Pomóżcie! Jak połączyć dwa kompy...

• 10 Odpowiedzi
  • 1822 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 03, 2006, 10:16:31 »
Witam! Być może już był poruszony taki temat gdzieś na forum ale ja nie mogę jego znaleźć więc z góry wielkie sorki. Chciałbym połączyć ze sobą dwa komputery - blaszaka i laptopa przez WiFi i przy okazji palma. Karty mam w obydwu (w palmie też mam WiFi) więc nie chcę już nic dokupywać. Chodzi o to że neta mam podpiętego do blaszaka i chciałbym udostępnić go dla drugiego kompa. Chcę to zrobić najtańszym kosztem więc nie chcę dokupywać routera bezprzewodowego, czy jakiegoś access pointa. Sorki ale nie znam się na tym, a bardzo zależy na połączeniu tych dwóch komputerów. Pomóżcie!

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2006, 10:28:46 »
Najlepiej i najszybciej będzie utworzyć sieć ad-hoc i udostępnić połączenie z desktopa poprzez windowsowe ICS

*

elektryk

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2006, 10:31:08 »
duzo napisales, ale informacji zero.
generalnie w blaszaku powinienes miec jedna karte sieciowa lan (zakladam, ze masz i do niej jest wpiety net). i druga karte sieciowa wlan (wifi) -taka z antenka. i wtedy trzeba sie zaopatrzyc w program typu soft ap. to podstawa.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2006, 10:42:57 »
Czy jak załatwię sobie ten program soft ap to będzie już po sprawie? Poradzę sobie z nim??? Naprawdę nie znam się na tym i byłbym wdzięczny za wytłumaczenie krok po kroku. Pozdrawiam!

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2006, 12:44:27 »
Hmm, nie sądzę, żebyś potrzebował jakiegoś softu. Jeżeli masz xp to wystarczy zrobić normalną sieć ad-hoc, a połączenie sieciowe do internetu zwyczajnie udostępnić.

Jak utworzyć sieć ad-hoc pod xp to zależy od tego jakie masz oprogramowanie do sieci bezprzewodowej. Jeżeli używasz standardowego to wystarczy
Panel sterowania-> połączenia sieciowe -> połączenie sieci bezprzewodowej
na niej prawy przycisk myszy i właściwości
potem zakładka sieci bezprzewodowe.
Później dodaj
wpisujesz swoje ssid (na przykład dom) i na dole zaznaczasz ptaszek to jest sieć typu komputer-komputer (ad hoc)...

i gotowe
na laptopie to samo
potem je łączysz jak zwyczajne sieci bezprzewodowe

A udostępnianie to tak jak zwykle w windows
na desktopie pewnie dostaniesz adres 192.168.0.1 i uaktywni ci się dhcp, więc na innych urządzeniach adresy dostaniesz automatycznie.

to wszystko chyba

Pozdrowionka
Paweł

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2006, 18:23:08 »
WIELKIE dzięki! Śmiga superrrr! Uzupełniając, to jeszcze tam po drodze przzydaje się hasło wklepać.

Jeszcze raz dzięki i Pozdrowionka!

Zbyszek

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2006, 19:30:53 »
Cieszę się, że mogłem pomóc

Pozdrowionka
Paweł

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2006, 15:51:58 »
ja mam troche inne pytanie : jak połaczyć 2 pockety przez wifi (wm05) ?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2006, 19:43:32 »
Robisz na kazdym nowe połączenie wifi (np "abc" na jednym i drugim) i zaznaczasz że to ad-hoc. Ustawiasz takie same parametry szyfrowania na obu. Potem musisz ustawić ręcznie dla obu adresy ip ale już różne. Np 192.168.1.1 i 192.168.1.2, maska sama się wpisze w pola, a bramy i dns nie trzeba podawać. Potem na jednym pda wystarczy z listy wybrać utworzone przed chwilą połączenie i wybrać connect.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 19, 2007, 01:09:49 »
siec dziala kompy sie widza PDA tez widzi siec laczy sie z ta siecia ale nie laczy sie z netem

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2007, 15:22:04 »
BO jak niepodasz DNS toz netu nici.
Podaj np: 80.50.50.50 i sprawdź