Wi-Fi w domu.

• 27 Odpowiedzi
  • 10009 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wi-Fi w domu.
« dnia: Czerwiec 03, 2006, 14:13:50 »
Mam pytanie odnosnie WI FI

Mam internet z sieci osiedlowej czyli kazdy ma osobny kabel podpiety do swojego komputerta do karty sieciowej...

A chcialbym miec wlasnie WI FI w domu i nie wiem jak to mozna zrobic ?
tz komputer moze byc nadal podpiety do kabla i tylko od czasu do czasu skorzystac z z jakiegos urzedzenia WI FI  w domu..

prosze mi napisac jak to mozna zrobic i ile kosztowalo by to mniej wiecej.

I czy WI FI laczy sie tak jak Bluetooth  ? czyli nie trzeba nic w pisywac tylko dac wyszukiwanie urzedzenia

Bo wlasnie zastanawiam sie jak dziala to bezplatne WI FI w miastach polski i nie tylko.. tz jak sie laczy z tym urzedzenie z  WI FI

pozdrawiam

*

Offline Spookie

• 457
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2006, 14:56:59 »
1. Wi-fi nie lączy się jak BT...
2. Twój ISP rozdziela neta prawdopodobnie po adresach mac...

Abyś miał Wi-Fi w domu musiś kupic rootera z funkcją AccesPointa i opcją zmiany MACa lub poproiść ISP aby "dał" ci neta na nowy adres mac tego urządzenia...

Potrzeba ci jakiegoś taniego apeka:

np. OvisLink WL 5460,*D-Link 624 rev C, Edimax Edimax EW-7209 wszystkie koło 200 zł.

*w 90% D-Linki to złom ten to jakiś wyjątkowo udany produkt.

twój ISP ---kabelek RJ 45 --> APek -> ----kabel twój pc----

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2006, 17:05:40 »
hmm
w sieci jest 6 komputerow i kazdy ma automatycznie przyznawany IP u mnie w domu jest "swith" (nie pamietam jak sie pisze poprawnie ) ktory rozdziela sygnal na drugi komputer ktory tez ma autmatycznie przyznawany IP

i mysle ze powinno byc cos podobnego do tego "swith" czyli taka zlodziejka + wystajaca antenka

I prosze mi napisac rowniez na jakiej zasadzie laczy sie WI -FI z odbiornikiem np plaptopem laptopem czy to jest autmatycznie  ustalane wszystko.. czy trzeba w pisywac jakies dane za kazdym razem..

*

Offline yanek_00

• **
  • 178
  • Sprzęt: Desire Z
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2006, 17:16:32 »
Jesli nie ma zadnych zabezpieczen i innych dupereli, nic nie trzeba wpisywac. Wybierasz z listy, dajesz connect i tyle :)

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2006, 18:22:33 »
To chcesz zrobić to podobnie do mnie. U mnie jest tak: Kabel TV -> Modem -> Router WiFi D-Link DI-514 (zmapowany adres MAC, tzn router udaje, że jego adres MAC jest taki sam jak karty sieciowej w PC zarejestrowanej u ISP; ponadto włączony DHCP).
U Ciebie po prostu do kabla sieciowego od ISP podłączasz router, ale ustawienia routera zależą od ISP.
Nie wiem czy D-Link to złom, ja ze swoim nie miałem żadnych problemów, zasięg w mieszkaniu wzorowy (ok. 25 metrów przez 4 ściany z pełnej cegły, dalej nie sprawdzałem, bo to już u sąsiada, albo poza balkonem).

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2006, 11:06:06 »
No wlasnie zmienilo sie troche bo jest w domu umnie dwa laptopy i kazdy ma internet od jednego dostawcy z jednego kabla domowego i przydzielony do MAC

Czyli :
                                    ......................................kabel do jednego laptopa (internet przydzielony do mac)
Kabel internetu> switch>
                                   ...... ................................kabel do drugiego laptopa(internet przydzielony do Mac)

No i tak Karty PCMCIA albo USB z WLAN do laptopow... i co jeszcze trzeba zeby spelnialo fukncje jak switch z antenka wlan ??? i tak sobie mysle ze .. te karty wlan maja wlasny MAC ???

I  pytanie czy dalo by sie rozdzielic  jeden intenret , ten pierwszy  laptop ma chodzic na swoim MAC, tylko drugiego MAC rozdzielic , ogolnie zeby sie laczyc np przez NOKIE 9300I przez wlan i z innymi urzadzeniami albo  podpiac 3 komputer

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 09, 2006, 11:35:30 »
Każde urządzenie sieciowe posiada własny unikalny adres MAC (identyfikator sprzętowy). Adres ten u większości dostawców internetu pozwala na rozpoznanie sprzętu dołączanego do sieci. Niektóre punkty dostępowe (AP) posiadają opcję "zmiany" adresu MAC właśnie po to, aby były identyfikowane w sieci jako twój sprzęt. W przypadku mojego dostawcy (Aster) podłączenie urządzenia z nieznanym dostawcy adresem MAC powoduje przekierowanie połączenia na stronę pozwalającą na zmianę lub dodanie aktywnego komputera (mogą być dwa).
Jeśli łączysz się kablem z jednym z komputerów (nie ma znaczenia jaki to komputer - stacjonarny, czy przenośny) to zapisz sobie jego numer MAC (znajdziesz we właściwościach karty sieciowej albo po wpisaniu polecenia IPCONFIG /ALL w konsoli poleceń: Start -> Uruchom -> wpisz CMD -> enter). Następnie pomiędzy komputer a internet podłącz AP. Fabryczne ustawienia pozwolą na komunikację kablową z komputerem. Konfiguracja AP odbywa się przez przeglądarkę internetową. Adres AP znajdziesz w dokumentacji, najczęściej 192.168.0.1. Dopiero po skonfigurowaniu AP łącz się bezprzewodowo. Adresy MAC Twoich komputerów nie będą juz miały większego znaczenia dla dostawcy internetu, ale na ich podstawie możesz ograniczyć dostęp do AP wpisując je na listę urządzeń dozwolonych połączeń w AP. Wszystko znajdziesz w dokumentacji AP.
Jeśli AP połączy się z internetem, to udostępni go każdemu urządzeniu, które może wykorzystać sygnały AP - czy to kablowe, czy radiowe (komputery, laptopy, palmtopy, telefony z WiFi) niezależnie od ich adresów MAC. AP może być włączony cały czas, a komputer, telefon, laptopa, czy palmtopa podłączasz tylko wtedy gdy potrzebujesz, pojedynczo, po dwa, trzy...... AP otrzyma automatycznie adres IP od dostawcy internetu, a Twoim urządzeniom sam przydzieli IP zgodne z jego ustawieniami.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeden ze sklepów co to "nie dla idiotów"  ;)  ma kilka takich AP w cenie do 250 PLN.
Reasumując, jeśli to adres MAC jest identyfikatorem Twojego komputera u dostawcy, to szukaj takiego AP, w którym można nadać nowy adres.
Jak będziesz miał problemy, to pytaj, tu na forum, albo na privie.

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 09, 2006, 17:45:21 »
wszystko fajnie.. ciesze sie ze mozliwosci sa tylko prosil bym bardziej prosciej :))

co mi potrzeba najpierw.. jakies nazwy konkretne potrzebnych rzeczy :)

ja zrozumialem to tak
_____________________ kabel do jednego laptopa..
kabel internetu > switch>
_____________________kabel do AP>.....i z tego Ap drugi laptop , nokia 9300i . badz 3 laptop

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 10, 2006, 14:42:08 »
Tak naprawdę potrzebny jest Ci tylko router WiFi, switch już nie. Router  rozdzieli sygnał i nada podłączanym do niego urządzeniom odpowiednie adresy IP.
To co potrzebne:
- dwa kable sieciowe (jeden do podłączenia routera do sieci, drugi do skonfigurowania routera) - zwykle router sprzedawany jest z jednym kablem;
- router: koniecznie z możliwością zmiany adresu MAC.

