router wifi + PPC, proszę o pomoc

• 23 Odpowiedzi
  • 3909 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

krisbaran

router wifi + PPC, proszę o pomoc
« dnia: Sierpień 14, 2008, 09:04:38 »
Witam, być może, temat jest powielany, ale nie mogę go odnaleść...

Posiadam Router Linksys WAG 200G, a dostawca to niestety neo...

Mam na nim założony klucz WEP...

PPC wykrywa dostępną sieć, wpisuje klucz, i jest OK, normalnie podłącza, w pasku mam: The Internet Connectivity, czyli połączono...jednak

Przy próbie wpisania jakiejkolwiek stronki, wyświetla komunikat:

DNS no server is specifited...

a gdy wpisuje w przeglądarkę adres IP Routera, wyświetla:

TCP connect

Próbowałem, już ustawiać ręcznie DNS i IP, ale z marnym skutkiem... bo jest to samo, jak zostawiam żeby IP wykrywało automatycznie.
Dodam, że wchodząc w zakładkę IP Adress, jak jest ustawiony automatyczny IP, to wykrywa IP dostawcy internetu..., a czy nie powinien routeru??

Proszę o pomoc.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
Odp: router wifi + PPC, proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2008, 09:12:36 »
A nie musisz przypadkiem w routerze wpisac nr karty sieciowej (MAC) pocketa ?
Ja nie mam neo ale u znajomej tak wlasnie jest.

*

krisbaran

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2008, 09:19:03 »
Mam zaznaczoną opcję w ustawieniach routera w wireless access, Allow All, czyli zezwala na podłączenia wszystkie...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2008, 10:47:31 »
Sprawdź jakie masz filtrowanie. "Allow all" nie oznacza, że filtrowanie po MAC adresach masz wyłączone.

*

krisbaran

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2008, 11:21:27 »
dodalem MAC adres karty wifi nawet do listy MAC adresow dozwolonych obslugiwanych przez router i nic... dalej to samo...

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2008, 12:43:17 »
Dodam, że wchodząc w zakładkę IP Adress, jak jest ustawiony automatyczny IP, to wykrywa IP dostawcy internetu..., a czy nie powinien routeru??
To nie zabezpieczenia wifi, tylko konfiguracja samego routera - być może pracuje on w trybie Bridge, a nie router. Z jakiej puli jest ten adres co dostaje urządzenie? 169.x.x.x, 192.x.x.x, 10.x.x.x, czy może jednak telepsowe 82.x.x.x, 83.x.x.x itd?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

krisbaran

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2008, 12:58:32 »
z puli 169.xxx ... z laptopami w domku jest wszystko ok... tylko PDA sie nie chce :|

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:35:23 »
169.* to nie jest żadne przydzielanie adresów - to adres losowany przez samo urządzenie, jak nie doczeka się na adres przez DHCP - i wtedy adres bramki nie jest automatycznie wpisywany, bo w sieciach powstających samoistnie nie wiadomo, kto jest routerem. A jakie adresy mają komputery/laptopy, te co działają?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

krisbaran

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2008, 22:20:20 »
IP przydzielane jest 192.168.1.100 i tak kolejne cyfry...

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2008, 14:45:31 »
No to znaczy, że jednak PDA nie podłączył się prawidłowo do sieci: albo filtrowanie jakieś masz włączone, albo liczba adresów ograniczona i dla PDA nie starczyło.

*

krisbaran

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2008, 18:13:44 »
Juz koncza mi sie pomysly...

Recznie gdy wpisuje IP, maske, brame, to router widzi PDA,  ze jest podlaczone przez wireless, polaczono z siecia, prosi o klucz WEP, wpisuje, wykrywa, ale dalej wkolko jest to samo..., dodam ze gdy zdejme zabezpieczenie WEP, jest ciagle to samo.

Sily juz nie mam do tego :(

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 17, 2008, 17:19:21 »
No to jak zrobiłeś połączenie z wpisaniem adresu IP na sztywno, to teraz z jednego z komputerów w linii komend wykonaj
ping 192.168.1.xxx (czyli adres IP, który dałeś PDA) i zobacz, czy dostaniesz odpowiedź.

*

krisbaran

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 17, 2008, 22:40:30 »
 :( ni ma 4 na 4  utracone...

najchetniej jakby mi ktos pomogl kto posiada router linksysu i jakie sa u niego ustawienia w zakladce wireless access, , ale nie sadze, zebym mial zle to recznie wstukalem MAC adres...

a czy jakis soft czy hard reset ma znaczenie?? moze trzeba zrobic i pomoze?? choc nie sadze...

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2008, 09:02:28 »
tutaj podobny problem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105324.0
Korzystam z routera linksysa wrt-54gc i nie miałem nigdy większych problemów z połączeniem z żadnym pda.
IMO sprawdź przede wszystkim to:

Cytat: krisbaran  Sierpień 14, 2008, 09:04:38
To nie zabezpieczenia wifi, tylko konfiguracja samego routera - być może pracuje on w trybie Bridge, a nie router. Z jakiej puli jest ten adres co dostaje urządzenie? 169.x.x.x, 192.x.x.x, 10.x.x.x, czy może jednak telepsowe 82.x.x.x, 83.x.x.x itd?

*

krisbaran

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 19, 2008, 19:14:42 »
dzieki wszystkim za pomoc.

po wielu bojach, wreszcie dalem rade :E

problem byl banalny...zwyczajnie, postanowilem zrobic reset routera... nie zmieniajac nic, w ustawieniach, oprocz nadania szyfrowania WEP, wszystko zostalo to samo...

PDA wykryl siec, wpisalem klucz, automatycznie przypisal IP, czyli wszystko OK!

