Własny HotSpot

• 30 Odpowiedzi
  • 7423 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Własny HotSpot
« dnia: Grudzień 26, 2006, 10:13:25 »
Witajcie!!!
Mam zamiar stworzyć hotspot'a oczywiście darmowego dla swoich klientów. Wam też podam konkretny punkt poi, abyście będąc w kielcach mogli tam trafić i rozkoszować sie darmowym dostępem do sieci. A wracając do sprawy chciałbym prosić, żebyście powiedzieli mi konkretnie co będzie mi potrzebne do tego przedsięwzięcia. Dodam tylko, że jeżeki chodzi o informatyke, to nie ma tam nawet komputera stacjonarnego. Jedyną rzeczą, która kojarzy sie z informatyką jest tam kabel telefoniczny. Czyli krótko mówiąc nic tam nie ma!!

Własny HotSpot
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2006, 10:38:17 »
Potrzebny będzie router wifi lub access point, w tym przypadku najlpeszy ruter z AP. Do niego wpinasz źródło neta w kablu RJ45 i on już dalej udostępnia go klientom.

Własny HotSpot
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2006, 10:54:03 »
a próbowałeś może sam zrobić kiedyś coś takiego?? Albo znasz osobę, która to potrafi i robi??

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Re: Własny HotSpot
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2006, 11:19:00 »
Cytat: "luksan13"
Jedyną rzeczą, która kojarzy sie z informatyką jest tam kabel telefoniczny. Czyli krótko mówiąc nic tam nie ma!!

... ale internet jest?

Własny HotSpot
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2006, 11:41:44 »
ja mam w domu router wifi który sam klonuje mace czyli dostawca internetu widzi tylko 1 kartę sieciową, a z netu u mnie korzystają 3 komputery.

nie szukałem programu na pc, ale w google pewnie znajdziesz jakiś do klonowania mac

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2006, 12:36:17 »
Cytat: "killcabbie"
Jedyną rzeczą, która kojarzy sie z informatyką jest tam kabel telefoniczny. Czyli krótko mówiąc nic tam nie ma!!

... ale internet jest?

Nawiązując do tego czy internet jest. Wygląda to tak, że narazie usługa nie została wykupiona, ale możliwość podpisania umowy jest. Mówię tu np o Neostradze.

Własny HotSpot
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2006, 17:33:11 »
no to tyle miałem do powiedzenia :)

*

elektryk

Własny HotSpot
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2006, 17:59:37 »
tyle, ze neostrady nie wolno udostepniac. jezeli mowa o hotspot to znacznie lepiej lacze adsl. do tego odpowiedni router z ap. polecam linksys wrt54gl. naturalnie w gre wchodzi wymiana fw na alternatywne. i w zasadzie mozna zaczynac z hotspotem. po udanej konfiguracji oprogramowania.
jakby co to pw.

Własny HotSpot
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 26, 2006, 18:16:49 »
czyli skoro nie neostradai TP S.A., to jakiego operatora masz na myśłi??

*

elektryk

Własny HotSpot
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 26, 2006, 18:25:39 »
moze byc tez od tepsy, ale nie neostrada. bo z tego co wiem ona ma takie ograniczenie.
http://www.internetdsl.pl/pages/komunikaty.php

*

reboot

Własny HotSpot
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 26, 2006, 22:47:57 »
elektryk - ale Neostrade mozna dzielic wewnatrz lokalu :) a jakie ma znaczenie czy dzielisz kablem czy przez wifi?
Nie mam NEO, to moge sie mylic :) ale tak mi sie wydaje.

luksan13 - jak bedziesz mial internet, to kup na allegro router z AP i popros kogos, kto sie zna, zeby przyszedl z laptopem, podlaczyl go na chwile do routera i korzystajac z laptopa skonfigurowal router i to wystarczy :) i juz masz darmowy internet :)

Własny HotSpot
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 27, 2006, 00:29:07 »
Cytat: "reboot"
masz darmowy internet :)

darmowy?? w jakim sensie??

*

reboot

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 27, 2006, 00:32:26 »
stworzyć hotspot'a oczywiście darmowego

W takim sensie...
Google nie gryzie

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
Własny HotSpot
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 27, 2006, 00:44:27 »
tylko gdyby to miała jednak być Neostrada to żeby podłączyć router wifi nie możesz brać modemu na USB za 1 zł, tylko taki z Ethernetem, a one są za dodatkową niemałą opłatą. Jest jeszcze Livebox, który ma wbudowany AP, ale do tworzenia hotspota raczej się nie nadaje

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2006, 21:45:19 »
Cytat: "reboot"
stworzyć hotspot'a oczywiście darmowego

W takim sensie...
Google nie gryzie

podałeś mi link do wyszukiwarki, prawdę powiedziawszy nic tam nowego nie znalazłem, większość z tych stron już przeglądałem. I nadal nie rozumiem co masz na myśli z tym darmowym!!! Może ja czegoś nie wiem???? To proszę, oświeć mnie!!!!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
Własny HotSpot
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2006, 22:02:57 »
chyba chodzi o to że internet będzie darmowy dla tych, którzy się do Twojego routera podłączą. A nie o to że będzie darmowy "na wejściu" ;)
za tą Neostradę czy co to tam będzie niestety będziesz musiał płacić...

Własny HotSpot
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 28, 2006, 17:01:19 »
... przecież to jest oczywiste. Ale jemu chyba o coś innego chodzi. Tylko o co??

*

elektryk

Własny HotSpot
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 28, 2006, 17:29:38 »
no wlasnie chodzi o to, zeby ktos mogl korzystac za free z jego neta. typowy hotspot free. ale livebox do tego sie nie nadaje.

