Problem z wifi

• 13 Odpowiedzi
  • 7827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
Problem z wifi
« dnia: Maj 25, 2011, 20:07:50 »
Witam, mam pytanie: mam router wifi tp-link wr340g podlaczonego do peceta kablem. Internet smiga na pececie jednak netbook nie potrafi się podlaczyc do tego połączenia, tj. Podlacza się - internet działa, wczyta się np. google, pdaclub i onet, i nagle sie rozlacza... Sterowniki w routerze i w netku zaaktualizowane, netbook nie potrafil podlaczyc sie do innej sieci wifi - takie same objawy. Router sprawdzany na innym komputrze, działa bez zastrzeżeń. Czy to może być coś fizycznego...? Karta sieciowa padła w netku? Czy instalacja systemu na nowo w netku coś zmieni?

*

NikoPL

Odp: Problem z wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2011, 23:41:21 »
Dokładnie to samo miałem zaledwie kilka dni temu na Netbook'u Asusa, z tym że mam router D-linka.
Po wielu resetach i ponownych konfiguracjach routera, grzebania ze sterownikami w netbook'u, dałem sobie z tym spokój na noc. Rano po kolejnym resecie routera nagle wszystko zaczęło działać.
Podsumowując, jeśli PDA łączy się bez problemu to możesz tylko i wyłącznie żonglować różnymi sterownikami na netbook'u, jednak czasem jak to jest z Windowsem, za którymś razem zadziała.  :ok:
Edit. Zapomniałbym, jeśli jednak aktualizacja nic nie da, to wal drzwiami i oknami na serwis z gwarancją, netbooki zdecydowanie częściej się niszczą niż laptopy/stacjonarne.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2011, 23:44:53 wysłana przez NikoPL »

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2011, 09:01:30 »
Haha...  I tu jest problem, bo mama ma manie wyrzucania pudełek a tata zostawił dokumenty w... W... W pudełku  :mrgreen: Szukamy tego pudełka od kilku dni i ni mo.. Poprobuje z restartami routera i zmianą softu w nim... Zauważyłem, że jak netbook się podlącza to youtube ma problemy, zacina się co chwile, ale reszta, mniej wymagających stron działa bez zastrzeżeń - to pewnie spadek szybkosci połączenie, prawda?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2011, 20:16:30 »
Chyba wiem, gdzie jest problem. Mam taki sam mac adres na desktopie (i routerze jednoczesnie) oraz na karcie wifi w netku. Nie potrafie go zmienic. Programy nie dają rade (np. smac), w rejestrze nie było ciągu networkaddress, wiec go dopisałem - nic nie dało, a na karcie sieciowej wifi nie mogę zmienić adresu a konfiguracji - nie ma tej opcji. Macie pomysly, jak to zmienić...? Akualizacja serivepack'a pomoze? Gdy zainstaluje na nowo system to ustawienia karty sieciowej wroca do orginalnych (oczywiscie wgranie samego systemu, bez formatu)?

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2011, 22:15:52 »
Teoretycznie nie powinno mieć to przeszkody. Prawdopodobnie masz taki sam adres mac od strony WAN rutera,
więc dopasowanie ip od mac jest w porządku. Równie dobrze możesz mieć w LAN dwa takie same adresy fizyczne -
do póki będą miały dopasowane inne ip to będzie działać.
Chyba że jeszcze inaczej to wygląda - rozpisz dokładniej topologię.
Co do zmiany adresu mac w komputerze - nie podałeś systemu jaki posiadasz. Afair Win7 (być może i Vista)
broniły się przed zmianą. W tej chwili nie mam żadnego Win7/Visty aby to sprawdzić.
W WinXP smac spokojnie sobie radził.
Lost in universe.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2011, 22:40:03 »
Na pececie mam xp sp3 - nie ma zadnego problemu ze zmianą mac adresu. Na netku mam sevena x86 ultimate. Faktycznie, wyglada tak, jakby system bronil sie przed zmianą adresu, ale kiedys musiałem jakos to zrobić, skoro jest zmieniony... Co do topologi to wygląda to tak:

Pecet jest podlączony kablem do routera. Adres był statycznie przypisany, jak i automatycznie (dodam, że obecnie na automatycznym adresy nie różnią się od tych, podanych od dostawcy internetu), więc wygląda to tak, że router ma domyślny adres ip (192.168.1.1) i wan jest oczywiscie taki sam na karcie sieciowej peceta i routerze, jak przed podlaczeniem routera. Poprzez sklonowanie mac adresu internet śmiga bez zastrzeżeń na pececie. Sieć wykrywa netbook, wpisuje haslo (oczywiscie poziom zabezpieczeń ustawiony na netbooku, na mojej sieci wifi taki sam, jak na ustawieniach routera, czyli wpa2-psk i tkip), lączy się i raz na kilka przypadków jest komunikat o ograniczonej łączności a w pozostałych przypadkach się rozłącza. Nie wiem, jakie ip uzyskuje netbook (da się sprawdzić?).

Dodam, że router był sprawdzany na innym komputerze, działa, podłączałem do niego n810 - działała bez problemów, netbook sprawdzany na innej sieci - działa. Podejrzewam, że to przez takie same mac adresy... Jego zmiana pomoże? Wgranie sp lub systemu zrestartuje go?

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2011, 22:59:11 »
Na netbooku informacja o ograniczonej łączności oznacza, że połączył się z siecią, ale nie dostał adresu ip.
Dodatkowo piszesz o fakcie, że rozłącza. Czy połączenie radiowe między tym ruterem, a netbookiem kiedyś działało bez problemu?
Problem przypomina jakiś zgrzyt w ustawieniach szyfrowania. Sprawdź całkowicie z wyłączonym wep/wpa.
Nie rozumiem tez jednego:
"Adres był statycznie przypisany, jak i automatycznie (dodam, że obecnie na automatycznym adresy nie różnią się od tych, podanych od dostawcy internetu)"
Jesli ruter od strony LAN ma 192.168.1.1, to od strony WAN musi mieć inną adresację (lub na odwrót). Inaczej się "pogubi".

[ruter WAN (10.1.2.3) - LAN (192.168.1.1)] - [pecet (192.168.1.2)]
                                      \
                                       \
                                        `- WIFI - [netbook (192.168.1.3)]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 23:01:13 wysłana przez damkol »
Lost in universe.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2011, 23:18:31 »
Tak, działał bez problemu pół roku, aż zmieniłem płytę główną w pececie, polaczylem router i zaczely sie problemy, najpierw nie chcial sie skonfigurować, potem przerywał, aż teraz działa, ale netbook się rozłącza. Tak, tak... Lan musi różnić się od Wan. Lan jest "routerowski" a Wan taki, jaki powinnien być, czyli taki, jaki dostawca internetu mi daję. Chodziło mi o to, że statyczny czy automatyczny - taki sam.

Połączone: Czerwiec 07, 2011, 23:19:15
btw. bez zapiezpieczen jest taki sam problem.

*

userPEST

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 08, 2011, 01:42:45 »
hym a czy wymiana plyty glownej nie zmienia czasem mac adresu na trumna/tank pc ?
ciagle uzywasz starego mac na routerze?
czy zglosiles nowy mac?
 a wpisales stary mac?

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 08, 2011, 07:54:57 »
Adres mac jest tutaj bez znaczenia. Bez problemu będzie działać konfiguracja:
pecet 192.168.1.2 - aa:bb:cc:dd
netbók 192.168.1.3 - aa:bb:cc:dd
Oczywiście będzie trzeba wpisać adresy ip ręcznie - pobieranie automatyczne spowoduje konflikt adresów ip
(oba kompy dostaną ten sam adres).
Netbók z inną siecią działa, ruter z innymi urządzeniami też działa. Miałem tylko 1 taki przypadek
(ten sam model rutera, laptok Asus na karcie Broadcom) - laptop po wifi działał tylko na jednym kanale - na pozostałych
objawy takie jak opisałeś. Tyle że było to w środowisku o dużym zaszumieniu i zapełnieniu pasma częstotliwości.
Lost in universe.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 08, 2011, 08:43:30 »
userPEST - mac sie nie zmienił od lat, mam taki sam, zmieniłem.

Damkol - coś kurcze... Działa. Na routerze i pececie nic nie zmieniałem.

LAN                 192.168.1.1
WAN                178.215.205.165
Netbook          192.168.1.3

W netbooku, w karcie siecowej wifi dałem na statycznym w protokole w wersji 4, ip 192.168.1.3, maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1 i dns z peceta: 178.212.40.1

Net działa, muli troche i sie rozłącza czasem, ale działa. Problem rozwiązany?  :grin: :grin: :grin:

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2011, 11:03:21 »
Czyli wychodzi na konflikty adresów ip.
Teraz na którymś z komputerów (na pececie prościej, bo to XP) zmień adres mac - nawet o jedną cyfrę.
Potem ustaw ponownie pobieranie adresu z automatu i sprawdź.
Jeśli będzie wszystko działać, to zapominasz o problemie jak i o ew. zmianie konf. adresów w netbóku, gdy łączył się
będziesz z inną siecią.
Lost in universe.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2011, 12:24:22 »
Zrobione, mac na routerze jest taki na jaki mam umowę z dostawcą internetu, na pececie jest zmieniony, na netbooku utrzymuje ip automatycznie  :ok: Działa i mam nadzieje, że będzie działać (kilka osob mi pomagało w tym, nawet znajomy mamy, który zna się na "routerach").

Edit: musiałem zmienic na statyczny, na netbooku - był podlaczony, ale nie wysyłał pakietów, nie było neta. Działa na statycznym  :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 15:03:17 wysłana przez b7rabbitdj »

*

userPEST

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2011, 16:38:07 »
pytalem o mac bo wiele osiedlowek tak wylapuje ''gapowiczow'' a nie w kazdej sieci dziala/dzialalo to w trybie natychmiastowym. I takiego delikwenta ''gapowicza'' czesto dopada temp ban.