Łącze radiowe, a sieć w domu

• 11 Odpowiedzi
  • 1939 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 02, 2005, 16:25:32 »
Nie wiem jak podłączyć w sieci laptop i stacjonarny do połaczenia radiowego.
Dotychczas miałem D-Linka D-624 do którego bezprzewodowo podłączony jest laptop i kablowo stacjonarny. Oba komputery się widzą i bez problemu komunikują. Ostatnio zamontowali mi radiowy internet. W stacjonarnym kompie zamontowali kartę D-link DWL-520+ z anteną zewnętrzną stałym adresem IP i identyfikacją według ID MAC karty.
A teraz pytanie.
Jak mógłbym podłączyć i laptop i stacjonarny do radiowego internetu tak żeby był widoczny na wyjściu jeden komputer?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2005, 23:44:22 »
MAC pecetowej karty wpisz w odpowiednim polu routera Dlinka i to samo zrob z IP - to tyle... ona jesli dobrze pamietam ma opcje klonowania MAC adresow.

*

grnt

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2005, 23:54:06 »
Chyba nie o takim połączeniu mireczek01 pisze?
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale nie ma routera. Masz kartę WiFi w PC stacjonarnym i poprzez tą kartę i-net od dostawcy?

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2005, 08:07:37 »
Jakie zycie byloby proste gdyby w PDA mozna bylo zmienic MAC sieciowki. :(

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2005, 11:10:12 »
Cytat: grnt
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale nie ma routera.
Dlink 624 to router z Wifi, więc jesli go ma nadal , tak jak radzi JAkub sprobuj wpisac w router MAC  z karty.

*

grnt

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 03, 2005, 11:39:44 »
No tak, tylko pisze że zamontowano DWL-520+ i dzięki niej ma dostęp. Rozumiem to tak że wcześniej miał stacjonarny i notebook połączony routerem D-624 a obecnie ma tylko DWL-520+. Jeśli jest w posiadaniu routera to Jakub oczywiście ma rację.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 03, 2005, 19:28:01 »
Poprzednio miałem laptopa połączonego bezprzewodowo ze stacjonarnym poprzez D-624 (stacjonarny kablem) i połączenie modemowe. Do radiowego dołączyli dodatkowo kartę DWL-520+ do której dołączyli radiowy, teraz mam i jedno i drugie.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2005, 09:25:37 »
W routerze /czesci WLAN/ wlacz DHCP tak by notebook i stacjonarny pobieraly prywatny adres IP.

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 04, 2005, 12:29:51 »
Panowie ale do rutera jakos trzeba doprowadzic internet !!. A z tego co widze w instrukcji dostarczyc mozna go tylko kablem. Problem tkwi w dostarczeniu internetu do routera. Bo obecnie internet dostarczany jest droga radiowa do stacjonarnego poprzez karte wifi. To tylko router a nie acces point. Albo do stacjonarnego dokupi sieciowke i i udostepni w nim internet tej sieciowce. Do tej sieciowki podepnie router i wszystko bedzie dzialalo. Stacjonarny przy takim rozwiazaniu musi caly czas pracowac - to wada. Zaleta to maly koszt - 20-30 zl. A drugie rozwiazanie to sprzedac D-624 i kupic jakis Acces Point. To wyzsze koszty ale i wygoda. Jest jeszcze 3 rozwiazanie - sprzedac router i kupic  druga bezprzewodowa sieciwke. Wsadzic ja do stacjonarnego i udostepnic internet. Jeszcze kasy zostanie. A wady sa takie jak w pierwszym rozwiazaniu. Acha na stacjonarnym lepiej zainstalowac XP prof

Ale ale zdajsie ze w stacjonarnym jest juz seciowka. To tylko udostepnij jej internet i podlacz do niej router a wszystko ruszy. I do routera przypadkiem nie wpisuj adresu siecowki wifi.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 04, 2005, 15:33:42 »
Cytat: kuba1961
Panowie ale do rutera jakos trzeba doprowadzic internet !!. ..
 A drugie rozwiazanie to sprzedac D-624 i kupic jakis Acces Point. To wyzsze koszty ale i wygoda.
Masz oczywiscie rację , zagalopowalismy się. Ten router albo AP musialby mieć funkcję bridge żeby połaczyć się dostawcą internetu a nastepnie udostepnic go dalej również WiFi.
Obawiam sie ze to trzeba zrobic dwoma urządzeniami.
Jesli jednym,  to łatwiej zrobic polączenie do dostawcy via WLAN a wyjscie z routera ethernetem do komputerów.
Rozwiązanie z pracujacymi obydwoma  komputerami , które sobie udostepniają net , jest średnio wygodne i średnio wydajne.

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 04, 2005, 15:39:52 »
Jest bardzo ale to bardzo niewygodne ale najtansze.

*

grnt

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 04, 2005, 17:48:18 »
Nie bridge a repeater. W praktyce działa to nie najlepiej.
Dobrze jest zastosować dwa AP. Jeden pracuje w trybie klienta i jest połączony WLANem do dostawcy a LANem z drugim pracującym w trybie AP. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy własną sieć WiFi połączoną do internetu. Komputery są mobilne, brak kabli, niezależnie mogą pracować.