WiFi z neo w domu

• 6 Odpowiedzi
  • 1559 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WiFi z neo w domu
« dnia: Maj 03, 2007, 15:58:35 »
Chce podlaczyc Internet z komputera do telefonu SPV M3000. Mam nadajnik wifi (który dostałem w pakiecie z liveboxem ale nie podlaczam liveboxa) podpiety do komputera, skonfigurowalem juz siec czyli dalem jej nazwe i haslo. I teraz na telefonie ustawiam tez te same dane, po konfiguracji wlaczam wifi i czekam az polonczy i czekam 30 min i dalej nie chce polonczyc, wykrywa sieci wszystko ale pisze ze łączy... i nie chce go jakos polaczyc :/ ... moze ktos z was wie jak to naprawic ?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Odp: WiFi z neo w domu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2007, 16:08:45 »
nazwa i haslo to nie cala konfi sieci.
moze musiesz wklepac maca do karty wi-fi
moze trzeba wklapac statyczen ip w pockecie.
rozumiem ze udostepniles neta na blaszaku dla wi-fi
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2007, 17:16:49 »
Ten nadajnik USB to :
IEEE 802.11b/g WLAN USB2.0
FCC ID: M4Y-XG760A
MODEL: XG-760N
MADE IN CHINA  ;D
SAGEM

A jezeli chodzi o konfiguracje to zrobilem tak:
1. Na komputerze :
a. Zainstalowalem stery dla tego urzadzenia WIFI
b. Moje Miejsca Sieciowe --> Skonfiguruj siec bezprzewodowa w domu lub firmie ---> i tam skonfigurowalem nastepujaco SSID --> kumorek i haslo swoje

2. Na SPV M3000:
Menu --> ustawienia --> połączenia -->:
a. Połączenia --> Dodaj nowe połączenie modemowe --> nazwa : kumorek modem : łącze komórkowe ---> Dalej --> numer lini zew. dałem kumorek --> nazwa uz. kubala, haslo moje, domena kumorek --> zakoncz
b. karty sieciowe --> dodaj nowy ... --->nazwa sieci : kumorek, polaczenie do: internet, to jest urzadzenie ad-hoc ==> klucz sieciowy ==> Urzytelnienie : otworz, szyfr danych: WEP, klucz sieciowy: moj, indeks klucza : 1 ==> OK
c. jeszcze w karty sieciowe wpisalem tam IP : 10.0.0.11 maska : 255.255.255.0 Brama : 10.0.0.14 - to jest IP mojego kompa, DNS : 10.0.0.14.

I pisze mi caly czas ŁĄCZENIE :-\?? wie ktos ocb w tym ? bo ja nie wiem dlaczego mi to nie wbija :-\ ... nie mam zadnego managera WIFI na kompie  :-\
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 17:19:58 wysłana przez kubala1 »

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2007, 17:36:20 »
W kompie i w SPV maska i dns ten sam . Najlepiej taki jak dostajesz z NEO . IP musisz ustawić zarówno w kompie i na SPV . Potem jeszcze trzeba włączyć udostępnianie połączenia internetowego . Szczerze to rzadko to działa dobrze . Szybciej liveboxa dogadasz .
Navroad 350

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2007, 18:06:27 »
hmm to co napisales wyzej to nie opisalem czasem wczesniej ? ... a Livebox'a nie podpinam bo nie mam tyle kart WLAN ...  :-\

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2007, 20:36:35 »
i dlatego Ci nie chodzi
Odpal kreatora sieci ZAWSZE DZIALA lub recznie wklep 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 w karcie dla wi-fi,
W karcie glownej ustaw udostepnianie polaczenia internetowego dla karty wi-fi.
Karte wi-fi odpal w trybie AP nadaj SSID, dodaj maca z pocketa.
W pockecie cytat"2. Na SPV M3000:
Menu --> ustawienia --> połączenia -->:
a. Połączenia --> Dodaj nowe połączenie modemowe --> nazwa : kumorek modem : łącze komórkowe ---> Dalej --> numer lini zew. dałem kumorek --> nazwa uz. kubala, haslo moje, domena kumorek --> zakoncz" napisze tylko UPS to jest do polaczen GSM
Wejdz... ustaw w IEEE 802,11 tak http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66722.0 zeby dzialal net na IE daj dns`y z tepsy.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 20:39:23 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2007, 22:10:53 »
Elo poradzilem sobie sam :D ... trzeba było tylko wyłączyc i włączyc kompa i pojawił się manager do tego NADAJNIKA WIFI :) .. wiec smiga ale na stronki nie wlazi i wyskakuje błąd : "Nie można odaleźc strony. Sprawdz poprawnośc nazwy i ponów próbę." hmm .. ale poszperam po DNS'ach. DNS w telefonie mam wpisane 10.0.0.14 - karta kompa a powinny byc chyba routera czyli 10.0.0.2 ;) .. sprawdze ;)

edit.

W Bramce wpisalem 10.0.0.2 - adres routera
I w DNS tez 10.0.0.2 i nadal nie dziala ;/...

Dodam ze zrobilem Połączenie mostkowe karty sieciowej z tym nadajnikiem WIFI - w kompie go wczytuje jako karta  wifi ...
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 22:36:58 wysłana przez kubala1 »