N560 i router draytek

• 3 Odpowiedzi
  • 907 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 i router draytek
« dnia: Kwiecień 30, 2007, 16:02:08 »
Mam palma Fujitsu Siemens n560 chce połączyć się przez wifi do internetu i tu następuje probelm.
Niedawno stałem się posiadaczem routera Draytek Vigor 2900g (wspaniała maszynka  8) ), w ramach tego chciałem zkonfigurować wifi żeby z laptopa i palma tego co powyżej można było się łączyć z netem i tu jest problem natury:
laptop łączy się zawsze nie ważne jakie ustawienia na routerze, natomiast palm łączy się z internetem tylko jeżeli mam wyłączone szyfrowania na routerze (WEP WPA ), jeżeli tylko któreś z nich włączę to palm:
- dla WEP łączy się z routerem jednak po chwili wyskakuje komunikat że nie może pobrać IP
- dla WPA palm w ogóle nie przechodzi uwierzytelniania

Próbowałem już praktycznie wszystkich kombinacji ustawień, stałe IP w palmie (jedynie co dało że palm podłączył się do routera z WEP, ale internetu nie było), IP przypisane do mac'a, itp rzeczy ale nic to nie dało.
Na dobrą sprawę mógłbym zostawić jako sieć otwarta (ukryć SSID i włączyć filtrowanie po adresach mac) ale jakoś nie czułbym się dobrze z tym  ;)
Do pomocy tak wygląda panel sterujący :  Panel u mnie brak zakładki Voip i ISDN

Odp: N560 i router draytek
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2007, 22:10:35 »
po kilku godzinach dalszej walki wygląda na to, że to jest z winy palma, ponieważ przy szyfrowaniu nie potrafi on pobrać IP, chociaż przy otwartym AP wszystko ładnie sobie pobierał :/
nie ważne przez co się łącze (czy ustawienia windowsa czy e2c) efekt jest zawsze ten sam

może znajdzie się przynajmniej jedna osoba która cokolwiek pomoże?? :>
bo na forum rady są tylko w stylu ustaw stałe ip, nie łącz się przez e2c itp.

*

Offline Aux

• 1
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2007, 18:15:41 »
Witam !

Po mimo tego faktu, że temat już jest trochę starszy postanowiłem napisać coś na temat konfiguracji WiFi w Pocket LOOX n560, ponieważ nie tak dawno wstecz miałem podobny problem a rozwiązanie okazało się banalnie proste.

1. Po pierwszym uruchomieniu n560, nie wolno uruchamiać aplikacji E2C, dokonuje ona pewnych zmian w rejestrze, a że dodatkowo program ten ma jakieś błędy to blokuje on dostęp do WiFi, prawdopodobnie dokonuje jakichś zmian w obsłudze sterowników. Tak więc pod żadnym pozorem nie wolno uruchamiać tej aplikacji, jeśli już jednak ktoś to uczynił to niech zrobi twardy reset a następnie wejdzie do aplikacji z ustawieniami klawiszy i niech usunie ten program z pod klawisza GPS (znaczek z satelitą) a zamiast niego podłoży np. obracanie ekranu :) Aby przez przypadek nie uruchomić E2C.

2. Konfiguracja ręczna jest b prosta, wystarczy nacisnąć na znaczek kuli ziemskiej na dole po prawej stronie ekranu i uruchomić WiFi. Następnie kliknąć na antenę u góry ekranu, ukaże się okienko popup w którym wybrać należy ustawienia, reszta powinna być prosta przynajmniej dla kogoś kto już miał kiedyś do czynienia z ustawieniami kart sieciowych.

Może komuś będą te informacje przydatne.

Pozdrawiam,
Aux.

*

Offline sebol72

• 19
  • Sprzęt: FS Loox N560, N500, Asus 636, 696, 686, 526, Mio 350, 550, 560, 701, HTC Diamond, Eten X650 i czekam na Acera F1
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 22, 2007, 10:15:06 »
W moim przypadku nic nie pomaga mam router US Roboticsa.
Ta franca (N560) to szmelc jakich mało.
Napisane: Wrzesień 22, 2007, 10:00:07
jeszcze raz ja - znalazłem ustaw router na tylko na WPA i TKIP
u mnie zadziałało