, ale nic nie ma o takim zarządzaniu energią.

nie wiem jak w Mio, ale w ipaqach nazywa się to Power Save Mode i jest schowane nie w ustawieniach, tylko w opcjach wifi - można ustawić na auto, extended lub disabled i faktycznie obcina moc wifi dla zaoszczędzenia energii

*

Offline dokch

• 20
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 29, 2007, 11:38:35 »
No właśnie w tym kłopot, że przekopałem wszystko i żadnych opcji nie widziałem, ale nie wierzę żeby tego nie dało się zmienić.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2008, 18:01:29 »
Dołączam się do problemu z MIO P560. Router z którego jest internet w moim MIO ma podłączony net o prędkości 1,5Mb a korzystając z netu w PPC strony otwierają się z prędkości 10 kb/s, tragedia :(
Samsung Omnia 16 GB
MIO P560

*

Offline kruusk

• **
  • 208
  • Sprzęt: za dużo się tego zebrało, więc jest na dole
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2008, 20:43:02 »
Przy acerze n311+ router asus wl-600g oglądam film(przez tcpmp) w QVGA i nie odnotowuje żadnych zawiasów, przy VGA mi ścina, ale ten typ już tak ma. Tylko za nic nie mogę zmusić tcpmp do odpalenia napisów(stream przez vlc).
HTC: Wallaby(t-mobile)-> Himalaya(era)->Wizard(już nie ma)-> acer n311->MSI WIND-> xda Flame->Samxung i5700-> Lenovo s10-3t ->Samsung Galaxy Tab->Motorola Defy

*

Offline dokch

• 20
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2008, 14:32:25 »
Dołączam się do problemu z MIO P560. Router z którego jest internet w moim MIO ma podłączony net o prędkości 1,5Mb a korzystając z netu w PPC strony otwierają się z prędkości 10 kb/s, tragedia :(

Mi się udało zaleczyć problem instalując trialowy program Wifi Companion, w którym można zmienić oszczędzanie mocy w wifi ;)

A przy okazji mam pytanie: Czy bluetooth też zwalnia? Dzisiaj zauważyłem, że mi przesyła plik tylko 20KB/s :(

Pozdrawiam, q

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2008, 17:44:46 »
W FS N560, jak mialem ssysac 130MB to w 5% byl zwis...
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)