Wirless USB Adapter i PDA

• 14 Odpowiedzi
  • 2685 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Klawo

• 31
« dnia: Marzec 06, 2005, 22:11:27 »
Witam,
problem z konfiguracją połączenia był często poruszany, ale co z tego skoro wszystkie pomysły/porady forumowiczów u mnie nie pomagają.
1. Mam Axima X30 i Wirless USB Adapter DWL-122 D-Link. I moje pytanie brzmi: czy ten adapter pozwala na udostępnienie neostrady dla pocketa. Na obecnym etapie pocket pokazuje połączenie, komp też, ale z mnóstwa wysłanych pakietów odebranych jest zero. Strony www nie ładują się, tylko dostaję komunikat"The page you are looking for..." Próbowałem różnych kombinacji adresów IP i przydzielanych i stałych. Ogólnie %#@#$^@$.
2. O ile na tym adapterze można udostępnić połączenie to gdzie powinienem to zrobić? klikając prawym na ikonkę połączenia bezprzewodowego czy na neostradę. Niestety mam mały mętlik w głowie po przeczytaniu pomocy w Win XP.
3. Mam jeszcze pytanie dot. neostrady. Czy jedyną możliwością nawiązywania połączenia jest program dostarczany przez tepse? Mam modem ADSL USB i klikając na połączenie w oknie połączeń sieciowych nic się nie dzieje.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie info.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2005, 22:26:59 »
Mam identyczny zestaw (Axima X30 i Wirless USB Adapter DWL-122 D-Link) i zero problemow.

Po prostu musisz udostepnic neostrade, sieciowka wifi dostaje automatycznie adres 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0

W Aximie wchodzisz we wlasciwosci sieciowki i nadajesz mu adres np: 192.168.0.2
maske podsieci 255.255.255.0
i brame 192.168.0.1
i chociaz 1 dns np: 194.204.159.1

Wylacz i wlacz ponownie wifi w pockecie
i powinno dzialac

AD3 UNIKAJ PROGRAMU TEPSY JAK OGNIA!! :))
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline Klawo

• 31
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2005, 00:20:18 »
Dzięki że odezwałeś się, przynajmniej mam pewność że mój sprzęt dogada się. Do konfiguracji adaptera/sieciówki bezprzewodowej używasz windowsowych ustawień czy programu D-Link Air USB Utility.
A skoro moge się wypytać różnych pierdółek żeby być pewnym, ustawienia w Aximie dla sieciówki zmieniasz w:
- L@TP NDISWAN Miniport,
- AsyncMac NDISWAN Miniport,
- PPTP NDISWAN Miniport
czy tak jak ja to próbuję robić:
- Dell WLAN Driver
Pozdrawiam
PS. AD3 UNIKAJ PROGRAMU TEPSY JAK OGNIA!!     a czego używać? skonfigurować połączenie sieciowe? pewnie potrzebuję jakichś sterowników do modemu.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2005, 00:42:34 »
Ustawienia trzeba podac w Dell WLAN Driver.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2005, 12:23:42 »
Cytat: klawo
(...) używasz windowsowych ustawień czy programu D-Link Air USB Utility.
to i to

A skoro moge się wypytać różnych pierdółek żeby być pewnym, ustawienia w Aximie dla sieciówki zmieniasz w:
(...)
- Dell WLAN Driver

Dell WLAN Driver

PS. AD3 UNIKAJ PROGRAMU TEPSY JAK OGNIA!!     a czego używać? skonfigurować połączenie sieciowe? pewnie potrzebuję jakichś sterowników do modemu.