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2008, 18:14:20 »
Witam
chciałbym się dołączyć do tematu.

posiadam mio p560
dodałem go do rutera i mój palmtop po włączeniu wi-fi widzi moją siec w domu i gdy dam "połącz" to się łączy bez problemu.
ale gdy chcę wejść w IE i wpisuje jakiś adres strony np. www.onet.pl to pojawia się komunikat: nieprawidłowy adres. sprawdź adres i ponow próbę." (w operze tego komunikatu nie ma ale też się nie otwiera żadna www.)

w ustawieniach sieci w palmtopie mam:

połączenie do: internet
uwierzytelnienie: otwórz
szyfrowanie: wyłączony

i tyle :(

przypomnę że mam moją sieć na liście dostępnych i po próbie połączenia palmtop łączy się z siecią no ale nie da się korzystać z internetu i gg :(

prosze o pomoc tych którym to się udało rozwiązać...

*

krisbaran

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2008, 19:29:19 »
Zrob soft reset palma, zrob reset routera...

ustawienia IP automatyczne....DNS tak samo...
Dodatkowo, jaknie pomaga, mozna recznie dodac w ustawieniach routera adres MAC karty WIFI...

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2008, 23:38:19 »
Zrob soft reset palma, zrob reset routera...

ustawienia IP automatyczne....DNS tak samo...
Dodatkowo, jaknie pomaga, mozna recznie dodac w ustawieniach routera adres MAC karty WIFI...

w ruterze został dodany mac numer mojego palmtopa bo wyłączyłem na chwile szyfrowanie i filtrowanie w ruterze połączyłem się do sieci w palmtopie i pokazał mi się numer mac w ruterze to go dodałem  po czym dalej ustawiłem szyfrowanie mac i jest Oki (to mi ktoś poradził na tym forum i podziałało bo wcześniej wcale się nie łączył z siecią a teraz chociaż pisze że połączono...) i ruter widzi PC, Laptopa i Palmtopa

reset rutera był robiony widzi mac numer palmtopa i powinno być oki.... no ale jak mam dać ustawienia IP na automatyczne i to dns? nie wiem gdzie to się ustawia :( i jak się robi soft reset? Pozdrawiam

*

krisbaran

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 12, 2008, 09:18:34 »
wchodzisz w ustawienia kart sieciowych... (Configure Network Adapters)
wybierasz swoja karte, w zakladce IP adress: zaznacz Use server-assigned
w zakladce name servers pozostaw nic nie wpisane...

jesli przypisanie IP nie pomoze to sproboj wpisywac recznie IP ktore przypisuje router, maske i brame...

a jaki przypisuje zakres IP u ciebie w tej zakladce?

a soft reset? nie wiem jaki masz model, ale w wiekszosci jest maly ukryty przycisk. Hard Reset tu raczej nie pomoze dlatego polecam Soft,

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 12, 2008, 10:10:34 »
wchodzisz w ustawienia kart sieciowych... (Configure Network Adapters)
wybierasz swoja karte, w zakladce IP adress: zaznacz Use server-assigned
w zakladce name servers pozostaw nic nie wpisane...

jesli przypisanie IP nie pomoze to sproboj wpisywac recznie IP ktore przypisuje router, maske i brame...

a jaki przypisuje zakres IP u ciebie w tej zakladce?

a soft reset? nie wiem jaki masz model, ale w wiekszosci jest maly ukryty przycisk. Hard Reset tu raczej nie pomoze dlatego polecam Soft,

a jeśli wchodzę w zakładkę karty sieciowe i mam ich tam z 8 na liście to która mam edytować?

*

krisbaran

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 13, 2008, 19:38:20 »
edytowac ta ktora jest podpieta...

generalnie to pierwsza od gory :proud:

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:20:34 »
witam zrobiłem jak mówiłeś wpisałem jakieś IP któro znalazłem w laptopie tylko zmieniłem ostatnią cyfre i coś tam jeszcze powpisywałem heh i co prawda net działa ale tylko w operze. W Ie nadal jest komunikat że adres strony został źle wpisany i ponów próbę :/ wie ktoś co z tym faktem zrobić? i mam jeszcze pytanie czy wie ktoś jaka jest najlepsza Opera do palmtopów bo ja jakąś mam 9.5 i strasznie muli mi palmtopa... albo czy może jest wersja Mozilli na palmtopa lub innej fajnej przeglądarki? nie wiem co mam zrobić z IE bo chyba nie da się go odinstalować i zainstalować ponownie? a ustawienia sa tak ubogie że nic nie można zrobić nie wiem skąd ten błąd :/

wie ktoś jak zrobić hard reset w MIO P560 tak by wszystkie ustawienia były skasowane i wróciły do stanu domyślnego jak by palmtop byl nie używany?

Pozdrawiam

*

krisbaran

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 14, 2008, 14:50:19 »
czy wie ktoś jaka jest najlepsza Opera do palmtopów bo ja jakąś mam 9.5 i strasznie muli mi palmtopa... albo czy może jest wersja Mozilli na palmtopa lub innej fajnej przeglądarki?

ja uzywam i polecam netfront 3.3

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 15, 2008, 01:07:34 »
przyznam panowie że sytuacja wygląda trochę dziwnie bo... co prawda mam już neta w p560 bo zrobiłem reset i nagle karta sieciowa znalazła sama numer IP i wszystko działa. Ale gdy palmtop ma angielskie menu jest oki a gdy z oryginalnej cd wgram polskie menu i pl klawiature to juz internetu w IE nie ma tylko w np. operze lub netfrmam pl ...menu może być ang. nie przeszkadza mi to ale najgorzej że nie mam pl klawiatury... bo jak wgram z cd i chce wejsc na jakąś stronę w IE to pokazuje sie komunikat: nieprawidłowy adres/ sprubuj ponownie...

HELP