Udostepnianie zasobow

• 8 Odpowiedzi
  • 2416 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Udostepnianie zasobow
« dnia: Kwiecień 23, 2004, 18:48:12 »
Witam
Jak sie uzyskuje dostep do zasobow PC przez WiFi. Pare razy natknelem sie na opisy jak to ludzie udostepniaja sobie filmy na PC i ogladaja je na Pockecie oraz jak to przegrywaja szybko pliki z PC operujac na Pockecie. Jak to zrobic - w ktorym miejscu w WM2003 mozna przegladac zasoby sieciowe/otoczenie sieciowe ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2004, 21:17:29 »
Jak masz juz zestawione funkcjonujace polaczenie sieciowe, to mozesz sobie wejsc na udostepniony w sieci katalog na innym komputerze przy pomocy zwyklego palmtopowego eksploratora.

Po prostu klikasz na ikonke pierwsza od prawej na dolnym pasku komend (taka ikonka gdzie raczka trzyma cos), otwiera ci sie okienko dialogowe gdzie nalezy recznie podac nazwe komputera (moze byc tez numer IP) do ktorego chcesz sie podlaczyc oraz katalog, np:

\\Komputer1\Udostepniony_katalog_1

... i gotowe.

Niestety jesli sie nie myle to w ten sposob mozesz sobie wklejac, usuwac albo kopiowac pliki, ale odtwarzac filmy juz nie. Co prawda mozesz odtwarzac filmy z internetu po podaniu odpowiedniego adresu w aplikacji do obslugi multimediow... ale nie wiem czy podanie sciezki dostepu do pliku na serwerze w sieci lokalnej tez zadziala.

Oczywiscie ogladanie filmow z sieci mozna jeszcze uzyskac przez zainstalowanie na PC Windows Media Encodera i streamowanie plikow audio/video. Wtedy wystarczy podac adres IP/nazwe takiego komputera w palmtopowym odtwarzaczu i gotowe.

Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2004, 22:00:47 »
Caly dzien walki z 4150+wifi i nici z otoczenia ...
Mam zestawione polaczenie WiFi:
Do kompa z WinXP dochodzi INet przez LAN (192.168.1.1) a w nim siedzi karta WiFi (192.168.0.1) ktorej to z Lana udostepnilem Inet.
Na WM2003 laczy sie internet bez problemu. Przy paru ustawieniach udalo mi sie tez synchronizowac Activsynca ale nie potrafie tego powtorzyc wiec nie wiem ktora konfiguracja byla prawidlowa. Niestety najgorsze jest to ze ani razu nie udalo mi sie zobaczyc otoczenia sieciowego (nie przyjmowal nazwy komputera).
Probowalem ustawic VPN ale nic mi nie wychodzilo .. niby sie laczyl pytal o usera i haslo ale polaczenia do konca nie nawiazywal, laczyl sie raz krocej raz dluzej :(
Czy moglby mi ktos w 5 zdaniach opisac co gdzie wpisac przy konfiguracji ktora podalem na poczatku ?
Pliss - pomocy juz prawie drugi dzien sie z tym mecze.

Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2004, 17:36:31 »
Problem rozwiazany - okazalo sie ze Norton Firewall mimo ustawienia 'bezpiecznego' IP nie przepuszczal tego typu polaczenia z PPC (co ciakwe internet przechodzil). Po wylaczeniu dziala :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2004, 23:08:05 »
No bo oprocz Ip sa jeszcze porty.

Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2004, 16:19:52 »
Mam podobny problem . moj x30 z ppc2003 nie chce stworzyc sieci wlan  z laptopem . Obie karty sie widza tylko polaczenia raz jest pozniej znika na 10 sek pozniej znowu jest i tak w kolko. Probuje roznych konfiguracji i nic. Na laptopie mam XP. W czym moze byc problem ?

*

Offline bonq

• 30
Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2004, 09:00:27 »
Cytat: jakub kańczugowski
Jak masz juz zestawione funkcjonujace polaczenie sieciowe....
a czy mozna zrobic cos takiego po kabelku z Active Sync'iem ???

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2004, 09:30:37 »
Nigdy nie sprawdzalem... zobacz, moze sie uda.

*

Offline bonq

• 30
Udostepnianie zasobow
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2004, 12:02:19 »
no wlasnie mi nie chce wychodzic :(