W poszukiwaniu sieci bezprzewodowych w terenie

• 7 Odpowiedzi
  • 2234 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 30, 2006, 03:45:09 »
Witam,

Kiedys na falach TOKFM sluchalem audycji na temat sieci bezprzewodowych. Dowiedzialem sie ze kiedys, w czasach kiedy nie bylo jeszcze hotspotow, Ery, ani innych cud techniki, ludzie radzili sobie inaczej. Otoz sieci bezprzewodowe dzialajace np w biurze niechcacy "wystawaly" z pomieszczen takze na ulice. Opisywany byl akurat Londyn. Czesc maniakow chodzila po miescie ze specjalnymi bardzo prostymi detektorami takich sieci i w miejscach gdzie mozna bylo podpiac sie do takiej sieci zostawiali kreda znaki na murze. Byly tam zakodowane informacje na temat jakosci polaczenia, czy jest ono szyfrowane i czy siec jest zabezpieczona czy nie.
Mieszkam w tej chwili w malym miasteczku w polnocnej anglii i pewnego dnia w czasie przeprowadzki z jednego domu do drugiego postanowilem sprawdzic jak jest. Poprostu jadac samochodem mialem ciagle wlaczonego laptopa i szukalem sieci. Efekt wbil mnie w fotel. Na prawie kazdym skrzyzowaniu byl dostep do 4 - 5 sieci w tym przynajmniej jedna niezabezpieczona.
Od tygodnia jestem posiadaczem XDA Exec i uzywam sieci bezprzewodowej w naszym domu do laczenia sie z netem.
Dodam ze przez pierwsze dwa tygodnie zanim nie zalozylismy netu korzystalem z sieci sasiadow niewinnie siedzac z laptopem w ogrodku. Pomyslalem ze z pewnoscia jest jakis soft do wyszukiwania takich sieci. Chodzi mi o to zeby nie stac ciagle z palmem i nie konfigurowac sieci tylko na szybko skanowac dany obszar i miec szybko dane. Strasznie mi sie podoba ta idea.
Czy zna ktos taki soft albo moze cos doradzic.

Dzieki i pozdrawiam.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2006, 07:01:23 »
popularny jest bezpłatny WiFiFoFum, ale są i inne, poszukaj na forum bo były wielokrotnie wymieniane i porównywane

*

Offline Telkontar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Acer n50p i HTC Kaiser
a czy cos mozna sciagnac z sieci przez wlan i zainstal z PDA
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2006, 22:07:12 »
no bo nie mam dostepu do komputera stacjonarnego i musze miec cos do pszukiwania hotspotow co moge zainstalowac prosto na PDA - bardzo prosze o odpowiedz na mail: telkontar@op.pl z gory ogromne dzieki!

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2006, 22:11:25 »
WiFiFoFum można odrazu na pda wrzucić tyle, że najpierw musisz rozpakować PocketRARem :P
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2006, 22:40:06 »
z platynych pocketwinc oraz sprawdz w downloadzie na stronie glownej jest kilka propozycji

*

Offline marko

• **
  • 154
  • Sprzęt: Acer N50 Premium, Nokia N 85, G-Space RS238
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2006, 15:46:25 »
Do tego celu dobrze nadaje sie Hitchhiker. Do pobrania z dzialu download lub ze strony autorow. Obecnie przebywam w Dublinie i rzeczywiscie na kazdym kroku mozna znalezc 'otwarta' siec. Router odrazu przydziela IP i juz mozna odebrac lub wyslac poczte :D

*

Offline coonrado

• 45
  • Sprzęt: Loox N560 + 8GB + 2GB + 2 extra battery
Odp: W poszukiwaniu sieci bezprzewodowych w terenie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2008, 17:35:27 »
Witam,

Kiedys na falach TOKFM sluchalem audycji na temat sieci bezprzewodowych. Dowiedzialem sie ze kiedys, w czasach kiedy nie bylo jeszcze hotspotow, Ery, ani innych cud techniki, ludzie radzili sobie inaczej. Otoz sieci bezprzewodowe dzialajace np w biurze niechcacy "wystawaly" z pomieszczen takze na ulice. Opisywany byl akurat Londyn. Czesc maniakow chodzila po miescie ze specjalnymi bardzo prostymi detektorami takich sieci i w miejscach gdzie mozna bylo podpiac sie do takiej sieci zostawiali kreda znaki na murze. Byly tam zakodowane informacje na temat jakosci polaczenia, czy jest ono szyfrowane i czy siec jest zabezpieczona czy nie.
Mieszkam w tej chwili w malym miasteczku w polnocnej anglii i pewnego dnia w czasie przeprowadzki z jednego domu do drugiego postanowilem sprawdzic jak jest. Poprostu jadac samochodem mialem ciagle wlaczonego laptopa i szukalem sieci. Efekt wbil mnie w fotel. Na prawie kazdym skrzyzowaniu byl dostep do 4 - 5 sieci w tym przynajmniej jedna niezabezpieczona.
Od tygodnia jestem posiadaczem XDA Exec i uzywam sieci bezprzewodowej w naszym domu do laczenia sie z netem.
Dodam ze przez pierwsze dwa tygodnie zanim nie zalozylismy netu korzystalem z sieci sasiadow niewinnie siedzac z laptopem w ogrodku. Pomyslalem ze z pewnoscia jest jakis soft do wyszukiwania takich sieci. Chodzi mi o to zeby nie stac ciagle z palmem i nie konfigurowac sieci tylko na szybko skanowac dany obszar i miec szybko dane. Strasznie mi sie podoba ta idea.
Czy zna ktos taki soft albo moze cos doradzic.

Dzieki i pozdrawiam.

To sie nazywa wardriving :P
Na dobry laser patrzysz tylko 2 razy.Raz lewym okiem, raz prawym okiem.

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
Odp: W poszukiwaniu sieci bezprzewodowych w terenie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2008, 17:58:02 »
ja polecam Wifi Companion - ponoć nie działa z wszystkimi modelami palmtopów(a właściwie z ich kartami wifi) ale jest bardzo fajny, pokazuje od razu typ, zasięg, hasło lub jego brak. palmtop to hx4700 WM2003SE
Pozdrawiam
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji