Mio P560 i router wifi dlink DI-624

• 9 Odpowiedzi
  • 6159 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mio P560 i router wifi dlink DI-624
« dnia: Czerwiec 28, 2008, 08:46:28 »
Witam!
Wczoraj kupiłem wyżej wymieniony sprzęt.
Nigdy wcześniej nie miałem palmtopa więc jestem świeży w tym temacie.
Powiedźcie mi proszę co źle robię by uzyskać połączenie po wifi w moim mieszkaniu.
Router działa poprawnie z laptopem i stacjonarnym kompem które to urządzenia działają u mnie wyłącznie po sieci bezprzewodowej.
konfiguracja routera następująca:
-Szyfrowanie WPA-PSK
-TKIP
-SSID ukryty
-automatyczny wybór wolnego kanału ustawiony na routerze
-filtrowanie po mac adresach
Znalazłem na pda w zakładce: ustawienia-system-eUtility- BT MAC (chyba to jest mac adres)
Wprowadziłem go jak zwykle do routera by go dopuścić.
Następnie w pda ustawienia-wi-fi-konfigurowanie sieci bezprzewodowej wpisałem nowe połączenie, zaznaczyłem fiszkę że sieć ukryta, wpisałem nazwę sieci, uwierzytelnianie, szyfrowanie i klucz-dalej zakończ.
PDA wykrywa w oknie "konfigurowanie sieci bezprzewodowych" kilka sieci między innymi moją. Część z nich jest z napisem Dostępne (także moja). Jak zaznaczę moją sieć to tylko mruga zielona dioda. Po czym poznam, że jestem podłączony do sieci?
Coś jednak chyba źle robię?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Mio P560 i router wifi dlink DI-624
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2008, 12:21:13 »
Poznasz po tym, że IE działa :) Prościej się nie da.
a BT MAC to adres sprzętowy interfejsu Bluetooth, a nie WLAN.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2008, 20:51:13 »
Faktycznie chyba masz rację. Skoro przydzieliłem mac-a od BT to wiadomo, że nie mogę się zalogować. Nadal jednak nie mogę znaleźć gdzie w tym PDA można sprawdzić mac adres dla wifi?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2008, 08:06:36 »
Najpierw na probe wylacz szyfrowanie i filtrowanie MAC. Jak uzyskasz polaczenie to wejdz w router i sprawdz przylaczonego palmtopa. Bedzie tam jego MAC. Wtedy dopiero filtruj itp.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2008, 20:41:47 »
Witam,
mam analogiczny problem jak markus1, nie mogę połączyć mojego nowo zakupionego MIO P560 z routerem DLINK 524. Jestem nowy na forum, jeszcze nie zdążyłem go dokładnie "przekopać", może ktoś poradziłby mi gdzie na forum znajdę dokładny opis konfiguracji połączenia wifi w urządzeniach podobnych do moich.

Pozdrawiam
lewin65

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2008, 00:43:22 »
Poznasz po tym, że IE działa :) Prościej się nie da.
a BT MAC to adres sprzętowy interfejsu Bluetooth, a nie WLAN.

Masz 100% rację. DZIEKI! Walczyłem z wifi w Mio P560 przez 2 dni, zanim przeczytałem Twój post. Gdy wpisałem właściwy MAC adres do routera (widoczny dopiero gdzy wylaczysz szyfrowanie i filtrowanie MAC - wtedy wchodzisz w router i sprawdzasz przylaczonego palmtopa. Bedzie tam jego MAC).
Genialne! Dzieki! Już mi działa! (swoją drogą szkoda, że w ustawieniach nigdzie nie widać Maca karty wifi). Jak macie czas podajcie to dalej na inne fora - ludzie się z tym męczą!

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2008, 14:52:29 »
mam podobny problem z SPV M3100..
ustawienia routera współgrają z ustawieniami, jednak nie potrafię nawiązać połączenia w IE..
"skaner" wykrywa moją sieć (i jeszcze pare innych routerów) lecz po próbie połączenie pisze tylko dostępne..
czy da się może jakoś wybrać sieć preferowaną??

w ustawieniach karty sieciowej mam:
pptp wybór automatyczny
bluetooth j/w
asyncmac j/w
null eternet miniport j/w
zdalny chost j/w
sterownik karty ethernet j/w
ieee 802.11b/g ustawione pod router

jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to:
Powinienę chyba ustawić połączenie modemowe ale przy wi-fi nie wiem co wybrać..
Druga opcja to jakoś, gdzieś nakierować IE żeby nawiązywał połączenie przez wi-fi..

może mi ktoś powie gdzie coś pochrzaniłem lub odpowie na pytanie czemu to dalej nie działa..

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2008, 15:18:28 »
Witam tez mam z tym wielki problem

mam w domu bezprzewodowy internet (radiówka) i był dziś facet by dodać mojego palmtopa do urządzeń które mogą łączyć się z siecią w moim domu (nie wiem dokładnie o co chodzi ale jest to jakieś kodowanie MAC czy coś takiego z tego co on mówił odblokował i palmtop ma się bez problemu łączyć z siecią) po konfiguracji w domu wszystko powinno być Oki (w domu łączy się PC i laptop bezprzewodowo a z palmtopem mam problem) mój p560 łączy się wi-fi pisze że jest dostępny... i widzi moją sieć... jak dam na moją sieć i "połącz" to pisze łączy i zaraz dalej że "dostępny" ale nie połączy się smutny
bo jak wchodzę w IE w palmtopie i wpisze jakiś adres to pokazuje się komunikat: "nie można nawiązać połączenia przy bieżących ustawieniach połączenia. Aby zmienić ustawienia połączenia, naciśnij opcje ustawienia" daje ustawienia i mam:

"Moja sieć służbowa"
1. dodaj nowe połączenie modemowe.
2. dodaj nowe połączenie z serwerem VPN.
3. skonfiguruj mój serwer proxy.

w ustawieniach-> połączenia->wi-fi jest widoczna moja sieć i ma na full sygnał i obok pisze "dostępne"

i na tym się kończy bo nie wiem co dalej

DODAM: że facet znalazł w palmtopie jakiś MAC adres i gdzieś go wpisywał w PC nie wiem dokładnie co on robił ale mówi że ma działać a nie działa :(

Pomocy

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2008, 23:32:28 »
Niestety potwierdzam ciągły problem z tym PDA.
Nie może być tak, że bądź co bądź nie tani sprzęt sprawia problemy przy czymś tak oczywistym jak łączność Wi-fi.
Znalazłem adres MAC ale mimo to nie udało mi się podłączyć do routera d-link 640.
Nie może być tak, że ze względu na problemy (z co tu dużo mówić) badziewnym palmem mam obniżać poziom zabezpieczeń domowej sieci.
Ma działać w 11g oraz TKIP z ukrywaniem SSID oraz filtrowaniem po MAC adresach!
Nie po to kupiłem urządzenie z wi-fi 11g, żeby działało tylko na hot-spotach.
szmelc i tyle....

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:06:51 »
dziwne bo jak wpisałem IP i net działa tylko w Operze a w IE nadal jest komunikat nie prawidłowy adres strony wpisz ponownie i ponów próbę...