nowy wlan sandiska- rozczarowanie

• 8 Odpowiedzi
  • 1220 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
« dnia: Marzec 15, 2005, 13:08:24 »
Tydzien temu stalem sie posiadaczem karty wi-fi sandiska SDIO. Chcialem miec wi-fi w swoim pda i tak sobie skalkulowalem ze moge na ten cel wydac okolo 200 zeta. Popatrzylem na amazom.com i cena 68 $ amerykanskich zachecila mnie do kupienia no i zamowilem towar. Po tygodniu czasu qmpel przywiozl mi te karte i od razu chcialem ja sprawdzic. Zainstalowalem najnowszy sterownik z sandisk.com i poszedlem do galerii. I oto rozczarowanie... sterownik jest do bani !!! wkladam karte i czekam az karta wyszuka jakis hot spot... czekam i nic, czekam jeszcze troche i pokazuje mi sie zakladka z mozliwoscia podlaczenia do WORK lub INTERNET. klikam na te ikonke "internet" i czekam ok 7 sec az pojawi sie siec. Ok udalo sie... jestem w necie... predkosc taka sobie, niby to samo co BT + PC + AS. Nagle polaczenie zostaje przerwane... klikam w ustawieniach rescan i ... NIC. Po wyjeciu karty, wsadzam ja jeszcze raz i tez nic. Karta nie daje sladu zycia. Robie soft reset i niby jest ok, znowu sie lacze , ale zmarnowalem ok 20 sec zycia na to aby sie system zaladowal. KOSZMAR ! Czyli reasumujac karta nie jest stabilna, a jak juz straci polaczenie to trzeba softa uzyc. Jeszcze jedna , NAJSTRSTRASZNIEJSZA rzecz. Gdy juz nie chce mi sie siedziec w necie zamieniam karte wi-fi na zwyklego wolnego kongsona 512 MB. Problem w tym ze moj ipaq 1940 nie widzi tej karty wlozonej do slotu zaraz po tym jak wyjelismy sandiska. Trzeba zrobic SOFT RESET by system kingstona zobaczyl. To bardzo denerwuje i znowu trace cenny czas...
Gdzies na forum anglojezycznym wyczytalem ze ta karta dziala ze sterowikami socketa (niby te karty sa identyczne, nawet ten sam producent). Zainstalowalem i sterownik dziala. Firma socket widze ze inaczej podchodzi do swoich klientow... Bardzo ladna szata graficzna ukazujaca dostepne punkty wi-fi, wszytko cacy. Nawet gdy wyjmuje karte wi-fi ze sloty i wkladam SD 512 to system normalnie ja widzi wiec nie potrzeba resetu. Z tymi sterownikami poszedlem do galerii i chcialem sie polaczec z netem. Skaner sieci zobaczyl bardzo szybko i sprawnie ten darmowy hot spot ale nie moglem sie polaczyc bo pojawil mi sie : "UNKNOWN ERROR". Nie wiem czy to wynikalo z bledu sieci czy wina nie tego sterownika. Nie mialem czasu wiec zrobilem HARD RESET i wgralem obraz ROMU ze sterownikami od sandisca. Jakos nawiazalem polaczenie. Musze pojsc kiedys ze sterownikami socketa i sprawdzic czy rzeczywiscie nie mozna sie polaczyc z powodow nezgodnosci tych produktow, czy moze to byl blad jednorazowy.
Aha, testowalem skypa z tym wi-fi i bardzo sie rozczarowalem. Glos sie cial i rozmowa nie byla mozliwa. To nie wina mojego 1940 bo na BT+PC+AS w moim domu wszytko chodzilo sprawnie...
Aha... Nie wiem czy nie pozbede sie tej karty w niedalekiej przyszlosci bo jednak brak pamieci na sciagane programiki daje sie odczuc. 13MB nie wystarczy nawet na zachowanie 2 stron internetowych w autocruise (w netfroncie).

*

Offline maxdredi

• 358
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2005, 14:58:10 »
no niestety ze sterownikami socketa karta wi-fi sandiska nie chce sie polaczyc z netem bo nie moze ustalic jakiegos IP. szoka, koszmar itp ...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2005, 15:28:39 »
mam taki sam zestaw jak ty, uzywam sterownikow sciagnietych z sieci i nie mam najmnijeszych problemow z ta karta a zdaza mi sie siedziec w sieci non-stop przez 6-7 godzin na niej

moze wina HS? moze jestes za daleko i zrywa? patrzyles na innym?

ani razu po ponownym wlozeniu pamieci nie spotkalem sie z sytuacja ze pamiec byla niewidoczna...

uzywam sterownika w wersji:

network driver 3.00.04.02.0030
configuration utility 3.00.04.2.0060
NIC firmware 1.07.06.00

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2005, 16:18:24 »
W Galerii sa Hotspoty trzech operatorow. W skanerze sprawdzaj ktory ma najwiekszy sygnal i lacz sie do niego. Zmien miejsce i polacz sie z innym.
Jesli wejscie na te hostpoty bedzie  trudne, i nie bedzie Ci wchodzic   automatyczne polaczenie z PDA., to  wchodz przez PIE, wywolujac po IP ich strony startowe.

*

Offline maxdredi

• 358
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2005, 14:55:19 »
no wlasnie sterowniki sandiska mi nie dzialaja poprawnie abym mogl wybrac jedna z wielu sieci...

"wywolujac po IP ich strony startowe"  ??? o co chodzi?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2005, 20:38:58 »
Chodzi o to ze wpisujesz w przegladarke
http://213.158.194.178/home zamiast np www.era.pl.
To jest adres IP strony startowej Ery ktora jest dostepna wewnatrz portalu dzialajacego w miejscach w ktorych operator go udostepnia.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2005, 14:17:37 »
i tak masz szczęście. Moja działała przez jeden dzień po czym padła. I teraz sie męcze zeby ją wymienić - facet z ebaya sie nie przyznaje a sandisk ma fajną help linie ale coś nie mogą sie obrobić z moim problemem.

*

Offline maxdredi

• 358
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2005, 18:41:28 »
sciagnalem najnowsze sterowniki i moj pda laczy sie np z hotspotem traffic-club.pl , jest dobre lacze ale netu nie mam, gg nie dziala, strony net i poczta takze. jaka jest tego przyczyna? tydzien temu ladwo sie laczyl ale jednak neta mialem... wgralem sterowniki od socketa i tam jest napisane ze mam blad DHCP- failure... polaczenie jest, silny sygnal ale nata nie mam ...  

*

Offline maxdredi

• 358
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2005, 09:31:10 »
hmmm chyba wszystko dziala bo jestem teraz w pracy w PKiN i pisze z pda przez HS