Spv m600 skonfigurowany na domowy router, gdy ja chcę korzystać tylko z HS'tów

• 1 Odpowiedzi
  • 1749 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przepraszam za niewygodną nazwę tematu, no cóż  :)

Kupiłem sobie wyżej wymienionego spv m600, ów palmtop ma mi służyć tylko i wyłącznie do internetu.

Pan, od którego kupiłem spv zapewniał mnie, że maszynka ma dobrze działające wi-fi, i, że niedawno się jeszcze łączył, (nie chce mu jakoś tak nadmiernie spamować pytaniami, więc nie pytam się o moje pytanie xD)
Obawiam się, że sprzedawca miał swój domowy router i skonfigurował go na swoje wymagania, zaś ja chcę tylko łączyć się na mieście i w swoim domu, ale nie ze swojego routera, tylko sąsiada, bo skoro przed klatką kolega się łączył to 2 piętra wyżej też się połączy.
Mianowicie, chcę, abyście mi napisali czy jak spv jest skonfigurowany na domowy router to jak go kupię, to od razu będę mógł się łączyć z darmowymi hot-spotami, tzn, włączyć go, kliknąć Wi-fi i odpalić przeglądarkę, czy będę musiał coś przestawić, jakieś IP pozmieniać, WEP'y, ustawienia itd ?

Dręczy mnie to pytanie, bo w takowych sprawach jestem totalnym noobem.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Ewidentnie musisz podszkolić podstawy :)
Interfejs WLAN konfigurujesz sobie jak potrzebujesz i to w zasadzie polega właśnie na wybraniu... punktu dostępowego z listy. Ale szczegóły łączenia się z hotspotem zależą od... konfiguracji hotspotu. Nie ma jednej reguły, gdyż jedne punkty dostępowe są całkiem otwarte (wybierz z listy właściwy i połącz) a inne wymagają jakiejś formy logowania (hasło WPA/WEP, albo konieczność logowania się na specjalnej wewnętrznej stronie WWW) lub co gorsza osobnego zapłacenia (na stronie logowania, np. w era.pl).
Konfiguracja jest zapisywana dla każdego punktu dostępowego osobno.
Co do zasięgu, to nie ma żadnej pewności, że zalogujesz się do sieci kolegi 2 piętra niżej - to zależy od wielu czynników związanych z propagacją fal, obecnością innych sieci i zakłóceń. To wymaga przetestowania.

A samo łączenie się jest opisane... w instrukcji obsługi - tak najprościej zacząć.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500