Poradzcie jaki tani zestaw kupic aby wifi dzialalo ?

• 13 Odpowiedzi
  • 3482 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 17, 2004, 23:52:20 »
Witajcie . Czy mozecie mi poradzic jaki niedrogi zestaw kupic tzn. pda i karta aby moc korzystac z internetu ? Tzn jakich firm i wogule co najlepiej dziala ze soba ? Chce to nabyc gdyz w warszawie na ul. grochowskiej 341 dziala siec wifi . 55 zl. za miesiac ale nie mam innego wyjscia. Chce pda gdyz tuz obok jest park i siedzac na lawce mozna sobie poserfowac. Poradzcie co jest teraz dostepne niedrogo i dobrze dziala ? jakiej firmy ? nie znam sie dobrze na komp. wiec aby sie latwo instalowalo i nie stwarzalo problemow POMOCY jestescie super
Marcin

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2004, 09:06:39 »
Tanio wychodzi zakup karty wifi na zlączu Compact Flash oraz PDA ktory ma takie złącze. Ponadto karty te z reguly maja przejsciowki PCMCIA, wiec da sie podlaczyc do laptopa. Taki zakup mozna zrealizowac najtaniej za ok 1300-1400 zl. PDA z wbudowanym wifi to co najmniej 1800 zl. Poczytaj opisy na naszym forum i oferty 'podpietych' sklepow.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2004, 13:21:35 »
Perła można kpuć na allegro Toshibę e740 z wbudowanym wi-fi koszt takiej toski to ok. 1200 zł.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2004, 13:39:21 »
Podawalem ceny 'sklepowe' a na allegro jest odpowiednio taniej. 1200zl to rzeczywiscie niska cena.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2004, 22:32:35 »
Tylko pamietaj ze palmtop to nie pecet. Nie zrobisz na tym wszystkiego co mozesz na komputerze PC podpietym do internetu.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2004, 18:05:10 »
Pytanie do Jakuba lub jeśli ktoś wie.
Czego to nie da się zrobić na palmtopie  w porównaniu z pc. Pytam bo Pc kumam a, w pda jestem nowicjuszem

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2004, 18:42:31 »
Trudno to jednoznacznie powiedziec, bo roznice w sprzecie sa znaczne. Musialbys poczytac sobie o ograniczeniach palmtopowych aplikacji. Skoro mowimy o internecie to np. wezmy przegladarke:
- standardowa praktycznie nie obsluguje Javy (banki, czaty itd)
- platna alternatywa (Netfront) obsluguje juz Jave ale nie wszystkie applety
- "duze" strony na malym ekranie wygladaja kiepsko, zazwyczaj trzeba przewijac w prawo i w lewo by przeczytac jedno zdanie (sprobuj otworzyc sobie jakas strone na PC w rozdzielczosci mniejszej niz 640x480, albo pomniejsz sobie okienko Internet Explorera do 1/4 wielkosci Twojego ekranu, to zobaczysz o czym mowie
- nie istnieje super program pocztowy, ktory dzieli listy na watki i jednoczesnie pozwala np. sortowac je automatycznie na katalogi
- nie ma czegos takiego jak e-mule czy tez kazaa na PDA, wiec nie posciagasz sobie MP3jek z hotspota

To tylko opis kilku mozliwych "problemow" z internetem. Pozostale programy na PDA tez sa orgraniczone w porownaniu ze swymi pecetowymi odpowiednikami. Wolalem Cie o tym poinformowac, bo wygladalo na to ze chcesz czesto korzystac z palmtopowego internetu. Po prostu palmtop to calkowicie inne urzadzenie, zaprojektowane do innych celow. Nie ma on zastapic calkowicie peceta, a jedynie pozwolic na kontynuowanie podstawowych zadan, ktore np. zaczelismy na PC, gdy dostep do komputera jest ograniczony.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2004, 05:10:01 »
Noi plytki do palmtopa tez nie wrzucisz i DivXa od kumpla nieogladnies ale tak wogule to lubie te urzadzonka :)

*

Offline xzaloox

• 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2004, 06:08:07 »
Cytat: vladip
Pytanie do Jakuba lub jeśli ktoś wie.
Czego to nie da się zrobić na palmtopie  w porównaniu z pc. Pytam bo Pc kumam a, w pda jestem nowicjuszem
ppc pomimo swoich ograniczen pozwala ci robic kupe zeczy co normalnie z pecetem nie zrobisz na ulicy
jedynym ograniczeniem jak dla mnie jest rozdzielczosc ekranu i brak normalnej javy
a reszta to juz moze byc

noi jeszcze jedno. ciezko by bylo stac na ulicy z laptopen i pisac emaila :P

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2004, 07:04:41 »
Co do watku 'bankowego' /ze nie mozna/ informuje kolegow ze obsluga konta w Raiffeisen dziala na pockecie. Daje sie wykonywac transakcje, splate konta, dziala oczywiscie przeglad historii itp. To jakas alternatywa bo Mbank pomimo wielu zalet, w tej sprawie nie wykazuje incjatywy.

A jesli chodzi o urzadzenia do wifi, ja uzywam Access Pointa Linksys WAP11 dolaczonego do zwyklego huba. Ta metoda mam w domu dostep kablowy do pc-tow i WLAN dla pocketa i notebooka. W pracy DLINK DI614 tj router + WLAN + modem DSL dla neo.  
W pockecie ma karte CF DLINK DCF660W, w notebooku DWL650. Lacznosc do DLINKA czasem bywa zawodna /trzeba resetowac/. Natomiast do Linksysa o klase lepiej. Jest wlaczony non stop od wielu mies i w zasadzie bez potrzeby resetu.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2004, 09:41:47 »
witam a czy ktos wie czy dzialaja czaty ? bo to fajna rzecz sobie czasem poczatowac ? A i mam pytanko jak jest z mbankiem poprzez pda ? dziala obsluga ?

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2004, 09:51:35 »
Cytat: paparazzi_wawa
witam a czy ktos wie czy dzialaja czaty ? bo to fajna rzecz sobie czasem poczatowac ? A i mam pytanko jak jest z mbankiem poprzez pda ? dziala obsluga ?

Może zróbmy osobny wątek w dziale PocketPC, którzy admini przykleją i tam każdy wpisze jaki bank mu działa na jakim PDA.
Mi się udało do BPH zalogować i sprawdzić saldo i historię, ale przelewu nie próbowałem zrobić (HP 4150).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2004, 10:23:24 »
Niezly pomysl :)
Watek zalozony. Przykleje go po jakims czasie, bo jak teraz go podepne na stale, to malo osob go zauwaly, bo malo kto patrzy juz na te przyklejone watki :)

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7585

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 23, 2004, 23:08:48 »
Zobacz tu dwa w jednym:
<http://www.q-s.pl/cennik.php?SZUKAJ=WAG54G>