Połączenie bezprzewodowe Laptop - Axim X3

• 2 Odpowiedzi
  • 886 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 30, 2005, 18:24:32 »
Mam problem w połączeniu mojego laptopa Inspiron 2200 i Axima X3. Połączenie niby jest, ale laptop nie wysyła sygnału lub Axim go nie odbiera. W lapopie po ustanowieniu połączenia pisze mi że jakość excellent i wogle zajebiście :) ale w Aximie pasek połączenia jest pusty. AXIM MOŻE WYSYŁAĆ SYGNAŁ, grałem na nim w PocketQuake i Quake na laptopie przez sieć, i robiło się coś takiego śmiesznego że Axim miał straszne lagi i opuźnienie w okolicy 15 sekund. Ale gdy patrzyłem na ekran laptopa to moja postać (ta z Axima) reagowała na polecenia na bierząco. Na początku jak próbowałem podłączyć Axima to wszystko działało (choć i tak trochę powoli), mogłem swobodnie chodzić po pokoju i rozmawiać przez Skype.  Połączenie było przerywane w momencie kiedy wyszłem z pokoju.
Nie wiem czy to jakaś usterka hardware'u, czy muszę dokupić do lapopa jakąś antene WLAN czy coś, po prostu nie mam pojęcia o sieciach bezprzewodowych. Jeżeli ktoś za rozwiązanie problemu, będę widzięczny za pomoc :)

A teraz trochę specyfikacji sprzętowej:

Budowa sieci:

[Komputer stacjonarny]
Neostrada Plus udostępniona pozostałym użytkownikom;
Karta sieciowa: CNet FAST200 PCI Fast Ehernet Adapter
           /|\
            |
            |   Kabelek :)
            |
           \|/

[Laptop]
Internet przez bramę internetową;
Wszystko działa ładnie tylko właśnie WLAN nawala;
Karta sieciowa LAN: Intel(R) PRO/100 VE Network Connection
Karta sieciowa WLAN: Dell Wireless 1350 WLAN Mini-PCI Card
           /|\
            |
            |   Fale radiowe;
            |   Dochodzą tylko w jedną stronę
            |   (w drugą okazjonalnie i z oporem)
            |
          '.|.'
[Dell Axim X3]
Sieć: Dell TM1200 WLAN Module

No więcej informacji o problemie się podać chyba nie da :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2005, 20:09:40 »
Byc moze jest to wina zlej konfiguracji karty w Dellu... Ogolnie to palmtopy kiepsko wspolpracuja z kartami WLAN w PC w trybie ad-hoc - nie wiem dlaczego ale jest z tym sporo problemow. Lepiej siec WiFi dziala przez punkt dostepowy.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2005, 20:56:05 »
Cytat: jakub kańczugowski
Byc moze jest to wina zlej konfiguracji karty w Dellu... Ogolnie to palmtopy kiepsko wspolpracuja z kartami WLAN w PC w trybie ad-hoc - nie wiem dlaczego ale jest z tym sporo problemow. Lepiej siec WiFi dziala przez punkt dostepowy.

Nie wydaje mi się żeby chodziło o ad-hoc... Prędzej zła  konfiguracja, lub - moim zdaniem - coś blokuje wysyłanie w laptopie. Zarówno laptop jak i ppc są nowe, nieużywane - może powinienem coś odblokować, jakąś antenę przyczepić?

Wcześniej mogłem przez WLAN podłączyć się do Internetu, teraz już nie... Mogę ściągać przez sieć pliki udostępnione, ale tylko jak Axim leży obok laptopa... Ale i tak prędkość to (na oko) kilka kB\s!!

Axim wykrywa inne sieci bezprzewodowe (sprawdziłem), problem leży po stronie laptopa... może mi ktoś podpowiedzieć jak skonfigurować sterownik karty?