WiFiFoFum by był świetnym programem gdyby:
- usuwał automatycznie (np. po 30 s. nieaktywności) lub miał opcję ręcznego usuwania wszystkich sieci z listy, które już nie są w zasięgu - po spacerze np. przez większe osiedle na liście mam 30 sieci, w tym 3 tylko w zasięgu... niezbyt wygodne to jest,
lub
- jeśli już koniecznie musi być ta lista z nieaktywnymi sieciami, niech RSSI tych sieci nie przyjmuje wartości "0" - sortując sobie listę od najsilniejszego sygnału w tym przypadku na pierwszym miejscu pojawiają się sieci spoza zasięgu.... bez sensu...
- sieć, z którą jestem połączony powinna być wyróżniona, np. kolorem czerwonym
- idealnie by było gdyby było można zarządzać połączeniami z poziomu programu, no ale to już wychodzi poza zakres 'czystego' skanera.
PeekPocket - można powiedzieć, że jest to WiFiFoFum w wersji Lite
Socket Wi-Fi Companion - chyba najlepszy skaner/sniffer jaki widziałem (skaner, zarządzanie połączeniami, prezentacja faktycznej prędkości połączenia, kompletne info o sieci, ping, traceroute, itd. itd.). Niestety płatny i nie chce poprawnie działać z wszystkimi kartami/modelami PPC. A najsmutniejsze jest to, że projekt już nie jest rozwijany - rozwijana jest tylko wersja OEM sprzedawana i działająca tylko z kartami SoMo 650 and Go Wi-Fi! WLAN.
Na codzień uzywam prostego skanerka pod tytułem
Herecast. Jest to nieskomplikowany programik, który wyświetla nazwę sieci (SSID), MAC, kanał i jeśli jest dostępna to nazwę fabryczną urządzenia AP, zaznaczenie jeśli punkt dostępowy jest typu ad-hoc (ikonka) oraz czy sieć jest zabezpieczona (ikonka) czy otwarta. Siła sygnału przedstawiana jest w postaci graficznej (belka: niebieska normalnie, czerwona jeśli mamy połączenie z daną siecią) - niestety nie pokazuje wartosci dBm, może w przyszłości... Program składa się jakby z dwóch modułów, właśnie skanera i modułu Where Am I (przesyłanie do bazy danych informacji o hotspocie), z którego nie trzeba korzystać