Konfiguracja sieci będzie wyglądała tak:

NET <-------> router -------> kable (zwykle do 4-5) i WiFi

Sprawdź tu: http://www.allegro.pl/search.php?string=router+WiFi
I ważne: nie potrzebny jest wbudowany modem ADSL.

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 10, 2006, 19:21:18 »
no tak ale...........

W kablu ida dwa sygnaly przyedzielonego internetu ... jak podlacze router i rauter przydzieli mac .. i za routera sygnal bedzie rozdzielony i slabszy w zaleznosci od ilosci podlaczen...

Jeden komputer ma chodzic z pelna para.... wiec jak wejda dwa sygnaly w rauter .. to zostanie jeden  i rauter sam rozdzieli ip po innych  tak to rozumiem..

dlatego pisalem ze kabel > switch  zeby jeden komputer poscil normlanie i mial swoj transfer przydzielony ... a drugi transfer rozdzielic tylko, chyba ze rauter jeden laptop poscil by bokiem jak switch:))

i czy moze byc taki np
http://www.allegro.pl/item119988187_router_dsl_wifi_actiontec_okazja_sam_zobacz_.html

*

elektryk

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 10, 2006, 19:39:22 »
skoro masz switch w domu to jest juz prosta sprawa. potrzeba ci tylko routera wifi - jak wspomnieli clubowicze powyzej. polecam linksys wrt54g. ewentualnie ovilink wl5460ap.
sprawdzic jednak nalezy czy ten mac jest rejestrowany. bo moze isp tego nie uzywa. jezeli nie to podlaczasz routera w miejsce kompa, logujesz sie na panel administracyjny i piszesz dane jakbys kompa podlaczal. jezeli jednak jest rejestrowany mac, to pokombinowac trzeba.

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 10, 2006, 19:51:19 »
a ten co podalem link z allegro wyzej nie moze byc ??? chodzi mi o jak najtaniej ... a tam za 109 zl mozna kupic switch + rauter wlan

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:11:04 »
Witam. Ale sobie dzisiaj krwi napsułem.
Wczoraj poszedłem do sklepu dla idiotów kupiłem 2 karty firmy TOPCOM (chodzi o Wlan, wifi)
(jedna dla laptopa druga dla zwykłego peceta) (2x win xp)

instalacja karty na laptopie to czysta przyjemność wszystko zgodnie z instrukcją. Natychmiast wykrył sieć o której nie miałem nawet pojęcia
Wyspa-Net (sępolno, biskupin we Wrocławiu ciekawe co to za sieć.. szybkość itp (cena...))

teraz zabrałem się za instalowanie karty w pececie. niby wszystko ok, sterowniki zainstalowane poprawnie itp. a karta nie działa nie dycha, nie mruga jej dioda, nawet tej sieci wyspa-net nie chciała znaleźć...  próbuję skonfigurowac obnie karty bo chcialem też mieć neta na laptopie i w niedalekiej przyszłości na palmie a tu takie cyrki. W oknie połączenia wifi pisze że nie widzi żadnych sieci, że karta może być wyłączona.  chociaż nie wydaje mi sie aby byłą wyłączona. poszedłem do media markt wymieniłem  na inną (tą samą ) kartę i zobaczymy...

znowu zabieram sie do roboty.

jak macie jakieś pomysły to piszcie ...

pzdr

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:12:33 »
To ja już sam nie rozumiem. Znaczy się masz dwa kable? Czy na jednym kablu zarejestrowane dwa adresy MAC? Jeśli masz jeden kabel, to sygnał jest jeden, tylko serwer po stronie dostawcy rozpoznaje i "uznaje" dwa urządzenia (a właściwie dwie karty sieciowe) - tak będzie jeśli podłaczysz do NETu dwa komputery przez switch, bo switch to nic innego jak "rozgałęziacz". Jeśli do kabla podłączysz router, to Twój dostawca będzie widział tylko jedno urządzenie (właśnie router), które prawidłowo rozdzieli sygnał do poszczególnych urządzeń końcowych. Jeśłi masz dwa kable, to do jednego podłączysz router, a z drugiego będziesz korzystał jak dotychczas. Router, do którego podałeś linka to jakaś straszna rzeźba, "WiFi ready" - musi mieć dołączoną kartę WiFi w formie PCMCIA. Najlepiej kupić router z wbudowanym modułem WiFi np. http://www.allegro.pl/item120152248_router_d_link_di_524_switch_wifi_54_gw_2l_fv_ss.html - cena niewiele wyższa.
Nie zapominaj, że trzeba być bogatym, by pozwolić sobie na tanie zakupy.

*

Offline loos

• **
  • 175
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:40:42 »
zainstalowałem nowego sprzęta i dalej doopa (sprawdziłem jest włączony) ale sieci dalej nie widzi... może jakaś seria zrypana się trafiła...

Jak to kochany windows mi powiedział sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia .... (k... mać )

abyście wiedzieli z czym mam doczynienia to przepisze dane z opakowania

niemiecka firma topcom.

Skyr@cer Pci 154G

-IEEE802.11g Wireless lan pci card.
-Wireless speed up to 54 Mbps
-IEEE802.11b compatible

to by było na tyle ....

pomóżcie  .... (dokładniejszy opis problemu w moim poście wyżej)

edit:

Nowe światło na sprawę. przeczytałem ( w instrukcji oczywiście nic nie ma) na stronie www.topcom.net oczywiście po angielsku a jakże i w FAQ pisało... że mam odznaczyć pole obok którego pisze mniej więcej coś takiego " pozwól aby microsoft windows sam skonfigurował to połączenie "  czyli włączam później jakis tam program utility i próbuję coś skonfigurować bo dalej nic nie widział. mam 2 opcje połączenia :

-infrastructure ( i tu właśnie powinno mi  łapac sieć Wyspa net a tego nie robi ....)

- jakośtam się to nazywało ale jest to zwykłe połączenie pomiędzy 2 kompami (ponoć)    i jak mu to włączę to mieli mieli i mieli czyli zapewne jak bym połozył obok laptopa to by chyba znalazł ale nie wiem musze to rano sprawdzić  bo jajo zniosę.  J

eśli znajdzie to spoko mam nadzieję, że będę mógł neta udostepniać przez to nie tylko temu laptopowi ale i innym stacjom w domu.

Tyle że dlaczego cholera nie widzi tej sieci osiedowej (czyba nie przez to że okno zamknąłem i karta z antenką jest obok gąszcza kabli... )  i to mnie martwi że tej sieci nie widzi.

A laptop który saskoczył odrazu po pierwszym instalowaniu widział ta sieć osiedlową itp  zero problemów ... Spróbuję jutro jeszcze z innym sterownikiem bo instalowałem z płyty a jest jeszcze jakiś windowsowski ... wątpię aby to coś dało ale zobaczę...

pzdr

:kill:  :kill:  :wkurzony:  ;/ :(

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 11, 2006, 13:13:11 »
Mam jeden kabel ... i chodzi mi o to ze kazdy z tego kabla ma w laptopie transfer nie zalezny ... czyli przydzielony od dostawcy do kazdego mac odpowiedni transfer ... wiec

tak jak pisalem

_____________________ kabel do jednego laptopa.. (transfer przydzielony od dostawcy bez zmian )
_____________________kabel do rauter >.....i z tego (transfer przydzielony od dostawcy pod mac rozdzielic) drugi laptop , nokia 9300i . badz 3 laptop

i tez zalezy mi jak najtaniszym rauterze wlan ktory rozdziel by tylko sygnal ... i taki za 100 zl nadal by sie czy nie ?? bo nie wiem co mu ewentualnie brakuje .....