Instalujesz same sterowniki z katalogu na plycie a nie cale oprogramowanie.
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline Klawo

• 31
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 09, 2005, 12:19:12 »
Witam,
Mr Q: dzięki za info, pomogło w połowie, gadu i skype działa, ale strony www chcą serwer proxy i tu sie zatrzymałem. Przez jakieś 5 min. wszystko działało, a potem padło i zostały tylko komunikatory. Jeśli masz jakiś pomysł, to chętnie usłyszę.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 09, 2005, 13:21:45 »
Komunikatory loguja sie po IP... dlatego dzialaja. Wina lezy po stronie DNSow, albo uszkodzonych plikow konfiguracyjnych pocketa. Zacznij od tego ze uruchom plik welcome.exe w folderze Windows na PDA. Jak przejdziesz caly ten poradnik to ustawienia sie naprawia (jesli byly uszkodzone). Jesli to nic nie da, to zapodaj DNSy w okienku konfiguracji karty sieciowej na PDA.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2005, 12:23:53 »
mam podobny problem. tyle ze w x50v. Wpisalem w PDA:
maske podsieci 255.255.255.0
brame 192.168.0.1
1 dns  194.204.159.1
i net dziala - ale co jakis czas jakby rozlacza i laczy sie na nowo... a ikonka na gorze miga, transfer plikow (zaznaczonych przez nPOP do sciagniecia w mailu) sie zacina i dopiero po jakims czasie kontynuuje dalej. Inna sprawa ze przez AS 3.8 nie moge sie polaczyc. mam zaznaczone na PC w AS zeby uzywal sieci ale jak wcisne polacz to komp jakby szuka tylko po usb...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2005, 12:38:04 »
Tzn nie mozesz polaczyc sie z AS bezprzewodowo? Odblokowales udostepnianie plikow i folderow w Firewallu na PC? Jest to standardowo wlaczone w Win XP SP2. Ponadto jesli nadal nie bedzie dzialac to wejdz na PDA do menu Settings -> Connections -> Connections -> Advanced -> Network Card i zmien na Work/albo na Internet - zalezy co tam masz obecnie.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2005, 13:07:27 »
firewalla windowsowego mam wylaczonego od zawsze. (mam sp2) uzywam sygate personal firewall. Co do ustawien to u mnie jest to troszke inaczej - ale rozumiem ze wchodze do ustawienia network cards (u mnie jest to obok ikony connections a nie 'w niej') i zmieniam na internet i nic.... jak sciagam np maila z mp3, ktora ma ok 5 mb albo z ftp sciagam to samo mp3 to po ok 1 mb zrywa, po czym na nowo sie laczy z siecia ale pliku juz nie sciagne...
chodzi o to ze ta ikonka na gorze - obok ikonki z glosniczkiem - odpowiadajaca za polaczenie - czasem zamienia sie na taka bez tej okraglej otoczki a za chwilke znow sie laczy i jest otoczka i dwie przeciwlegle strzaleczki sie na stale pojawiaja. I wowczas lacznosc z netem jest... jednak jak zniknie to na moment nie ma lacznosci...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2005, 13:15:55 »
To najlepiej wylacz na probe calkiem tego firewalla i zobacz czy AS bedzie sie laczyl. Co do zrywania polaczenia to wydaje mi sie ze to jest wina paceta. Wybierz sie gdzies gdzie jest jakis hotspot - moze byc platny i zobacz czy Axim stabilnie trzyma sygnal z AP.

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2005, 13:38:52 »
mam w poznaniu wiele bezplatnych wiec sprawdze na nich. - zerknij na ta karte co wyslalem w tym drugim poscie - moze z nia cos nie tak... mam nadzieje ze to dobra karta (przynajmniej wystarczajaca do tego typu polaczen)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2005, 14:34:15 »
Nie znam tej karty. Ponadto nie siedze specjalnie w temacie kart WLAN do pecetow...

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2005, 15:08:12 »

*

Offline furzyk

• **
  • 239
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 16, 2005, 09:10:48 »
nadal nie moge nic zrobic zeby nie rwalo mi polaczenia. wlasnie probuje skopiowac mp3 przez AS i po pewnym czasie sie udaje ale przy tym zrywa dziesiatki razy. czasem za jednym razem przejdzie jeden kawalek, czasem dwa ale najczesciej zaden. Kolega powiedzial mi zebym wylaczyl oszczedzanie energii na usb (mam karte WLAN na usb w PC) ale to nic nie daje. Jeszcze nie sprawdzalem karty w aximie np na hotspotach bo nie mialem okazji. moze jutro sprobuje zainstalowac polaczenie ad hoc na kompie u kumpla... No chyba ze ktos ma jakis pomysl co moze byc nie tak z moim windowsem.