wifi, n560 -- komp. (karta wifi topcom`a) ...

• 5 Odpowiedzi
  • 1041 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« dnia: Luty 22, 2007, 18:39:00 »
ale lipa. Sparowanie laptop komputer zajęło mi 2h ... ale sam to zrobiłem bez wcześniejszej wiedzy w tym zakresie. teraz jak bawię się z n560 to pisze że połączono i dalej dupa ... nie mam internetu. po próbie załadowania jakiejśc strony pisze że  

could not locate remote server www.wp.pl

a niby jest połączony ...

karta wifi w kompie to topcom, w instrukcji było napisane że w ustawieniach sieciowych należy odznaczyć "użyj systemu windows do konfiguracji sieci bezprzewodowej" tak i zrobiłem .

do tego mam program skyr@cer configuration utility i tam mam jakies ustawienia i tam pisze że assosiated

niby ok połączono ale na palmie pisze że could not locate remote server www.wp.pl

a w network cards  w palmtopie mam że połączono z siecią...

już nie wiem co robić jakieś podpowiedzi ? próbowałem również aby windows konfigurował połączenie ale też nieskutecznie...

pzdr i dzięki za odpowiedzi

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2007, 19:11:55 »
Rozumiem ze komputer rozdziela ci neta za pomoca wifi na lapka i n560.
I ze z polaczeniem lapka<->komputer sobie poradziles. Tylko cos z n560<->komputer sa problemy?

Masz dynamiczne czy statyczne przydzielanie IP?
Zobacz czy na n560 masz powpisywane DNS i czy proxy jest ustawiana automatycznie.

*

Offline loos

• **
  • 175
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2007, 17:28:04 »
Rozumiem ze komputer rozdziela ci neta za pomoca wifi na lapka i n560.
I ze z polaczeniem lapka<->komputer sobie poradziles. Tylko cos z n560<->komputer sa problemy?

tak

Masz dynamiczne czy statyczne przydzielanie IP?
Zobacz czy na n560 masz powpisywane DNS i czy proxy jest ustawiana automatycznie.

w ogóle nie mam...

w opcjach połączenia sieciowego itd jak chcę dodoac składniki systemu windows np dhcp to nie mam takiej opcji... a pewnie się o to rozchodzi a nie wiem z kąd to wziąć ...

obojętne czy statyczne czy dynamiczne  przy obu próbach (wi fi companion) koło palmtopa mam static albo dhcp zależnie jak siez tym pobawię i tak  mam napisane failure!    juzmi ręce opadają ...  z wgraniem GPmapy, gps proxy, i innych pierdół nie miałem jakoswiększych problemów ale to mnie już rozwala. Czemu mi on wysyła i odbiera pakiety na palmie skoro niby nie jest połączony chociaż twierdzi że jest połączony... bez IP itd...

jakby ktosmi mógł to bardziej łopatlogicznie wytłumaczyć co i jak po kolei to byłbym wdzięczny można by to nawet podkleić dla potomnych ... (mam Win Xp home edit. )

proxy też nie mam nie za bardzo wiem z czym to sie je ...
po co jest DNS , WINS ?

:terrified:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2007, 11:17:15 »
Powiedz mi jaka masz karte wifi ?
Czy jest ona ustawiona na nadawanie?
Acha i jeszcze jaki ip masz do niej przypisany ?

A tu masz co to jest DNS:)
DNS (ang. Domain Name System, system nazw domenowych) to system serwerów oraz protokół komunikacyjny zapewniający zamianę adresów znanych użytkownikom Internetu na adresy zrozumiałe dla urządzeń tworzących sieć komputerową. Dzięki wykorzystaniu DNS nazwa mnemoniczna, np. pl.wikipedia.org, może zostać zamieniona na odpowiadający jej adres IP, czyli 145.97.39.135.

*

Offline loos

• **
  • 175
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2007, 15:56:32 »
mam coś takiego: (przedostatnia pozycja)

SKYR@CER PCI 154g
http://topcom.pl/product.php?groep=2&cat=18&catsub=54&sublang=PL

i tam piszą coś takiego:
http://topcom.pl/faq.php?pas=&catsub=85&Q=199#question

Czy jest ona ustawiona na nadawanie?
Acha i jeszcze jaki ip masz do niej przypisany ?
ip nie wiem... a gdzie te obie rzeczy sprawdzić ? ...

no ok, używam  tego programu "skyracer configuration utility" daję ad-hoc
WEP,  łączę, na palmtopie pakiety wysyła/odbiera (dużo mniej wysyła) a na kompie 0 odebranych i pisze mi na palmie, że dhcp failure! (za cholerę nie wiem jak to dhcp posustawiać zważywszy na fakt że tego nie mam a nie mogę dosinstalować z płyty Xp bo czegośtakiego tam nie ma a na stronie M$ nie znalazłem ... )
i nie mogę się połączyc z netem a mam udostepnione połączenie internetowe dla innych...  

sęk w tym, że nie wiem za bardzo co, jak i gdzie powklepywac ...
Przepraszam ale pisze co wiem i zaobserwowałem ;]
jeśli ktoś dalej by sie zajął tym to wielkie dzięki.

dodam tylko że laptop i komputer mają karty tej samej firmy.

pzdr

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
Odp: wifi, n560 -- komp. (karta wifi topcom`a) ...
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:26:28 »
Dwa pytania:

- czy sprawdziłeś jakie zabezpieczenia/kodowanie masz ustawione? N560 nie obsługuje natywnie bardzo bezpiecznych kodowań?

- czy w N560 łączysz się z poziomu systemu, czy poprzez E2C? Jeżeli E2C to nie pomogę, u mnie nie chciał działać i to mimo update'u, w końcu zrobiłem hard reset i teraz łączę się z poziomu samego systemu operacyjnego i jest git.