neostrada+wi fi+notebook - - POMOCY!!!

• 20 Odpowiedzi
  • 4144 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 05, 2005, 00:22:29 »
Az boje sie zakladac ten temat bo pewnie byl juz walkowany ale nie moge nic takiego znalezc..
Wiec mam problem bo kupilem pare dni notebooka i chcialbym moc korzystac z przez nigeo z internetu w domu bezprzewodowo. Mam neostrade TP na modemie ADSL Sagem F@st 800. Prosze o pomoc i wskazowki w co powinienem sie zaopatrzyc aby moclaczyc sie bezprzewodowo z neostrada. Notebook nie posiada bezprzewodowej karty sieciowej ani portu PCIMC, tylko USB. Dodatkowo chcialbym aby komputer stacjonarny mogl takze byc podlaczoney do inetrnetu.
Czy uda sie polaczyc zakup potrzebnego mi urzadzenia wraz z uzyskaniem dostepu do hotspotow i sieci WLAN na mojej uczelni?

Z gory wielkie dzieki za pomoc

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2005, 09:39:45 »
Kup router z wbudowanym modemem i do tego dokup osobno punkt dostepowy do sieci WLAN. Wywalasz modem z neostrady do kosza, podlaczasz kabel telefoniczny bezposrednio do routera, komputer stacjonarny kablem sieciowym do routera, punkt dostepowy kablem sieciowym do routera i gra - masz internet na urzadzeniach bezprzewodowych niezaleznie czy komp stacjonarny jest wlaczony czy nie.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2005, 11:28:44 »
Czy powinienem kupic ruter z wbudowanym modemem DSL, tak?? Na czy polega ta cala kaszana z linia analogowa z zakonczeniem  RJ-11 i cyfrowa z zakonczeniem RJ-45?? Czy to musze wziac pod uwage przy zakupie rutera? Z tego cos sie orientuje to mam linie analogowa (w przewodzie telefonicznym sa tylo 2 (z 4) kabelki podlaczone, tak samo do modemu ida tylko 2 kableki w przewdzie). Jaki to bedzie przedzial cenowy przy zakupie tych urzadzen??

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2005, 11:38:15 »
Okolo 180-250zl za Router z modemem + 200zl za punkt dostepowy, np. Linsys WAP11 - wazne by to byl standard 802.11b a nie 802.11g. Wpisz sobie w google "neostrada router" to dostaniesz mase wynikow. Natomiast nie wiem o co ci chodzi z ta kaszana...

Wejdz sobie najlepiej na allegro - router dla neo
http://www.allegro.pl/search.php?string=neostrada&category=4437&country=1
AP:
http://www.allegro.pl/search.php?string=linksys+&category=10856&country=1

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2005, 12:36:39 »
Chodzi mi np o ta aukcje:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40962210
gadalem z facetem ktory prowadzi ta aukcje i powiedzial mi ze jezeli mam linie analagowa to nie bedzie dzialac modem ADSL wbudowany w tym urzadzeniu. Powiedzial ze musialbnym najpierw podlaczyc neo do kompa przez modem z tepsy a potem z kompa kata sieciowa z ruterem.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2005, 12:38:21 »
Albo prawie wszystko w jednym : router do NEO + WLAN + 4x ethernest.
np DLINK DI-614. Musisz miec modem z RJ

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39634260
Nie jest to moze szczyt stabilnosci ale jesli  tylko dla siebie i tanio to mozesz to kupic.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2005, 12:58:19 »
Cytat: konraddd
Chodzi mi np o ta aukcje:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40962210
gadalem z facetem ktory prowadzi ta aukcje i powiedzial mi ze jezeli mam linie analagowa to nie bedzie dzialac modem ADSL wbudowany w tym urzadzeniu. Powiedzial ze musialbnym najpierw podlaczyc neo do kompa przez modem z tepsy a potem z kompa kata sieciowa z ruterem.

Ta aukcja to nie jest modem + router dla Neostrady. Neostrada chodzi na liniach analogowych a nie na ISDN, to nie bedzie dzialac. Tak jak mowie poszukaj aukcji gdzie pisze modem + router (ewentualnie + AP) dla Neostrady.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2005, 13:42:18 »
No to z polaczeniem tego wszytskie sobie poradzilem. Kupilem ruter bezprzewodowy z wbudowanym modemem ADSL, karte sieciowaw pod USB do noetebooka i karte sieciowa PCI do kompa stacjonarnego. Podlaczylem wszytski i teoretycznie dziala. Net jest nawet nico szybszy niz przez modem tepsy.

