VPN i PPTP na polibudzie :/

• 3 Odpowiedzi
  • 1883 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 27, 2005, 22:08:18 »
Czesc

Mam taki problem maly na politechnice szczecinskiej. Zalozylem sobie konto internetowe, poniewaz mamy logowanie do siecie przez VPN. Siec wewnetrzna dziala, wszystkie strony w intranet mi chodza. Aby chodzic po internecie, miec gg musze sie zalogowac przez VPN. Ustawilem sobie wg. mniej wiecej tego:

http://securenet.niu.edu/vpn/pptp/pda/winmobile2003.htm
http://www.wsu.edu/~peckham/aximVPN.html

Login mam wpisany, hasla nie moge (tzn wpisuje je dopiero przy logowaniu bo tak u nas trzeba). W dodatkowych opcjach wylaczylem kompresje IP headersow i software oraz wylaczylem opcje slip. (kombinowalem tu rozne ustawienia)

Domene mamy niby "PS", wiec tak tez wpisalem. Gdy juz wszystko jest ustawione naciskam na connect to VPN, lanczy sobie do hosta czyli vpn-ds.tuniv.szczecin.pl ...............i kicha, mowi ze nie moze bo bledne haslo lub nazwa uzytkownika.

Znam jednego goscia ktory jakos sie polaczyl, ale on ma karte dolanczana do palmtopa. Ja natomiast mam hp4150.

Czy wiecie co moge zle robic? Moze ktos mial podobna sytuacje na uczelni.
Moi admini wydzialowi nic nie pomogaja, support polibudziarskiego VPN na moje maile nie odpowiada. Moze ktos zna jakis bardziej rozbudowany program do laczenia przez PPTP?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2005, 12:34:00 »
Ten sam sposób logowania jest na AGH w Krakowie. Tyle że tu jest dhcp wiec odpada wpisywanie ip. U mnie wygląda to tak: w Network Managment pierwszą sieć mam ustawioną My Work Network czyli to standardowe ustawienie które jest odrazu po hardresecie. Drugą sieć nazwałem sobie AGH i na zakładce vpn dodałem konto wpisując hosta, vpn type: pptp, login, hasło, domena zostawiona pusta, w advanced zostawione wszytko domyślnie czyli ip od serwera oraz obie kompresje... i na koniec finish. Potem na zakładce Proxy settings podaje proxy uczelniane. Bez niego moge co najwyżej wejść na gg. Na pc proxy chyba samo sie ustawia wiec na stronie konfiguracji nawet nie raczyli powiedzieć że jest potrzebne.
Potem tylko włączam wifi i czekam aż się połączy z ap i po połączeniu klikam w tym dymku żeby zalogował się przez vpn.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2005, 14:14:58 »
Dzis jeszcze wyproboje z tym proxy, moze to pomoze. Jezeli ktos ma podobnie jak ziele niech sie tez wypowie. Napewno sie przyda nietylko mi, ale i innym studentom :)

Takie pytanie jeszcze, czy nastawiasz cos w Exceptions? Bo widzialem duzo przykladow o * lub *.*

I jeszcze Settings/Connections/Advanced/Network Card/Network Adapters/ co masz tutaj ustawione? The Internet czy Work??

Aha, tu sa przyklady jak pod winde skonfigurowac te moje VPN, na linuxa narazie rozwiazania nie znalezli w pelni dzialajacego, no ale mysla dopiero jakis rok :D

http://www.ps.pl/internet/vpn/pptp/

Jezeli twoja uczelnia oferuje podobna strone to mozesz podac adres? Porownam sobie ze swoja.

Pozdrawiam

EDIT: Przetestowalem z nastawieniem proxy, ale to chyba nie o proxy narazie chodzi, bo i tak mi palmtop odpowiada ze albo zle haslo albo login. Nie mniej proxy moze sie w pozniejszej fazie przydac jak znam zycie.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2005, 19:21:27 »
"Takie pytanie jeszcze, czy nastawiasz cos w Exceptions? Bo widzialem duzo przykladow o * lub *.*"

nic takiego nie wpisuje... tylko to co opisałem wyżej

"I jeszcze Settings/Connections/Advanced/Network Card/Network Adapters/ co masz tutaj ustawione? The Internet czy Work??"

The Internet

ps. lista ap jest troche nieaktulana bo jest ich sporo wiecej... praktycznie we wszystkich budynkach :D

http://wifi.agh.edu.pl
Are you shpongled?