http://www.allegro.pl/item119988187_router_dsl_wifi_actiontec_okazja_sam_zobacz_.html

albo taki

http://www.allegro.pl/item119035487_siemens_se105_ap_bridge_ruter_4x_switch_supercena_.html

aha i czy w tym routerze mozna mu zmienic adres fizyczny MAC ???i jakie okreslenie daje zmiane MAC.. w intsurkcji rautera

*

Offline loos

• **
  • 175
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 11, 2006, 15:41:41 »
Eureka!!! udało sie tzn komputery się widzą (mogę dokumenty udostępniać ). Ale po tym jak odłączyłem opcję pozwól windowsowi aby sam konfigurował to nie widzi mi tej sieci osiedlowej. Na laptopie wcześniej widział a na kompie juzwczesniej jej nie mógł dostrzec...

dodatkowo jak otworzę połączenie tzn jego stan i chcę otworzyć zakładkę pkaż sieci bezprzewodowe to nawet nie ma tam istniejącego połączenia które już jest... czy to nie dziwne???

tera jak najadaę na ikonkę połączenia to pisze że: połącznie sieci bezprzewodowej ( równorzędne )

pozatym na stanie połączenia w laptopie pisze że:

siła sygnału jest doskonała
 szybkość to 11,0 Mb/s

A na kompie :
siła sygnału jest bardzo dobra
a szybkość to 1Mb/s  ale czasami wskakuje na 11Mb/s ale baaaardzo rzadko...

czy te parametry nie powinny być takie same ??

jeszcze jedno pomóżcie mi bo chcę udostępnić połączenie i pisał mi że był konflikt IP to rozumiem i jak wpisałem je ręcznie to jeszcze chciał adres serwera DNS .. skąd to mama wiedzieć ... (gdzie.s jakiś ping wpisac czy config??) Jak byście mi migli opisac jak to mam zrobić krok po kroku...

dzięki, pzdr

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 12, 2006, 16:58:08 »
Cytat: "keano1"
Mam jeden kabel ... i chodzi mi o to ze kazdy z tego kabla ma w laptopie transfer nie zalezny ... czyli przydzielony od dostawcy do kazdego mac odpowiedni transfer ... wiec

tak jak pisalem

_____________________ kabel do jednego laptopa.. (transfer przydzielony od dostawcy bez zmian )
_____________________kabel do rauter >.....i z tego (transfer przydzielony od dostawcy pod mac rozdzielic) drugi laptop , nokia 9300i . badz 3 laptop

i tez zalezy mi jak najtaniszym rauterze wlan ktory rozdziel by tylko sygnal ... i taki za 100 zl nadal by sie czy nie ?? bo nie wiem co mu ewentualnie brakuje .....

albo taki

http://www.allegro.pl/item119035487_siemens_se105_ap_bridge_ruter_4x_switch_supercena_.html

aha i czy w tym routerze mozna mu zmienic adres fizyczny MAC ???i jakie okreslenie daje zmiane MAC.. w intsurkcji rautera

Ten drugi może być, w opisie jest wprost napisane, że klonuje adres MAC z karty do niego podłączonej. Zwróć tylko uwagę, że obsługuje jedynie protokół 802.11b (nie g) co wiąże się z mniejszą maksymalną szybkością komunikacji bezprzewodowej.

Nadal nie bardzo rozumiem  :surprised: : jesli jest jeden kabel, to jeden sygnał, i tak współdzielisz jedno połączenie; chyba że można po stronie operatora ograniczyć przepustowość łącza w zależności od podłączonego po Twojej stronie komputera. W końcu oba komputery używają tego samego kabla, tylko przez "rozgałęziacz". A swoją drogą, to jaką masz przepustowość łącza internetowego?; bo być może nawet jak go rozdzielisz, to nie zauważysz różnicy. Ale tak jak pokazałeś na "schemacie" też da radę. Router musi "udawać" adres MAC karty sieciowej z tego drugiego komputera.

