WLAN, Wi-Fi jak polaczyc ipaqa z winxp?

• 22 Odpowiedzi
  • 7605 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 12, 2003, 23:05:13 »
Witam, dawno sie nie odzywalem.
Wlasnie przylecial do mnie iPAQ 5555
w stacjonarnym kompie mam karte WLAN Realtek 8180 i win xp.
czy moglby mi ktos wyjasnic krok po kroku jak skonfigurowac te 2 urzadzenia tak abym mial w ipaqu polaczenie z internetem?
ipaq laczy sie z PC (ad hoc) ale nie potrafie skonfigurowac tego:(
mozecie polecic jakies dobre linki do stron o wlan, konfiguracji, sztuczkach itp?
pomozcie PLEASE! :D
z gorki dziekuje:)

*

Czyżewski

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2003, 23:15:13 »
Cóż, nie mam wi-fi więc mogę ci tylko poradzić, żeby po googlował. Wydaje mi się, że powinieneś znaleźć sporo materiałów.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2003, 23:18:07 »
Teoretycznie musisz po prostu udostepnic polaczenie internetowe w PC a w PDA wybrac w menu connections - my network card connects to: internet. Skoro sam PDA laczy ci sie z PC to to powinno wystarczyc. Nie wiem jak u ciebie jest z adresami IP - zostaw raczej automatycznie przydzielane ale mozesz oczywiscie recznie wpisac adres dla karty sieciowej w PC np. 192.168.0.1 maska podsieci 255.255.255.0 a w PDA wpisac IP 192.168.0.2 i maska ta sama.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2003, 00:23:31 »
a mozesz mi napisac krok po kroku jak udostepnic to polaczenie?
sorki za takie pytanie ale dopiero co sie przesiadlem z win 98 na winxp i tym sys jestem zielOno zolty

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2003, 14:07:27 »
Jest tak: (ja mam Win2K przed nosem ale w XP jest bardzo podobnie)
1. Klikasz w ikonkę Moje miejsce sieciowe na pulpicie XP, jeśli jej nie ma to możesz mieć tą ikonkę w Menu Star a jak tam nie ma ... to powinna byc w Panelu sterowania
2. Klikasz prawym klawiszem na ikonce karty do której masz przyłaczony Internet
3. Wybierasz zakładkę Udostępnianie
4.Klikasz w "Włącz udostępnianie połaczenia Internetowego ..."
5. Wyskoczy komunikat że adres na drugiej z kart sieciowych - u Ciebie to pewnie WiFi, zostanie zmieniony na 192.168.0.1
Nie wiem co się stanie jesli adres twojej podstawowej karty sieciowej podpada pod sieć 192.168.0.x. Pewnie wtedy powstaną problemy. Adres z zakresu 192.168.0.x to adres PRYWATNY a założenie tego prostego udostępniania jest takie że jedna z kart, tak do której jest podłączony Internet,  ma adres PUBLICZNY i wtedy można ustawić automat nadający adres na kartę PRYWATNA.
Jak skończysz powyższe czynności to Twój komputer staje się prostym routerem i wszytskie urzadzenia podłączone do karty WiFi i mające adres z zakresu 192.168.0.2-254 i maskę 255.255.255.0 "mają Internet". Oczywiście brama domyslan dla tych urządzeń to 192.168.0.1, dns - taki jaki jest właściwy dla Twojego dostawcy internetu.
To chyba tyle. ;)
Powodzenia!

