sieć dostępna??!! problem z łaczeniem w asusie 636

• 4 Odpowiedzi
  • 964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baritone

• *
  • 98
  • Sprzęt: Asus A636
« dnia: Czerwiec 02, 2006, 23:21:19 »
Często zdarza mi się, że będąc w zasięgu jakiegoś hotspotu mój asus 636 wykrywa bezproblemowo sieć zarówno zabezpieczoną jak i nie, ale próbując połączyć się do niezabezpieczonej po pewnym czasie łączenia status sieci wifi mam dostępny! Czemu? Co to oznacza? Jak mogę połączyć się do takiej niezabezpieczonej sieci? A może coś w moich ustawieniach jest nie tak?? proszę o pomoc

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2006, 06:13:29 »
Podlaczenie do niezabezpieczonego AP moze miec  kilka wariantow.
1. Uzyskanie polaczenia sygnalizowane przez PDA , ale z powodu filtrowania MAC adresu, pakiety sa dalej nie przepuszczane.
2. Uzyskanie polaczenia ale PDA ma niewlasciwy nr IP np. z innej klasy (zakresu numerow) lub nieskutecznego pobrania z DHCP.
3. Ustawienie w samym PDA niewlasciwego profilu dla polaczenia sieciowego.
4. Uzyskano polaczenie ale nalezy wywolac strone logowania i podac ident. i haslo.
Wszystkie te przypadki objawowo daja ten sam skutek : polaczenie jest ale wyjscia na swiat w postaci dostepu do internetu nie ma.
Mozna to przyrownac do sytuacji gdy w tradycyjnym polaczeniu kablowym przez ethernet , po wlozeniu kabla do gniazda swieci sie dioda sygnalizujaca polaczenie. z routerem ale wskutek np. wylaczenia modemu kablowego internetu niema.

*

Offline Spookie

• 457
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2006, 08:49:58 »
1. Tak jak napisała osoba wyżej pewnie filtracja mac/ip (wtedy pakiety są tylko wysyłane z twojego PDA zaś AP/serwer nie dopuszcza urządzenia o twoim adresie mac) ewentualnie ppoe/proxy... różni admini róźne zabezpieczenia...

2. Jak nie ma DHCP to trzeba manualnie wpisać ip,brame,dnsy

Czasami poprostu nie połączy się w wyniku zbyt słabego sygnału - np/ mini net stumbler poda ci jakoś sygnału.[/url]

*

Offline baritone

• *
  • 98
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2006, 12:54:10 »
3. Ustawienie w samym PDA niewlasciwego profilu dla polaczenia sieciowego.

???????? Co to oznacza? jak temu zaradzic? jakie ustawienia powinby być wlasciwe!

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2006, 14:04:09 »
Settings/conections/Select Networks - Internet.
 połączenie z select location work/home itp.