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 13, 2006, 10:04:55 »
No jeden kabel jest  i w tym kablu jednym sa rozne transfery do dwuch laptopow . ale dostawca ustawial na takie same . czyli cos ponad 300 kb/s  i jeden laptop i drugi i sygnal jest nie zalezny... czyli kazdy moze sobie sciagac ile chce i nie zmiejszy w drugim laptopie.. i jak bym podlaczyl odrazu rauter to wteczas trzeba bylo by rozdzielac juz te 3 i drugi mac by przepadl i transfer

WLAN do 11 Mbps (11b) -  ile to jest kb/s ??

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 13, 2006, 12:29:00 »
1Mbps = 1024Kbps czyli będzie ponad 11Kbps (jakiś 1MB/s) ale w praktyce jest dużo mniej. Taka prędkość jest teoretyczna przy zerowych stratach.
Dla przykładu w wifi G 54Mbps powinno byc okolo 5MB/s a jest niecałe 3MB/s
Are you shpongled?

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 13, 2006, 14:13:51 »
A jak to jest  z tym klonowaniem karty ??

Klonuje na stale? czy przy kazdym braku pradu znika Mac w routrze z klonowany  ?

I drugie pytanie.. czy jak go sklonuje .. nie bedzie juz potrzebny Mac z laptopa do ktorego jest przydzielony internet ??

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 13, 2006, 15:44:16 »
Na routerze z wifi linksysa wrt54g v3.1 ustawia się wszystko przez www i w opcjach jest klonowanie mac adresu, można wpisać z klawiatury albo pobrać automatycznie z kompa z którego się weszło do konfiguracji. Po zaniku prądu nic sie nie traci, jedynie trzeba chwilke poczekać aż system na routerze wystartuje. Ten router to właściwie mały komputer z linuxem. Dostawca neta będzie widział tylko jego, a co za nim już nie. Mam wgranego Thibor14, genialna modyfikacja, masa przydatnich funkcji których nie ma w oryginale i bardziej stabilna. Od wgrania chyba 6 miechów temu chodzi bez reseta bez przerwy.
aha trzeba uważać na wersje sprzętu bo nie każdy jest na linuxie.
Are you shpongled?

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 14, 2006, 17:07:36 »
Witam i od razu przepraszam za lamerstwo i ignorancję, ale nie mogę rozwikłać jednej sprawy, a na forum nic przydatnego nie znalazłem mimo że szukałem, zaznaczam ze jestem totalną nogą jesli chodzi o sieci bezprzewodowe i wogóle sieci. Chcę stworzyć sieć w domu, lub punkt dostępowy(inaczej: Chcę się łączyć swoim PDA z netem za pośrednictwem Peceta i np. wymieniać pliki pomiędzy PC<->Pocket) Więc tak, mam Pocketa, mam peceta podłączonego do adsl przez modem USB, w pececie mam kartę wifi która mi chwilowo do niczego nie słuzy, a chciałbym ją jakos wykożystać właśnie do połączenia PC<->Pocket. Karta wifi jest zainstalowana poprawnie. Mój sys to win XP pro SP2, a pocket to axim x51v.

Co mam zrobić - utworzyć nowe połączenie, czy może utworzyć sieć w domu lub miejscu pracy. Sam nie wiem, a mecze sie juz dwie godziny.

Pomoże ktoś?

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 16, 2006, 10:17:40 »
No ludzie , ktokolwiek? Wiem ze dla takich speców jak Wy to nie problem. Proszę o pomoc.

Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 28, 2006, 18:50:49 »
iniemamocny - o ile sie nie myle to karta wifi musi miec mozliwosc postawienia softwerowo AP, dopiero wtedy przekaze neta do twojego PDA.
pozdrawiam

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
Odp: Wi-Fi w domu.
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 02, 2007, 20:48:10 »
Podobnie jak kolega keano1 również jestem w sieci osiedlowej, gdzie net dostarczany ejst do komputera za pomocą kabla połączonego z karta sieciową.  Jako ze od niedawa mam pocketa z wbudowanym WiFi (bez BT. . .  nie, to nie rx1950 :)) doszedłem do wniosku, że warto byłoby z tego korzystać również w domu, a nie tylko na miescie gdzie darmowych hotspotow i tak ejst niewiele :) Ostatnio w sklepie "nie dla idiotów" widziałem karty WiFi na USB, jednak mam co do tego typu zabawek kilka pytań:

1.  Przede wszystkim czy po kupieniu takiej karty (np.  www. esc. pl/product_info. php?cPath=119_170&products_id=6593) -> podpieciu jej do komputera (ktory ma dostep do neta) -> zainstalowaniu wszystkich sterowników -> pocket ją wykryje i będzie w stanie korzystać z internetu? (tak jak to ma miejsce w przypadku połączenia przez bluetooth'a)

2.  Czy beda z tym jakieś problemy zwiazane z adresami MAC przyznawanymi przez ISP?

Tak jak pisałem wcześniej, WiFi jest mi potrzebne tylko do palmtopa, wiec wolałbym wydać na te przyjemność 70 zł, niż ładować 180zł za router (ktory mam nadzieje nie jest przy tego typu połączeniach konieczny).

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 03, 2007, 15:21:57 »
Podobnie jak kolega keano1 również jestem w sieci osiedlowej, gdzie net dostarczany ejst do komputera za pomocą kabla połączonego z karta sieciową.  Jako ze od niedawa mam pocketa z wbudowanym WiFi (bez BT. . .  nie, to nie rx1950 :)) doszedłem do wniosku, że warto byłoby z tego korzystać również w domu, a nie tylko na miescie gdzie darmowych hotspotow i tak ejst niewiele :) Ostatnio w sklepie "nie dla idiotów" widziałem karty WiFi na USB, jednak mam co do tego typu zabawek kilka pytań:

1.  Przede wszystkim czy po kupieniu takiej karty (np.  www. esc. pl/product_info. php?cPath=119_170&products_id=6593) -> podpieciu jej do komputera (ktory ma dostep do neta) -> zainstalowaniu wszystkich sterowników -> pocket ją wykryje i będzie w stanie korzystać z internetu? (tak jak to ma miejsce w przypadku połączenia przez bluetooth'a)

2.  Czy beda z tym jakieś problemy zwiazane z adresami MAC przyznawanymi przez ISP?

Tak jak pisałem wcześniej, WiFi jest mi potrzebne tylko do palmtopa, wiec wolałbym wydać na te przyjemność 70 zł, niż ładować 180zł za router (ktory mam nadzieje nie jest przy tego typu połączeniach konieczny).
masz gotowca do karty na usb GRATIS dostajesz wlan do wlanu polecam resco explorera fantastycznie daje sobie rade i zapamietuje hasla jedyny minus u mnie wyciagam na htc tytn 250-350kB (2800Mbps) a to troche wolno przy kopiowaniu plikow

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=62472.0

Pocketa mozna podlaczyc do wszystkiego co nadaje jakis sygnal, problem to tylko zasieg.
Co wiecej jezeli jestes za serwerem proxy po wklepaniu dns`ow lokalnego providera masz dostep do calej sieci.(oczywiscie do tych co Ci udostepnia)

Napisane: Maj 03, 2007, 15:16:44
iniemamocny - o ile sie nie myle to karta wifi musi miec mozliwosc postawienia softwerowo AP, dopiero wtedy przekaze neta do twojego PDA.
pozdrawiam
nie musi byc ap. mam 3 karty wi-fi jedna bez trybu AP i lacze na kazdej. jedynie w karcie glownej (PC)zaznaczas dla jakiego polaczenia udostepniasz net
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 16:00:36 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 03, 2007, 21:22:06 »
Dzieki za pomoc.  W takim razie na dniach zaopatrzę sie w WiFi na USB i bede walczył ze stawianiem mini sieci PDA <-> PC.  Moze do sesji uda sie wszystko skonfigurować :D ;)

Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.