Mam tylko maly probelm: sygnal z rutera ni jest na wystarczajaco silny zebym modl korzystac z netu w calym domu. Ruter stoi na I pierze w moim pokoju. Na dole sygnal juz jest slaby ok 40%, a w pokoju lezacym po przekatnej do mojego pokoju, na parterze sygnalu nie ma. Jak moge wzmocnic ten sygnal? co powinienem dokupic?? Na co zwrocic uwage?

P.S. Ruter kupilem PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi Router, karta sieciowa USB D-Link DWL-122. Zakupy robilem w Media Markt. Byl jeszcze ruter D-Linka ale o 160 zl drozszy:/

Z gory dzieki za pomoc

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2005, 14:28:14 »
Musisz dokupic antenę najlepiej dookólną i podpiac zamiast tej standardowej... jesli da sie ja oczywiscie odlaczyc.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 06, 2005, 14:35:44 »
:/ :/ nie wiem czy da sie ja odlaczyc:(

Czy sa jakies konkretne parametry ktorymi powinienem sie kierowac przy zakupie tej anteny?

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 06, 2005, 17:39:56 »
hmm...
szkoda, że nie kupiłeś sobie routera DLinka ale ...
Główny paramter anteny to zyska w db (decybelach). Najlepeij kupić taką, która ma najlepszy zysk.
Zanim kupisz antenę ... 3 próbowałeś ustawiać w różnym kierunku antenę, jaka jest na wyposażeniu routera?
Czasem wystarczy zmienić jej ustawienie i po kłopocie.
Pamiętaj, że sygnał rozchodzi się  w kształcie "wlaca" o środku w "patyku" anteny więc skieruj ten "walec" w odpowiednim kierunku.
Jesli masz router na piętrze to ustaw antene poziomo równolegle do kierunku, który chcesz pokryć - sygnał bedzie się rozchodził pionowo. Jesli chcesz mieć dobrze pokrycie danego piętra to ustaw antene pionowo to sygnał bedzie się rozchodził poziomo po całym pietrze.
Ja mam tak własnie zrobione. :proud:
Router na piętrze, antena poziomo w strone reszty domu i działa. :))
Być moze ten drobny zabieg uchroni cię przed zakupem dodatkowej anteny.
Jest jeszcze druga sprawa ... każdy AP ma dwie anteny zewnętrzne lub jedną zewnętrzną i jedną wewnętrzną. W ramach konfiguracji AP da sie suatwić 3 działają obydwie czy jedna z nich. Tu też mozesz spróbować co daje lepszy rezultat + oczywiście dobre ustawienie anteny j.w. :))
p.s.
a masz w routerze wogóle wyjście na zewnętrzną antenę?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 06, 2005, 17:55:55 »
Ewentualnie sprobuj znalezsc jakies miejsce dla routera , bardziej centralnie w domu. Moze przesuniecie o ok 1 m znacznie poprawi sytuacje. Musisz poprobowac antenami jaki Ci radza koledzy.

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 06, 2005, 18:19:37 »
Cytat: bastiann
hmm...
Jest jeszcze druga sprawa ... każdy AP ma dwie anteny zewnętrzne lub jedną zewnętrzną i jedną wewnętrzną. W ramach konfiguracji AP da sie suatwić 3 działają obydwie czy jedna z nich. Tu też mozesz spróbować co daje lepszy rezultat + oczywiście dobre ustawienie anteny

Piszesz o konfiguracji 2giej anteny. W instrukcji i w ustawieniach nigdzie nie w idzialem nic o konfigurowaniu nateny. Czy mozlwe ze nie mam 2giej? Konfiguracja tego rutera odbywa sie przez przegladarke. Czy tam mam szukac tych ustawien?

Moge w ostatecznosci sprobowac wymienic ten ruter na tamten D-linka. Bo mowili w Media-markt ze gdyby cos nie tak to z oryginalnym opakowaniem moge wymienic za doplata. Tylko czy zasieg tego D-linka bedzie lepszy??

Wyjscia osobnego nie mam. Myslalem ze moze moge w jakis sposob zastapic ta antene ktora jest inna. Nie jestem pewny tylko czy mozna jak jakos wykrecic albo wyjac.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2005, 18:41:30 »
Zobacz w instrukcji czy pisze cos o podlaczaniu anteny zewnetrznej.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2005, 19:02:01 »
Nic nie jest napisane na ten temat:(

*

papanoel

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 06, 2005, 21:34:44 »
jest jeszcze inne rozwiazanie mozna w pomiedzy maksymalnie oddalonymi punktami wstawicz most laczacy siec i po sprawie
osobiscie widzialem kilkarotnie w sklepach takowe ale zaraz odezwa sie opozycjonisci juz slysze glosy
jest most i dziala w obie strony jest przedluzeniem zasiegu sieci
jesli interesuja Cie szczeguly pytaj
bede wiedzial odpowiem
papanoel@tlen.pl

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2005, 21:59:17 »
Piszesz o konfiguracji 2giej anteny. W instrukcji i w ustawieniach nigdzie nie w idzialem nic o konfigurowaniu nateny. Czy mozlwe ze nie mam 2giej? Konfiguracja tego rutera odbywa sie przez przegladarke. Czy tam mam szukac tych ustawien?