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2003, 15:38:01 »
Dzieki wszystkim za zainteresowanie! Poradzilem sobie :)

*

Czyżewski

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2003, 19:27:16 »
Bastiann napisałeś świetny materiał na FAQ! ;)

*

Offline Picia

• 26
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2003, 08:19:45 »
mongooes działa Ci to?
bo u mnie za diabła nie chce ruszyć:(
iPaq widzi sieć, ale nie pinguje komputera
i na odwrót :(

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2003, 13:59:00 »
Picio,  skoro iPAQ widzi siec a nie pinguje komputera to ... Twój komputer i iPAQ są w różnych podsieciach czyli mają adresy IP z różnego zakresu. Powinny mieć np.:
- pc 192.168.0.1 jako że jest to rodzaj małego serwera
- iPAQ 192.168.0.x gdzie x=2-254
- maska podsieci dla obydwu to: 255.255.255.0 czyli adres dla iPAQa może być z zakresu jaki podałem.
Zobacz czy masz to ustawione
Powodzieni!
:D

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2003, 14:05:26 »
Jest też druga możliwość oprócz tego co napisał bastiann: przeszkadzać może firewall, objawy często są podobne: sieć jest widziana ale pingować się nie da. Wtedy trzeba wyłączyć firewalla lub (jeżeli daje on taką możliwość) skonfigurować go odpowiednio.
Pozdrawiam,
Mateusz

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2003, 14:51:25 »
Tak, firewall należy ZAWSZE ustawiać na ZEWNĘTRZNEJ czyli PUBLICZNEJ karcie sieciowej. Firewall na WEWNĘTRZNEJ czyli PRYWATNEJ karcie sieciowej potrafi skutecznie nas odizolowac od resztu userów w sieci.
Protokół ICMP który jest używany przez PING nie jest, z definicji, zaślepiany przez firewall wbudowany w winxp, z tego co pamiętam, nie mam teraz XP pod ręką, żeby to sprawdzić ALE nie zaszkodzi wyłączyć firewalla na wewnętrznej karcie sieciowej, przy pomocy której łączymy się z iPAQem. ;)

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2003, 17:42:09 »
Picia napisał:

mongooes działa Ci to?
bo u mnie za diabła nie chce ruszyć:(
iPaq widzi sieć, ale nie pinguje komputera
i na odwrót :(

a dziala. w pc ustawilem 192.168.0.1 a w pda 192.168.0.3 maska podsieci dla obu to 255.255.255.0
w win xp na karcie sieciowej (kabelkowej) udostepniam polaczenie z internetem. wszystko dziala jak burza :)

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2003, 18:55:28 »
No i Loox!
Oops!
To nie ten wątek ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 10, 2003, 23:04:31 »
picia napisał:

Robię tak:
ale iPaq wykrywa tą sieć pojawia się ikona antenki że znalazł nową siec
i niby sie z nia łączy sa te dwie strzałeczki że jest ok, siła sygnału wiPaq
4 zielone kreski a w kompie brak!

jezeli tak masz to soft reset ipaqa i powinno dzialac a jezeli nie to sprobuj 2-3 razy go zresetowac. tez tak mam ale po resecie jest wszystko ok

Dlaczego ta bestia (iPaq) nie chce mi zapisać My network card connect to: Internet a ciągle powraca do Work??!!

to rowniez mam. na to rady nie znalazlem ale nie przeszkodzilo mi w zaden sposob przy polaczeniu z pc!
z tego co wiem to chyba tez masz ipaq 5555, jak Ci sie na nim pracuje? jakie masz zastrzezenia?

