shut down XP po sieci z PDA

• 11 Odpowiedzi
  • 1530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« dnia: Luty 24, 2007, 14:27:29 »
Witam
Czy da się zrobic taki manewr aby wyłączyć WinXP będące w sieci z PDA z tegoż właśnie PDA? Sieć AdHoc, chodzi PCet z Xp który udostępnia internet. Chciałbym móc zrobić mu shut down posługując się PDA. Packet to Fujitsu Siemens i WM5.
pozdrówka

*

Offline luko3

• **
  • 170
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2007, 10:45:19 »
Najpierw zainstaluj sobie VNC Server pod windowsem xp. Potem ściągnij vnc  viewer na pocket pc. Odpalasz na pockecie vnc, wpisujesz adres ip serwera i ewentualnie hasło jak założyłeś na pc, klikasz połącz i już widzisz pulpit peceta. :))  Ja używam czegoś takiego i działa bez problemu. Vnc viewer na pocketPC jest np. tu:
http://www.freewareppc.com/docs/vncviewerforpocketpc.shtml
a na PC tu:
http://www.tightvnc.com/download.html
Casio BN-10 --> Jornada 690 --> Ipaq h1940 --> Dell X30 --> Nokia 9300 --> Toshiba G900 --> MDA PRO --> Samsung I780 --> Palm Centro --> HP IPAQ hx2410 --> FS Loox 718 --> ?

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2007, 19:02:24 »
Cytat: "luko3"
Najpierw zainstaluj sobie VNC Server pod windowsem xp. Potem ściągnij vnc  viewer na pocket pc. Odpalasz na pockecie vnc, wpisujesz adres ip serwera i ewentualnie hasło jak założyłeś na pc, klikasz połącz i już widzisz pulpit peceta. :))  Ja używam czegoś takiego i działa bez problemu. Vnc viewer na pocketPC jest np. tu:
http://www.freewareppc.com/docs/vncviewerforpocketpc.shtml
a na PC tu:
http://www.tightvnc.com/download.html

Cholera walcze z tym ale nie potrafie wyświetlic pulpitu. Zainstalowałem RaelVnc server , vncview na packeta . Wklepuję IP na kliencie ale trzeba jeszcze podac port. Więc próbowałem juz port 0 i 5900 (bo taki widnieje w serverze:  Accept connection port: 5900) Ale nic po wklepaniu do klienta róznych wersji okienko znika i tyle. :S
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2007, 19:23:18 »
Udało się Działa. Wywaliłem realvnc serwer a zainstalowałem TightVnc. Wielkie dzięki za pomoc :))
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2007, 10:48:47 »
A jednak mam z tym jakiś problem. Pierwszy raz łącze się i OK mogę nawigować z PDA. Ale gdy wyłaczę viewera przez polecenie close to już się nie mogę drugi raz podłączyć - dopiero musze przeładować XP.
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2007, 23:36:53 »
Próbowałem też nawigować z laptopa. Efekt ten sam. Tzn udaje się tylko pierwsze połączenie, potem zima. Tak jakby serwer nie zamykał połączenia i był głuchy na kolejne wywołania. Jakieś sugestie?
pozdrówka

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2007, 21:56:51 »
Ja bym sięgał do swojego XP po http(s). Mini stronka do zarządzania,w tym do gaszenia komputera.
Ponieważ serwerek www jest usługą, nie jest wymagane otwarcie pulpitu (login).
Tak gorąco sobie myślę....

(uzupełnienie)
Nawet bezrysikowo, jakaś bardzo duża strona, tzn z dużymi prostokątnymi bitmapami.
Dało by się zrobić 'down' wg uprawnień webowych innych niż 'desktopowe'.
(Np nie mając uprawnień do dotykania klawiatury komputera, lub ktoś kto nie może zerkać w ekran można miec uprawnienie go zgasić.)

Pytanie m.in. czy będziesz rozbudowywał funkcjonalność i  w jaką stronę,np. czy aż VNC jest potrzebne do czegoś innego.
Życie niesie rózne sytuacje...

*

Offline przemyslaw84

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2007, 19:00:52 »
witam, mogl by mnie ktos poprowadzic co i jak po kolei? powalczylem ze zdalnym pulpitem przez vnc godzine i juz mi nerwy puszczaja :( polaczenie pomiedzy laptopem a pc jest ok, ale jak odpalam pocketvnc na uniwersalu z wm6.0 i wprowadzam port 5900, po nacisnieciu OK program ,,schodzi,, do dolnego paska i nic sie niedzieje ;/ co robie zle?
Palm m105 -> iPaq 1930 -> Fujitsu Siemens Loox xxx -> iPaq 2215 -> iPaq 6340 -> MDA II -> MDA Compact -> HTC Wizard -> HTC Universal -> HTC TyTn -> SE p990i -> PALM Treo 680 -> PALM Treo 750 -> XDA Stealth -> HTC Diamond

*

Offline wszim

• 277
Odp: shut down XP po sieci z PDA
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2007, 14:11:54 »
witam, mogl by mnie ktos poprowadzic co i jak po kolei? powalczylem ze zdalnym pulpitem przez vnc godzine i juz mi nerwy puszczaja :( polaczenie pomiedzy laptopem a pc jest ok, ale jak odpalam pocketvnc na uniwersalu z wm6.0 i wprowadzam port 5900, po nacisnieciu OK program ,,schodzi,, do dolnego paska i nic sie niedzieje ;/ co robie zle?

Mnie już pięknie działa więc spróbuję pomóc tobie. Do bani jest tightVNC w wersji 1.29 - mnie nie zamykał sesji i nie dało się uruchomić drugi raz. W wersji 1.38 chodzi dobrze ale lepszy jest wg nie realVNC i taki teraz zainstalowałem. Problemem też był u mnie viewer w PDA. Znalazłem w sieci taki który działa poprawnie. W tym momencie nie pamiętam ale wieczorem jak wrócę do domu to odpiszę jaki to i skąd.
pozdrówka

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2007, 23:04:24 »
.NET VNC VIEWER to jest to co mi bez problemów hula na WM5 http://dotnetvnc.sourceforge.net/
pamiętać tylko należy o podwójnym dwukropku przy podawaniu portu na którym jest zainstalowany VNC serwer
np
zulugula::5900 lub
192.168.0.1::5900
pozdrówka

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2007, 10:53:38 »
I ja mam podobny problem.
Czytając wasze uwagi postanowiłem robić Wedlów wskazówek, i nie działa może to dla tego ze łącze sie za pomocą blutoocha.
Co bym nie robił wyskakuje mi ze nie może sie komunikować z serwerem.
Niby zrobiłem tak jak pisaliście, ale cos jednak nie działa i nie wiem, czemu

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2007, 12:07:30 »
z reguły firewall daje bobu. Zwłaszcza windowsowy.
pozdrówka