Tak!
Wchodzisz przez przeglądarkę i u mnie w ramach menu Advanced, Performance (różnie sie to nazywa u różnych producentów) są następujące opcje:
Antenna Selection: [] Internal Antenna [] External Antenna
  • Diversity Antenna

Domyślnie zykle jest Diversity. Spróbuj przełączyć na External Antenna. Moze to cos pomoże.

Ja mam jeszcze obok inną opcję:
Antenna transmit power (i tu jest 100% 17dBm)

Moge w ostatecznosci sprobowac wymienic ten ruter na tamten D-linka. Bo mowili w Media-markt ze gdyby cos nie tak to z oryginalnym opakowaniem moge wymienic za doplata. Tylko czy zasieg tego D-linka bedzie lepszy??

To trzeba ocenić "organoleptycznie" bo nigdy nie ma 100% pewności ale jest dość duże prawdopodobieństwo, że będzie lepiej.

Wyjscia osobnego nie mam. Myslalem ze moze moge w jakis sposob zastapic ta antene ktora jest inna. Nie jestem pewny tylko czy mozna jak jakos wykrecic albo wyjac.

Są modele, w których da się wykręcić antene (większość), z którą przyszły i w jej miejsce wkręcić inną, zewnętrzną antene ale są tez modele (mniejszość) gdzie sie nie da tego zrobić bo antena jest przymocowana na stałe.

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2005, 22:21:41 »
Chyba powoli dochodze do wniosku ze jakies gowno kupilem..:( ustawien nateny w przegladarce nie ma, anteny nie moge wykrecic, slabo dziala. Jutero pojade z tym shitem do Media markt i wymienie na Dlinka.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2005, 22:53:49 »
Czasem jednak warto dołożyć parę złotych za porządny sprzęt. Jeżeli ktoś ma kłopoty  zasięgiem to istnieją też routery o regulowanej mocy. Ja akurat znam najlepiej USRobotics bo tylko tych używam w domu i w biurze. USR ma model 5450 (http://www.usr-emea.com/products/p-wireless-product.asp?prod=net-5450&page=specs&loc=pola) w którym moc sygnału można regulować od 1 do 100 mW z tym że nie ma on modemu ADSL. Nie wiem czy Linksys, D-Link, 3Com, Zyxel, Belkin, Netgear lub SMC mają może coś co ma model ADSL i regulowaną moc routera. Jak ktoś wie niech napisze.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 18, 2005, 13:34:01 »
mozna jeszcze pobrobowac z kartami sieciowymi u mnie d-link na usb byl bardzo slaby po zmianie na pcmcia jest duzo lepiej wiec moze i to wziac pod uwage

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 23, 2005, 08:54:18 »
Sorrki, za wykopanie tematu, ale najbardziej pasuje do mojego pytania...
chce wlasnie do laptopa dokupic karte WLAN PCMCIA i kozystac z inetrnetu na moim PPC( Asus A716 i A730W), no i moze od czasu do czasu pograc na PSP (a zona ostatnio wieczorami oblega mi laptopa bo prace pisze i niemam jak sobie stronek poprzegladac) i tu moje pytanie: da sie to zrobic (a moze wazniejsze, trudno to skonfigurowac?), jaka karte najlepiej kupic? mam neostrade i tak jak autor tematu Sagema F@st 800 - laptop praktycznie chodzi 24h wiec to bedzie najlepsze rozwiazanie... moge prosic o pomoc?

a to lista kart ktore moge wybrac (za wzgledy na wybrednosc xlinka i PSP)
ASUS
Asus WL100g (PCMCIA)

Buffalo
WLI-CB-G54 (PCMCIA) - conflicting success reports
WLI-CB-G54S (PCMCIA)
WLI-CB-G54L (PCMCIA)
WLI-CB-AG54 (PCMCIA)

ciscoSystems
AIR-LMC350 (PCMCIA)
AIR-PCM350 (PCMCIA)
AIR-PCI350 (PCI, PCMCIA)
AIR-CB21AG (PCMCIA)