*

Offline Picia

• 26
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 12, 2003, 08:43:11 »
Witam
mam 5550 . Jeśli chodzio sprzęt to jet ok, chyba jedynym minusem jest brak Master Pilota. W obudowie brakuje mi "ucha" do przywieszenia  iPaq np. sznureczkiem do ręki, tak aby nie wypadł podczas pracy - mam np. tak w aparacie fotograficznym. :), ale nie spotkałem jeszcze PDA z taką możliwościa.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2003, 11:43:04 »
Hmm... to masz ten sygnał czy nie?
Jesli nie amsz sygnały i iPAQ nie wykrywa Ci sieci, mimo że WLAN w PC jest włączony to może to być jeszcze inna sprawa. Karta WLAn karcie WLAN nie jest równa tzn w różnych częściach świata, a nawet Europy, jest urzywany różny zakres częśtotliwości dla sieci WLAN. Mój znajomy szukał kiedyś takiej karty na CF, która by pokrywała cały siwiat, stąd wiem. Obym się mylił ale być może karta w PC pracuje w innym zakresie niż WLAN w iPAQ-u?
1. Sprawdź sobie w opisie do jednej i drugiej karty w jakim zakresie częstotliwości pracują. Powinno to być napisane. Jeśli pracują w tym samym zakresie częstotliwości to włączając jedną powinieneś widzieć moc sygnału dostępnego na drugiej. Ponieważ jesteś blisko to sygnał powinien byc na MAX.
2. Ustaw wszystko na wartości domyślne i spróbuj jeszcze raz. Sieci powinny się wykryć!
3. Sparwdź czy obie pracuja w tej samej szybkości. Na wszelki wypadek ustaw obie na tą samą szybkość. Później możesz zmienić na auto.

Powodzenia!

*

Offline paulo

• **
  • 246
  • Sprzęt: HTC SENSATION
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2003, 13:22:44 »
Picia: LOOX miał taką możliwość... Nad pokrętłem bodajże...
:: paulo :: happy HTC SENSATION user :: GG 1521349 ::

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2003, 13:55:41 »
@Paulo: No i Loox! Oczywiście że ma! Aż sprawdziłem i ma. Obok portu IrDA.
... a ludzie nażekają na Looxy :mysli:   

[Dodano: 2003-11-12 20:20:56]
A propos zakresy częstotliwości, w jakich pracują karty WLAN
Operating Frequency:
2.412-2.462 GHz (N. America);
2.412-2.484 GHz (Japan);
2.412-2.472 GHz (Europe ETSI);
2.457-2.462 GHz (Spain);
2.457-2.472 GHz (France)
Operating Channels:
11 for N. America,
14 Japan,
13 Europe (ETSI),
2 Spain,
4 France
Teoretycznie zawsze jest taka możliwość że każdy z każdym się może dogadać ale, jak widać "Hiszpańskie" i "Francuzkie" karty mogą być w tym zakresie dość ograniczone.
Teoretycznie, kupiąca karte w Polsce, taką na Europę i kupując PPC w USA nie powinniś my miec problemu.

*

Offline Rade

• **
  • 102
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2003, 21:31:39 »
h1915 tez ma :)

*

Offline Picia

• 26
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 14, 2003, 19:38:32 »
Witam, a więc po sprawdzeniu kompa okazuje się  że moja karta WLAN Realtek 8180 nie działa prawidłowo z płytą główna która ma wbudowaną kartę muzyczną Realtek! Kolidują zem sobą (charakterystycznym objawem jest przerywanie dzwięku podczas grania np. mp3) tak więc musze troszeczke poczekać i sprawić sobie inna kartę WLAN :(  a może tak punkt dostępowy? hmm, może Św. Mikołaj to przeczyta i dostane na Gwiazdkę :)
Thx, i pozdro
=Picia=

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 14, 2003, 20:38:41 »
... a może poszli do lasu? :D
Nie prościej było by ... wyłączyć w BIOSe komputera karę RealTek na płycie głównej i za 30-50 zł kupić kartę dźwiękową na PCI na innym chipsecie niż Realtek?
:mysli:

*

Offline Picia

• 26
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 15, 2003, 21:36:42 »
@bastian :)
dzis rano o tym pomyślałem :) ale wczoraj zdążyłem kartę wymontować i zostawiłem we biurze :(, musze poczekać do poniedziałku :(.

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 29, 2004, 22:11:30 »
Mam nadzieję,że mnie zrozumiecie....Nie mogę znaleźć artykułu o konfiguracji WiFi w kompie z XP,żeby korzystać z łącza internetowego (LAN) na Pocket.
Działa mi Skype na Pocket, ale resze (IE,GG)...cisza. Co robię "nietak".
Proszę o fachową odpowiedź.P.S.Nie znalazłem na FAQ linka do opisu Basianna