Karta Wi-Fi CF + antena zewnętrzna

• 12 Odpowiedzi
  • 2939 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 27, 2005, 10:46:42 »
Witam wszystkich czytelnjków. Mam dość szczególny problem. Wszystko zaczęło się od tego, że mam zamiar kupić jakiegoś palma nie pisał bym o tym w tym dziale gdyby nie fakt, że wysznacznikiem mojego zakupu jest właśni karta wi-fi. Przejdę do rzeczy. Pracuję przy budowie i serwisowaniu rozległej sieci lokalnej (WiFi), niestety chodzenie z laptopem po dachach (i  w innych ekstremalnych warunkach) bywa czasami bardzo uciążliwe, stąd pomysł na palma. Początkowo skupiłem się na palmach z obsługo PCMCIA, ale szybko dowiedziałem się z kilku żródeł, że producenci palmów wycofują się z tego typu rozwiązań. Dzięki p. Jackowi Kapeli, który poszeżył moje horyzonty o karty CF, skupiam się również i na takiej możliwości. Więc streszczając szukam PDA z BARDZO czułą kartą Wi-Fi (na poziomie powiedzmy -80-84dBm przy 11Mb, transmisja na poziomie 14-16dMm), lub zestaw PDA z dobrą kartą Wi-Fi CF (parametry jw.) z możliwością przerobienia karty aby miała wyjście na  anteną zewnętrzną (RSMA, MC) lub żeby wogóle można było jąprzerobić na takie wyjścia. Dzięki za wszelkie konkretne odpowiedzi!

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2005, 11:44:28 »
Stalem przed idetycznym problemem. Generalnie najczulsze sa Orinoco (Avaya- juz nie produkowane, a teraz Proxim):
11Mbps-> -82dBm
1Mbps -> 94dBm
Wybralem IPAQ3970 wlasnie na mozliwosc wpiecia pleckow. Nie jest najmniejszy, ale i tak duzo wygodniejszy od Laptopa. Karty CF z wyjsciem na antene zewn. nie widzialem, ale nie mowie ze takich nie ma. Poza tym na CF moze dostaniesz cos na PRISM, bardzo czulych raczej nie ma np. HErmes. PPC z wbudowana karta WiFi to porazka... Mozesz bawic sie w robienie wlasnych wyjsc, ale z doswiadczenia wiem ze straty sa najwieksze na zlaczkach, przejsciowkach itp jesli sa slabej jakosci, wiec jesli nie masz zaparcia i zdolnosci to najlepsza karte mozna zmienic w padaczke ;/

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2005, 19:42:51 »
Nie ma kart CF z wyjsciem na antene zewnetrzna. Co do przerabiania to bedzie to raczej bardzo trudne. Polecam jednak zakup PDA z PCMCIA lub PDA z CF i adapterem pozwalajacym podlaczac tam karty PCMCIA.

http://www.pocketpcthoughts.com/articles.php?id=7585

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:34:02 »
A czy kolega Jakub mógłby mi odpowiedzieć, który z zaproponowanych modeli palmów będzie obsługiwał CF->PCMCIA adapter. FSC Loox 720 (najbardziej mnie interesuje), Dell Axim x50v, HP iPAQ hx4700, HP iPAQ hx2750) kolejności od najbardziej mnie interesującego. Ponadto, jak pisałem. Używam tego sprzętu w warunkach ekstremalnych i czy takie plecki nie będą wpływać na mobilność palma. A co do przerabiania, to mam namiar na Radomska firmę, która zadeklarowała się ze przerobi mi każda kartę. Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:54:01 »
Adapter ten nie wymaga sterownikow wiec powinien dzialac z kazdym PDA.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2005, 22:08:19 »
Sa produkowane karty CF z mozliwoscia podlaczenia anten zewnetrznych (Symbol, Artem robia takie karty). Niektore maja nawet 2 takie zlacza. Problemem bedzie chyba zdobycie takiej karty, bo sa przeznaczone dla (jak pisza producenci) urzadzen "embedded".

http://www.artem.de/dyn/epctrl/mod/artem002204/cat/artem002205/pri/artem/lng/1

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2005, 22:17:28 »
Czyli praktycznie nie ma takich kart, bo skoro nie da sie ich kupic w normalnym sklepie to trudno mowic ze sa dostepne. Wiele takich ciekawych produktow nigdy nie trafia na szerszy rynek...

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2005, 00:43:39 »
Cytat: Vasagro
FSC Loox 720 (najbardziej mnie interesuje), Dell Axim x50v, HP iPAQ hx4700, HP iPAQ hx2750) kolejności od najbardziej mnie interesującego. Ponadto, jak pisałem. Używam tego sprzętu w warunkach ekstremalnych i czy takie plecki nie będą wpływać na mobilność palma. A co do przerabiania, to mam namiar na Radomska firmę, która zadeklarowała się ze przerobi mi każda kartę. Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

Te PPC nie zabardzo maja sie do takich zastosowan. To nie sa PALMy. Nie ma kart na CF ktore mozna wykorzystac do pomiarow,  to sa poprostu podstawowe modele z niskiej polki: Dlink, linksys  itp.

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2005, 02:43:22 »
Jezeli sie zajmujesz sieciami WiFi to spojrzyj sobie na produkt YellowJacket podlaczany do iPaqow:
http://www.bvsystems.com/Products/WLAN/Yellowjacket/yellowjacket.htm
Wyglada na ciekawe urzadzenie. Niestety nie posiadam go, wiec nic nie moge powiedziec poza tym, ze wyglada profesjonalnie i o duzych mozliwosciach.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2005, 20:46:29 »
Wlochaty - a taki FSC Loox 720 + Adapter na PCMCIA o którym pisał Admin + PCMCIA WiFi Orinoco?

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2005, 21:58:22 »
Ja na PDA znam sie slabo :) Adapter CF->PCMCIA jest trudno dostepny, nie wiem jak to pracuje... Wybralem PDA z ktorym ni ema problemow, nie jest najnowszy, ale trzeba sobie zadac pytanie: praca, albo przyjemnosc. Oczywiscie idealnie byloby to polaczyc i miec PDA co smiga w grach i jest wygodny do pomiarow WiFi. Sadze ze wypowiedziec sie powinien Jakub, czy w Loox720 da sie  wpiac adapter na PCMCIA. Powinno dzialac.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2005, 22:52:28 »
CF do PCMCIA da sie wpiac do kazdego PDA ktory ma slot CF. Teoretycznie powinno to dzialac ze wszystkimi kartami PCMCIA. Pisze teoretycznie bo do niedawna bylem tego 100% pewien, ale ktos kilka tygodni temu pisal ze kupil taki adapter i cos mu tam nie dzialalo - nie pamietam dokladnie co. Poszukaj odpowiedniego watku na forum. Wydaje mi sie ze raczej karta ktora dziala w pleckach PCMCIA iPAQów, lub inaczej karta PCMCIA poprawnie wykrywana przez system lub posiadajaca wlasne sterowniki dla Pocket PC nie ma prawa nie dzialac.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 29, 2005, 02:08:03 »
Karty PCMCIA (16-bitowe) pracuja na zwykle napieciu 5V, a CF 3.3V - moze dlatego niektore karty PCMCIA nie chca dzialac w takiej przejsciowce.