WiFiFoFun i M3000

• 22 Odpowiedzi
  • 2122 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
  • Sprzęt: LG P920
WiFiFoFun i M3000
« dnia: Wrzesień 11, 2006, 15:17:42 »
Kurdebele!
Chcialby sie dowiedziec na jakiej zasadzie to dziala
WiFiFoFun wykrywa 3 lub 4 lub wiecej roznych dostepow do hotspotow
natomiast Wizard nawet nie probuje laczyc sie z zadnym z nich
Moze mi ktokolwiek to wytlumaczyc?
I jesteś tego na 100% pewien?

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2006, 10:48:16 »
no to zapytam jeszcze inaczej
WiFiFoFun wykrywa mi kilka dostepow ale sam wizard nie chce sie z zadnym polaczyc
a jak juz mu sie zachce to wtedy wyskakuje info ze znalazl siec i czy chce sie polaczyc
jak klika "connect" to on zaczyna od nowa wyszukiwac dostepow i w ogole sie nie laczy

Dajcie jakas rade

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2006, 11:23:32 »
wififofum pokazuje pokazuje wszystko nawet jakiś szczątki sygnału które się złapią. Nie ma szans żeby się połaczyć z czyms takim. Sygnał musi być w miare stały bez dziur czy zaników. Nie wiem jaką masz czułość wifi ale u mnie w axime nie podepnę sie do sieci która ma mniej niż -80dB. Jeśli chcesz wiedzieć czy sygnał jest "ładny" to polecam wifigraph, bo wififofum tego nie pokaże. Jeszcze jak punkt dostępowy jest zabezpieczony to też się nie połączysz mimo ze sygnał bedzie ok.
Are you shpongled?

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2006, 11:45:17 »
no wlasnie zeby sie przekonac sprawdzalem dokladnie obok anteny ktora wysylala sygnal i oczywiscie nic nie bylo zablokowane
a radar (jesli w ogole mozna to radarem nazwac)WiFiFoFun pokazywal mi ze nadajnik jest polozyny calkowiecie w innym kieruku
z reszta obojetnie gdzie bym nie byl i nie stal to on zawsze pokazuje dostepy w tym samym miejscu-poprawej stronie na samym obwodzie radaru

ale dla mnie najwiekszym problemem jest to ze samo wifi w wizardzie wykrywa dostep ale gdy klikam connect to zaczyna szukac od nowa
dostep bez zabezpiedczen calkowiecie darmowy okolo 50 cm od nadajnika :/

*

Offline ziele

• 5159
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2006, 12:10:03 »
Ten radar nie pokaże kierunku :D:D to jest tylko taki sposób obrazowania siły sygnału. Im dalej od środka tym słabszy sygnał. Sam środek to zerowe straty oczwiście nie do osiągnięcia. Chyba że zepniesz kablem obie anteny :) Jak postawie axima zaraz kolo anteny to mam straty na poziomie -10dB i wififofum pokazuje AP zaraz koło środka. Jeśli u ciebie jest na obwodzie to cos masz nie tak z wifi.
Are you shpongled?

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2006, 12:15:54 »
Cytat: "ziele"
Ten radar nie pokaże kierunku :D:D

:))  :))  :D  :D

cos nie tak?
ale co? :mysli:

*

Offline ziele

• 5159
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2006, 12:52:25 »
Sam nie wiem... mi się łączy od kopa do niezabezpieczonych AP.
Are you shpongled?

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2006, 12:53:28 »
dziwne to ....
pobiegam posprawdzam :)

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 12, 2006, 13:13:31 »
A zobacz ustawienia karty Wi-Fi w M3000. Jak masz acces pointa z ustawieniami, że on przydziela IP, a w M3000 masz ustawione inne/własne IP to się nie połączy.
Przyznam, że te M3000 to jakieś niemrawe są zakresie Wi-Fi - dowód: z kolegą na ulicy mój M5000 wbił się do sieci w parę sekund, u kolegi z takimi samymi ustawieniami karty (wszystko na auto) za nic się nie mógł połączyć choć sieć oczywiście widział, szukał, szukł i nic. Poziom sygnału był powiedzmy porównywalny na obu.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 12, 2006, 13:20:54 »
wszystko na auto
mam dokladnie taki sam problem jak twoj kumpel
ciekaw jestem czy to sa odosobnione przypadki?

*

Offline icemont

• 507
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2006, 13:26:48 »
Cytat: "Fazarro"
wszystko na auto
mam dokladnie taki sam problem jak twoj kumpel
ciekaw jestem czy to sa odosobnione przypadki?

On miał oryginalny pierwszy Rom Ery i w tym doszukiwał się winy choć to bez sensu.
Najlepiej właśnie takie połączenia z sieciami przeprowadzić z kimś kto ma inny sprzęt i zobaczyć czy ktokolwiek się połączy. Bo jeżeli jeden tak, a drugi już nie to widać, że to jakaś lipa, a nie np. kwestia ustawień.
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2006, 13:28:41 »
ja mam ten najnowszy ery

*

Offline icemont

• 507
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2006, 13:35:15 »
To może jak masz wszystko na auto to zrób odwrotnie tzn. nich Acces Point nie przydziela IP czyli wyłączyć DHCP, a w M3000 wpisz własny adres i maskę podsieci (adresy oczywiście z jednej klasy) może tak coś ruszy?

WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2006, 16:09:46 »
ooo, to chyba o mnie mowa :P  tyle ze nie rom ery a orange ale mniejsza o to. Kurde, to chyba nie jest odosobniony przypadek, ciągle widze na forum tematy dotyczace wizarda i łączenia przez wifi i chyba na razie nikt nic sensownego nie wymyślił :(  i nie dotyczy to tylko jednego romu więc nie tu leży przyczyna, co prawda ktoś chyba kiedys pisał ze po zmiani romu to zaczelo działać lepiej... pobawił bym sie tym troche i potestował różne programy ale mieszkam starsznie daleko od najbliższej sieci :(  pare razy udalo mi sie połaczyć ale tylko z hotspotami operatorów a nie z domową siecią...

*

Offline koven

• 325
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2006, 13:21:36 »
A macie suwak przesuniety w usytawieniach na best performance zamiast na save battery?
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline icemont

• 507
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 18, 2006, 13:51:29 »
Cytat: "koven"
A macie suwak przesuniety w usytawieniach na best performance zamiast na save battery?

U mnie standardowo suwak Power Save Mode ustawiony jest w pozycji środkowej. Osobiście nie manipulowałem tym suwakiem za bardzo i nie wiem jaki to może mieć faktyczny wpływ na samo nawiązanie połączenia bo i tak prawie zawsze wbijam się do sieci otwartych ale tym którzy nie nawiązują połączenia z takimi sieciami może coś to da.
Myślę, że te nieliczne przypadki kiedy mi się nie udaje (sieci ogólnie dostępne) to praca AP tylko w trybie 802.11g  choć w przypadku Wizarda nie powinno mieć to znaczenia bo obsługuje dwa tryby 802.11b i g.

Nie stosuję do połączenia Wi - Fi żadnych zewnętrznych programów – tylko systemowy Comm Manager. W przypadku kiedy coś nie działa jak należy trzeba takie programy wykluczyć by być pewnym, że to one same nie powodują żadnych anomalii.

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 18, 2006, 14:50:05 »
u mnie dziala normalnie juz :)
nie wiem czemu :) ale sie ciesze :)

P.S. WiFiFoFun pokazuje jakieś dostepy natomiast mini stumbler nie pokazuje nic
P.P.S. czy możliwe jest że karta PCMCIA w moim lapku może mieć "większą moc" :) odbioru sygnału?
bo zdarza sie ze w lap sie laczy z dostepem a wizard nie

oczywiscie gdy jestem dosc daleko od nadajnika a wlasciwie to jestem daleko od nadajnika :)

WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 23, 2006, 18:41:08 »
P.P.S. czy możliwe jest że karta PCMCIA w moim lapku może mieć "większą moc" wesoły odbioru sygnału?
bo zdarza sie ze w lap sie laczy z dostepem a wizard nie
PCMCIA dziala na zasadzie GPRS jak zwykle polaczenie a nie Wi-Fi

*

Offline Radzu

• 49
    • http://www.muzikum.pl/
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:00:14 »
Nie umiem się powstrzymać: Co ty Kubulek pier..ten tego, to jest rozmowa o WiFi w dziale WiFi i czy wogóle wiesz co to PCMCIA ?
To standard kart rozszerzeń więc nie wiem skąd ci się wziął jakiś GPRS poza tym chyba mylisz pojęcia.

Fazarro tak karta WiFi PCMCIA może (nie musi, zależy od konkretnego modelu) mieć większy zasięg od tej w telefonie, poza tym to że w jakimś programie widzisz jakąś sieć nie oznacza że jej sygnał jest wystarczający do nawiązania stabilnego połączenia.

Suwak Power Save Mode może też mieć pewny wpływ na widoczność i jakość połączenia, w trybie oszczędzania energii telefon wysyła słabszy sygnał który może nie dotrzeć do AP przez co połączenie się urywa.

*

Offline sat-mar

• 29
  • Sprzęt: iPhone 4 / HTC Touch HD
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 24, 2006, 22:45:19 »
Ja od siebie dodam że w wizardzie wczwśniej również miałem ustawienie pomiedzy min.a max. i również miałem kłopot z łączeniem się przez Wi-Fi ale po podpowiedzi jednego z kolegów i ustawienie suwaka w położeniu na max. łączenie  poprawiło się znacznie w stosunku z poprzedniej standardowo ustawionej pozycji czyli 50-50
Choć nadal nie jest najlepiej z tym połączeniem przez Wi-Fi   :cry: ale to chyba ten typ tak ma - no chyba że u innych kolegów jest inaczej - to może coś dopiszą od siebie jak to można poprawić

WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 25, 2006, 20:13:16 »
czy wogóle wiesz co to PCMCIA ?
Masz pecha kolego bo akurat ma neta w lapie wlasnie na PCMCIA i wiem co to jest

*

Offline Radzu

• 49
    • http://www.muzikum.pl/
WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 26, 2006, 00:12:30 »
No tą wypowiedzą właśnie sam sobie zaprzeczyłeś :P
Naucz się trochę słownictwa bo ludzie mogą cię źle zrozumieć.

Twoja wypowiedź powinna brzmieć "Masz pecha kolego bo akurat ma neta w lapie wlasnie za pomocą karty WiFi na PCMCIA i wiem co to jest" (oczywiście jeśli korzystasz z karty WiFi bo jak na razie nie można tego wywnioskować z żadnego z twoich postów)

Samo PCMCIA to standard złącza i na sam standard nic nie złapiesz :P

Edit:

Zeby nie robić oftopu to tu..

Zgoda :P

WiFiFoFun i M3000
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 26, 2006, 09:42:38 »
Ok sory troche sie zamieszalem zgoda?