Wi-Fi Co i jak?

• 10 Odpowiedzi
  • 2267 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wi-Fi Co i jak?
« dnia: Wrzesień 26, 2005, 21:45:46 »
Hej!
Mam takie pytanie. Mam Hp iPAQ rx3715. Chcialbym polaczyc sie z internetem przez Wi-Fi. W różnych miejscach Krakowa, Wi-Fi znajduje Hot-Spoty, ale nie moge sie do nich podlaczyc, a raczej podlaczam sie, ale wyswietla sie komunikat:
"Cannot connect with current connection settings...".
Czy musze to jakos skonfigurowac? Jesli tak, to jak?
A moze trzeba wgrac jakies dodatkowe sterowniki? Jesli tak to gdzie je znajde?

Z góry dziekuje za pomoc! :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2005, 06:50:51 »
Laczysz sie do hotspotow publicznych, bezplatnych czy platnych, a moze  prywatnych zabezpieczonych ?. Przeczytaj odpowiednie watki nt. hotspotow w Krakowie sa tam wskazowki dotyczace logowania.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2005, 12:07:22 »
tak jak ci perla powiedzial najpierw napisz czy to sa platne czy bezplatne HS oprocz tego mozesz sprobowac zmienic z work na internet i na odwrot

Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2005, 18:46:38 »
No ja juz kombinowalem i bede dalej ;) Próbowalem podlaczyc sie do wielu hot-spotow, jeden tylko wymagal podania hasla...

Chodzi mi tylko o to, czy jest jakas okreslona konfiguracja, czy musze wgrac do palmtopa jakies sterowniki? A moze po prostu wystarcza dobre ustawienia, a do tego penie jakos dojde ;) Ale jesli ktos wie jak to ustawic... Bardzo prosze o pomoc ;)

*

Offline stwf

• *
  • 81
  • Sprzęt: A716, BT GPS
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2005, 20:04:06 »
Witaj! Bez problemu łączę się w Krakowie na Rynku Gł. do "Kraków 123internet" - Aby połaczenie zrealizować należy wpisać do ramki podany zestaw znaków (oznacza to akceptację regulaminu).
Jak się połaczyć:
1. Włącz WiFi (u Ciebie chyba: Start/iPAQ Wireless; uruchom Wireless Control i potem Wlan)
2.Stuknij w ikonkę stanu połączenia na górnym pasku ("x" ze strzałkami w lewo i prawo)-wyświetli się dymek "Connectivity"
3.W dymku kliknij "Settings", aby uzyskać ekran "Connections"
4. Kliknij zakładkę "Advanced", a potem dolny przycisk "Network Card"
5. W okienku "Wireless networks" po chwili (do 3-5 minut) pojawią się dostępne sieci.
6. wybierz bezpłatną.............. i jazda!!

Powodzenia!!
A mnie się marzy kurna chata........

Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2005, 10:36:48 »
Cześć!

Mam prośbę o pomoc. Od dłuższego czasu próbuję bezskutecznie uzyskać ActiveSync oraz połączenie z internetem za pośrednictwem WiFi. Mam laptopa z Centrino i WiFi na pokładzie, jest on podłączony do internetu za pośrednictwem normalnej sieci LAN. Próbowałem już różnych ustawień i jedyne co udało mi się uzyskać to to, że Laptop i mój Loox się pingują, niestety występują bardzo duże straty na przesyłanych pakietach i połączenie bez przerwy się zrywa i ustanawia na nowo po kilkunastu sekundach (cyklicznie). Activesync nie jest w stanie się połączyć, że o internecie nie wspomnę.

Może ktoś się spotkał z czymś takim? Podobny problem mam z BT, ale tutaj podejrzewam winę sterowników i Windy XP SP2.

Pomocy ....

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2005, 10:47:11 »
wylaczyles firewall ?

Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2005, 11:32:31 »
Tak. Wyłączyłem wszystkie zabezpieczenia. Zresztą dwa urządzenia się widzą (aczkolwiek krótko i z przerwami).

*

Offline zolty4

• 434
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 10, 2005, 17:21:28 »
Podłączę się i ja ze swoim pytaniem. Mianowicie jak skonfigurować laptopa by móc się połączyć z internetem przy pomocy karty Wi-Fi, mam ją wbudowaną w lapa i przypuśćmy, że jestem na stacji benzynowej na której jest informacja-Hotspot. Chodzi mi już, bez komplikowania, o punkt gdzie ten dostęp jest darmowy, co uruchomić by się zalogować.  Grzegorz (zolty4@o2.pl)
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 10, 2005, 17:45:49 »
witam

zolty4  zazwyczaj w punktach gdzie sa hotspoty to odplaony jest server DHCP ,wiec z twojej strony praktycznie zadnej konfiguracji ,jedynie aby tylko sieciowka byla aktywna i ustawiona w tryb automatycznego pobrania adresu IP , adres , maska ,brama ,dnsy- wszystko zostanie pobrane automatycznie

pozdrawiam
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Wi-Fi Co i jak?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 10, 2005, 19:06:36 »
Na stacji benzynowej Statoil jest hotspot ale /nie wiem czy wszedzie/ trzeba miec kod dostepu . Kody sa na kartach zdrapkach ktore sie na stacji dostaje lub kupuje.