wifi hotspot jak skutecznie się podłączyć

• 10 Odpowiedzi
  • 4175 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wifi hotspot jak skutecznie się podłączyć
« dnia: Lipiec 21, 2007, 19:11:43 »
Niby wszystko jest OK. Na przykład plejadahotspot wykryty, połączony, jednak żaden z programów nie potrafi skutecznie użyć tego połączenia. Zarówno poczta, Opera, MobileGadu zgłaszają komunikat o niemożności nawiązania połączenia i odsyłają do ustawień. Tylko co tu ustawiać? Wyszperałem, że karta sieciowa łączy poprzez INTERNET, lub praca, wybrałem INTERNET. Następnie w programie pocztowym zmieniłem GPRS (EDGE) na INTERNET i dalej nic. Co jeszcze zmienić by móc korzystać z ogólnodostępnych hotspotów. Proszę o pomoc!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2007, 20:32:15 wysłana przez Gargamel »

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: wifi hotspot jak skutecznie się podłączyć
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2007, 19:23:34 »
Najlepiej poproś o pomoc administratora hotspota. Jak darmowy (hot-spot) to na pewno Ci pomoże w ustawieniach PDA.

*

nothin

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 21, 2007, 19:27:01 »
ja się dołączę - jak sobie samemu radzić z łaczeniem się z niezabezpieczonymi sieciami, czy uwazne czytanie danych z np. wififofum pozowli ustawić sobie połaczenie? czy coś jeszcze by się przydało...

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2007, 20:07:35 »
Hmmm.  Do niezabezpieczonych po prostu się lączy sam pocket. I ma to, na co administrator hotspota pozwala - zazwyczaj wszystko.
Co do zabezpieczonych  to polecam WifiKnife. Nie ma rewelacji ale pare razy bardzo się przydał :)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2007, 20:30:27 »
Łączyć, to się łączy. Mam komunikat POŁĄCZONY, tylko co dalej skoro żaden z programów z tego połączenia nie potrafi skorzystać. Moja prośba o to, by na przykładzie ktoś pokazał jak po połączeniu skutecznie pobrać pocztę, lub zalogować się go GG. Gdzies w ustawieniach palmtopa musi być coś do wpisania. Tylko gdzie i co?

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2007, 20:34:34 »
E tam. Mylisz pojęcia. Łączysz sie z komputerem (routerem WiFi) i tyle. A dalej, to jak administrator pozwoli. Np sprawdza kto ty jesteś i pozwala albo nie pozwala wyjść poza LAN. Połączony jesteś, ale do internetu dostepu nie masz!
Dlaczego nie skontaktujesz sie z administartorem tej Twojej plejadyhotspot?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2007, 20:36:40 wysłana przez AMi »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2007, 20:37:14 »
A masz ustawione DHCP? Jeśli masz wyłączone, to pocket połączenie "widzi" z danym AP, ale AP nie może przydzielić mu IP.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2007, 21:08:43 »
Ustawiłbym to DHCP gdybym podczas prób konfiguracji natrafił na taki wybór.  W każdym razie wszystko po GPRS (EDGE) chodzi mi bez problemów. Mam ustawione, że wszystkie programy Automatycznie z internetem łączą się przez Internet GPRS i jest to u mnie jedyne, skonfigurowane i skutecznie działające połączenie. WIFI również działa,, bo skąd by się brał komunikat POŁĄCZONY. Wyświetlane są parametry hotspota (np sieć niezabezpieczona), moc sygnału itd. Być może chodzi tu o ustawienie od podstaw jakiegoś innego połączenia, które podczas pierwszych prób z tym urządzeniem np. nieświadomie skasowałem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2007, 21:26:16 wysłana przez Gargamel »

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2007, 22:51:36 »
WIFI również działa,, bo skąd by się brał komunikat POŁĄCZONY. Wyświetlane są parametry hotspota (np sieć niezabezpieczona), moc sygnału itd.
Niezabezpieczona WEP czy WPA (czyli nie wymaga hasła przy połączeniu), ale to wcale nie znaczy, że po połączeniu będziesz surfował po internecie.
Istnieją inne sposoby autentykowania użytkowników.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2007, 22:53:44 wysłana przez AMi »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2007, 23:14:08 »
Np. po MAC.
A poza tym to, że jesteś "połączony" i są wyświetlane wszystkie parametry AP to nie znaczy, że masz już DOSTĘP do tej sieci a co za tym idzie dostęp do internetu. Ja wychodzę przed swój blok i mam takich "połączeń" co najmniej 5, z tym że żaden mnie nie "wpuszcza" dalej....
A najlepiej do zrób HR, po tym nic nie grzeb i sprawdź co się będzie działo.

A tak na marginesie, to jakim sprzętem dysponujesz?

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2007, 09:07:14 »
Mam Orange SPV M650 czyli HTC 3300.