Router wifi

• 2 Odpowiedzi
  • 850 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
Router wifi
« dnia: Marzec 28, 2007, 17:18:12 »
Chciałbym zrobić sobie bezprzewodowy internet w domu. Mam jednak wątpliwości dotyczące zakupu routera wifi. Otóż obecnie mam kartę sieciową bezprzewodową w kompie i do niej podłączona jest antena zewnętrzna (na RP-SMA).
Chciałbym podłączyć do tej anteny zewnętrznej router. Z kolei do tego routera podłączyć komputer stacjonarny (kablem) oraz bezprzewodowo łączyć się przez notebooka i palmtopa.

Jakie modele routerów spełnią zadanie (czyli, które mają możliwość podłączenia anteny zewnętrznej)?
Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Router wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2007, 22:58:56 »
Niestety bez dodatkowych informacji nie da się ustalić jak masz to zrobić.
Generalnie wygląda na to, że potrzebujesz dwóch urządzeń bezprzewodowych:
1. Urządzenie, które odbierze sygnał radiowy z anteny providera, a następnie wpuści go w sieć przewodową (Access Point w trybie klienta, czyli odwrotnym, niż normalny, kiedy to łącze kablowe jest udostępniane w "eter")
2. Urządzenie, które rozdzieli otrzymany w punkcie 1. sygnał i udostępni w sieci lokalnej, przewodowej i bezprzewodowej jednocześnie, jak rozumiem. Takie urządzenie nazywa się routerem bezprzewodowym i tu już nie ma żadnej filozofii. Każdy router z wejściem RJ45 sobie poradzi bez problemu.
Problemów może być jednak wiele: twój dostawca internetu mógł ograniczyć dostęp do jego sieci na wiele sposobów i musi się zgodzić na instalację innego urządzenia na końcówce (może mieć szyfrowanie, filtrowanie adresów MAC itd). Poza tym zakupiony access point może mieć zbyt mało czuły układ radiowy do pracy w tym trybie i nie odebrać sygnału itd itp.
Z tego co wiem nie ma urządzeń, które potrafiłyby zrobić obie operacje (1 i 2) w jednym urządzeniu (przede wszystkim dlatego, że konieczne są dwa moduły radiowe: jeden do odbioru, drugi do nadawania rozdzielonego sygnału na innej częstotliwości), więc to będzie dość droga zabawa (WRT54GL to 200 PLN, jakiś znośny AP z możliwością podłączenia anteny - 100-150; choć jak bym po prostu kupił dwa Linksysy WRT54gl, bo to dobra i sprawdzona technologia - jednoe użył jako klienta AP, a drugiego jako routera).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
Odp: Router wifi
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2007, 17:08:41 »
Dzięki za odpowiedź jakubd!

Kurcze liczyłem na to, że właśnie jest takie urządzenie 2 w 1, które odbierze sygnał radiowy poprzez antenę zewnętrzną i wyśle sygnał w domu (taki "przedłużacz" sygnału)  :'(
Pewnie sobie na razie daruję jeśli nie ma takiej możliwości, bo jakoś mi się nie widzi kupowanie dwóch routerów.