Własny HotSpot
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 28, 2006, 20:37:35 »
:)

*

reboot

Własny HotSpot
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 28, 2006, 22:41:39 »
Chodzi mi o to, ze bedzie darmowy internet dla korzystajacych z hot spota... Bo o to chyba Tobie chodzi...

Własny HotSpot
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 28, 2006, 22:57:43 »
a mogę wiedzieć czemu miało słuzyć to "google nie gryzie"??

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Własny HotSpot
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 29, 2006, 11:38:58 »
Jak by zapytać google, to byś uzyskał kilkadziesiąt odpowiedzi  jak skonfigurować*
- punkt dostępowy WiFi
- router WiFi
- sieć WiFi

*-niepotrzebne skreślić
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

reboot

Własny HotSpot
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 29, 2006, 13:07:07 »
Mialo to sluzyc temu, ze po prostu powielasz temat, ktory byly opisywany niejednokrotnie nawet nie tyle gdzies w necie, co tutaj na forum...
bazi22 dobrze mowi :) Sa rozne fora specjalizujace sie w tym zagadnieniu :)

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
Własny HotSpot
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 30, 2006, 18:39:21 »
Trochę do poczytania

Podręcznik WiFi
http://www.plociennik.ostrowwlkp.pl/download/wifi.pdf

Własny HotSpot
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 01, 2007, 18:04:35 »
thx, bardzo fajna praca :)

Własny HotSpot
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 26, 2007, 23:18:20 »
Cytat: "elektryk"
ale livebox do tego sie nie nadaje.

Zgubiłem się: co decyduje że router wifi/AP nadaje się do HotSpota lub nie ?
Czy Access Point już nie tworzy Hot Spota? Więc czym więcej jest HS ?

*

nothin

Własny HotSpot
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 26, 2007, 23:24:26 »
Cytat: "radoslaw_zmudzinski"
ja mam w domu router wifi który sam klonuje mace czyli dostawca internetu widzi tylko 1 kartę sieciową, a z netu u mnie korzystają 3 komputery.

nie szukałem programu na pc, ale w google pewnie znajdziesz jakiś do klonowania mac

przecież router wifi ma klonowanie mac adresów..
jako lamerowi jawi mi się, że hotspot to wifi nie do końca zabezpieczone :).. hheh.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Własny HotSpot
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 27, 2007, 10:47:22 »
Czy Access Point już nie tworzy Hot Spota? Więc czym więcej jest HS?

Goły AP jako taki NIE nadaje się do robienia HS, bo: nie izoluje sieci lokalnej przed użytkownikami, nie daje możliwości kontroli dostępu i stworzenia strony powitalnej hotspota, zwykle też nie potrafi rozdzielić łącza (nie jest routerem) i jeszcze parę punktów się znajdzie.
WRT54g jest idealną podstawą do zrobienia prostego HS i niewielkiej sieci wewnętrzne w firmie/sklepie, gdyż:
1. umożliwia założenie alternatywnego firmware, który daje (prawie) nieograniczone możliwości kontroli i konfiguracji dostępu, logowania zdarzeń, itd (warto zapoznać się z firmware DD-WRT), a wbudowany serwer www z możliwością ustawienia tzw. captive-website (przekierowanie wszystkich na początku na stronę startową) umożliwia wyświetlenie reklamówki, czy nawet menu restauracji :)
2. poza modułem routera, ma switch 4portowy, który można odizolować od sieci bezprzewodowej i za pomocą np. chilispot zrobić niewielką wydzieloną sieć do użytku wewnętrznego firmy - bez kupowania dodatkowego urządzenia
3. w przypadku konieczności pokrycia większego lub nietypowego obszaru można odłączyć wbudowane anteny i podpiąć własne
4. Idealnie nadaje się do obsługi dowolnego providera pod warunkiem dostarczenia mu internetu w postaci kabla ethernet: w przypadku NEO można dokupić modem np. AM200-EU, a w przypadku iDSL od razu dostajemy takie złącze.
5. Jest to rozwiązanie względne stabilne i bezproblemowe (w każdym razie patrząc na koszty: 200 PLN za urządzenie i trochę pracy nad konfiguracją) - profesjonalne rozwiązania są bez porównania droższe.
Po dokupieniu niewielkiego UPSa całość staje się całkiem sensownym i skutecznym rozwiązaniem dla niewielkich niskobudżetowych instalacji.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

Własny HotSpot
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 27, 2007, 11:22:39 »
Cytat: "jakubd"
Czy Access Point już nie tworzy Hot Spota? Więc czym więcej jest HS?

Goły AP jako taki NIE nadaje się do robienia HS, bo: nie izoluje sieci lokalnej przed użytkownikami, nie daje możliwości kontroli dostępu i stworzenia strony powitalnej hotspota, zwykle też nie potrafi rozdzielić łącza (nie jest routerem) i jeszcze parę punktów się znajdzie.

Wreszcie coś sie dowiedzialem ....

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Własny HotSpot
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 27, 2007, 13:37:53 »
Dodam tylko że jeśli zamierzasz kupić wrt54g to bardzo ważne jest aby sprawdzić jego wersję. Nie do każdej serii da się wgrać alternatywny firmware przez to że linksys się wycwanił widząc jakie ludzie robią triki z tymi routerami :). Dokładnie to spowolnił procesor, zmniejszył ilość flashromu i zamiast linuxa wpakowali tam jakiegoś VxWorks. Szukaj wersji 3.1 bo jest najlepsza. Zdaje się ze w 4.0 jeszcze dało się wgrać firmware, a w nowszych już nie. Ale to lepiej jeszcze jest sprawdzić.
Osobiście używam wersji 3.1 z wgranym Hyperwrt 2.1b1 + Thibor14. Chodzi rewelacyjnie stabilnie (dd-wrt troche mi się wieszał)
Are you shpongled?